Eetproblemen bij kinderen


Publicatie datum:

Opvoeden in de nieuwe tijd

Gesponsorde koppelingen

Tijden veranderen. Vroeger moesten kinderen vooral hun ouders gehoorzamen. De ouders wisten wat goed voor hun kind was. Ze moesten hun bord leeg eten op tijden die ouders bepaalden. Ze mochten geen ruzie maken en niet voor hun beurt praten. Fysieke straf was heel normaal. De meeste ouders van nu zijn op deze manier opgevoed. En die ouders komen er nu achter dat dat toch niet de beste manier is om kinderen groot te brengen. Ze hebben niet geleerd naar hun lichaam te luisteren. Als je altijd je bord leeg moet eten leer je signalen van je lichaam te negeren, met als gevolg dat veel mensen teveel eten.

Maar wat moet je doen als je kind niet goed eet en niets lust?

 

Proeven

Eigenlijk moeten jonge kinderen nog leren eten. Veel smaken zijn vreemd en het duurt even voordat een kind iets lekker gaat vinden. Proeven is daarom heel belangrijk. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat belonen veel beter werkt dan straffen. Bij straffen krijgt het kind een negatief gevoel bij het ritueel van het eten, waardoor het steeds moeilijker is om een kind te motiveren om te eten. Probeer daarom het kind te laten proeven door het te belonen. Dat kan op verschillende manieren. Je kan een vel met een groot aantal hokjes maken en het kind een sticker geven elke keer als het zijn eten proeft. Of je kan als het kind zijn bord helemaal leegeet een ijsje of een lekker toetje als beloning geven.

 

Smaken verschillen

Iedereen is anders en heeft andere voedingsmiddelen nodig. Wat voor de een goed is, is voor de ander niet goed. Melk is niet goed voor elk. Stimuleer kinderen naar hun lichaam te luisteren. Wanneer zitten ze vol? Wat vinden ze wel lekker? Probeer regelmatig gerechten te maken die ze wel lekker vinden. Experimenteer met andere gerechten zoals hartige taarten, pasta’s, rijstgerechten, Hollandse kost. Op een andere manier klaar gemaakt kan een groente ineens heel anders en veel beter smaken.

 

Allergieën

Houdt in je achterhoofd dat een kind ook allergisch kan zijn voor een bepaald voedingsmiddel. En zoals gezegd smaken verschillen. Heeft een kind een voedingsmiddel herhaaldelijk geproefd en hij lust het nog steeds niet, laat het dan 1 of 2 dingen uitkiezen die hij niet hoeft te eten. Vermoed je dat er een allergie in het spel is bijvoorbeeld als een kind klaagt dat het voedsel in zijn mond prikt of veel last heeft van buikpijn, dan kan je dat laten testen door de huisarts.

 

Kruiden

Experimenteer met kruiden, maar maak het niet te pittig. Eet je zelf graag chilipepers, serveer ze dan apart, zodat iedereen zelf kan bepalen hoe heet het gerecht wordt.

 

Snoep

Beperk de hoeveelheid snoep. Zeker in het uur voor het avondeten geen snoep, maar ook geen boterham meer geven. Als je buik al vol zit, heb je natuurlijk helemaal geen zin in avondeten.

 

Vaste tijden

Probeer op vaste tijden te eten. Of dit vroeg is of later, maakt niet zoveel uit. Het helpt kinderen een vast ritme te ontwikkelen. 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Astrologie

Basistermen in de astrologie

Op tijd opstaan, hoe doe je dat

Opstaan, terwijl je nergens heen moet, hoe doe je dat?

De Travestiet

Travestiet is een persoon die Mannelijk is bij geboorte en een Vrouweijke Gender Identiteit heeft.

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Tips voor zwangere vrouwen

antwoorden voor zwangere vrouwen

Je baby en de eerste tandjes

Hoe ga om ermee om en hoe help je je baby met de pijn

Hoe word ik beroemd en rijk?

Iedereen kan beroemd worden, lees hier in dit artikel hoe ook jij beroemd en rijk kan worden.

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Wanneer koop je de eerste babyschoentjes en wat is belangrijk bij de aanschaf hiervan?

Dit artikel beschrijft waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste schoentjes voor je baby of dreumes

Geld verdienen met het opknappen van je huis

hoe je huis op te knappen en er ook nog eens geld mee te verdienen

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?

Moeten ooggetuige altijd worden geloofd? Zijn zij eigenlijk wel in staat om correct te vertellen wat er op een bewuste dag is gebeurd? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Schulden

Schulden, en niet de juiste hulp

Sterrenbeeld: Leeuw

Beschrijving van het sterrenbeeld Leeuw

10 gratis tips voor valentijnsdag

10 gratis tips voor Valentijnsdag om je partner mee te verassen

Doelgroep tienermoeders

Tienermoeder in de huidige maatschappij

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Mam, Pap...Ik ben homo!

In dit artikel vertel ik iets over de seksuele ontwikkeling van jongeren, homoseksualiteit, de coming out en waar u als ouders mee te maken kunt krijgen.

Korte beschrijving van de zeven waardensystemen

welke kleur past bij u? een leuk spel om te doen bij bijvoorbeeld een bedrijfsuitje

Sterrenbeeld: Kreeft

Beschrijving van het sterrenbeeld Kreeft.