Doelgroep tienermoeders


Publicatie datum:

Tienermoeder in de huidige maatschappij

Gesponsorde koppelingen

In dit hoofdstuk wordt beschreven wat een tienermoeder is en wat haar persoon, omgeving en maatschappelijke positie is. Ofwel, het ecologisch systeem van de tienermoeders wordt beschreven. Nadat dit duidelijk in kaart is gebracht, zal er in gegaan worden wat de invloed hiervan is op de welzijn van de tienermoeders. Het doel van dit hoofdstuk is een duidelijk beeld te scheppen over de draagkrachten en draaglasten van de tienermoeders en wat voor invloed dit heeft op haar leven. 

H 1.1.1 Wat is een tienermoeder?

Een tienermoeder is een jonge moeder of een jonge vrouw in verwachting . Er valt echter te discussiëren over de maximum leeftijd om tot de doelgroep tienermoeders te behoren. De leeftijden variëren namelijk tot 19 jaar en  tot 23 jaar. De reden hiervan is dat jonge moeders tot de 23 jaar veelal met dezelfde problemen te kampen hebben en vaak dezelfde overeenkomsten hebben als de jonge moeders tot 19 jaar (‘’Fiomedia’’, n.d.).

Wij zullen ons richten op tienermoeders tot de leeftijd van 19 jaar om zo een gespecificeerde analyse te kunnen  schrijven over tienermoeders. De gemiddelde leeftijd in Nederland om een kind te baren is 29 jaar. (cbs)Dit scheelt minimaal tien jaar met de gemiddelde leeftijd. Het is dan ook niet raar dat de jonge moeders met obstakels te maken krijgen op diverse leefvlakken.  Een tienermoeder zijn hoeft op zich geen probleem te vormen,  er komen echter  een hoop factoren bij kijken, omdat de moeder aanzienlijk jonger is dan de gemiddelde moeders. Zij wonen mogelijk nog bij hun ouders, hebben geen inkomsten, hebben geen diploma, verlaten partner, mogelijk minder steun van de omgeving en zo spelen er nog meerdere veelvoudige factoren, ofwel ‘multiproblems’, mee bij het tienermoederschap. De jonge moeders hebben een herkenbaar patroon waarom zij bewust kiezen om het kind te op te voeden. Hierbij kunnen wij denken aan het verleden van de tienermoeder, de omgeving, etniciteit, verkregen opvoeding, maar ook de economische status speelt hierbij een belangrijke rol. Door meerdere samenhangende factoren vormen de tienermoeders een risicodoelgroep.

Tienermoeders hoeven niet altijd ongewenst zwanger te worden. Er zijn namelijk ook tienermoeders die bewust kiezen voor een kind. Met ongewenst wordt bedoeld dat de tiener niet bewust heeft gekozen voor de zwangerschap, maar wel heeft besloten de nog ongeboren kind te houden. In 2008 telde er in Nederland 1900 tienermoeders tussen de 15 en de 20 jaar (Veen, 2010). Vier op de tien zwangere jongeren kiezen uiteindelijk voor een abortus. In vergelijking met overige landen ligt het geboorte aantal van tienermoeders in Nederland zeer laag. Dit komt voornamelijk door betere anticonceptie, of zelfs dubbele anticonceptie, ook wel ‘Double Dutch’ genoemd  (Menger & Jhinkoe-Rai, 1997).

Tienermoeders hebben een keuze het kind te houden of niet. Indien de zwangerschap ongewenst is kan de tiener kiezen voor een abortus of adoptie. De beweegredenen om deze keuze te maken hebben echter wederom met diverse factoren te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan de financiën van het onderhouden van een kindje, het schaden van het geloof,  het ontbreken aan steun van partner, familie en/of vrienden, of kan de jonge moeder  het simpelweg emotioneel nog niet aan om zo’n grote verantwoording te dragen een kind op te voeden.

1.1.2 Waarom bevindt een tienermoeder zich in de risicodoelgroep?

De reden waarom tienermoeders zich in de risicodoelgroep bevinden, is voornamelijk doordat er diverse factoren elkaar in stand houden. Het lijkt een soort probleemcirkel dat niet te doorbreken is. Veelal is er een combinatie van economische stress, sociale isolatie, depressie, werkeloosheid, niet in een bezit van een diploma, laag zelfbeeld, éénouderschap, verslaving, slechte woonomgeving, onvoldoende steun van familieleden en geen fijn verleden.  Dit heeft weer invloed op het gedrag van de tienermoeder en dit bevordert de opvoeding van de baby niet positief. Het is heel erg moeilijk voor een jonge moeder om de situatie in haar eentje op te lossen. Als gevolg van deze situatie kan de minder goede zorg voor haar kindje leiden tot aanraking met de jeugdzorg. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te gaan en er zijn ook veel uitzonderingen. Maar toch zijn dit de meest voorkomende probleemfactoren waar een tienermoeder mee te kampen krijgt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Is er een hiernamaals of is de dood het einde?

Iedere keer als er mensen in je directe omgeving overlijden stel je jezelf weer de vraag, “is er een hiernamaals of is de dood het einde?”

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Ontwikkelingen baby bij twee maanden

Omschrijft de ontwikkelingen van een baby bij twee maanden

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Münchausen by Proxy

Informatief artikel over Munchausen by Proxy

Een cadeautje vinden

Vind het perfecte cadeautje voor je partner, je ouders of je vrienden.

De versierkunstenaar

Het leven van een versierkunstenaar.

De emotie angst vanuit de filosofie bekeken

Hoe bezagen de filosofen Heidegger en Kierkegaard de emotie angst?

De illusie van de prins op het witte paard

Veel vrouwen dromen van hun prins op het witte paard. Maar bestaan die eigenlijk nog wel?

Kiezen voor jezelf

Welke keuzes moet je maken om gelukkig te worden?

Secret, of logica

Secret, een ophef over logica in een vorm van ongeloof

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Sociale en specifieke fobie

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Sterrenbeeld: Schorpioen

Beschrijving van het sterrenbeeld Schorpioen.

Westerse astrologie: Tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen

Ja, maar.....

Omgaan met weerstanden in gesprekken.

Westerse astrologie: Vissen

Vissen als jouw sterrenbeeld

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Het ontstaan van de sauna

Lees hier alles over de geschiedenis van de sauna

De invloed van het slankheidideaal op meisjes en jonge vrouwen

De invloed van het slankheidideaal op meisjes en jonge vrouwen

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk? Hier wordt ingegaan op de herkomst en het gebruik.

Huiselijk geweld doorbreken

huiselijkgeweld doorbreken, en je leven weer oppakken