Hoe faalangst behandelen?


Publicatie datum:

Kenmerken van faalangst en waar de behandeling op gericht moet zijn.

Gesponsorde koppelingen

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst die kinderen en volwassenen kunnen hebben als zij bang zijn dat zij de hen (al dan niet door zichzelf) opgedragen taken niet succesvol kunnen uitvoeren. Oftewel, de angst om te mislukken. Op zich heeft iedereen wel eens min of meer last van deze angst. Men spreekt echter pas van faalangst als deze angst niet gegrond is en niet in verhouding staat tot de gestelde taak of opdracht, steeds weer terugkeert bij dezelfde soort taken en de persoon in kwestie zodanig belemmert dat deze door de faalangst zichzelf als het ware blokkeert.  Ook kunnen lichamelijke klachten ontstaan zoals warme of koude handen, zweten, droge lippen, slapeloosheid,  buikpijn en trillen of bibberen.  Een verhoogde ademhaling kan leiden tot benauwdheid en in sommige gevallen tot hyperventilatie.

 

Vicieuze cirkel

Doordat iemand met faalangst niet meer helder en rustig kan nadenken kan hij de taak niet meer goed uitvoeren waardoor de persoon in kwestie in zijn gevoel bevestigd wordt (‘Zie je wel, ik kan dat niet’). Een volgende keer dat een zelfde soort taak of opdracht uitgevoerd moet worden zal de faalangst alleen maar toegenomen zijn.  Op deze manier zit iemand met faalangst vaak in een vicieuze cirkel.

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Faalangst

 

Soorten faalangst

We zien faalangst optreden bij kinderen op school als zij bijvoorbeeld een toets moeten maken. Er is dan sprake van een cognitieve faalangst. Ook op sportclubs, muziekuitvoeringen en andere gelegenheden waarbij kinderen het gevoel krijgen dat ze moeten  ‘presteren ’kan faalangst optreden. Sporters kunnen vlak voor een wedstrijd last krijgen van motorische faalangst. Volwassenen kunnen ermee te maken hebben in hun werk, maar bijvoorbeeld ook in relaties. In het laatste geval spreken we van een sociale faalangst.

 

Behandelen van faalangst:

  • negatief zelfbeeld aanpassen. In veel gevallen speelt bij faalangst een negatief zelfbeeld een rol. Om van de faalangst af te komen is het belangrijk dat dit zelfbeeld aangepast wordt en realistischer wordt. Succeservaringen kunnen hiertoe bijdragen. Daarom is het goed als iemand met faalangst taken of opdrachten moet doen die haalbaar zijn. Dit kunnen ook compleet nieuwe taken zijn en/of een nieuwe hobby. Iemands zelfbeeld kan enorm groeien doordat hij of zij opeens succesvol blijkt te zijn in bijvoorbeeld een bepaalde sport.  Ook het zelf laten benoemen en ervaren  van zijn of haar sterke kanten kan ertoe leiden dat een positiever zelfbeeld ontstaat. Hierin de bevestiging krijgen van anderen is ook belangrijk.
  • Leren relativeren. Het leren inzien dat de wereld niet vergaat als het een keertje tegenzit  heeft wat meer tijd nodig. Want een persoon met faalangst denkt dat hij met een mislukte uitvoering van een bepaalde taak ook zelf mislukt is. Daarom is het belangrijk dat iemand met faalangst leert om de taak of opdracht los te zien van zichzelf. Voor ieder mens is het belangrijk dat hij voelt dat hij waardering, liefde en respect krijgt om wie hij of zij is en niet op grond van zijn of haar resultaten. Daarom is het belangrijk dat ouders dit uitspreken naar hun kindere
  • Ontspannings- en visualisatieoefeningen. In veel gevallen zullen bij de behandeling van mensen en kinderen met faalangst oefeningen worden gegeven om te leren ontspannen, waaronder ook ademhalingsoefeningen. Ontspanning kan ook bereikt worden doordat alle informatie die door het hoofd spookt van het kind of de volwassene met faalangst geordend wordt. Dit kan soms door visualisatie-oefeningen waardoor men leert de juiste informatie op de goede plek te bewaren en alleen indien nodig weer tevoorschijn te halen.

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

De rechten van de moslimvrouw

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

Van brabbelen naar praten

Spraakontwikkeling van een baby

natuurlijke groei

de vergelijking tussen groei in de natuur en de groei van de mens

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk? Hier wordt ingegaan op de herkomst en het gebruik.

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

Het elastiekje!

Hoe is elastiek onstaan en hoe komen wij eraan?

Eetproblemen bij kinderen

Opvoeden in de nieuwe tijd

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

Existentialisme en verantwoordelijkheid

Het existentialisme is een filosofie die over de verantwoordelijkheid van de mens gaat.

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Het Oosten en het Westen

Boedha en de nederlandse nuchterheid

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

De invloed van het slankheidideaal op meisjes en jonge vrouwen

De invloed van het slankheidideaal op meisjes en jonge vrouwen

Vergeven

Wat is vergeving en hoe kun je iemand vergeven?

Hou van, leef en deel het (love, live and share)

Wat is er mooier dan kunnen genieten van het leven en het te kunnen delen.

Mijn homohuwelijk(3)…de kledingkeuze.

In dit artikel vertel ik over het maken van de juiste kledingkeuze voor mijn homohuwelijk. Daarmee probeer ik antwoord te geven op de vraag of er verschillen zijn tussen het hetero- en homohuwelijk.

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Mantelzorg

Functioneel gezondheidspatroon:mantelzorg

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Evolutie van de Mens

Een onderzoek naar de evolutie van de Mens

Woordspelingen: Wat zijn het precies?

Woordspelingen hebben vaak een komisch effect. Tenminste dat is de bedoeling want sommige zetten je echt aan het denken...

Westerse astrologie: Kreeft

Kreeft als sterrenbeeld