Doorzettingsvermogen is soms dom


Publicatie datum:

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Gesponsorde koppelingen

In dit stukje vertel ik over hoe mijn dochter me er bewust van maakte dat doorzettingsvermogen lang niet altijd zo'n goeie kwaliteit is als ik altijd dacht...

 

“Mam, waarom staat dit op de achterkant van deze foto?”. Mijn negenjarige dochter Nina wappert met een oude foto die ze uit een verhuisdoos heeft gevist. Ik wrijf enkele haarslierten uit mijn bezwete gezicht. “Wat staat er dan?”, vraag ik een beetje wrevelig. Eigenlijk wil ik niet afgeleid worden. Nog  zeker tien dozen staan klaar om uitgepakt te worden.  “Gewond en toch gewonnen”, antwoordt mijn dochter en geeft me de foto. Ik zie mijzelf als elfjarige, gekleed in een turnpakje met in mijn handen een enorme beker. Het is een zwart wit afbeelding, maar ik weet nog precies dat het turnpak kobaltblauw was en dat de strikjes in mijn blonde haar van bijpassend blauw fluweel waren. “Ach ja, daar won ik de wisselbeker bij de clubkampioenschappen van mijn turnclub”, zucht ik vergenoegd. Ik kan de euforie van dat moment nog moeiteloos voor de geest halen.  “Die foto is genomen door een fotograaf van de krant!”. Na al die jaren ben ik nog steeds trots. “Cool”, zegt Nina. “Maar waar slaat dat zinnetje op de achterkant nou op?”. “ Ik plof naast Nina op de bank. Toch maar even pauze dan. “Dat is een heel verhaal”, begin ik. “Voordat de wedstrijd begon, marcheerden alle deelnemers  achter elkaar aan vanuit de kleedkamer de zaal in. Op van die afschuwelijke ouderwetse marsmuziek. Op de looproute stond een bank in de weg. Je weet wel, zo’n lage, lange houten bank met een ijzeren onderstel”. Nina knikt. “Mijn vriendin, die voor mij liep, ging er niet met een normale boog omheen, maar sprong een millimeter voordat ze er zelf tegenaan zou botsen naar links. Daardoor had ik geen tijd meer om uit te wijken en viel ik over de bank heen”. Ik zwijg even en zie in gedachten weer voor me hoe het ongeluk gebeurde. Was het opzet geweest van mijn vriendin? Ik voel weer het stilstaan van de tijd, een paar seconden, daarna de verbijstering. Pijn voelde ik  pas later. “Mijn hele scheenbeen lag open en het bloedde enorm. Erger was nog dat ik had mijn linkerduim had verstuikt”. Nina’s gezicht vertrekt; bloed en pijn zijn niet haar meest favoriete onderwerpen. “En toen? Want je hebt wel gewonnen, toch?”, vraagt Nina . “Jazeker”, antwoord ik met  dezelfde vastberaden trek op mijn gezicht als toen. “Iedereen dacht dat ik zou opgeven. Misschien hoopten ze het zelfs. Maar ik wilde niet opgeven. Het was eigenlijk wel ontspannen om zo te turnen. Alle druk was ervan af, ik was helemaal niet zenuwachtig meer. Ik was ervan overtuigd dat ik geen enkele kans meer maakte. Maar tot mijn stomme verbazing won ik!”.  

“Wat een doorzetter is die moeder van je, hè! Wat zeg je daarvan?”, zeg ik met onverholen trots in mijn stem. Ik kijk mijn dochter vol verwachting aan. Nina kijkt terug met haar staalblauwe heldere ogen en zegt dan: “Ik vind het dom van je.” Een paar seconden is het stil. Nina’s reactie is totaal niet wat ik had verwacht. Ik check nog even of ze een grapje maakt. Maar dat is duidelijk niet het geval. Ze kijkt me serieus aan. “Hoe bedoel je?”, vraag ik onzeker. “Nou, ik vind het super dom dat je met die blessures door bent gegaan met de wedstrijd. Je had er levenslange schade aan kunnen overhouden”, antwoordt mijn dochter verontwaardigd. Ik kijk haar peinzend aan. “Okee...”, stamel  ik verbouwereerd.

Ik denk terug aan de jaren wedstrijdturnen die volgden op deze eerste overwinning. Wat een hekel had ik aan de sport gekregen. Toch was ik ermee doorgegaan. Stoppen kwam niet eens in me op. Die eerste beker, de stille trots van mijn vader en moeder, mijn naam en foto in de krant, de jaloezie van vriendinnen. Het smaakte naar meer. Pas op mijn achttiende, dwong een rugblessure me rust te nemen. En dat beviel zo goed, dat ik nooit meer een voet in de turnzaal zette.

Misschien is de burnout waar ik nu in zit wel net zo’n uitkomst als die rugblessure toendertijd, bedenk ik. Weer ben ik te lang doorgegaan met mezelf te bewijzen, dit keer in mijn werk. De slechte beloning voor lief nemend. Daar klaag je niet over in een organisatie die draait op idealisme. En maar volhouden de directie te overtuigen van het nut van mijn functie in tijden van bezuiniging. Tot ik ‘s avonds uitgeput tegelijk met Nina m’n bed in rolde om ‘s ochtends nog vermoeider wakker te worden.

Ik pak een pen en schrijf nog een tekst op de achterkant van de foto:  Doorzetten is soms super dom! Nina knikt tevreden. “Dus, mam, we stoppen nu ook met die verhuisdozen. Doorzetten is dom!”. Lachend begin ik haar te kietelen. “Dat had je gedacht.  Aan het werk jij!”

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Wat is de beste gratis dating site?

De meeste nieuwe relaties ontstaan tegenwoordig via een internet date maar wat is de beste gratis dating site?

Kiezen voor jezelf

Welke keuzes moet je maken om gelukkig te worden?

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen

Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?

Moeten ooggetuige altijd worden geloofd? Zijn zij eigenlijk wel in staat om correct te vertellen wat er op een bewuste dag is gebeurd? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Wat te doen bij een asbest vermoeden?

Weet jij wat je moet doen bij het vermoeden van asbest? Veel mensen namelijk niet. Daarom hier een uitleg.

Wat is visualiseren?

Je leven veranderen in de positieve zin dmv visualisatie.

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.

Positief denken

Tips om je leven een positieve draai te geven

Numerologie en geboortedag: 2, 11, 20 en 29

Betekenissen van de getallen 2,11,20 en 29 als jouw geboortedag

Handleeskunde

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt?

Let op je privacy!

Ben jij je bewust van wat er met al jou gegevens gebeurd?

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

Taalontwikkeling en -stimulering 0 tot 5 jaar

de taalontwikkeling en -stimulering van nul tot vijf jaar in het kort

Bedelaars

Beggars of terwijl Bedelaars bestaan al in de Human Society sedert het Daglicht van Geregistreerde Geschiedenis

Inspiratie

Inspiratie is een briljante ingeving krijgen

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

Het korte termijn geheugen

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Op tijd opstaan, hoe doe je dat

Opstaan, terwijl je nergens heen moet, hoe doe je dat?

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Hoe kan ik zien dat iemand verliefd op mij is?

Dat kan natuurlijk nog best een lastige vraag zijn. Wanneer kunt u nu zien en weten dat iemand verliefd op u is?

Tips voor zwangere vrouwen

antwoorden voor zwangere vrouwen

Zuinig en winkelen

Drie tips om te proberen zuininger te winkelen

Als je vastloopt in je gedachten,gevoel en gedrag: Schema therapie

De werking van schematherapie

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!