Chanoeka


Publicatie datum:

Het joodse feest chanoeka wordt elk jaar gevierd op de 24e dag van de maand kislev. Bij het feest horen een paar bijzondere symbolen en rituelen.

Gesponsorde koppelingen

Chanoeka is een Joods feest dat wordt gevierd na zonsondergang op de 24e dag van de maand Kislev en duurt 8 dagen. Chanoeka staat bekend om het feest van de lichtjes, inwijdingsfeest of toewijdingsfeest en is bedoeld om de inwijding van de Tempel van Jeruzalem in 164 voor Christus door Jehuda haMaccabi te herdenken.

Geschiedenis:
Chanoeka draait om Jehuda haMaccabi die leefde in het Hellenistische tijdperk. Toen de joden onderdrukt waren maakten de Seleucidische Grieken in de tempel van de Joden op het altaar een varken te offeren. Een varken is voor de Joden onrein en was dit voor hen de laatste druppel. Onder leiding van Jehuda begonnen ze stukken land terug te veroveren van de vijand. Doordat Jehuda zo populair werd bij zijn eigen volk noemden ze hem Jehuda haMaccabi wat in het hebreeuws betekent ‘Juda de hamer' 

Uiteindelijk bereikte Jehuda met zijn manschappen Jeruzalem en hadden ze gewonnen, maar toen ze de tempel binnenkwamen zagen ze dat de Grieken alles hadden vernield. De hoge priester moest alles weer herstellen en de Menora moest worden recht gezet. Toen de tempel was hersteld kwamen ze erachter dat er nog maar een klein beetje olie was en daarmee de Menora nog maar één dag konden laten branden. De Menora werd aangestoken en heringewijd. De hoge priester wist dat ze opnieuw moesten zoeken naar olie en tijdens de zoektocht werd de Menora goed in de gaten gehouden. Na acht dagen hadden ze de olie gevonden, maar wat ze alleen niet begrepen was dat de Menora al die tijd heeft gebrand.

Er werd een groot feest gevierd in de Joodse maand Kislev, wat voortaan altijd zou worden gevierd zodat de Joden niet zouden vergeten wat er was gebeurd. Tijdens dit feest zingen veel Joden ‘Maoz Tsjoer' en spelen ze met Drejdels.

Symbolen:
Een typisch symbool voor Chanoeka is de Chanoekia. Een Chanoekia is een soort kandelaar. Op de eerste dag wordt er 1 kaarsje aangestoken, op de tweede dag 2 enz. totdat er op de achtste dag alle kaarsen brandden. De Chanoekia staat voor het wonder van Jehuda en doordat er steeds meer lichtjes worden aangestoken wordt het wonder groter. Het gaat om acht kaarsen maar die worden met behulp van een negende kaars aangestoken wat in het Hebreeuws Sjammasj oftewel dienaar betekent. De negende kaars komt op een apart plaatse in de Chanoeka Kandelaar te staan. Ook wordt de Chanoekia soms wel Menora genoemd, wat ook kandelaar betekent.

Rituelen:
Chanoeka is een feest dat de Joden vooral thuis vieren met hun familie. Het ritueel is dat er elk jaar 8 dagen lang elk dag één kaarsje wordt aangestoken. In de tempel staat een zevenarmige menora, maar de Joden thuis hebben een Chanoekia met acht armen: één kaars voor elke dag dat de Menora in de tempel bleef branden met de gevonden olie. Soms heeft een Chanoekia ook negen armen. De negende arm van de Chanoekia dient dan voor de lichtbron voor het aansteken van de kaarsen. De Joden zitten rond de Chanoekia en de jongste huisgenoot steekt het meest rechtse licht aan na zonsondergang. Rechts is de goddelijke kant en dit is bovendien de schrijfrichting in het Hebreeuws. De dagen daarna wordt er steeds één lichtje aangestoken van rechts naar links, totdat er op de dag van Chanoeka alle lichten branden. Hierbij zeggen de Joden dankgebeden voor wat er vroeger allemaal gebeurd is en zingen ze liedjes over Chanoeka. De lichtjes branden elke dag minstens een half uur waarbij er dan in huis niet wordt gewerkt. Na het aansteken wordt de Chanoekia neergezet waar iedereen hem kan zien, binnen en buiten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Vrouwen fantaseren vanaf jonge leeftijd over bruiloft

Vrijgezelle vrouwen denken er op jonge leeftijd al over na hoe hun toekomstige bruiloft er uit moet gaan zien.

Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

Je huis opdelen in area's voor beter overzicht in je schoonmaakwerkzaamheden

een plan om je huis in minder tijd opgeruimder te houden

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Het voorbereiden van mijn homohuwelijk.

Met dit artikel maak ik een begin met de serie artikelen over het wel en wee tijdens de voorbereidingen van mijn eigen homohuwelijk.,

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

Taalontwikkeling en -stimulering 0 tot 5 jaar

de taalontwikkeling en -stimulering van nul tot vijf jaar in het kort

Inspiratie

Inspiratie is een briljante ingeving krijgen

Geld verdienen met het opknappen van je huis

hoe je huis op te knappen en er ook nog eens geld mee te verdienen

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Mijn homohuwelijk(2)...in ondertrouw bij de weigerambtenaar?

Nu is de grote vraag gesteld en begint het regelen van mijn huwelijk. Tijdens het regelen van alle zaken kijk ik of er verschillen zijn met een heterohuwelijk.

Tips voor zwangere vrouwen

antwoorden voor zwangere vrouwen

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

Een Mirena spiraal voor jonge vrouwen

Maanden achtereen heb ik het Internet afgezocht naar de ervaringen van jongen vrouwen die een Mirena spiraal lieten inbrengen. Er was echter weinig informatie te vinden en aangezien ik de behandeling eenmaal heb gehad, wil ik hier graag meer over vertellen.

Koran Beluisteren Online Populair

Koran beluisteren online word steeds vaker gedaan waarom is dit?

Verlegen kind? Zo gaat u er mee om.

Uw kind is verlegen en stil,een paar tips om uw kind een duwtje in de rug te geven.

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Sparen voor de kinderen

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Oud en Nieuw: tradities

Een artikel over de tradities met oud en nieuw.

Lekker in je vel!

Tips om lekker in mijn vel te zitten en mezelf te zijn!