Doelgroep tienermoeders


Publicatie datum:

Tienermoeder in de huidige maatschappij

Gesponsorde koppelingen

In dit hoofdstuk wordt beschreven wat een tienermoeder is en wat haar persoon, omgeving en maatschappelijke positie is. Ofwel, het ecologisch systeem van de tienermoeders wordt beschreven. Nadat dit duidelijk in kaart is gebracht, zal er in gegaan worden wat de invloed hiervan is op de welzijn van de tienermoeders. Het doel van dit hoofdstuk is een duidelijk beeld te scheppen over de draagkrachten en draaglasten van de tienermoeders en wat voor invloed dit heeft op haar leven. 

H 1.1.1 Wat is een tienermoeder?

Een tienermoeder is een jonge moeder of een jonge vrouw in verwachting . Er valt echter te discussiëren over de maximum leeftijd om tot de doelgroep tienermoeders te behoren. De leeftijden variëren namelijk tot 19 jaar en  tot 23 jaar. De reden hiervan is dat jonge moeders tot de 23 jaar veelal met dezelfde problemen te kampen hebben en vaak dezelfde overeenkomsten hebben als de jonge moeders tot 19 jaar (‘’Fiomedia’’, n.d.).

Wij zullen ons richten op tienermoeders tot de leeftijd van 19 jaar om zo een gespecificeerde analyse te kunnen  schrijven over tienermoeders. De gemiddelde leeftijd in Nederland om een kind te baren is 29 jaar. (cbs)Dit scheelt minimaal tien jaar met de gemiddelde leeftijd. Het is dan ook niet raar dat de jonge moeders met obstakels te maken krijgen op diverse leefvlakken.  Een tienermoeder zijn hoeft op zich geen probleem te vormen,  er komen echter  een hoop factoren bij kijken, omdat de moeder aanzienlijk jonger is dan de gemiddelde moeders. Zij wonen mogelijk nog bij hun ouders, hebben geen inkomsten, hebben geen diploma, verlaten partner, mogelijk minder steun van de omgeving en zo spelen er nog meerdere veelvoudige factoren, ofwel ‘multiproblems’, mee bij het tienermoederschap. De jonge moeders hebben een herkenbaar patroon waarom zij bewust kiezen om het kind te op te voeden. Hierbij kunnen wij denken aan het verleden van de tienermoeder, de omgeving, etniciteit, verkregen opvoeding, maar ook de economische status speelt hierbij een belangrijke rol. Door meerdere samenhangende factoren vormen de tienermoeders een risicodoelgroep.

Tienermoeders hoeven niet altijd ongewenst zwanger te worden. Er zijn namelijk ook tienermoeders die bewust kiezen voor een kind. Met ongewenst wordt bedoeld dat de tiener niet bewust heeft gekozen voor de zwangerschap, maar wel heeft besloten de nog ongeboren kind te houden. In 2008 telde er in Nederland 1900 tienermoeders tussen de 15 en de 20 jaar (Veen, 2010). Vier op de tien zwangere jongeren kiezen uiteindelijk voor een abortus. In vergelijking met overige landen ligt het geboorte aantal van tienermoeders in Nederland zeer laag. Dit komt voornamelijk door betere anticonceptie, of zelfs dubbele anticonceptie, ook wel ‘Double Dutch’ genoemd  (Menger & Jhinkoe-Rai, 1997).

Tienermoeders hebben een keuze het kind te houden of niet. Indien de zwangerschap ongewenst is kan de tiener kiezen voor een abortus of adoptie. De beweegredenen om deze keuze te maken hebben echter wederom met diverse factoren te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan de financiën van het onderhouden van een kindje, het schaden van het geloof,  het ontbreken aan steun van partner, familie en/of vrienden, of kan de jonge moeder  het simpelweg emotioneel nog niet aan om zo’n grote verantwoording te dragen een kind op te voeden.

1.1.2 Waarom bevindt een tienermoeder zich in de risicodoelgroep?

De reden waarom tienermoeders zich in de risicodoelgroep bevinden, is voornamelijk doordat er diverse factoren elkaar in stand houden. Het lijkt een soort probleemcirkel dat niet te doorbreken is. Veelal is er een combinatie van economische stress, sociale isolatie, depressie, werkeloosheid, niet in een bezit van een diploma, laag zelfbeeld, éénouderschap, verslaving, slechte woonomgeving, onvoldoende steun van familieleden en geen fijn verleden.  Dit heeft weer invloed op het gedrag van de tienermoeder en dit bevordert de opvoeding van de baby niet positief. Het is heel erg moeilijk voor een jonge moeder om de situatie in haar eentje op te lossen. Als gevolg van deze situatie kan de minder goede zorg voor haar kindje leiden tot aanraking met de jeugdzorg. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te gaan en er zijn ook veel uitzonderingen. Maar toch zijn dit de meest voorkomende probleemfactoren waar een tienermoeder mee te kampen krijgt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Geld verdienen met het opknappen van je huis

hoe je huis op te knappen en er ook nog eens geld mee te verdienen

Bouwstenen van de astrologie

Bouwstenen van de astrologie; astrologie voor beginners.

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

18 jaar en zwanger, hoe moet dat nu?

Je bent 18 jaar en zwanger. Hoe gaat dit met je opleiding? Geld? een huis? hoe vertel je het aan je ouders?

Westerse astrologie: Waterman

Waterman als jouw sterrenbeeld

Ontwikkeling baby eerste maand

Hoe ontwikkelt een baby zich in de eerste maand?

Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

De nozems

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die zich in twee talen kunnen uitten.

Hoe kan ik zien dat iemand verliefd op mij is?

Dat kan natuurlijk nog best een lastige vraag zijn. Wanneer kunt u nu zien en weten dat iemand verliefd op u is?

Leven in geluk : de inwijdingsweg uit de oude godinnenculturen.- Klara Adalena (recensie)

Beschrijving van een spirituele weg.

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.

Loverboys in Amsterdam

Loverboys misbruiken dames om geld te verdienen!

Alles voor een goede hechtingsrelatie.

Hechting is nodig voor een goede relatie tussen kind en verzorger. Hieronder de 5 factoren voor een goede hechtingsrelatie.

Wat kan je doen met zeep

Alternatieve gebruikswijzen voor zeep

Brain4Use

Betoog ondermaatse wetenschappelijke onderbouwing jeugdinterventieprogramma Brains 4 Use

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Thuis zijn

voel je thuis, maar hoe

Wicca, een levenswijze.

Wicca is leven in hamonie met de natuur.

De Dictator

Tiran is in mindere mate autocraat waarbij Dictator niet titulair gebruikt wordt

Astrologie

Basistermen in de astrologie

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Domestic Violence

Huishoudelijk Geweld, Huwlijkse Mishandeling is een Legale Mishandeling binnen het Legale Huwlijk