De dag dat de wereld vergaat


Publicatie datum:

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Gesponsorde koppelingen

Het lijkt wel het meest besproken onderwerp van het moment; het vergaan van de wereld. Een klein deel van de wereldbevolking is er helemaal van ondersteboven en probeert dekking te zoeken en het overgrote deel bekijkt het verschrikkelijke bericht met een glimlach. Waar komt al deze ophef over het einde van de wereld eigenlijk vandaan?

De Maya's

2000 jaar voor Christus begon de Mayacultuur in Midden-Amerika. Tussen 200 en 900 na Christus kwam deze cultuur echt tot leven en met de komst van de Spanjaarden brokkelde de cultuur snel af, waarin de Maya's in 1600 na Christus vrijwel verdwenen waren. Een deel was gestorven aan de Europese ziektes die meegebracht werden door de Spanjaarden en de rest werd bekeerd tot het christendom. De Maya's waren vooral bekend omdat zij reusachtige tempels bouwden en nieuw gereedschap uitvonden. De meest beroemde tempels werden gevonden in Yucatan, een schiereiland in Mexico. Hier werd geofferd aan de goden om hen tevreden te houden. Ook waren de Maya's actief op het gebied van landbouw en hanteerden een systeem waarbij bonen, mais en squash werden verbouwd. Landbouwgrond lag na twee of drie rondes zo'n acht jaar braak om te herstellen. 

Mayarijk

De Mayakalender

De Maya's hanteerden een kalendersysteem dat was gebaseerd op astronomische waarnemingen. Allerlei gegevens werden bewaard op de muren door middel van het hierogliefenschrift. De hemellichamen die zij zagen beschouwden ze als goden, waarvan de eigenschappen elke dag van invloed waren op iemands leven. Wanneer er slechte gebeurtenissen voorspeld waren, werden er ceremonieen gehouden om te proberen de gebeurtenis niet te laten gebeuren.  De kalender van de Maya's bestaat in feite uit de samenvoeging van twee andere kalenders, namelijk de Kalenderronde en de Lange Telling. Het vergaan van de wereld komt voort uit het aflopen van een lange Kalendercyclus. De vijf eenheden die de Maya's gebruikten zijn de b’ak’tun (144.000 dagen), k’atun (20 tuns, 7200 dagen), tun (18 winals, 360 dagen), winal (20 dagen) en kin (1 dag). De lange telling komt tot zijn eind als deze eenheden op 13.0.0.0.0 staan, wat gelijk is aan 21-12-2012. Volgens de Maya's is deze dag dezelfde dag als het ontstaan van de wereld en dus ook de dag waarop de kalender is begonnen. De archeloog Michael Coe beweerde dat de Maya's dachten dat de wereld op deze dag zou vergaan, maar of dit de werkelijke opvatting was is niet bekend. 

Bugarach

De enige plek die bestaan zou blijven is de berg Bucharach, die in Frankrijk ten oosten van de Pyreneeen ligt. Waarom juist deze berg bespaard zou blijven van het aardse geweld is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gezegd dat het een bijzonder berg is. De top van de berg is namelijk ouder dan de onderkant van de berg, waardoor wordt aangenomen dat de berg eens geexplodeerd is en op zijn kop is teruggevallen. Ook zouden er magische velden zijn rond de berg en zijn er interessante opgravingen gedaan. De berg is al in veel geschiedeniswerken opgedoken en er zijn mensen die denken dat het een soort ufoparkeerplaats is en zij de mensen komen redden die op 21 december 2012 bij de berg staan te wachten. Ook zijn er al vele foto's en video's opgedoken van de berg waarop ufo's te zien zijn.  Er zijn al zoveel speculaties gedaan dat de berg inmiddels één groot mysterie is geworden en nu alle hoop daarop gevestigd is. 

 

Reden om zorgen te maken?

Het gekke is dat de hedendaagse Maya's geen rekening houden met de ondergang van de wereld, terwijl vele andere mensen hier wel veel ophef over maken. De hedendaagse Maya's zien de tijd als een cyclus die zich telkens herhaalt. Zij denken dus dat op 21 december de kalender weer opnieuw begint en maken zich dan ook geen enkele zorgen. Tevens is er onlangs in het dorp Xultun een muurschildering ontdekt van pak en beet 900 na Christus, waarop belangrijke astronomische gebeurtenissen afgebeeld staan. Hieruit lijken de berekeningen nog duizenden jaren na 2012 door te lopen en ook dit geeft dus geen reden tot zorgen. Je zou dus kunnen zeggen dat de ophef vooral door de huidige wereld is ontstaan en via het nieuws is aangewakkerd, waardoor sommigen zich zorgen maken. Wie er gelijk heeft zal over enkele dagen blijken! 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Seksualiteit

het gedrag dat direct of indirect met de paring samenhangt

Inspiratie

Inspiratie is een briljante ingeving krijgen

Westerse astrologie: Steenbok

Steenbok als jouw sterrenbeeld

Westerse astrologie: Vissen

Vissen als jouw sterrenbeeld

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

Mijn droomhuis in Frankrijk

Super goedkoop vakantiehuisje in Frankrijk, een droomhuis in Frankrijk, daar droom ik al jaren van.

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Iedereen is op zoek naar het hoe en waarom van het leven, hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Westerse astrologie: Leeuw

Leeuw als sterrenbeeld

Ongewenst gedrag stoppen bij jonge kinderen

Hoe stop ik ongewenst gedrag van mijn kind?

Neanderthals

Neanderthals een species van de Mens in de klasse Homo

Afleren van duimen

Het afleren van duimen is meestal lastig omdat kinderen zich er amper bewust van zijn dat ze het doen Wie strijd hierover wilt voorkomen, geeft zijn duimende of vingerzuigende baby al vroeg een fopspeen.

Je kind van de fopspeen af helpen

Wanneer afleren van fopspeen? En hoe afleren?

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag

Dagboek van een gescheiden man...stap 2.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 2 is.

Hoe kijken buitenlanders naar Nederland ?

Het is interessant af en toe te ervaren hoe ze in het buitenland naar nederland(ers) kijken. Een impressie vind je in dit artikel

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Sterrenbeeld: Weegschaal

Beschrijving van het sterrenbeeld Weegschaal.

Numerologie en geboortedag: 7, 16 en 25

Geboren zijn op de 7e, 16e en de 25e van de maand

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk? Hier wordt ingegaan op de herkomst en het gebruik.

De gevolgen van kindermishandeling

Wat is kindermishandeling en wat doet het met een kind?

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.