Dino & Mens: Leefden samen?


Publicatie datum:

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Gesponsorde koppelingen

De Stegosaurus, Triceratops, Tyrannosaurus(!), Allosaurus, Brachiosaurus, noem maar op... Er zijn zoveel soorten sauriërs. 

De evolutietheorie beweert dat alle dino's aan het einde van het krijttijdperk (65 miljoen jaar geleden).verdwenen van de aardbodem door hoogstwaarschijnlijk een meteorietinslag. Creationisten denken hier vaak anders over. Velen van hen beschouwen dinosauriërs nog niet als 'uitgestorven'. In ieder geval niet dat deze creaturen zó lang geleden zijn uitgestorven. In dit artikel probeer ik objectief te kijken naar sporen van 'levende dino's'.

Zijn er referenties in een godsdienstig boek naar dinosauriërs?

Ja, die zijn er, in de bijbel, alhoewel ze vrij onduidelijk zijn. In de bijbel wordt bijvoorbeeld nooit het woord dinosaurus letterlijk genoemd. Wel wordt er van een wezen gesproken die men als dinosaurus kan beschouwen. In het bijbelboek Job wordt namelijk gesproken over een gigantisch dier met de naam Behemoth wat vertaald is naar nijlpaard. Maar lees de volgende verzen eens. Zijn dat nou echt de eigenschappen van een nijlpaard?

Job 40:12

Hij spant zijn staart als een ceder, 

zijn spieren zijner dijen zijn samengestrengeld

Een ceder is een gigantische boom, tot wel 30 meter hoog met een diameter van zo'n 3 meter. Zo'n boom valt echt niet te vergeleken met de miezerige staart van het nijlpaard. Deze is eerder vergelijkbaar met een rietstengel. Als we een aantal dinosauriërs onder de loep nemen kunnen de eigenschappen tot de volgende bekende soorten worden toegerekend:

-Apatosaurus (gewicht van zo'n 30 ton)

-Brachiosaurus (gewicht van zo'n 70 ton en een lengte van wel 25 meter)

-Argentinosaurus (lengte tot wel 40 meter)

-Diplodocus (lengte van +/- 27 meter)

Dit alle zijn sauropoden. Gewichtige dieren met een kenmerkende lange nek en staart. De staart diende meestal om het lichaam in balans te houden en was waarschijnlijk bij de vierde soort (Diplodocus) gespannen (als een ceder).

Leviathan

Deze naam wordt tot 4 x in de bijbel genoemd en wordt vertaald als een krokodilachtig of slangachtig wezen. Leviathan zou de koning der vissen zijn. Dit dier wordt als volgt in het bijbelboek Job omschreven:

-Een waterdier zonder vrees

-Ruwe huid met een soort pantser

-Vuurspuwend

De krokodil kan aan enkele van deze beschrijvingen voldoen. De zeekrokodil is, zoals de naam al zegt, een in zee levend reptiel met een ruwe huid en een behoorlijke spiermassa. Maar krokodillen spuwen geen vuur. Dinosauriërs ook niet, wordt aangenomen. Leviathan zou anders vergelijkbaar zijn met een Elasmosaurus, Pliosaurus of Plesiosaurus. 

Maar draken uit mythologische verhalen hadden meestal wel het vermogen om vuur te spuwen. Het blijkt dat het bestaan van draken bij vele culturen herkenbaar was in hun geschiedverhalen: Vooral bij de Chinezen en Vikingen. Er zijn ook vele verhalen van dappere ridders die het opnemen tegen een draak. Deze folklores zijn voornamelijk afkomstig uit Europa. 

Wat hier waar van is, is natuurlijk de vraag. Het is wel een feit dat er verscheidene rotsschilderingen of -tekeningen gevonden zijn waarop sporen van dino's zijn te vinden met daarnaast ook mensen. Neem bijvoorbeeld een begraafsteen van de Inca's. Hierop is duidelijk een Triceratops te zien (een plantenetende dinosaurus met 3 hoorns en een kraagschild). 

