Chinees Nieuwjaar


Publicatie datum:

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Gesponsorde koppelingen

Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het lentefestival of het lentefeest en is één van de belangrijkste Chinese feesten. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van de 1e dag t/m de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinees Nieuwjaar eindigt op de 15e dag met het lantaarnfestival op die dag wordt er tangyuan in suikersoep. Verder wordt er gegeten:Kok Chai - Halvemaanvormige koekjes gemaakt van deeg en gevuld met suiker, pinda's en kokos en is in olie gebakken. Tai-Kah - Een grote mandarijn. Kah betekent letterlijk groot geluk. De bedoeling hiervan is dat het grote geluk wordt aangeboden.Chin-Toui - Dit is een gebakken rijstemeelbol. Dit is een soort Chinese oliebol zonder vulling.Siu-How-Chow - Dit betekent ‘lachende mond'. Dit zijn gebakken rijstemeel balletjes gerold in sesamzaadjes.Kwa-Tji - Dit zijn de rode pitten van een meloen.Lin-Tji - Dit zijn Lotuspitten omhuld met suiker en daarna verhard.Tong-Lin-Aow - Gekookte en gesuikerde lotuswortel.Lin Ko - Is een speciale ronde taart die in stukjes wordt gesneden en verder is er nog allemaal Ko's dat zijn verschillende soorten gebakkoek.

Geschiedenis:
Volgens legenden was Nian (uitspreken als Njen) een mensetend prooidier in het oude China. Hij kon ongemerkt huizen binnen dringen en Nian verbleef het hele jaar in de zee. Nian kwam alleen tevoorschijn bij de overgang van Oud op Nieuwjaar. De Chinezen kwamen erachter dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Daarom verdreven zij hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en gebruikten ze vaak de kleur rood in hun huizen. Dit leidde tot de eerste Nieuwjaarsvieringen.

Symbolen:
Typische symbolen voor Chinees Nieuwjaar zijn draken, leeuwen, vuurwerk en de kleur rood. Op Nieuwjaarsdag zijn de mensen vrolijk verkleed als draken en leeuwen en dansen ze op straat. De straten zijn versierd en wie geld had liet zijn huis opknappen en fris opschilderen. 'S avonds wordt er veel rood knalvuurwerk afgestoken om de kwade geesten te verjagen. Vaak verblijven ze bij familie, vrienden of kennissen in de buurt en gaat men vaak samen eten.

Rituelen:
Voordat het Chinees Nieuwjaar begint maakt iedereen zijn huis goed schoon dit gebeurt vaak op de 20e dag van de 12e maand en lost iedereen zijn lopende schulden af. Messen, scharen en naalden worden opgeborgen. Zodat ze het geluk in het nieuwe jaar niet kapot kunnen maken. In de kamers staan bloemen en op de rode papierstroken worden de gelukswensen geschreven. Ook worden de afbeeldingen van deurgoden langs de deur gehangen en wordt er soms honing om de mond van de keukengod gesmeerd en wordt hij daarna verbrandt dit gebeurd op de 24e dag van de 12e maand. 'S avonds moeten de kwade geesten verjaagd worden, want die zijn bang voor de kleur rood, voor vuur en voor lawaai. Daarom steken de mensen veel rood knalvuurwerk af en op straat dansen vrolijke mensen verkleed in een kostuum van een draak of een leeuw. De kinderen hebben nieuwe kleren aan en buigen voor hun ouders die hen geluksgeld geven in rode enveloppen. Ook mogen de kinderen zoveel snoepen als ze willen en krijgen ze op Nieuwjaarsdag nooit straf.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Je baby en de eerste tandjes

Hoe ga om ermee om en hoe help je je baby met de pijn

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

De trappisten

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.

Verlegen kind? Zo gaat u er mee om.

Uw kind is verlegen en stil,een paar tips om uw kind een duwtje in de rug te geven.

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

Sterrenbeelden.

Wat is een sterrenbeeld en welke zijn er?

6 goedkope moederdag ideeën

6 Moederdag cadeau ideeën om je moeder te verwennen met Moederdag

Wildlife en het gewone leven

Een leven vol passies en keuzes

Tips om geld te besparen

Praktische tips om eenvoudig geld te besparen in het dagelijks leven.

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die zich in twee talen kunnen uitten.

natuurlijke groei

de vergelijking tussen groei in de natuur en de groei van de mens

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag

Wat is het geheugen nou precies?

Waarom is het geheugen nou zo belangrijk? En hoe zit het geheugen precies in elkaar? Deze serie artikelen gaan daar proberen antwoord op te geven.

Mijn aftrap in Foobie

Inleiding van hoe ik bij Foobie terecht kwam en de

Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Sterrenbeeld: Weegschaal

Beschrijving van het sterrenbeeld Weegschaal.

Secret, of logica

Secret, een ophef over logica in een vorm van ongeloof

Hou van, leef en deel het (love, live and share)

Wat is er mooier dan kunnen genieten van het leven en het te kunnen delen.

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Eerste stapjes -waar blijven die?

de eerste stapjes van uw baby z

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit