De jeugdbeweging anno 2010


Publicatie datum:

jeugdbeweging anno 2010

Gesponsorde koppelingen

De jeugdbeweging wordt anno 2010 vaak gezien als een goedkope kinderopvang. Geëngageerde jongeren in de leiding worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een overkoepelende structuur zoals bij voorbeeld een vzw kan een oplossing zijn.

Wat veel succesvolle personen vaak gemeenschappelijk hebben is een verleden in de leiding van een jeugdbeweging. Het nemen van een engagement, het leggen van een stevige sociale basis en samen zaken realiseren met als rode draad de jeugd van alle leeftijden een prettige tijd bezorgen is zonder twijfel een sterk fundament voor doelbewuste jongeren in hun latere leven of loopbaan.

Anno 2010 zijn de variabelen waarmee de leiding rekening dient te houden heel wat delicater dan pakweg tien jaar geleden. Zo wordt de jeugdbeweging steeds vaker als een goedkope vorm van kinderopvang gezien. Het gebeurt dan ook meer en meer dat de ouders de kinderen later dan het voorziene einduur komen afhalen. Het kan uiteraard zijn er een onvoorziene omstandigheid was maar situaties waarbij een terrasje iets uitgelopen is komen ook voor. Het is niet altijd eenvoudig om als jongere de ouders daarop aan te spreken.

Een tweede moeilijkheid is het kunnen enthousiasmeren van de leden zelf. De interesses van de leden lopen sterker uiteen dan een aantal jaar terug. Er dient ook rekening gehouden te worden met leden die de vaak pure fysieke spelen minder graag doen. Opnieuw spelen de ouders een belangrijke rol. In sommige situaties vinden ze het ongepast dat zich fysiek uitleven gepaard gaat met vuile kledij. Het gaat vaak over een vorm van bezorgdheid maar toch is het noodzakelijk dat dergelijke spelen er zijn. Er zijn immers steeds minder mogelijkheden om onbezorgd te spelen.

In deze sterk veranderende omgeving is het vaak moeilijk om tot een constructieve dialoog te komen met de ouders. Vaak lukt het wel maar soms ook niet. Om die dialoog te faciliteren kan het bij voorbeeld een goed idee zijn een overlegcomité op te richten, gelijkaardig aan een ouderraad die bestaat op de meeste scholen. De frequentie van vergaderen dient niet veelvuldig te zijn, het is gewoon belangrijk dat ze kan fungeren als een soort moderator tussen de ouders en de leiding wanneer het nodig zou zijn.

Een stap verder is het oprichten van een VZW. Dit kost een geld maar het biedt wel veel voordelen. Bij de start van elk werkjaar worden de jongeren in de leiding lid van de VZW. Op die manier kunnen ze niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden indien er iets zou voorvallen tijdens de werking. Het biedt hen een juridische bescherming. Verder kan de VZW ook optreden als rechtspersoon in andere gevallen en instaan voor het beheer van de gebruikte gebouwen.

Jongeren die in leiding staan in een jeugdbeweging kunnen met enkele eenvoudige hulpmiddelen potentiële problemen vooraf zijn of beheersen en zo een grotere kans krijgen op een echt sociaal project.

 

KarelVDV


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit

Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?

Moeten ooggetuige altijd worden geloofd? Zijn zij eigenlijk wel in staat om correct te vertellen wat er op een bewuste dag is gebeurd? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Hoe zorgt het lichaam ervoor dat er meerdere spermacellen een eicel binnendringen?

Kunnen meerdere spermacellen tegelijk een eicel binnendringen? Zo ja, wat gebeurt er dan? Welke mechanismen voorkomen dat er meer dan één spermacel naar binnen gaat?

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Kiezen voor jezelf

Welke keuzes moet je maken om gelukkig te worden?

Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Taalontwikkeling en -stimulering 0 tot 5 jaar

de taalontwikkeling en -stimulering van nul tot vijf jaar in het kort

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

ADD, wat is dat ook alweer?

Wat is ADD, geschreven door een ADD'er

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

Een avond met een prostituee (escort meisje)meelopen.

Ze wist niet wat ze zag, al die koppen voor het raam. Wat een eitje, dat karweitje haha.

Loverboys in Amsterdam

Loverboys misbruiken dames om geld te verdienen!

Goed kunnen luisteren

Luistervaardigheden en inlevingsvermogen

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Protestantisme en katholicisme in Nederland

De belangrijkste verschillen tussen deze twee hoofdstromen binnen het christendom.

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Positief denken

Tips om je leven een positieve draai te geven

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Let op je privacy!

Ben jij je bewust van wat er met al jou gegevens gebeurd?