Hoe faalangst behandelen?


Publicatie datum:

Kenmerken van faalangst en waar de behandeling op gericht moet zijn.

Gesponsorde koppelingen

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst die kinderen en volwassenen kunnen hebben als zij bang zijn dat zij de hen (al dan niet door zichzelf) opgedragen taken niet succesvol kunnen uitvoeren. Oftewel, de angst om te mislukken. Op zich heeft iedereen wel eens min of meer last van deze angst. Men spreekt echter pas van faalangst als deze angst niet gegrond is en niet in verhouding staat tot de gestelde taak of opdracht, steeds weer terugkeert bij dezelfde soort taken en de persoon in kwestie zodanig belemmert dat deze door de faalangst zichzelf als het ware blokkeert.  Ook kunnen lichamelijke klachten ontstaan zoals warme of koude handen, zweten, droge lippen, slapeloosheid,  buikpijn en trillen of bibberen.  Een verhoogde ademhaling kan leiden tot benauwdheid en in sommige gevallen tot hyperventilatie.

 

Vicieuze cirkel

Doordat iemand met faalangst niet meer helder en rustig kan nadenken kan hij de taak niet meer goed uitvoeren waardoor de persoon in kwestie in zijn gevoel bevestigd wordt (‘Zie je wel, ik kan dat niet’). Een volgende keer dat een zelfde soort taak of opdracht uitgevoerd moet worden zal de faalangst alleen maar toegenomen zijn.  Op deze manier zit iemand met faalangst vaak in een vicieuze cirkel.

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Faalangst

 

Soorten faalangst

We zien faalangst optreden bij kinderen op school als zij bijvoorbeeld een toets moeten maken. Er is dan sprake van een cognitieve faalangst. Ook op sportclubs, muziekuitvoeringen en andere gelegenheden waarbij kinderen het gevoel krijgen dat ze moeten  ‘presteren ’kan faalangst optreden. Sporters kunnen vlak voor een wedstrijd last krijgen van motorische faalangst. Volwassenen kunnen ermee te maken hebben in hun werk, maar bijvoorbeeld ook in relaties. In het laatste geval spreken we van een sociale faalangst.

 

Behandelen van faalangst:

  • negatief zelfbeeld aanpassen. In veel gevallen speelt bij faalangst een negatief zelfbeeld een rol. Om van de faalangst af te komen is het belangrijk dat dit zelfbeeld aangepast wordt en realistischer wordt. Succeservaringen kunnen hiertoe bijdragen. Daarom is het goed als iemand met faalangst taken of opdrachten moet doen die haalbaar zijn. Dit kunnen ook compleet nieuwe taken zijn en/of een nieuwe hobby. Iemands zelfbeeld kan enorm groeien doordat hij of zij opeens succesvol blijkt te zijn in bijvoorbeeld een bepaalde sport.  Ook het zelf laten benoemen en ervaren  van zijn of haar sterke kanten kan ertoe leiden dat een positiever zelfbeeld ontstaat. Hierin de bevestiging krijgen van anderen is ook belangrijk.
  • Leren relativeren. Het leren inzien dat de wereld niet vergaat als het een keertje tegenzit  heeft wat meer tijd nodig. Want een persoon met faalangst denkt dat hij met een mislukte uitvoering van een bepaalde taak ook zelf mislukt is. Daarom is het belangrijk dat iemand met faalangst leert om de taak of opdracht los te zien van zichzelf. Voor ieder mens is het belangrijk dat hij voelt dat hij waardering, liefde en respect krijgt om wie hij of zij is en niet op grond van zijn of haar resultaten. Daarom is het belangrijk dat ouders dit uitspreken naar hun kindere
  • Ontspannings- en visualisatieoefeningen. In veel gevallen zullen bij de behandeling van mensen en kinderen met faalangst oefeningen worden gegeven om te leren ontspannen, waaronder ook ademhalingsoefeningen. Ontspanning kan ook bereikt worden doordat alle informatie die door het hoofd spookt van het kind of de volwassene met faalangst geordend wordt. Dit kan soms door visualisatie-oefeningen waardoor men leert de juiste informatie op de goede plek te bewaren en alleen indien nodig weer tevoorschijn te halen.
Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Facebook home: Een nieuwe trend of gaan we te ver?

Facebook home is een nieuwe applicatie van het sociale netwerk Facebook.

Sterrenbeeld: Boogschutter

Beschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter

Leren problemen op te lossen

Leren problemen op te lossen + schema

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

natuurlijke groei

de vergelijking tussen groei in de natuur en de groei van de mens

Het voorbereiden van mijn homohuwelijk.

Met dit artikel maak ik een begin met de serie artikelen over het wel en wee tijdens de voorbereidingen van mijn eigen homohuwelijk.,

Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Inspiratie

Inspiratie is een briljante ingeving krijgen

Ontwikkeling baby vijf maanden

ontwikkeling van een baby van vijf maanden

Numerologie en geboortedag: 8, 17 en 26

Geboren zijn op de 8e, 17e en 26e van de maand

Verlegen kind? Zo gaat u er mee om.

Uw kind is verlegen en stil,een paar tips om uw kind een duwtje in de rug te geven.

Ontwikkelingen baby bij drie maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkelingen van een baby rond drie maanden

Zuinig en winkelen

Drie tips om te proberen zuininger te winkelen

Hoe word ik beroemd en rijk?

Iedereen kan beroemd worden, lees hier in dit artikel hoe ook jij beroemd en rijk kan worden.

De gevolgen van kindermishandeling

Wat is kindermishandeling en wat doet het met een kind?

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Het verbeteren van je geheugen

Heb je ook wel eens last van het vergeten van namen? Of een boodschappenlijstje? In dit artikel worden er manieren beschreven die helpen met het verbeteren van je geheugen.

Je baby en de eerste tandenborstel

Hoe en wanneer begin je met tandenpoetsen en hoe zorg je ervoor dat je baby het leuk vindt

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Wat de meeste mensen niet weten over scheidingen

Een aantal feiten over scheidingen

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Doelgroep tienermoeders

Tienermoeder in de huidige maatschappij

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.