De geschiedenis van Astanga-yoga.


Publicatie datum:

De geschiedenis van yoga.

Gesponsorde koppelingen

De geschiedenis van yoga.

- Astanga-yoga.
- Professor Krishnamamacharya.
- Shri K Pattabhi Jois.
- Patanjali's pad van de acht ledematen.

 

De geschiedenis van yoga.

 

- Astanga-yoga.
- Professor Krishnamamacharya.
- Shri K Pattabhi Jois.
- Patanjali's pad van de acht ledematen.

 

 

Astanga-yoga.
Astanga Vinyasa Yoga is een vertakking van de Hatha-yoga. Deze vorm van yoga werkt met behulp van houdingen, ademhalings- en zuiveringsoefeningen. Het woord 'Hatha' betekent 'krachtig' en het doel van Hatha-yoga is bevrijding van de wedergeboorte cyclus.

Andere takken van yoga naast Hatha-yoga zijn:
- Bhkati-yoga (verering);
- Karma-yoga (onzelfzuchtigheid);
- Jnana-yoga (kennis verwerven).

In de Yoga Kurunta wordt een reeks asana's (houdingen) beschreven die de kern van Astanga Vinyasa vormt. De Yoga Kurunta is een 500 tot 1500 jaar oude, op boomblad geschreven tekst. De schrijver ervan heette Vamana. Men weet niet of Vamana slechts de samensteller, of juist de uitvinder van Astanga-yoga was.

Zowel Krishnamacharya als Patthabi Jois hebben de Yoga Kurunta bestudeerd en studenten hier les in gegeven.

De Yoga Kurunta moet echter niet worden verward met de Yoga Korunta, gebruikt in een andere tak van Hatha-yoga. Yoga Korunta heeft namelijk betrekking op het gebruik van touwen tijdens yoga.

 

De Yoga Kurunta heeft drie reeksen houdingen beschreven:

- Yoga Chikitsa (yogatherapie, ook wel primaire serie); 
- Nadi Sadhana (reinigen van de kanalen, ook wel intermediaire serie ); 
- Sthira Bhaga (goddelijke stabiliteit, ook wel gevorderde serie).

In iedere serie worden de houdingen verbonden door specifieke bewegingen die werken als tegenhouding, de zogenaamdevinyasa. Deze drie series vormen de fysiek meest uitdagende yogabeoefeningen die ooit zijn samengesteld.De primaire serie bevat veel voorwaartse buigingen, waar de intermediaire serie veel achterwaartse buigingen beschrijft. De gevorderde serie beslaat beiden, met een aantal moeilijke evenwichtsoefeningen.

Andere hoofdkenmerken van Astanga-yoga zijn Ujjayi-ademhaling en bandha's. Deze term wordt gebruikt in de yoga om een spierconcentratie of 'slot' mee aan te duiden. Deze technieken worden tijdens de gehele yogabeoefening gebruikt. Doordat je het tijdens de yoga zeer warm krijgt, stimuleer je het zweten, wat het lichaam zuivert en zorg je ervoor dat het diepe strekken geen blessures veroorzaakt.

 

Professor Krishnamamacharya. 
Hij werd geboren op 18 novembver 1888 in Mysore (India) als Tirumalai Krishnamacharya. Hij legde het accent op het heilzame en transformationele potentieel van de asana-beoefening. Krishnamacarya was de meest invloedrijke yogi van de moderne wereld.

Toen hij vijf jaar oud was studeerde hij met zijn vader Sanskriet en yoga. Aan de Banaras University studeerde hij Sanskriet, logica en grammatica. In 1916 vertrok Krishnamacharya naar Mount Kailash in de Himalaya, Tibet om bij de grote yogi Shri Ramamohan Brahmachari te studeren. Nadat hij Brahmachari had overtuigd werd hij aangenomen als student. In een tijdsbestek van zeven jaar zou Krishnamacharya meer dan drieduizend asana's hebben geleerd en teksten bestudeerd waaronder de Yoga Kurunta en de Yoga Sutras of Patanjali.

Na deze studie keerde Krishnamacharya terug naar het zuiden van India om Ayurveda te studeren en yoga te onderwijzen. Hij bestudeerde teksten in zijn geboorte taal Tamil waarna hij deze combineerde met wat Shri Ramamohan Brahmachari hem geleerd had wat hem een ongekend brede kennis opleverde.Toen Krishnamacharya vertrok uit Tibet gebood zijn leraar hem een gezin te stichten, maar ook zijn talenten te gebruiiken.

In 1924 ging Krishnamacharya weer naar Mysore en onderwees hier van 1933 tot '55 yoga in het Mysore Palace, aangemoedigd door Krishnarajendra Woodyar IV, de prins van Mysore. Hier schreef Krishnamacharya zijn eerste boek 'Yoga Makarandam' (geheimen van de yoga). Het gymnasium van het paleis werd zijn yoga school, maar dat moest uiteindelijk sluiten vanwege het overlijden van de prins in 1940 en omdat hij bekend stond als zeer strenge leraar.