Hebben draken echt bestaan?

Draken die net zo bekend zijn als de dino's spelen een rol in vele mythologische verhalen. Meestal worden draken afgebeeld met een reptielachtig lichaam. Er zijn ontzettend veel soorten. Zo heb je draken met meerdere koppen, draken met de klauwen van een arend of de vleugels van een vleermuis. In China werden draken vaak gezien als beschermer, oude en wijze wezens, terwijl ze in Europa vaak als slecht en dreigend werden vermeldt. Zou de draak zomaar een fantasie zijn geweest? Of hebben er wel degelijk draakachtige wezens bestaan?

Vele verhalen vermelden dat draken uit eieren kwamen, een geschubde huid hadden en van die leerachtige vleugels waarmee ze door het luchtruim vlogen. Draken hadden enorme afmetingen net als de meeste dino's.

Als we kijken naar de oorsprong van de drakenverhalen, zijn dinosaurussen heel logische kandidaten. Botten van dino's zijn op elk continent gevonden. Drakenverhalen zijn ook aanwezig op de meeste continenten maar niet zo sterk in Noord-Amerika waar de indianen leefden. De volgende overeenkomsten zijn er tussen dinosauriërs en draken:

-Beide hebben ze schubben, een reptielachtige huid

-Draken konden soms vliegen net als de pterosauriërs

-Draken hadden ook vaak stekels. De bekende dinosauriërs Triceratops, Stegosaurus en Kentrosaurus hadden ook stekels, die ze ter verdediging gebruikten

-Vele draken hadden het vermogen vuur of gif te spuwen. Enkele dinosauriërs hadden ook het vermogen om gif te spuwen net als gifslangen tegenwoordig

-Poten van dino's bevonden zich altijd aan de onderkant van het lichaam, niet aan de zijkant zoals bij de krokodil of hagedissen. Als we kijken naar de afbeeldingen van draken zien we ook dat de poten zich vaak onder de romp bevonden

-Dino's liepen op 2 of 4 poten, net als draken

-Draken konden ook groot of klein zijn net als dino's 

Uit dit rijtje kun je concluderen dat vele drakenverhalen overduidelijk geïnspireerd zijn door het bestaan van dinosauriërs. Misschien door de botten en fossielen die men vond, maar misschien ook wel doordat men ze in levende lijve had gezien. 


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

De sociale emotionele ontwikkeling van kind naar volwassen persoon

hoe een kind zich sociaal ontwikkelt

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Taalontwikkeling en -stimulering 0 tot 5 jaar

de taalontwikkeling en -stimulering van nul tot vijf jaar in het kort

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Hoe is het om een tienermoeder te zijn ?

Een tienermoeder, veel mensen hebben hun oordeel daar wel over maar hoe zit het nu echt ?

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Westerse astrologie: Leeuw

Leeuw als sterrenbeeld

De gevolgen van kindermishandeling

Wat is kindermishandeling en wat doet het met een kind?

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Wat is autisme en wat heeft de theorie of mind er mee te maken?

Wat is autisme en wat zijn de kenmerken van autisme, en wat is de thoerie of mind en wat heeft dat met autisme te maken.

Hindoeisme

Uitleg en informatie over hindoeisme

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Reptieleneieren en babyaapjes

Wie zal er het eerste – ik – zeggen?

Marilyn Monroe

Historische celebrity's hebben soms broers of zussen, vaders en moeders die compleet anders deden dan zij.

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Wanneer koop je de eerste babyschoentjes en wat is belangrijk bij de aanschaf hiervan?

Dit artikel beschrijft waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste schoentjes voor je baby of dreumes

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

Positief denken tips en de voordelen

De gedachten waar je je op focust vormen je realiteit, zowel in het heden als in de toekomst. Daarom is het belangrijk je er bewust van te zijn dat positief denken andere effecten heeft dan negatief denken.