Angsten bij jonge peuters


Publicatie datum:

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

Gesponsorde koppelingen

Veel jonge peuters hebben last van angsten. Bang voor vreemden, bang in het donker of hun fantasie neemt een loopje met ze. Als je kindje angsten heeft, is het goed om uit te zoeken waar deze angsten vandaan komen en te kijken naar een oplossing.

Veel kinderen gaan lachen bij iets engs. Dit is om zichzelf moed in te praten. Hieronder staan een aantal angsten genoemd. Wanneer je de kenmerken van deze angsten bij je kind herkent, kun je er op inspelen en de angst proberen weg te nemen.

Bang voor het donker: Veel peuters zijn bang in het donker. Ze zijn gewend dat ze de wereld zien bij daglicht. In het donker lijkt alles opgeslokt te worden. Om je kindje minder bang te maken, kun je hem een knuffelbeest geven of een nachtlampje aan doen. Je kunt je kindje ook zelf met een touwtje de macht geven over het licht zodat hij deze zelf aan en uit kan doen.

Bang voor dieren: Angst voor dieren of insecten wordt versterkt als je kindje merkt dat jij ook bang bent. Dwing je kind niet het dier te aaien, maar zeg ook niet tegen je kind dat het dier eng is. Begeleid je kind stap voor stap om over zijn angst heen te komen. Je kunt bijvoorbeeld een dierenfilm laten zien. Later kun je je kind meenemen naar een dierenwinkel en vanuit de etalage naar het dier kijken. Hoe meer je dit opbouwt, hoe minder angst je kind uiteindelijk nog voor dieren ervaart.

Bang voor eigen fantasieen: Een peuter denkt magisch. Een peuter kan in zijn fantasie mensen en dieren oproepen en allerlei situaties en gebeurtenissen creeren. Deze gedachten zijn voor je kindje levensecht. Probeer uit te leggen dat sommige angsten niet nodig zijn. Ook kan je in de fantasie meegaan en een oplossing voor de angst zoeken. Bijvoorbeeld als je kindje een spook onder het bed ziet, kun je het spook 'vangen' en uit het raam gooien.

Bang voor vreemden: Wanneer je kindje opgroeit in een omgeving met weinig verschillende volwassenen of veel in dezelfde omgeving is, kan het zo zijn dat hij bang is voor vreemden. Je kindje gaat zich bij jou verstoppen en klampt zich aan je benen vast. Deze angsten nemen geleidelijk af wanneer je kindje ouder wordt.

Bang voor hard geluid: Harde geluiden kunnen voor een kindje angstig zijn. Een vliegtuig, een boormachine en een stofzuiger zijn een bron van herrie. Wanneer je kindje hier bang voor is, ga dan samen op zoek naar waar het geluid vandaag komt. Om je kindje aan het geluid te laten wennen, kun je het geluid opnemen en afspelen. Herhaal dit net zo lang tot hij weet dat er niets engs aan is en het voor hem een achtergrondgeluid wordt.

Bang voor water: Water zorgt voor veel pret, behalve wanneer je kindje hier bang voor is. Angst voor water kan verschillende oorzaken hebben. Misschien vind je kindje het eng om onder stromend water te staan. Dit is vrij eenvoudig op te lossen door hem met de hand te douchen en dus zelf de douchekop te hanteren. Als dit niet helpt, ligt de oorzaak ergens anders. Probeer erachter te komen wat je kindje eng vindt aan water. Laat hem ook af en toe even met zijn handjes in het water spelen en geef ook aan dat water hem niets kan doen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die zich in twee talen kunnen uitten.

Cognitieve ontwikkeling bij kinderen

De cognitieve ontwikkelingsstadia bij kinderen en babies

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

Mam, Pap...Ik ben homo!

In dit artikel vertel ik iets over de seksuele ontwikkeling van jongeren, homoseksualiteit, de coming out en waar u als ouders mee te maken kunt krijgen.

Antroposofie

Beknopte verslag over antroposofie

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.

Mantelzorg

Functioneel gezondheidspatroon:mantelzorg

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Ga niet voor middelmatigheid!

Creeer je eigen leven. Ga niet voor middelmatigheid!

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit

Beoordelingsfouten

Hoe beoordelen wij als mensen anderen en situaties.

De sociale emotionele ontwikkeling van kind naar volwassen persoon

hoe een kind zich sociaal ontwikkelt

Laat andere je leven niet meer bepalen met deze leiderschap-tips

Leiderschap is belangrijk. Het is belangrijk dat u zelf uw leven bestuurt als leider. Volg deze tips dan op!

Op tijd opstaan, hoe doe je dat

Opstaan, terwijl je nergens heen moet, hoe doe je dat?

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.

Bouwstenen van de astrologie

Bouwstenen van de astrologie; astrologie voor beginners.