Adoptie: de procedure


Publicatie datum:

Hoe ziet een adoptieprocedure er globaal uit? Welke stappen moet je volgen om een kind te kunnen adopteren?

Gesponsorde koppelingen

Een kind adopteren doe je niet 'zomaar even'. Daar gaat een lange procedure aan vooraf. Voor mensen die overwegen een kind te adopteren, is het goed te weten uit welke stappen zo'n procedure bestaat en met hoeveel tijd je ongeveer rekening moet houden.

Eerste fase: aanmelden, cursus, beginseltoestemming

Stap 1: indienen van de aanvraag. Bij de Stichting Adoptievoorzieningen kun je een formulier aanvragen waarmee je je aanmeldt voor de adoptieprocedure. 

Stap 2: toelating tot de adoptieprocedure. De Stichting Adoptievoorzieningen toetst of de aanvragers voldoen aan de voorwaarden voor toelating tot de procedure: zijn de aanvragers getrouwd? En welke leeftijd hebben zij? Samen adopteren kan alleen binnen een huwelijk. Als samenwonenden willen adopteren, zal er in eerste instantie sprake zijn van adoptie door een van de partners (alleen-aanvraag). In een latere fase kan de andere partner partneradoptie aanvragen. Om toegelaten te worden tot de procedure mogen de aanvragers niet ouder zijn dan 45 jaar. Wordt aan deze voorwaarden voldaan, dan krijgen de aanvragers een BKA-nummer toegestuurd. 

Stap 1 en stap 2 duren bij elkaar gemiddeld 10 werkdagen.

Stap 3: verplichte VIA cursus. Deze cursus wordt verzorgd door het Bureau Voorlichting Interlandelijke Adoptie. In zes bijeenkomsten van elk drie uur worden de aanvragers voorbereid op allerlei thema's die met interlandelijke adoptie te maken hebben. Doel van deze bijeenkomsten is een reëel beeld van adoptie krijgen, zodat er een bewuste keuze gemaakt kan worden om al dan niet verder te gaan met de procedure.

De gemiddelde wachttijd tot de VIA cursus is circa anderhalf jaar. De cursus zelf bestrijkt 2 a 3 maanden.

Stap 4: het gezinsonderzoek. In het gezinsonderzoek beoordeelt de Raad voor de Kinderbescherming of de aanvragers geschikt zijn om een adoptiekind op te voeden. Willen de aanvragers meerdere kinderen tegelijk, een ouder kind of een gehandicapt kind adopteren, dan zal de beoordeling strenger zijn. Doorgaans bestaat het onderzoek uit 3 a 4 gesprekken, waarvan 1 gesprek bij de aanvragers thuis plaatsvindt. Na afloop van het gezinsonderzoek brengt de Raad voor de Kinderbescherming een advies uit aan het Ministerie van Justitie en wordt een gezinsrapport opgemaakt.

De wachttijd tot het gezinsonderzoek varieert van een paar weken tot een half jaar: het gezinsonderzoek zelf duurt hooguit een paar maanden, maar meestal (veel) korter.

Stap 5: beginseltoestemming. Op basis van het gezinsrapport en het advies van de Raad voor de Kinderbescherming, verleent het Ministerie van Justitie wel of geen toestemming om een kind te adopteren. 

De wachttijd tussen het gezinsonderzoek en de beginseltoestemming duurt circa 2 weken.

Tweede fase: de bemiddelingsfase

Stap 6: aanmelden bij een bemiddelingsorganisatie. In Nederland zijn diverse bemiddelingsorganisaties actief. De keuze voor een organisatie zal sterk samenhangen met de keuze voor een land. En de keuze voor een land hangt weer sterk samen met vragen als: "Voldoen we aan de eisen die het land aan adoptie-ouders stelt? Is de wachtlijst voor dit land momenteel open voor aanmeldingen?". In een intakegesprek wordt het gezinsrapport doorgenomen en wordt precies besproken voor welk land de aanvragers in aanmerking willen komen en of zij openstaan voor kinderen met een 'special need'. Als de wachtlijst voor het land van keuze open is en er aan de voorwaarden wordt voldaan, moet er een dossier opgebouwd worden (uittreksels van de burgerlijke stand, schriftelijke motivatie, werkgeversverklaringen, foto's). Als het dossier vertaald is en naar het bewuste land gestuurd is, staan de aanvragers op de wachtlijst.

Stap 6 vergt over het algemeen erg veel geduld. Als de wachtlijst van het land van voorkeur niet geopend is, kunnen aanvragers wel tot twee jaar moeten wachten voordat er een intakegesprek komt.

Stap 7: voorstel van een adoptiekind. Als er - vaak na jaren wachten - sprake is van een match tussen kind en adoptie-ouders, wordt dit kind aan de adoptie-ouders voorgesteld. Zij kunnen dit voorstel wel of niet accepteren. 

Stap 8: aankomst van het adoptiekind. Tussen voorstel en aankomst kunnen weken, maanden of zelfs jaren zitten. Dit is afhankelijk van de formaliteiten die in het land van herkomst nog geregeld moeten worden. Doorgaans kunnen de adoptie-ouders hun kind na een aantal maanden ophalen, maar er zijn landen waarbij het fors langer duurt. Naar sommige landen is afreizen niet mogelijk. In dat geval wordt het kind naar Nederland gebracht, en ontmoeten de adoptie-ouders hun kind voor het eerst op Schiphol.

Derde en laatste fase: formaliteiten na aankomst

Stap 9: Aanmelden van het kind bij de Nederlandse instanties. In deze fase moet het kind aangemeld worden bij de gemeente. Daarnaast is het soms nodig dat de adoptie wordt omgezet naar Nederlands recht, en dat er gezag over het kind wordt aangevraagd.

Al met al moeten aanvragers rekening houden met een totale proceduretijd van zeker 3 jaar. In de meeste gevallen zal de proceduretijd (fors) langer zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Sterrenbeeld: Boogschutter

Beschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter

Domestic Violence

Huishoudelijk Geweld, Huwlijkse Mishandeling is een Legale Mishandeling binnen het Legale Huwlijk

Mijn aftrap in Foobie

Inleiding van hoe ik bij Foobie terecht kwam en de

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Handleeskunde

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt?

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit

De gevolgen van kindermishandeling

Wat is kindermishandeling en wat doet het met een kind?

Leren problemen op te lossen

Leren problemen op te lossen + schema

in 5 stappen naar een stralende verschijning

Je hoeft niet mooi te zijn om te stralen!

Een manier om je liefste wensen te vervullen!

In dit artikel krijg je een goede manier aangereikt om je wensen en je verlangen uit te laten komen!

Wat is de beste behandeling tegen aambeien?

Als je last krijgt van aambeien dan wil je maar één ding en dat is de beste behandeling. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf en je wilt het liefste dat ze nooit meer terugkeren.

Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Hou van, leef en deel het (love, live and share)

Wat is er mooier dan kunnen genieten van het leven en het te kunnen delen.

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

De rechten van de moslimvrouw

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

Hoe kijken buitenlanders naar Nederland ?

Het is interessant af en toe te ervaren hoe ze in het buitenland naar nederland(ers) kijken. Een impressie vind je in dit artikel

Westerse astrologie: Tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen

Intermezzo - appartementencomplex Tilburg

Appartmentencomplex in Tilburg-West met koopwoningen en huurwoningen voor studenten.

Neanderthals

Neanderthals een species van de Mens in de klasse Homo

Het ontstaan van de sauna

Lees hier alles over de geschiedenis van de sauna

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.