Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld


Publicatie datum:

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

Gesponsorde koppelingen

 Psychotherapie bij bipolaire stoornissen is een geval apart. De psycholoog staat slechts aan de zijlijn en dient vooral steunend te werken op momenten van crisis. Hij kan een eigen bijdrage leveren om het afglijden van de patiënt in een chronisch depressief beeld te vermijden.

Bipolaire stoornissen

Anders dan vele psychologische problemen is therapietrouw een probleem bij bipolaire stoornissen. Afhankelijk van de stemming waarin deze patiënten zich bevinden zullen ze respectievelijk de moed niet vinden om een afspraak na te komen, dan wel zich te eufoor voelen om een sessie als zinvol in te schatten. Als psychotherapeut dient men dan ook steun te zoeken bij de huisarts en familie om een patiënt tot een volgende afspraak te bewegen.

Manisch depressief: symptomen

Weinig klachten en symptomen wisselen zo sterk als bij een bipolaire stoornis. Uiteraard is er de wisseling tusen het depressieve en manische beeld. Patiënten bevinden zich aan beider einder van dit spectrum en alles ertussenin. De belangrijke endogene factor die werkzaam is bij een manisch depressieve stoornis maakt dat de juiste medicatie in de preciese doses op het goede moment cruciaal is. Bijkomend probleem is dat patiënten in periodes van zelfoverschatting hun medicatie vaak niet innemen. Of er in depressieve episodes niet in slagen om ze in te nemen.

Bipolaire stoornis en psychose

Aan de basis van een bipolaire stoornis kan een psychotische persoonlijkheidsstructuur liggen. Deze diagnose is van groot belang bij de behandeling, zowel medicamenteus als psychotherapeutisch. Nog meer dan anders zal in dit geval de medicamenteuse behandeling van belang zijn. En nog meer zal in psychotherapie voorzichtig en steunend dienen gewerkt te worden. Daarbij kunnen korte opnames in een psychiatrisch ziekenhuis niet worden uitgesloten. Vaak is hulp aan huis door een ambulant team welkom. Sommigen glijden zonder deze begeleiding af in een chronisch depressief beeld.

Bipolaire stoornis en psychotherapeutische begeleiding

Aan de zijlijn van de behandeling kan een psycholoog zijn steentje bijdragen door middel van psychotherapie. Bij bepaalde stresserende life-events, zoals een geboorte of dood, kan een ondersteunende psychotherapie de medicatie versterken. Ook als de medicatie tijdelijk niet aanslaat kan een gesprekstherapie soelaas brengen. Toch dient met diepgravende, ontdekkende psychotherapie bij deze ziekte omzichtig worden omgesprongen. Vaak dient de therapeut zelf garant te staan voor het in stand houden van de weerstand van de patiënt. In die zin is het zorgvuldig bewaken van grenzen, het afremmen van euforie en het aanmoedigen en steunen bij depressieve momenten een belangrijke opdracht voor de psychotherapeut.

 

Manisch depressieve ziekte: steun en ontdekking

De patiënt is gediend met enige mate van inzicht in zijn symptomatologie. Daarbij wordt getracht hem beter zijn gemoedswisselingen te leren voorspellen. En om zich beter bewust te zijn van (de graad van) zijn actuele depressieve of manische emoties.

Manisch depressief symptomen: besluit

De gesprekstherapie bij een manisch depressieve stoornis is anders dan bij andere psychologische problemen. Het is een extra aanbod ter aanvulling van psychofarmaca en psychiatrische begeleiding. Daarbij wordt voorrang gegeven aan ondersteuning van de patiënt. Inzichtelijke therapie heeft slechts als oogmerk de actuele toestand van de patiënt.
Het kan bijdragen tot een meer draaglijk maken van deze ernstige ziekte.


Foobie gebruiker Psycholoog-Schrans

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Lucide dromen

Als je lucide droomt, ben je je bewust van het feit dat je droomt en kun je je droom actief beïnvloeden.

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

tienermoeders en het ecologisch systeem (micro, meso en macro niveau)

Tienermoeder en haar leefomgeving

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Wat is autisme en wat heeft de theorie of mind er mee te maken?

Wat is autisme en wat zijn de kenmerken van autisme, en wat is de thoerie of mind en wat heeft dat met autisme te maken.

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

Sterrenbeeld: Kreeft

Beschrijving van het sterrenbeeld Kreeft.

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

Lekker in je vel!

Tips om lekker in mijn vel te zitten en mezelf te zijn!

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Numerologie en geboortedag: 7, 16 en 25

Geboren zijn op de 7e, 16e en de 25e van de maand

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Het voorbereiden van mijn homohuwelijk.

Met dit artikel maak ik een begin met de serie artikelen over het wel en wee tijdens de voorbereidingen van mijn eigen homohuwelijk.,

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

Neanderthal in Evolutionary Anthropology

19de Eeuw : De eerste Fossiel werd ontdekt 12 kilometer van Düsseldorf, Duitsland

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

De echtscheidingsprocedure uitgelegd

Dit artikel biedt een korte en duidelijke uitleg van de procedure rond echtscheidingen.

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Ongewenst gedrag stoppen bij jonge kinderen

Hoe stop ik ongewenst gedrag van mijn kind?

Het Veld - De zoektocht naar de geheime kracht van het universum ; Lynne McTaggart (recensie)

Recensie van : Het veld - Lynne McTaggart

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.