Wat is mijn persoonlijkheid?


Publicatie datum:

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Gesponsorde koppelingen

Er zijn talloze testen te doen en theorieën beschreven over persoonlijkheden van mensen. Wellicht heb je wel eens zo’n test gedaan. Een bekende en eeuwenoude test is die van het Enneagram. Deze testen zijn gemakkelijk te vinden online en geven een goed beeld van welke persoonlijkheid jij hebt. In dit artikel omschrijf ik de verschillende typen persoonlijkheden en de kenmerken per persoonlijkheid.

Enneagram persoonlijkheidstest

Er zijn 9 verschillende persoonlijkheden te onderscheiden.Iedereen heeft eigenlijk wel wat van elke persoonlijkheid, maar er is vaak veruit één persoonlijkheid die dominant is per persoon. Het is goed voor zelfreflectie om te bepalen welke persoonlijkheid jij bent. Een lijstje van verschillende persoonlijkheden met kenmerken en steekwoorden volgens het Enneagram:

 

De perfectionist: Kan goed evalueren, iets moet verantwoord zijn, kritisch in vraagstellingen naar definities en principes, kan goed redeneren, discussiëren en argumenteren, overziet consequenties van zijn daden, wilt geen fouten maken, houdt niet van collega’s die snel tevreden zijn, ergert zich aan domme en nonchalance mensen, heeft moeite met emotie uitlaten.

 

De gever: spontaan, goed inlevingsvermogen, sociaal vaardig, mensen zijn belangrijk, makkelijk contact met eigen emoties, veel persoonlijk contact, relaties zijn belangrijk, kan te behulpzaam zijn, moeite met doseren van emotionele uitlatingen, veel aandacht voor anderen weinig voor zichzelf, kan naar teveel waardering zoeken bij anderen.

 

De succesvolle werker: succes is belangrijk, wilskracht, effectief en efficiënt, kan doelen realiseren, maakt van complexiteit eenvoud, postitieve manier van praten, denken en doen, energieke verschijning, kan niet tegen falen, moeilijk toegeven wanneer iets niet goed gaat, iets is waardevol als het nuttig is.

 

De romanticus: iets moet mooi/speciaal zijn, mededogen belangrijk, houdt van authenciteit, goed in analyseren, rijke verbeelding, afwisselend introvert en extrovert, intense expressie in woorden en gebaren, houdt niet van oppervlakkige gesprekken, creatief, niet altijd positief zelfbeeld.

 

De waarnemer: afstandelijk, zelfbeschikking hoog goed, autonoom zijn is belangrijk, kan zich goed verdiepen in onderwerpen, vakkundig, kan goed alleen zijn, weet complexiteit te ordenen, goed in concepten uitwerken, discreet, kan niet tegen afhankelijkheid.

 

De loyale scepticus: loyaliteit groot goed, afspraak is afspraak, praktische toepasbaarheid belangrijk, kracht van belang, punctueel in uitvoering taken, merkt fouten snel op, goed in ontwerpen van structuur en procedures, hoog tempo van denken en doen, scant omgeving snel af, moeite met fouten maken, moeite met toegeven tekortkomingen.

 

De levensgenieter: is gefascineerd, functioneert slecht wanneer niet enthousiast, buitengewone is aantrekkelijk, veelzijdig, veel invalhoeken om iets te benaderen, vlotte prater en boeiende verteller, goed in ideeën verzinnen, verlegt grenzen, ziet altijd mogelijkheden, moeite met routine en maatregelen, paart over emotie maar toont zelf niet.

 

De baas: resultaat van belang, direct, uitdaging nodig, wilskracht, natuurlijke leider, goed in delegeren, ziet zwakke plek bij mensen snel, gevatte prater met humor, beschermend, respect voor tegenstanders, wil niet emotioneel kwetsbaar zijn.

 

De bemiddelaar: verbondenheid en eenheid belangrijk, streeft naar harmonie en evenwicht, onprettig gevoel bij slechte sfeer, mensen zijn gelijk, gelooft in goedheid van mensen, behulpzaam en zorgzaam, geduldig en harde werker, vriendelijk en straalt rust uit, wordt niet snel kwaad, moeite met conflicten waarbij hij/zij persoonlijk is betrokken, kan slecht nee zeggen en grenzen stellen.

 

Voor je persoonlijke ontwikkeling is het handig om te weten welke persoonlijkheid jij bent en waarin je jezelf kan ontwikkelen. Herken jij jezelf al in één van deze punten? Doe een Enneagram test en kom erachter wat voor persoonlijkheid jij hebt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Lucide dromen

Als je lucide droomt, ben je je bewust van het feit dat je droomt en kun je je droom actief beïnvloeden.

Het figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

De figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

Kiezen voor jezelf

Welke keuzes moet je maken om gelukkig te worden?

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Moeder in je eentje

Moeder zijn in je eentje

Dagboek van een gescheiden man...stap 2.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 2 is.

Sparen voor de kinderen

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.

Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?

Moeten ooggetuige altijd worden geloofd? Zijn zij eigenlijk wel in staat om correct te vertellen wat er op een bewuste dag is gebeurd? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Westerse astrologie: Tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

Hoe kan ik weten hoe ik moet zoenen?

Het blijft altijd spannend, zoenen voor de eerste keer. De vragen; Wat moet ik doen, Doe ik het wel goed en Doe ik teveel of te weinig spoken door uw hoofd.

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Angsten bij jonge peuters

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

Toeval en Noodlot

We worden er soms mee geconfronteerd en gebruiken het woord fataal,

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Woordspelingen: Wat zijn het precies?

Woordspelingen hebben vaak een komisch effect. Tenminste dat is de bedoeling want sommige zetten je echt aan het denken...

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy en zijn geschiedenis over de eeuwen heen.

Het Oosten en het Westen

Boedha en de nederlandse nuchterheid

Facebook home: Een nieuwe trend of gaan we te ver?

Facebook home is een nieuwe applicatie van het sociale netwerk Facebook.

Hoe zorgt het lichaam ervoor dat er meerdere spermacellen een eicel binnendringen?

Kunnen meerdere spermacellen tegelijk een eicel binnendringen? Zo ja, wat gebeurt er dan? Welke mechanismen voorkomen dat er meer dan één spermacel naar binnen gaat?