Doelgroep tienermoeders


Publicatie datum:

Tienermoeder in de huidige maatschappij

Gesponsorde koppelingen

In dit hoofdstuk wordt beschreven wat een tienermoeder is en wat haar persoon, omgeving en maatschappelijke positie is. Ofwel, het ecologisch systeem van de tienermoeders wordt beschreven. Nadat dit duidelijk in kaart is gebracht, zal er in gegaan worden wat de invloed hiervan is op de welzijn van de tienermoeders. Het doel van dit hoofdstuk is een duidelijk beeld te scheppen over de draagkrachten en draaglasten van de tienermoeders en wat voor invloed dit heeft op haar leven. 

H 1.1.1 Wat is een tienermoeder?

Een tienermoeder is een jonge moeder of een jonge vrouw in verwachting . Er valt echter te discussiëren over de maximum leeftijd om tot de doelgroep tienermoeders te behoren. De leeftijden variëren namelijk tot 19 jaar en  tot 23 jaar. De reden hiervan is dat jonge moeders tot de 23 jaar veelal met dezelfde problemen te kampen hebben en vaak dezelfde overeenkomsten hebben als de jonge moeders tot 19 jaar (‘’Fiomedia’’, n.d.).

Wij zullen ons richten op tienermoeders tot de leeftijd van 19 jaar om zo een gespecificeerde analyse te kunnen  schrijven over tienermoeders. De gemiddelde leeftijd in Nederland om een kind te baren is 29 jaar. (cbs)Dit scheelt minimaal tien jaar met de gemiddelde leeftijd. Het is dan ook niet raar dat de jonge moeders met obstakels te maken krijgen op diverse leefvlakken.  Een tienermoeder zijn hoeft op zich geen probleem te vormen,  er komen echter  een hoop factoren bij kijken, omdat de moeder aanzienlijk jonger is dan de gemiddelde moeders. Zij wonen mogelijk nog bij hun ouders, hebben geen inkomsten, hebben geen diploma, verlaten partner, mogelijk minder steun van de omgeving en zo spelen er nog meerdere veelvoudige factoren, ofwel ‘multiproblems’, mee bij het tienermoederschap. De jonge moeders hebben een herkenbaar patroon waarom zij bewust kiezen om het kind te op te voeden. Hierbij kunnen wij denken aan het verleden van de tienermoeder, de omgeving, etniciteit, verkregen opvoeding, maar ook de economische status speelt hierbij een belangrijke rol. Door meerdere samenhangende factoren vormen de tienermoeders een risicodoelgroep.

Tienermoeders hoeven niet altijd ongewenst zwanger te worden. Er zijn namelijk ook tienermoeders die bewust kiezen voor een kind. Met ongewenst wordt bedoeld dat de tiener niet bewust heeft gekozen voor de zwangerschap, maar wel heeft besloten de nog ongeboren kind te houden. In 2008 telde er in Nederland 1900 tienermoeders tussen de 15 en de 20 jaar (Veen, 2010). Vier op de tien zwangere jongeren kiezen uiteindelijk voor een abortus. In vergelijking met overige landen ligt het geboorte aantal van tienermoeders in Nederland zeer laag. Dit komt voornamelijk door betere anticonceptie, of zelfs dubbele anticonceptie, ook wel ‘Double Dutch’ genoemd  (Menger & Jhinkoe-Rai, 1997).

Tienermoeders hebben een keuze het kind te houden of niet. Indien de zwangerschap ongewenst is kan de tiener kiezen voor een abortus of adoptie. De beweegredenen om deze keuze te maken hebben echter wederom met diverse factoren te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan de financiën van het onderhouden van een kindje, het schaden van het geloof,  het ontbreken aan steun van partner, familie en/of vrienden, of kan de jonge moeder  het simpelweg emotioneel nog niet aan om zo’n grote verantwoording te dragen een kind op te voeden.

1.1.2 Waarom bevindt een tienermoeder zich in de risicodoelgroep?

De reden waarom tienermoeders zich in de risicodoelgroep bevinden, is voornamelijk doordat er diverse factoren elkaar in stand houden. Het lijkt een soort probleemcirkel dat niet te doorbreken is. Veelal is er een combinatie van economische stress, sociale isolatie, depressie, werkeloosheid, niet in een bezit van een diploma, laag zelfbeeld, éénouderschap, verslaving, slechte woonomgeving, onvoldoende steun van familieleden en geen fijn verleden.  Dit heeft weer invloed op het gedrag van de tienermoeder en dit bevordert de opvoeding van de baby niet positief. Het is heel erg moeilijk voor een jonge moeder om de situatie in haar eentje op te lossen. Als gevolg van deze situatie kan de minder goede zorg voor haar kindje leiden tot aanraking met de jeugdzorg. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te gaan en er zijn ook veel uitzonderingen. Maar toch zijn dit de meest voorkomende probleemfactoren waar een tienermoeder mee te kampen krijgt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

De ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd.

De ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd.

De gevolgen van kindermishandeling

Wat is kindermishandeling en wat doet het met een kind?

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Huismoeder worden of gaan werken?

Kan je een druk gezinsleven combineren met werken?

Protestantisme en katholicisme in Nederland

De belangrijkste verschillen tussen deze twee hoofdstromen binnen het christendom.

Een avond met een prostituee (escort meisje)meelopen.

Ze wist niet wat ze zag, al die koppen voor het raam. Wat een eitje, dat karweitje haha.

Goed kunnen luisteren

Luistervaardigheden en inlevingsvermogen

Wicca, een levenswijze.

Wicca is leven in hamonie met de natuur.

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Flirten - het ABC van flirten

Het ABC van flirten geeft de basisprincipes van het flirten weer.

De allerbeste ideeen voor een geslaagd Valentijnsdag

De allerbeste tips voor een geslaagd Valentijnsdag

De trappisten

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.

Mijn homohuwelijk(2)...in ondertrouw bij de weigerambtenaar?

Nu is de grote vraag gesteld en begint het regelen van mijn huwelijk. Tijdens het regelen van alle zaken kijk ik of er verschillen zijn met een heterohuwelijk.

Alles voor een goede hechtingsrelatie.

Hechting is nodig voor een goede relatie tussen kind en verzorger. Hieronder de 5 factoren voor een goede hechtingsrelatie.

De hoofddoek van de moslimvrouw

Uitleg over de hoofddoek in de islam

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Officieel vader en moeder

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

Sterrenbeeld: Leeuw

Beschrijving van het sterrenbeeld Leeuw

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

De illusie van de prins op het witte paard

Veel vrouwen dromen van hun prins op het witte paard. Maar bestaan die eigenlijk nog wel?

Op en top Hiphop

Dit artikel beschrijft de jeugdcultuur Hiphop

Geld verdienen met het opknappen van je huis

hoe je huis op te knappen en er ook nog eens geld mee te verdienen

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.