Groeien: we doen het allemaal


Publicatie datum:

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?

Gesponsorde koppelingen

Eten

Groei, maar ook verouderingsverschijnselen, hangen ten dele af van de samenstelling van het voedsel. Bepaalde vitamines zorgen voor een gavere, of misschien wel mindere gave huid. Vruchten houden je jong en energierijk voedsel zorgt voor de slijtage van je lichaam.

Cellen

Ondanks dat je constant nieuwe cellen produceert begin je er wel steeds ouder uit te zien. Dit komt omdat je lichaamscellen niet eindloos delen. Nadat cellen een aantal maal gedeeld zijn komen ze in een rustfase terecht. Dit heeft te maken met het laatste stukje bij iedere DNA-keten. Het zogenoemde telomeer. Bij elke deling wordt dit suk korter en korter. Uiteindelijk wordt de telomeer zo kort dat een nieuwe deling van de cel onmogelijk wordt. Sommige cellen bevatten een enzym dat de telomeer steeds weer langer maakt. Zo kan de cel vaker delen. Dit enzym noemt met telomerase. De cellen die niet meer delen blijven echter wel actief in je lichaam. Maar doordat ze lange tijd in je lichaam aanwezig zijn eis een beschadiging oplopen voor deze cellen een grote kans. Bij een grote beschadiging vernietigd een cel zichzelf. Door vele afgestorven en beschadigde cellen ontstaan ouderdomsverschijnselen als rimpels en botontkalking.

Lengtegroei

Lengtegroei wordt veroorzaakt door de groei van je pijpbeenderen. Onder de pijpbeenderen zit een zone met kraakbeen. De groeischijf. De kraakbeencellen gaan delen waardoor het pijpbeen groeit. Als de kraakbeencellen in de groeischijf in botcellen zijn veranderd stopt de groei van het pijpbeen.

Hormonen

Hormonen spelen een zeer belangrijke rol in je groeiproces. In je kinderjaren is vooral het groeihormoon verantwoordelijk voor de groei. In de puberteit zijn de geslachtshormonen verantwoordelijk voor je groeispurt. Groeistoornissen zijn vaak het gevolg van een tekort hebben aan deze hormonen. De hormonen worden aangemaakt bij je hersenen en bereiken via je bloed alle cellen die gevoelig zijn voor dit hormoon. Deze cellen beginnen dan te delen.

Cellen delen, maar hoe?

Een cel ontstaat, groeit, is actief en deelt opnieuw. De periode waarin dit allemaal gebeurt noemen we een celcyclus. Deze cyclus bestaat uit vier fasen: de G1-, S-, G2-, en M-fase. De eerste drie fasen vormen samen de zogenaamde interfase. Deze fase is de voorbereiding op een deling. In de M-fase vindt de deling plaats.

G1: in deze fase wordt de cel groter.

S(synthese): in deze fase worden de DNA-ketens verdubbeld. De identieke DNA-moleculen zitten aan elkaar d.m.v. een centromeer.

G2: in deze fasen worden de beide DNA ketens gecontroleerd.

Mitose

In de M-fase, oftewel in de mitose ontstaan uit de kern van de cel twee nieuwe kernen. Eerst rollen de DNA-ketens zich op. Je ziet ze nu als chromosomen. Ieder chromosoom bevat twee identieke helften, de chromatiden, die verbonden zijn door het centromeer. De beide centromeren in het midden splitsen bij de deling waardoor de chromatiden uit elkaar worden getrokken. Iedere chromatide krijgt een nieuw kernmembraam. Et Voila! Twee nieuwe kernen.

De echte deling

De echte deling vindt pas na de mitose plaats. Nieuw gevormde celmembranen brengen een scheiding aan tussen de beide kernen. Er ontstaan twee identieke nieuwe cellen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Een avond met een prostituee (escort meisje)meelopen.

Ze wist niet wat ze zag, al die koppen voor het raam. Wat een eitje, dat karweitje haha.

Flirten - het ABC van flirten

Het ABC van flirten geeft de basisprincipes van het flirten weer.

Westerse astrologie: Tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen

Sparen voor de kinderen

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Tips voor zwangere vrouwen

antwoorden voor zwangere vrouwen

Ontwikkelingen baby bij drie maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkelingen van een baby rond drie maanden

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.

Geld verdienen met het opknappen van je huis

hoe je huis op te knappen en er ook nog eens geld mee te verdienen

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Je baby en de eerste tandjes

Hoe ga om ermee om en hoe help je je baby met de pijn

Het voorbereiden van mijn homohuwelijk.

Met dit artikel maak ik een begin met de serie artikelen over het wel en wee tijdens de voorbereidingen van mijn eigen homohuwelijk.,

Mijn aftrap in Foobie

Inleiding van hoe ik bij Foobie terecht kwam en de

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is noodzakelijk voor je gezondheid en je humeur, in dit artikel lees je hier meer over.

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Wat gelooft een christen?

Wat is het christendom en wat gelooft een christen?

Help: Ik ben een puber!!

Ik ben een puber, wat nu? Hoe ga je om met deze tijd? Hierover vind je informatie in dit artikel.

Groeien: we doen het allemaal

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.

De nozems

Wat te doen bij een asbest vermoeden?

Weet jij wat je moet doen bij het vermoeden van asbest? Veel mensen namelijk niet. Daarom hier een uitleg.

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

De trappisten

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.