De trappisten


Publicatie datum:

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.

Gesponsorde koppelingen

De trappisten zijn leden van een kloosterorde, de trappistenorde genaamd. Hun naam ontlenen ze ze van de stichtende abdij: Abdij Notre Dame de la Grande Trappe.

De orde is voornamelijk bekend voor hun bier, dat in een aantal van hun abdijen nog steeds wordt gebrouwen. De naam trappist is dus geen verzamelnaam voor een soort bier maar voor het bier dat door de trappistenorde wordt gebrouwen.

Geschiedenis

De trappisten orde kan ondergebracht worden in de "Strikte Observantie" in de orde der cisterciënzers. Deze orde onstond in 1598 toen de 19-jarige Octavo Arnolfini benoemd werd tot commanditaire abt (iemand die een klooster bezit, maar nauwelijks in de abdij zelf te vinden is) van La Charmoye. Octavo werd na verloop van tijd er ook de reguliere abt.

De naam "Stricte Observance" is afkomstig van een aantal hervormingen die Octavo doorvoerde toen hij de abt van Châtillon werd. De regel van Benedictus werd ingevoerd en beïnvloedde het leven van zowel de benedictijnen, als de cisterciënzers en ook de kartuizers. Één van de belangrijkste kenmerken van de hervorming was afzien van vleesgebruik, een andere was dat de handenarbeid weer werd ingevoerd. Daar dus ook de naam "Strikte Observantie" vanwege de strenge regels van weleer.

Tijdens de Franse Revolutie telde de Strikte Observantie rond de 65 kloosters, maar bij de Abdij van La Trappe werden ze allemaal verwoest. Deze abdij is blijven staan omdat de toenmalige monniken, onder leiding van Augustin de Lestrange (1754-1827), naar Zwitserland was gevlucht en zich hadden gevestigd in een verlaten kartuizerklooster in La Valsainte.

Een groep monniken, onder leiding van Eugène de Laprade (1764-1815), scheidde zich af vanwege het strenge en haast onmenselijke regime van Lestrange. Uiteindelijk bleek dit de redding van de orde te zijn. Na de val van Napoleon waren beide groepen onverzoenbaar, ook Paus Leo XIII kreeg de beide ordes niet meer bij elkaar. Daarmee werd de Orde van Cîteux en de Orde van de Strikte Onderhouding gescheiden van elkaar gehouden.

 Vandaag

De groei van de trappisten is omgekeerd evenredig. Het aantal abijden steeg wel, maar het aantal trappisten daalde. Even was er een spectaculaire opbloei rond eind 19e eeuw maar medio jaren 1960 kwam al gauw de terugval.

In andere werelddelen kent de orde wel nog steeds een grote aangroei, vooral in Afrika en in Latijns-Amerika. Ook in Azië zijn er verschillende abdijen bijgekomen.

In totaal heeft de Orde ongeveer rond de 2500 mannelijke en 1800 vrouwelijke leden (zusters) in 168 abdijen. Daarvan zijn in de Lage Landen zo'n 175 mannen en 100 vrouwen die zich daarin vertegenwoordigen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die zich in twee talen kunnen uitten.

Münchausen by Proxy

Informatief artikel over Munchausen by Proxy

De jeugdbeweging anno 2010

jeugdbeweging anno 2010

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Veel moeders vinden het zwangerschapsverlof van 16 weken te kort. Waar lopen zij tegen aan en hoe gaan zij ermee om.

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

De ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd.

De ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd.

Ontwikkelingen baby bij drie maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkelingen van een baby rond drie maanden

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers

Positief denken tips en de voordelen

De gedachten waar je je op focust vormen je realiteit, zowel in het heden als in de toekomst. Daarom is het belangrijk je er bewust van te zijn dat positief denken andere effecten heeft dan negatief denken.

Hoe zorgt het lichaam ervoor dat er meerdere spermacellen een eicel binnendringen?

Kunnen meerdere spermacellen tegelijk een eicel binnendringen? Zo ja, wat gebeurt er dan? Welke mechanismen voorkomen dat er meer dan één spermacel naar binnen gaat?

Waarom doen jonge mannen zulke domme dingen?

Soms staat de tijd even stil en vraag je je af, waarom?

Werking van humor in reclame

Hoe werkt humor in een reclamespotje?

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

De rechten van de moslimvrouw

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

in 5 stappen naar een stralende verschijning

Je hoeft niet mooi te zijn om te stralen!

Protestantisme en katholicisme in Nederland

De belangrijkste verschillen tussen deze twee hoofdstromen binnen het christendom.

Een manier om je liefste wensen te vervullen!

In dit artikel krijg je een goede manier aangereikt om je wensen en je verlangen uit te laten komen!

Je huis en de omgeving

Je huis en de omgeving

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Wat is de beste behandeling tegen aambeien?

Als je last krijgt van aambeien dan wil je maar één ding en dat is de beste behandeling. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf en je wilt het liefste dat ze nooit meer terugkeren.

Trap en traplopen

Veiligheid bij trap en traplopen

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.