De studenten van Krishnamacharya hebben zijn leer met succes weten te exporteren naar het westen, en Krishnamacharya zelf stimuleerde vooral vrouwen en kinderen yoga te studeren.

 

Shri K Patthabi Jois.

Patthabi Jois wed geboren in 1915 in de brahmanenkaste (priesterklasse van het hindoeïsme) in Mysore, India. Veel brahmanenfamilies vonden yoga verdacht en vonden het een esoterische praktijk en dus ongeschikt voor een huisvader of een jonge brahmanenjongen. Ook Patthabi's vader had geen interesse in yoga. Hij was astroloog en priester.
Toen Patthabi Jois in november 1927 naar een lezing en een demonstratie van yoga ging, vertelde hij zijn ouders dat niet, maar de demonstratie maakte heel veel indruk op hem. Hij besloot dat hij student wilde worden en hij werd aangenomen. Hier begon zijn studie bij professor Krishnamacharya.

Vanaf dat moment studeerde Patthabi Jois iedere ochtend, voordat hij naar school ging, asana's bij Krishnamacharya. Hij leerde enorm snel vanwege zijn leeftijd en zijn fitheid.
Twee jaar later ging Patthabi naar het Sanskriet College in Mysore en stopte hij met de yoga lessen. Het contact met Krishnamacharya verwaterde. 

In 1931 kwamen de twee bij toeval weer in contact met elkaar, nadat Patthabi Jois een yogademonstratie bijwoonde die Krishnamacharya gaf in Mysore. Patthabi heeft vervolgens nog twintig jaar bij Krishnamacharya yoga gestudeerd. Nadat hij de asana's onder de knie had, leerde hij pranayama (ademhalingstechnieken) en mediatie.

In maart 1937 werd Patthabi Jois aangewezen als Hoofd Yoga van het Sanskriet College door de prins van Mysore, ondans dat hij er toendertijd nog studeerde. In 1956 werd hij gepromoveerd tot professor in het Sanskriet en Advaita Vendanta. Hij ging in '73 met pensioen.

In 1948 kocht Patthbai samen met zijn studenten een huis in Laxmipuram waarin hij het Astanga Yoga Research Institute oprichtte. Heden ten dagen stromen duizenden studenten naar Mysore, allemaal vanuit het westen. De aller eerste westerling die bij Shri K Patthabi Jois had gestudeerd had een boek geschreven na twee maanden les in Astanga-yoga te hebben gevolgd. Het boek heette Pranayama en hij vermeldde Patthabi's naam en adres hierin. Opvallend is tevens dat er maaar weinig Indiërs interesse hebben in Astanga-yoga.

 

Patanjali's pad van de acht ledematen.
Patanjali's tekst bestaat uit 195 sutra's (letterlijke vertaling: draad) in vier hoofdstukken. In hoofdstuk één wordt het pad van de yoga beschreven. In hoofdstuk twee worden de acht ledematen beschreven. De titel van het hoofdstuk kan worden vertaald als 'methode'. Ook staan hierin de acht principes we moeten naleven, mits we niet met rampspoed te maken krijgen. Dit zijn:

- Yama = sociaal gedrag (geweldloosheid, eerlijkheid, niet begeren etc.)
- Niyama = individueel gedrag (zuiverheid, tevredenheid, soberheid,bewustheid van het 'allerhoogste')
Asana = open en stabiele houding
- Pranayama =  verfijnde ademhalingscontrole om de gedachten te concentreren
- Pratyahara = losmaken van zintuigen om innerlijke perceptie te verbeteren
- Dharana = concentratie
- Dhyana = meditatie
- Samadhi = zelfrealisatie, cognitieve eenwording.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Help: Ik ben een puber!!

Ik ben een puber, wat nu? Hoe ga je om met deze tijd? Hierover vind je informatie in dit artikel.

Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

Je verjaardag vieren

feest vieren

ADD, wat is dat ook alweer?

Wat is ADD, geschreven door een ADD'er

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Tips om geld te besparen

Praktische tips om eenvoudig geld te besparen in het dagelijks leven.

Astrologie

Basistermen in de astrologie

De eeuwige taal

Door Alle eeuwen heen zijn kinderversjes, sprookjes en legenden middelen geweest om de essentiële levenslessen in het hart van onze kinderen in te planten in te planten.

Groeien: we doen het allemaal

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?

De jeugdbeweging anno 2010

jeugdbeweging anno 2010

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

De 3 soorten Joden

Informatie over 3 soorten Jode

De trappisten

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.

Op zoek naar romantiek?

Enkele tips om gegarandeerd tot romantiek te komen!

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Ontwikkelingen baby bij drie maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkelingen van een baby rond drie maanden

Officieel vader en moeder

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

Tien formules voor positieve energie : Dr.Judith Orloff (recensie)

Tien formules voor positieve energie. (boekrecensie)

De gevolgen van kindermishandeling

Wat is kindermishandeling en wat doet het met een kind?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk? Hier wordt ingegaan op de herkomst en het gebruik.

Liefdesverdriet overwinnen

Hoe overwin je de pijn die liefdesverdriet heet?

Op en top Hiphop

Dit artikel beschrijft de jeugdcultuur Hiphop

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?