Waaraan herken je een pathologische leugenaar?


Publicatie datum:

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Gesponsorde koppelingen

Een pathologisch leugenaar is iemand die een ziekelijke neiging heeft tot liegen. Het leven van de pathologisch leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit gaat verder dan af en toe eens een leugentje om bestwil. Hoe weet je of je te maken hebt met iemand die liegt over een bepaalde kwestie (bijvoorbeeld om iets te verbergen) of iemand die het liegen zodanig tot gewoonte heeft gemaakt dat hij of zij niet meer zonder kan? In het laatste geval spreek je van een pathologisch leugenaar.

Pinokkio

Een pathologisch leugenaar heeft geen moeite met het verspreiden van leugens. De persoon in kwestie is verslaafd geraakt aan het gemak waarmee hij of zij dingen voor elkaar krijgt door te liegen. Na verloop van tijd is er een enorm web van leugens waar de pathologische leugenaar in verstrikt kan raken. Na verloop van tijd zijn er mensen in de omgeving van de leugenaar die ontdekken dat er iets niet klopt. In plaats van open kaart te spelen zal een pathologisch leugenaar juist nieuwe leugens verzinnen en daardoor nog verder verstrikt raken. Het liegen leidt uiteindelijk tot ernstige problemen in relatie met anderen. Behalve dat een pathologische leugenaar veel ellende en verdriet bij andere mensen veroorzaakt, graaft hij of zij uiteindelijk zijn/haar eigen valkuil. Je zou kunnen zeggen dat hij zijn eigen slachtoffer is.

 

 

Wat zijn de kenmerken van een pathologisch leugenaar?

 Het is niet eenvoudig pathologische leugenaars te herkennen omdat zij op het eerste gezicht vaak juist erg charmant kunnen overkomen. Die charme wordt uiteindelijk gebruikt om andere mensen te manipuleren. Over het algemeen zijn de volgende kenmerken toe te schrijven:

  •  Pathologische leugenaars lijken erg invoelend. Maar hun empathisch handelen ontstaat niet uit sympathie. Niet het belang van de ander staat voorop, maar het eigenbelang.
  • Het kost hen geen moeite om leugens te vertellen. Het liegen gaat hen makkelijk af en bezorgt de pathologisch leugenaar geen vervelend gevoel, maar juist een gevoel van macht. Zij zijn in staat om met veel overtuigingskracht leugens te vertellen.
  • Zij voelen de zwakke plekken van mensen precies aan en gebruiken deze om het vertrouwen te winnen van de ander. Uiteindelijk zal hij/zij misbruik maken van dat vertrouwen.
  • Zij hebben geen last van hun geweten, maar er stapelen zich steeds meer problemen op in het leven van de pathologisch leugenaar, door wat het liegen allemaal veroorzaakt: relatieproblemen, problemen op het werk, faillissement, vijanden, gedwongen verhuizingen,enz.
  •  De pathologisch leugenaar heeft hier zeker last van, maar ziet zijn eigen gedrag niet als oorzaak van de ellende (of wil dit niet zien).

Wat zijn de oorzaken van pathologisch liegen?

 Pathologisch liegen kan voortkomen uit een psychische aandoening zoals een gedrags- of persoonlijkheidsstoornis. We spreken dan van een anti-sociale stoornis. Deze mensen, die vaak een enorm charmante uitstraling hebben, hebben zelden last van een schuldgevoel.

 Ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan tot pathologisch liegen leiden. Mensen die aan deze stoornis leiden hebben vaak een overdreven gevoel van eigenwaarde. Ze vinden zichzelf belangrijk en hebben een grote behoefte aan bewondering. Ze vertellen vaak leugens over plannen die niet haalbaar zijn om bewondering af te dwingen. 

Een pathologisch leugenaar weet heel goed dat hij liegt. Dit in tegenstelling tot iemand die aan waanideeën leidt. De officiële term hiervan is pseudologia fantastica. Mensen die aan laatstgenoemde stoornis leiden hebben niet in de gaten dat ze liegen..


Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

De 3 soorten Joden

Informatie over 3 soorten Jode

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers

Westerse astrologie: Kreeft

Kreeft als sterrenbeeld

De Dictator

Tiran is in mindere mate autocraat waarbij Dictator niet titulair gebruikt wordt

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Sterrenbeeld: Vissen

Beschrijving van het sterrenbeeld Vissen.

Numerologie en geboortedag: 5, 14 en 23

Geboren zijn op de 5e, 14e en de 23e van de maand

Wat de meeste mensen niet weten over scheidingen

Een aantal feiten over scheidingen

Eerste stapjes -waar blijven die?

de eerste stapjes van uw baby z

Help: Ik ben een puber!!

Ik ben een puber, wat nu? Hoe ga je om met deze tijd? Hierover vind je informatie in dit artikel.

Wat kan je doen met zeep

Alternatieve gebruikswijzen voor zeep

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Korte beschrijving van de zeven waardensystemen

welke kleur past bij u? een leuk spel om te doen bij bijvoorbeeld een bedrijfsuitje

Lucide dromen

Als je lucide droomt, ben je je bewust van het feit dat je droomt en kun je je droom actief beïnvloeden.

Beoordelingsfouten

Hoe beoordelen wij als mensen anderen en situaties.

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen

Het korte termijn geheugen

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Je baby en de eerste tandjes

Hoe ga om ermee om en hoe help je je baby met de pijn

Eetproblemen bij kinderen

Opvoeden in de nieuwe tijd

Hoe is het om een tienermoeder te zijn ?

Een tienermoeder, veel mensen hebben hun oordeel daar wel over maar hoe zit het nu echt ?