Angsten bij jonge peuters


Publicatie datum:

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

Gesponsorde koppelingen

Veel jonge peuters hebben last van angsten. Bang voor vreemden, bang in het donker of hun fantasie neemt een loopje met ze. Als je kindje angsten heeft, is het goed om uit te zoeken waar deze angsten vandaan komen en te kijken naar een oplossing.

Veel kinderen gaan lachen bij iets engs. Dit is om zichzelf moed in te praten. Hieronder staan een aantal angsten genoemd. Wanneer je de kenmerken van deze angsten bij je kind herkent, kun je er op inspelen en de angst proberen weg te nemen.

Bang voor het donker: Veel peuters zijn bang in het donker. Ze zijn gewend dat ze de wereld zien bij daglicht. In het donker lijkt alles opgeslokt te worden. Om je kindje minder bang te maken, kun je hem een knuffelbeest geven of een nachtlampje aan doen. Je kunt je kindje ook zelf met een touwtje de macht geven over het licht zodat hij deze zelf aan en uit kan doen.

Bang voor dieren: Angst voor dieren of insecten wordt versterkt als je kindje merkt dat jij ook bang bent. Dwing je kind niet het dier te aaien, maar zeg ook niet tegen je kind dat het dier eng is. Begeleid je kind stap voor stap om over zijn angst heen te komen. Je kunt bijvoorbeeld een dierenfilm laten zien. Later kun je je kind meenemen naar een dierenwinkel en vanuit de etalage naar het dier kijken. Hoe meer je dit opbouwt, hoe minder angst je kind uiteindelijk nog voor dieren ervaart.

Bang voor eigen fantasieen: Een peuter denkt magisch. Een peuter kan in zijn fantasie mensen en dieren oproepen en allerlei situaties en gebeurtenissen creeren. Deze gedachten zijn voor je kindje levensecht. Probeer uit te leggen dat sommige angsten niet nodig zijn. Ook kan je in de fantasie meegaan en een oplossing voor de angst zoeken. Bijvoorbeeld als je kindje een spook onder het bed ziet, kun je het spook 'vangen' en uit het raam gooien.

Bang voor vreemden: Wanneer je kindje opgroeit in een omgeving met weinig verschillende volwassenen of veel in dezelfde omgeving is, kan het zo zijn dat hij bang is voor vreemden. Je kindje gaat zich bij jou verstoppen en klampt zich aan je benen vast. Deze angsten nemen geleidelijk af wanneer je kindje ouder wordt.

Bang voor hard geluid: Harde geluiden kunnen voor een kindje angstig zijn. Een vliegtuig, een boormachine en een stofzuiger zijn een bron van herrie. Wanneer je kindje hier bang voor is, ga dan samen op zoek naar waar het geluid vandaag komt. Om je kindje aan het geluid te laten wennen, kun je het geluid opnemen en afspelen. Herhaal dit net zo lang tot hij weet dat er niets engs aan is en het voor hem een achtergrondgeluid wordt.

Bang voor water: Water zorgt voor veel pret, behalve wanneer je kindje hier bang voor is. Angst voor water kan verschillende oorzaken hebben. Misschien vind je kindje het eng om onder stromend water te staan. Dit is vrij eenvoudig op te lossen door hem met de hand te douchen en dus zelf de douchekop te hanteren. Als dit niet helpt, ligt de oorzaak ergens anders. Probeer erachter te komen wat je kindje eng vindt aan water. Laat hem ook af en toe even met zijn handjes in het water spelen en geef ook aan dat water hem niets kan doen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Wil je gelukkig worden?

Tips hoe gelukkig te worden en te blijven

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Leven in geluk : de inwijdingsweg uit de oude godinnenculturen.- Klara Adalena (recensie)

Beschrijving van een spirituele weg.

Inspiratie

Voor velen een mysterie, voor andere iets waar ze dagelijks toegang tot hebben: Inspiratie

Vrienden op nummer 1

Zijn vrienden de oorzaak van het gedrag van jou zoon of dochter? Lees dit artikel en kom erachter!

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Wat kun je zelf tegen botontkalking doen?

Wat kun je doen om de kans op botontkalking te verkleinen?

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Dit artikel heeft geen beschrijving.

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Sociale en specifieke fobie

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Trap en traplopen

Veiligheid bij trap en traplopen

De sociale emotionele ontwikkeling van kind naar volwassen persoon

hoe een kind zich sociaal ontwikkelt

Numerologie en geboortedag: 8, 17 en 26

Geboren zijn op de 8e, 17e en 26e van de maand

Numerologie en geboortedag: 7, 16 en 25

Geboren zijn op de 7e, 16e en de 25e van de maand

Geld verdienen met het opknappen van je huis

hoe je huis op te knappen en er ook nog eens geld mee te verdienen

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Tips voor een goede relatie

Om op te bouwen of te herbouwen.

Van brabbelen naar praten

Spraakontwikkeling van een baby