De dag dat de wereld vergaat


Publicatie datum:

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Gesponsorde koppelingen

Het lijkt wel het meest besproken onderwerp van het moment; het vergaan van de wereld. Een klein deel van de wereldbevolking is er helemaal van ondersteboven en probeert dekking te zoeken en het overgrote deel bekijkt het verschrikkelijke bericht met een glimlach. Waar komt al deze ophef over het einde van de wereld eigenlijk vandaan?

De Maya's

2000 jaar voor Christus begon de Mayacultuur in Midden-Amerika. Tussen 200 en 900 na Christus kwam deze cultuur echt tot leven en met de komst van de Spanjaarden brokkelde de cultuur snel af, waarin de Maya's in 1600 na Christus vrijwel verdwenen waren. Een deel was gestorven aan de Europese ziektes die meegebracht werden door de Spanjaarden en de rest werd bekeerd tot het christendom. De Maya's waren vooral bekend omdat zij reusachtige tempels bouwden en nieuw gereedschap uitvonden. De meest beroemde tempels werden gevonden in Yucatan, een schiereiland in Mexico. Hier werd geofferd aan de goden om hen tevreden te houden. Ook waren de Maya's actief op het gebied van landbouw en hanteerden een systeem waarbij bonen, mais en squash werden verbouwd. Landbouwgrond lag na twee of drie rondes zo'n acht jaar braak om te herstellen. 

Mayarijk

De Mayakalender

De Maya's hanteerden een kalendersysteem dat was gebaseerd op astronomische waarnemingen. Allerlei gegevens werden bewaard op de muren door middel van het hierogliefenschrift. De hemellichamen die zij zagen beschouwden ze als goden, waarvan de eigenschappen elke dag van invloed waren op iemands leven. Wanneer er slechte gebeurtenissen voorspeld waren, werden er ceremonieen gehouden om te proberen de gebeurtenis niet te laten gebeuren.  De kalender van de Maya's bestaat in feite uit de samenvoeging van twee andere kalenders, namelijk de Kalenderronde en de Lange Telling. Het vergaan van de wereld komt voort uit het aflopen van een lange Kalendercyclus. De vijf eenheden die de Maya's gebruikten zijn de b’ak’tun (144.000 dagen), k’atun (20 tuns, 7200 dagen), tun (18 winals, 360 dagen), winal (20 dagen) en kin (1 dag). De lange telling komt tot zijn eind als deze eenheden op 13.0.0.0.0 staan, wat gelijk is aan 21-12-2012. Volgens de Maya's is deze dag dezelfde dag als het ontstaan van de wereld en dus ook de dag waarop de kalender is begonnen. De archeloog Michael Coe beweerde dat de Maya's dachten dat de wereld op deze dag zou vergaan, maar of dit de werkelijke opvatting was is niet bekend. 

Bugarach

De enige plek die bestaan zou blijven is de berg Bucharach, die in Frankrijk ten oosten van de Pyreneeen ligt. Waarom juist deze berg bespaard zou blijven van het aardse geweld is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gezegd dat het een bijzonder berg is. De top van de berg is namelijk ouder dan de onderkant van de berg, waardoor wordt aangenomen dat de berg eens geexplodeerd is en op zijn kop is teruggevallen. Ook zouden er magische velden zijn rond de berg en zijn er interessante opgravingen gedaan. De berg is al in veel geschiedeniswerken opgedoken en er zijn mensen die denken dat het een soort ufoparkeerplaats is en zij de mensen komen redden die op 21 december 2012 bij de berg staan te wachten. Ook zijn er al vele foto's en video's opgedoken van de berg waarop ufo's te zien zijn.  Er zijn al zoveel speculaties gedaan dat de berg inmiddels één groot mysterie is geworden en nu alle hoop daarop gevestigd is. 

 

Reden om zorgen te maken?

Het gekke is dat de hedendaagse Maya's geen rekening houden met de ondergang van de wereld, terwijl vele andere mensen hier wel veel ophef over maken. De hedendaagse Maya's zien de tijd als een cyclus die zich telkens herhaalt. Zij denken dus dat op 21 december de kalender weer opnieuw begint en maken zich dan ook geen enkele zorgen. Tevens is er onlangs in het dorp Xultun een muurschildering ontdekt van pak en beet 900 na Christus, waarop belangrijke astronomische gebeurtenissen afgebeeld staan. Hieruit lijken de berekeningen nog duizenden jaren na 2012 door te lopen en ook dit geeft dus geen reden tot zorgen. Je zou dus kunnen zeggen dat de ophef vooral door de huidige wereld is ontstaan en via het nieuws is aangewakkerd, waardoor sommigen zich zorgen maken. Wie er gelijk heeft zal over enkele dagen blijken! 


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Sterrenbeeld: Schorpioen

Beschrijving van het sterrenbeeld Schorpioen.

Wat is de beste behandeling tegen aambeien?

Als je last krijgt van aambeien dan wil je maar één ding en dat is de beste behandeling. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf en je wilt het liefste dat ze nooit meer terugkeren.

Existentialisme en verantwoordelijkheid

Het existentialisme is een filosofie die over de verantwoordelijkheid van de mens gaat.

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

De beste coach ben je zelf : personal coaching aan de hand van het chakramodel.- Pam Comijs (recensie)

personal coaching aan de hand van het chakramodel

Eetproblemen bij kinderen

Opvoeden in de nieuwe tijd

Relaties en het spreken van de waarheid.

Hoewel het spreken van de waarheid in een relatie soms moeilijk is het altijd beter dan te liegen.

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

Vrienden op nummer 1

Zijn vrienden de oorzaak van het gedrag van jou zoon of dochter? Lees dit artikel en kom erachter!

Carriere of thuisblijfmoeder?

Carriere of thuisblijfmoeder? waar dien je rekening mee te houden?

DNA ontrafeld

De opbouw en structuur van DNA.

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Westerse astrologie: Vissen

Vissen als jouw sterrenbeeld

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

De trappisten

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.

De illusie van de prins op het witte paard

Veel vrouwen dromen van hun prins op het witte paard. Maar bestaan die eigenlijk nog wel?

Op en top Hiphop

Dit artikel beschrijft de jeugdcultuur Hiphop

Tips voor een goede relatie

Om op te bouwen of te herbouwen.

Ontwikkeling baby eerste maand

Hoe ontwikkelt een baby zich in de eerste maand?

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

Je verjaardag vieren

feest vieren

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers