De rechten van de moslimvrouw


Publicatie datum:

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

Gesponsorde koppelingen

Het woord Islam en vrouw lijkt in deze tijd bijna niet samen uitgesproken te kunnen worden zonder de gedachten aan onderdrukking. Deze gedachtengang die vaak aan de Islam wordt toegeschreven leeft wijdverspreid in Nederland en elders in de wereld. De vraag is of dit daadwerkelijk terug te voeren is op de Islam of dat dit meer met tradities en gewoontes te maken heeft.

De rechten van de vrouw volgens de Islam

Ten eerste dient gesteld te worden dat de vrouw binnen de Islam gelijk staat aan de man. In verschillende hoofdstukken van de Koran wordt de gelijkheid tussen de sexen genoemd. Naast deze gelijkheid heeft de vrouw rechten op haar man. De rechten waaraan de echtgenoot aan zijn moslimvrouw moet voldoen zijn de volgende:

  • De bruidsgift: Als een man wil trouwen met een vrouw dient hij haar een gift te doen in de vorm van de bruidsgift. De vrouw kan geld krijgen of een kado. De vrouw mag hier ook vanaf zien. De Koran stelt hierin het volgende; 'Geeft de vrouwen haar bruidsgiften als een schenking, maar als zij jullie uit eigen beweging iets ervan toestaan, gebruikt het dan met genoegen en voldoening' Koran 4:4
  • Kosten van levensonderhoud: De vrouw heeft geen verplichting om de kosten van haar eigen levensonderhoud te betalen. Zelfs als zij rijk is of een eigen inkomen heeft. Alle kosten die voor het gezin gemaakt moeten worden dienen door de man betaalt te worden. Naast de normale kosten dient de man, indien de vrouw dit wenst, ook voor een bediende te zorgen omdat het binnen de Islam niet verplicht is voor de vrouw om voor het huishouden te zorgen. Als de vrouw uit eigen beweging mee wil dragen in deze kosten  of zelf het huishouden wil doen dan is dat natuurlijk altijd mogelijk.
  • Vriendschap en gezelligheid: De man dient vriendelijk en lief voor zijn vrouw te zijn. Hij dient haar blij te maken. In het leven van profeet Mohammed zijn veel voorbeelden te vinden over hoe hij omging met zijn vrouwen.
  • Respect en bewaren van haar eer: Een moslimman mag zijn vrouw niet uitschelden of minachten noch mag hij slecht omgaan met haar familie, haar bespioneren of haar geheimen verklappen. Hij dient zijn vrouw te respecteren.
  • Verdraagzaamheid: de man dient verdraagzaam te zijn tegenover zijn vrouw. Indien zij wat fout doet, dient hij hierin verdraagzaam te zijn om zo het huwelijk te kunnen sparen.

Zoals van bovenstaand stuk is af te leiden heeft de vrouw binnen de Islam meer rechten dan men zou doen vermoeden. Het beeld van onderdrukking van de moslimvrouw heeft in de meeste gevallen absoluut niks te maken met het geloof maar meer met de tradities en gewoonten van de landen van oorsprong.

>
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Sterrenbeeld: Kreeft

Beschrijving van het sterrenbeeld Kreeft.

Zuinig en winkelen

Drie tips om te proberen zuininger te winkelen

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

Sterrenbeeld: Steenbok

Beschrijving van het sterrenbeeld Steenbok.

Moeder in je eentje

Moeder zijn in je eentje

natuurlijke groei

de vergelijking tussen groei in de natuur en de groei van de mens

Kanker, maar dan chronisch...

Ook met kanker kan het leven nog mooi zijn. In mijn geval dan...

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

Liefdesverdriet overwinnen

Hoe overwin je de pijn die liefdesverdriet heet?

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Astrologie

Basistermen in de astrologie

Wat gelooft een christen?

Wat is het christendom en wat gelooft een christen?

Carriere of thuisblijfmoeder?

Carriere of thuisblijfmoeder? waar dien je rekening mee te houden?

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Lucide dromen

Als je lucide droomt, ben je je bewust van het feit dat je droomt en kun je je droom actief beïnvloeden.

Generatie NU

zelfwaarde, generatie nu, zelfbeeld, narcistisch

Groeien: we doen het allemaal

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?

Mam, Pap...Ik ben homo!

In dit artikel vertel ik iets over de seksuele ontwikkeling van jongeren, homoseksualiteit, de coming out en waar u als ouders mee te maken kunt krijgen.

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Sterrenbeeld: Ram

Beschrijving van het sterrenbeeld Ram.

Westerse astrologie: Tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen

De geboortehoroscoop: een spiegel van je persoonlijkheid

Uitleg over de tekens van de dierenriem, planeten en aspecten

Marilyn Monroe

Historische celebrity's hebben soms broers of zussen, vaders en moeders die compleet anders deden dan zij.

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.