Wat is mijn persoonlijkheid?


Publicatie datum:

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Gesponsorde koppelingen

Er zijn talloze testen te doen en theorieën beschreven over persoonlijkheden van mensen. Wellicht heb je wel eens zo’n test gedaan. Een bekende en eeuwenoude test is die van het Enneagram. Deze testen zijn gemakkelijk te vinden online en geven een goed beeld van welke persoonlijkheid jij hebt. In dit artikel omschrijf ik de verschillende typen persoonlijkheden en de kenmerken per persoonlijkheid.

Enneagram persoonlijkheidstest

Er zijn 9 verschillende persoonlijkheden te onderscheiden.Iedereen heeft eigenlijk wel wat van elke persoonlijkheid, maar er is vaak veruit één persoonlijkheid die dominant is per persoon. Het is goed voor zelfreflectie om te bepalen welke persoonlijkheid jij bent. Een lijstje van verschillende persoonlijkheden met kenmerken en steekwoorden volgens het Enneagram:

 

De perfectionist: Kan goed evalueren, iets moet verantwoord zijn, kritisch in vraagstellingen naar definities en principes, kan goed redeneren, discussiëren en argumenteren, overziet consequenties van zijn daden, wilt geen fouten maken, houdt niet van collega’s die snel tevreden zijn, ergert zich aan domme en nonchalance mensen, heeft moeite met emotie uitlaten.

 

De gever: spontaan, goed inlevingsvermogen, sociaal vaardig, mensen zijn belangrijk, makkelijk contact met eigen emoties, veel persoonlijk contact, relaties zijn belangrijk, kan te behulpzaam zijn, moeite met doseren van emotionele uitlatingen, veel aandacht voor anderen weinig voor zichzelf, kan naar teveel waardering zoeken bij anderen.

 

De succesvolle werker: succes is belangrijk, wilskracht, effectief en efficiënt, kan doelen realiseren, maakt van complexiteit eenvoud, postitieve manier van praten, denken en doen, energieke verschijning, kan niet tegen falen, moeilijk toegeven wanneer iets niet goed gaat, iets is waardevol als het nuttig is.

 

De romanticus: iets moet mooi/speciaal zijn, mededogen belangrijk, houdt van authenciteit, goed in analyseren, rijke verbeelding, afwisselend introvert en extrovert, intense expressie in woorden en gebaren, houdt niet van oppervlakkige gesprekken, creatief, niet altijd positief zelfbeeld.

 

De waarnemer: afstandelijk, zelfbeschikking hoog goed, autonoom zijn is belangrijk, kan zich goed verdiepen in onderwerpen, vakkundig, kan goed alleen zijn, weet complexiteit te ordenen, goed in concepten uitwerken, discreet, kan niet tegen afhankelijkheid.

 

De loyale scepticus: loyaliteit groot goed, afspraak is afspraak, praktische toepasbaarheid belangrijk, kracht van belang, punctueel in uitvoering taken, merkt fouten snel op, goed in ontwerpen van structuur en procedures, hoog tempo van denken en doen, scant omgeving snel af, moeite met fouten maken, moeite met toegeven tekortkomingen.

 

De levensgenieter: is gefascineerd, functioneert slecht wanneer niet enthousiast, buitengewone is aantrekkelijk, veelzijdig, veel invalhoeken om iets te benaderen, vlotte prater en boeiende verteller, goed in ideeën verzinnen, verlegt grenzen, ziet altijd mogelijkheden, moeite met routine en maatregelen, paart over emotie maar toont zelf niet.

 

De baas: resultaat van belang, direct, uitdaging nodig, wilskracht, natuurlijke leider, goed in delegeren, ziet zwakke plek bij mensen snel, gevatte prater met humor, beschermend, respect voor tegenstanders, wil niet emotioneel kwetsbaar zijn.

 

De bemiddelaar: verbondenheid en eenheid belangrijk, streeft naar harmonie en evenwicht, onprettig gevoel bij slechte sfeer, mensen zijn gelijk, gelooft in goedheid van mensen, behulpzaam en zorgzaam, geduldig en harde werker, vriendelijk en straalt rust uit, wordt niet snel kwaad, moeite met conflicten waarbij hij/zij persoonlijk is betrokken, kan slecht nee zeggen en grenzen stellen.

 

Voor je persoonlijke ontwikkeling is het handig om te weten welke persoonlijkheid jij bent en waarin je jezelf kan ontwikkelen. Herken jij jezelf al in één van deze punten? Doe een Enneagram test en kom erachter wat voor persoonlijkheid jij hebt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Sterrenbeeld: Maagd

Beschrijving van het sterrenbeeld Maagd

Gedragsproblemen bij pleegkinderen

Hoe ga je om met gedragsproblemen van je pleegkind

De voordelen van flesvoeding

Borstvoeding wordt aanbevolen, maar flesvoeding heeft ook voordelen.

Wat de meeste mensen niet weten over scheidingen

Een aantal feiten over scheidingen

Een Mirena spiraal voor jonge vrouwen

Maanden achtereen heb ik het Internet afgezocht naar de ervaringen van jongen vrouwen die een Mirena spiraal lieten inbrengen. Er was echter weinig informatie te vinden en aangezien ik de behandeling eenmaal heb gehad, wil ik hier graag meer over vertellen.

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Cadeau ideeën voor op kraambezoek

Er is een baby geboren! Natuurlijk wil je een leuk kraamcadeau geven, maar wat?

Vrienden op nummer 1

Zijn vrienden de oorzaak van het gedrag van jou zoon of dochter? Lees dit artikel en kom erachter!

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Tips voor een goede relatie

Om op te bouwen of te herbouwen.

Woordspelingen: Wat zijn het precies?

Woordspelingen hebben vaak een komisch effect. Tenminste dat is de bedoeling want sommige zetten je echt aan het denken...

Van brabbelen naar praten

Spraakontwikkeling van een baby

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

Wat is mijn persoonlijkheid?

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Wat is de beste behandeling tegen aambeien?

Als je last krijgt van aambeien dan wil je maar één ding en dat is de beste behandeling. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf en je wilt het liefste dat ze nooit meer terugkeren.

Een goed hoofdkussen vinden

Slapeloze nachten, pijnlijke schouders, nekklachten en hoofdpijn kunnen allemaal veroorzaakt worden door een verkeerd of oncomfortabel hoofdkussen. Een goed hoofdkussen met de juiste ondersteuning is daarom ook van groot belang voor een gezonde, goede nachtrust.

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Lekker in je vel!

Tips om lekker in mijn vel te zitten en mezelf te zijn!

Christelijke rouwverwerking voor kinderen

Christelijke rouwverwerking voor kinderen. Hoe verloopt rouwvverwerking bij kinderen.

Omarm je woede - Thich Nhat Hanh (recensie)

Hoe op een Boeddhistische manier om te gaan met woede

Flirten - het ABC van flirten

Het ABC van flirten geeft de basisprincipes van het flirten weer.

De geschiedenis van Astanga-yoga.

De geschiedenis van yoga.