Angsten bij jonge peuters


Publicatie datum:

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

Gesponsorde koppelingen

Veel jonge peuters hebben last van angsten. Bang voor vreemden, bang in het donker of hun fantasie neemt een loopje met ze. Als je kindje angsten heeft, is het goed om uit te zoeken waar deze angsten vandaan komen en te kijken naar een oplossing.

Veel kinderen gaan lachen bij iets engs. Dit is om zichzelf moed in te praten. Hieronder staan een aantal angsten genoemd. Wanneer je de kenmerken van deze angsten bij je kind herkent, kun je er op inspelen en de angst proberen weg te nemen.

Bang voor het donker: Veel peuters zijn bang in het donker. Ze zijn gewend dat ze de wereld zien bij daglicht. In het donker lijkt alles opgeslokt te worden. Om je kindje minder bang te maken, kun je hem een knuffelbeest geven of een nachtlampje aan doen. Je kunt je kindje ook zelf met een touwtje de macht geven over het licht zodat hij deze zelf aan en uit kan doen.

Bang voor dieren: Angst voor dieren of insecten wordt versterkt als je kindje merkt dat jij ook bang bent. Dwing je kind niet het dier te aaien, maar zeg ook niet tegen je kind dat het dier eng is. Begeleid je kind stap voor stap om over zijn angst heen te komen. Je kunt bijvoorbeeld een dierenfilm laten zien. Later kun je je kind meenemen naar een dierenwinkel en vanuit de etalage naar het dier kijken. Hoe meer je dit opbouwt, hoe minder angst je kind uiteindelijk nog voor dieren ervaart.

Bang voor eigen fantasieen: Een peuter denkt magisch. Een peuter kan in zijn fantasie mensen en dieren oproepen en allerlei situaties en gebeurtenissen creeren. Deze gedachten zijn voor je kindje levensecht. Probeer uit te leggen dat sommige angsten niet nodig zijn. Ook kan je in de fantasie meegaan en een oplossing voor de angst zoeken. Bijvoorbeeld als je kindje een spook onder het bed ziet, kun je het spook 'vangen' en uit het raam gooien.

Bang voor vreemden: Wanneer je kindje opgroeit in een omgeving met weinig verschillende volwassenen of veel in dezelfde omgeving is, kan het zo zijn dat hij bang is voor vreemden. Je kindje gaat zich bij jou verstoppen en klampt zich aan je benen vast. Deze angsten nemen geleidelijk af wanneer je kindje ouder wordt.

Bang voor hard geluid: Harde geluiden kunnen voor een kindje angstig zijn. Een vliegtuig, een boormachine en een stofzuiger zijn een bron van herrie. Wanneer je kindje hier bang voor is, ga dan samen op zoek naar waar het geluid vandaag komt. Om je kindje aan het geluid te laten wennen, kun je het geluid opnemen en afspelen. Herhaal dit net zo lang tot hij weet dat er niets engs aan is en het voor hem een achtergrondgeluid wordt.

Bang voor water: Water zorgt voor veel pret, behalve wanneer je kindje hier bang voor is. Angst voor water kan verschillende oorzaken hebben. Misschien vind je kindje het eng om onder stromend water te staan. Dit is vrij eenvoudig op te lossen door hem met de hand te douchen en dus zelf de douchekop te hanteren. Als dit niet helpt, ligt de oorzaak ergens anders. Probeer erachter te komen wat je kindje eng vindt aan water. Laat hem ook af en toe even met zijn handjes in het water spelen en geef ook aan dat water hem niets kan doen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Facebook home: Een nieuwe trend of gaan we te ver?

Facebook home is een nieuwe applicatie van het sociale netwerk Facebook.

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Reptieleneieren en babyaapjes

Wie zal er het eerste – ik – zeggen?

Het ontstaan van de sauna

Lees hier alles over de geschiedenis van de sauna

Toeval en Noodlot

We worden er soms mee geconfronteerd en gebruiken het woord fataal,

Tien formules voor positieve energie : Dr.Judith Orloff (recensie)

Tien formules voor positieve energie. (boekrecensie)

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

Wat gebeurt er tijdens de normale veroudering van de mens?

Er is geen grens te trekken wanneer iemand tot de ouderen behoort, omdat ouderdomsveranderingen langzaam gaan en deze veranderingen per individu sterk verschillen. De grens wordt vaak getrokken op leeftijd en niet op grond van fitheid en belastbaarheid.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is noodzakelijk voor je gezondheid en je humeur, in dit artikel lees je hier meer over.

Westerse astrologie: Maagd

Maagd als sterrenbeeld

Huismoeder worden of gaan werken?

Kan je een druk gezinsleven combineren met werken?

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Hoe ontwikkelt je baby zich van maand 0 tot en met 12?

Een beschrijving van je baby's eerste levensjaar, van maand tot maand.

Numerologie en geboortedag: 5, 14 en 23

Geboren zijn op de 5e, 14e en de 23e van de maand

Ieder mens een lebeltje!

Bijna iedereen heeft wel een label gekregen, hebben we dat werkelijk nodig?

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

18 jaar en zwanger, hoe moet dat nu?

Je bent 18 jaar en zwanger. Hoe gaat dit met je opleiding? Geld? een huis? hoe vertel je het aan je ouders?

Hoe kan ik weten hoe ik moet zoenen?

Het blijft altijd spannend, zoenen voor de eerste keer. De vragen; Wat moet ik doen, Doe ik het wel goed en Doe ik teveel of te weinig spoken door uw hoofd.

Sterrenbeeld: Waterman

Beschrijving van het sterrenbeeld Waterman.

6 goedkope moederdag ideeën

6 Moederdag cadeau ideeën om je moeder te verwennen met Moederdag

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Positief denken

Tips om je leven een positieve draai te geven