De jeugdbeweging anno 2010


Publicatie datum:

jeugdbeweging anno 2010

Gesponsorde koppelingen

De jeugdbeweging wordt anno 2010 vaak gezien als een goedkope kinderopvang. Geëngageerde jongeren in de leiding worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een overkoepelende structuur zoals bij voorbeeld een vzw kan een oplossing zijn.

Wat veel succesvolle personen vaak gemeenschappelijk hebben is een verleden in de leiding van een jeugdbeweging. Het nemen van een engagement, het leggen van een stevige sociale basis en samen zaken realiseren met als rode draad de jeugd van alle leeftijden een prettige tijd bezorgen is zonder twijfel een sterk fundament voor doelbewuste jongeren in hun latere leven of loopbaan.

Anno 2010 zijn de variabelen waarmee de leiding rekening dient te houden heel wat delicater dan pakweg tien jaar geleden. Zo wordt de jeugdbeweging steeds vaker als een goedkope vorm van kinderopvang gezien. Het gebeurt dan ook meer en meer dat de ouders de kinderen later dan het voorziene einduur komen afhalen. Het kan uiteraard zijn er een onvoorziene omstandigheid was maar situaties waarbij een terrasje iets uitgelopen is komen ook voor. Het is niet altijd eenvoudig om als jongere de ouders daarop aan te spreken.

Een tweede moeilijkheid is het kunnen enthousiasmeren van de leden zelf. De interesses van de leden lopen sterker uiteen dan een aantal jaar terug. Er dient ook rekening gehouden te worden met leden die de vaak pure fysieke spelen minder graag doen. Opnieuw spelen de ouders een belangrijke rol. In sommige situaties vinden ze het ongepast dat zich fysiek uitleven gepaard gaat met vuile kledij. Het gaat vaak over een vorm van bezorgdheid maar toch is het noodzakelijk dat dergelijke spelen er zijn. Er zijn immers steeds minder mogelijkheden om onbezorgd te spelen.

In deze sterk veranderende omgeving is het vaak moeilijk om tot een constructieve dialoog te komen met de ouders. Vaak lukt het wel maar soms ook niet. Om die dialoog te faciliteren kan het bij voorbeeld een goed idee zijn een overlegcomité op te richten, gelijkaardig aan een ouderraad die bestaat op de meeste scholen. De frequentie van vergaderen dient niet veelvuldig te zijn, het is gewoon belangrijk dat ze kan fungeren als een soort moderator tussen de ouders en de leiding wanneer het nodig zou zijn.

Een stap verder is het oprichten van een VZW. Dit kost een geld maar het biedt wel veel voordelen. Bij de start van elk werkjaar worden de jongeren in de leiding lid van de VZW. Op die manier kunnen ze niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden indien er iets zou voorvallen tijdens de werking. Het biedt hen een juridische bescherming. Verder kan de VZW ook optreden als rechtspersoon in andere gevallen en instaan voor het beheer van de gebruikte gebouwen.

Jongeren die in leiding staan in een jeugdbeweging kunnen met enkele eenvoudige hulpmiddelen potentiële problemen vooraf zijn of beheersen en zo een grotere kans krijgen op een echt sociaal project.

 

KarelVDV

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Veilig & slim op netwerksites

Twaalf tips om veilig en overzichtelijk op netwerksites te staan!

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Antroposofie

Beknopte verslag over antroposofie

Carriere of thuisblijfmoeder?

Carriere of thuisblijfmoeder? waar dien je rekening mee te houden?

Münchausen by Proxy

Informatief artikel over Munchausen by Proxy

Numerologie en geboortedag: 8, 17 en 26

Geboren zijn op de 8e, 17e en 26e van de maand

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Privacy

onze privacy in gevaar

Hoe is het om een tienermoeder te zijn ?

Een tienermoeder, veel mensen hebben hun oordeel daar wel over maar hoe zit het nu echt ?

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Korte beschrijving van de zeven waardensystemen

welke kleur past bij u? een leuk spel om te doen bij bijvoorbeeld een bedrijfsuitje

Numerologie en geboortedag: 2, 11, 20 en 29

Betekenissen van de getallen 2,11,20 en 29 als jouw geboortedag

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

De geschiedenis van Astanga-yoga.

De geschiedenis van yoga.

Het elastiekje!

Hoe is elastiek onstaan en hoe komen wij eraan?

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld