Chinees Nieuwjaar


Publicatie datum:

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Gesponsorde koppelingen

Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het lentefestival of het lentefeest en is één van de belangrijkste Chinese feesten. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van de 1e dag t/m de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinees Nieuwjaar eindigt op de 15e dag met het lantaarnfestival op die dag wordt er tangyuan in suikersoep. Verder wordt er gegeten:Kok Chai - Halvemaanvormige koekjes gemaakt van deeg en gevuld met suiker, pinda's en kokos en is in olie gebakken. Tai-Kah - Een grote mandarijn. Kah betekent letterlijk groot geluk. De bedoeling hiervan is dat het grote geluk wordt aangeboden.Chin-Toui - Dit is een gebakken rijstemeelbol. Dit is een soort Chinese oliebol zonder vulling.Siu-How-Chow - Dit betekent ‘lachende mond'. Dit zijn gebakken rijstemeel balletjes gerold in sesamzaadjes.Kwa-Tji - Dit zijn de rode pitten van een meloen.Lin-Tji - Dit zijn Lotuspitten omhuld met suiker en daarna verhard.Tong-Lin-Aow - Gekookte en gesuikerde lotuswortel.Lin Ko - Is een speciale ronde taart die in stukjes wordt gesneden en verder is er nog allemaal Ko's dat zijn verschillende soorten gebakkoek.

Geschiedenis:
Volgens legenden was Nian (uitspreken als Njen) een mensetend prooidier in het oude China. Hij kon ongemerkt huizen binnen dringen en Nian verbleef het hele jaar in de zee. Nian kwam alleen tevoorschijn bij de overgang van Oud op Nieuwjaar. De Chinezen kwamen erachter dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Daarom verdreven zij hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en gebruikten ze vaak de kleur rood in hun huizen. Dit leidde tot de eerste Nieuwjaarsvieringen.

Symbolen:
Typische symbolen voor Chinees Nieuwjaar zijn draken, leeuwen, vuurwerk en de kleur rood. Op Nieuwjaarsdag zijn de mensen vrolijk verkleed als draken en leeuwen en dansen ze op straat. De straten zijn versierd en wie geld had liet zijn huis opknappen en fris opschilderen. 'S avonds wordt er veel rood knalvuurwerk afgestoken om de kwade geesten te verjagen. Vaak verblijven ze bij familie, vrienden of kennissen in de buurt en gaat men vaak samen eten.

Rituelen:
Voordat het Chinees Nieuwjaar begint maakt iedereen zijn huis goed schoon dit gebeurt vaak op de 20e dag van de 12e maand en lost iedereen zijn lopende schulden af. Messen, scharen en naalden worden opgeborgen. Zodat ze het geluk in het nieuwe jaar niet kapot kunnen maken. In de kamers staan bloemen en op de rode papierstroken worden de gelukswensen geschreven. Ook worden de afbeeldingen van deurgoden langs de deur gehangen en wordt er soms honing om de mond van de keukengod gesmeerd en wordt hij daarna verbrandt dit gebeurd op de 24e dag van de 12e maand. 'S avonds moeten de kwade geesten verjaagd worden, want die zijn bang voor de kleur rood, voor vuur en voor lawaai. Daarom steken de mensen veel rood knalvuurwerk af en op straat dansen vrolijke mensen verkleed in een kostuum van een draak of een leeuw. De kinderen hebben nieuwe kleren aan en buigen voor hun ouders die hen geluksgeld geven in rode enveloppen. Ook mogen de kinderen zoveel snoepen als ze willen en krijgen ze op Nieuwjaarsdag nooit straf.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

Kiezen voor jezelf

Welke keuzes moet je maken om gelukkig te worden?

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Het ontstaan van de sauna

Lees hier alles over de geschiedenis van de sauna

Verlegen kind? Zo gaat u er mee om.

Uw kind is verlegen en stil,een paar tips om uw kind een duwtje in de rug te geven.

In 5 stappen naar een gedisciplineerd kind

Een kort 5 stappen plan met tips!

Omarm je woede - Thich Nhat Hanh (recensie)

Hoe op een Boeddhistische manier om te gaan met woede

Westerse astrologie: Stier

Stier als sterrenbeeld

Hou van, leef en deel het (love, live and share)

Wat is er mooier dan kunnen genieten van het leven en het te kunnen delen.

Toeval en Noodlot

We worden er soms mee geconfronteerd en gebruiken het woord fataal,

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy en zijn geschiedenis over de eeuwen heen.

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Geloven in jezelf of in een God

Geloven in jezelf of in een God, is er een verschil?

Liefdesverdriet overwinnen

Hoe overwin je de pijn die liefdesverdriet heet?

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Je kind van de fopspeen af helpen

Wanneer afleren van fopspeen? En hoe afleren?

Eetproblemen bij kinderen

Opvoeden in de nieuwe tijd

Intermezzo - appartementencomplex Tilburg

Appartmentencomplex in Tilburg-West met koopwoningen en huurwoningen voor studenten.

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Privacy

onze privacy in gevaar

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen