Dynamiet


Publicatie datum:

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Gesponsorde koppelingen

Dynamiet, het woord zegt 't al, tenminste als je weet waar de naam vandaan komt. Het is namelijk afkomstig van het Griekse woord 'dunamis' wat 'kracht' betekend. En dat is bovendien een belangrijke eigenschap van dit explosief.

Dynamiet is uitgevonden door Alfred Bernhard Nobel (geboren in 1833), een Zweedse chemicus die samen met zijn vader vele experimenten heeft uitgevoerd op het gebied van explosieven. Ze hebben later zelfs een explosievenfabriek opgericht. Na de uitvinding van het gevaarlijke goedje nitroglycerine door de Italiaan Ascania Sobreroin 1846 heeft Nobel hiermee vele experimenten uitgevoerd. In1866heeft hij het dynamiet uitgevonden. Door deze ontdekking is hij flink rijk geworden en in staat geweest de Nobelprijzenin te stellen in zijn testament.

Wat is dynamiet?

Het originele dynamiet zoals Nobel het uitvond had 2 basisbestanddelen:

Nitroglycerine (Eigenlijk glyceryltrinitraat) een soort olie en zeer oude springstof dat bij kamertemperatuur vloeibaar is en bij de 0 graden Celsius begint te stollen tot een vaste stof. Nitroglycerine is opgebouwd uit de elementen C (Koolstof), H (Waterstof), N (Stikstof) en O (Zuurstof). De molecuulformule is C3H5N3O9. Deze stof is zo gevaarlijk omdat het maar al te graag wil ontploffen (explosieve ontleding). De moleculen reageren namelijk erg snel met elkaar. De fysische gevoeligheid van het materiaal is daarom erg hoog.

Kiezelgoer (Diatomeeënaarde) werd gebruikt om de fysische gevoeligheid van nitroglycerine te verlagen. Het lukte Nobel om de nitroglycerine op te laten zuigen door deze poreuze mineraal soort zodat het moeilijker werd om een explosie te laten ontstaan. Moleculen nitroglycerine werden geabsorbeerd door het oppervlak van het kiezelgoer zodat ze minder goed met elkaar kunnen reageren. Aan de Oostzee werd het kiezelgoer gewonnen dat voor een groot deel of geheel uit skeletjes van eencellige kiezelwieren bestaat.

Naast kiezelgoer kan zaagsel ook als absorberend middel worden gebruikt. Hierbij is het kiezelgoer/zaagsel doordrenkt met het vloeibare nitrogycerine.

De combinatie van deze 2 bestanddelen ingepakt met papier wordt dynamiet genoemd dat vaak verkocht werd in roodkleurige staven met een lengte van ongeveer20 cmen een diameter van2,5 cm. Zo'n staaf heeft een gewicht van ongeveer 0,25 kg. Het mengsel in dynamiet bevat één deel kiezelgoer op3 delen nitroglycerine. Men verwerkte niet teveel kiezelgoer in het dynamiet omdat het anders het explosieverloop te veel zou afremmen.

Waarvoor werd dynamiet gebruikt?

Dynamiet was vooral een handig hulpmiddel in de mijnbouw en bij het uithouwen van steengroeven. Hierbij werden als het ware gangen uit rotsen geblazen. Bij mijnen werden deze gangen verstevigd met balken om het instorten proberen te voorkomen. Spoorwegen liepen vaak door tunnels. Om deze tunnels aan te leggen werd onder andere dynamiet gebruikt. Er zijn talloze ongelukken gebeurd bij het gebruik van dynamiet of het instorten van schachten en tunnels. Later werd dynamiet ook in het leger gebruikt. Maar dit is niet zo handig; nitroglycerine kan namelijk niet tegen temperaturen waarbij het gaat stollen (onder 0 graden Celsius). Maar één ding is zeker, het was een heel essentiële uitvinding.

Hoe liet men dynamiet exploderen?

Om dynamiet te laten exploderen onder normale omstandigheden is een detonator of ontsteker nodig die verbonden is met een lont of stalen kabel die men moet aansteken. Deze lont was vaak verbonden met een schietkabel die een stroom geleid dat een zogenaamd schietapparaat met een dynamo op wekt. Door een schiethendel omlaag te duwen werd de dynamo in werking gezet en werd er dus stroom opgewekt. Door deze stroom toegevoerd te krijgen begint het dynamietlont te gloeien.

Om de explosie van dynamiet op gang te zetten werd gebruik gemaakt van het slaghoedje (detonator/ontsteker). Het slaghoedje bestaat uit het zogenaamde knalkwik wat is opgeslagen in een stevige capsule. Als deze capsule zo'n harde klap krijgt dat het vervormt explodeert het knalkwik wat een explosie van het dynamiet als gevolg heeft.

Wordt het klassieke dynamiet tegenwoordig nog gebruikt?

Het dynamiet dat Nobel uitgevonden heeft wordt vandaag de dag nauwelijks nog gebruikt. In de 19de eeuw en begin van de 20e was het een goed explosief, maar vergeleken met wat we nu hebben is het veel te gevaarlijk. Het klassieke dynamiet moest namelijk goed op temperatuur worden gehouden want bij een temperatuur van 32 graden Celsius begon het nitroglycerine al te zweten: Hierbij laat het los van het kiezelgoer. Hierdoor wordt het bijna net zoschokgevoelig en onbetrouwbaar als in geheel vloeibare fase zonder kiezelgoer.

Pentrietis een springstof dat tegenwoordig veel wordt gebruikt. Deze stof wordt gemengd met een beetje olie of polymeer. Een weekmaker wordt ook nog toegevoegd. Zo ontstaat een kneedbare massa (Zoals Semtex) dat gebruikt kan worden in kneedbommen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Trap en traplopen

Veiligheid bij trap en traplopen

Handleeskunde

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt?

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen

Het figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

De figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Hoe kijken buitenlanders naar Nederland ?

Het is interessant af en toe te ervaren hoe ze in het buitenland naar nederland(ers) kijken. Een impressie vind je in dit artikel

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Leven in geluk : de inwijdingsweg uit de oude godinnenculturen.- Klara Adalena (recensie)

Beschrijving van een spirituele weg.

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Sterrenbeeld: Vissen

Beschrijving van het sterrenbeeld Vissen.

Brain4Use

Betoog ondermaatse wetenschappelijke onderbouwing jeugdinterventieprogramma Brains 4 Use

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

De rechten van de moslimvrouw

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

Wat gebeurt er tijdens de normale veroudering van de mens?

Er is geen grens te trekken wanneer iemand tot de ouderen behoort, omdat ouderdomsveranderingen langzaam gaan en deze veranderingen per individu sterk verschillen. De grens wordt vaak getrokken op leeftijd en niet op grond van fitheid en belastbaarheid.

Hoe krijg ik mijn ex terug?

Ik ga uitleggen hoe je je ex eindelijk terug kunt krijgen.

Vrouwen fantaseren vanaf jonge leeftijd over bruiloft

Vrijgezelle vrouwen denken er op jonge leeftijd al over na hoe hun toekomstige bruiloft er uit moet gaan zien.

Carriere of thuisblijfmoeder?

Carriere of thuisblijfmoeder? waar dien je rekening mee te houden?

Westerse astrologie: Maagd

Maagd als sterrenbeeld

Cadeau ideeën voor op kraambezoek

Er is een baby geboren! Natuurlijk wil je een leuk kraamcadeau geven, maar wat?

In 5 stappen naar een gedisciplineerd kind

Een kort 5 stappen plan met tips!

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie