Eetproblemen bij kinderen


Publicatie datum:

Opvoeden in de nieuwe tijd

Gesponsorde koppelingen

Tijden veranderen. Vroeger moesten kinderen vooral hun ouders gehoorzamen. De ouders wisten wat goed voor hun kind was. Ze moesten hun bord leeg eten op tijden die ouders bepaalden. Ze mochten geen ruzie maken en niet voor hun beurt praten. Fysieke straf was heel normaal. De meeste ouders van nu zijn op deze manier opgevoed. En die ouders komen er nu achter dat dat toch niet de beste manier is om kinderen groot te brengen. Ze hebben niet geleerd naar hun lichaam te luisteren. Als je altijd je bord leeg moet eten leer je signalen van je lichaam te negeren, met als gevolg dat veel mensen teveel eten.

Maar wat moet je doen als je kind niet goed eet en niets lust?

 

Proeven

Eigenlijk moeten jonge kinderen nog leren eten. Veel smaken zijn vreemd en het duurt even voordat een kind iets lekker gaat vinden. Proeven is daarom heel belangrijk. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat belonen veel beter werkt dan straffen. Bij straffen krijgt het kind een negatief gevoel bij het ritueel van het eten, waardoor het steeds moeilijker is om een kind te motiveren om te eten. Probeer daarom het kind te laten proeven door het te belonen. Dat kan op verschillende manieren. Je kan een vel met een groot aantal hokjes maken en het kind een sticker geven elke keer als het zijn eten proeft. Of je kan als het kind zijn bord helemaal leegeet een ijsje of een lekker toetje als beloning geven.

 

Smaken verschillen

Iedereen is anders en heeft andere voedingsmiddelen nodig. Wat voor de een goed is, is voor de ander niet goed. Melk is niet goed voor elk. Stimuleer kinderen naar hun lichaam te luisteren. Wanneer zitten ze vol? Wat vinden ze wel lekker? Probeer regelmatig gerechten te maken die ze wel lekker vinden. Experimenteer met andere gerechten zoals hartige taarten, pasta’s, rijstgerechten, Hollandse kost. Op een andere manier klaar gemaakt kan een groente ineens heel anders en veel beter smaken.

 

Allergieën

Houdt in je achterhoofd dat een kind ook allergisch kan zijn voor een bepaald voedingsmiddel. En zoals gezegd smaken verschillen. Heeft een kind een voedingsmiddel herhaaldelijk geproefd en hij lust het nog steeds niet, laat het dan 1 of 2 dingen uitkiezen die hij niet hoeft te eten. Vermoed je dat er een allergie in het spel is bijvoorbeeld als een kind klaagt dat het voedsel in zijn mond prikt of veel last heeft van buikpijn, dan kan je dat laten testen door de huisarts.

 

Kruiden

Experimenteer met kruiden, maar maak het niet te pittig. Eet je zelf graag chilipepers, serveer ze dan apart, zodat iedereen zelf kan bepalen hoe heet het gerecht wordt.

 

Snoep

Beperk de hoeveelheid snoep. Zeker in het uur voor het avondeten geen snoep, maar ook geen boterham meer geven. Als je buik al vol zit, heb je natuurlijk helemaal geen zin in avondeten.

 

Vaste tijden

Probeer op vaste tijden te eten. Of dit vroeg is of later, maakt niet zoveel uit. Het helpt kinderen een vast ritme te ontwikkelen. 


Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

De Gay of ook wel De Homo

A Gay Woman was een Prostitute maar een Gay Man was een Womanizer

Astrologie

Basistermen in de astrologie

De rechten van de moslimvrouw

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Westerse astrologie: Leeuw

Leeuw als sterrenbeeld

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

Westerse astrologie: Stier

Stier als sterrenbeeld

Wat is de beste gratis dating site?

De meeste nieuwe relaties ontstaan tegenwoordig via een internet date maar wat is de beste gratis dating site?

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Hoe kijken buitenlanders naar Nederland ?

Het is interessant af en toe te ervaren hoe ze in het buitenland naar nederland(ers) kijken. Een impressie vind je in dit artikel

6 goedkope moederdag ideeën

6 Moederdag cadeau ideeën om je moeder te verwennen met Moederdag

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie

Hoe merk ik dat iemand liegt?

Een verslag over hoe je het opmerkt of iemand liegt.

Relaties en het spreken van de waarheid.

Hoewel het spreken van de waarheid in een relatie soms moeilijk is het altijd beter dan te liegen.

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Bewust kindervrij leven, is dat zo erg?

Bewust kindervrij leven, daar ligt nog wel eens een taboe op. Maar klopt dit taboe wel?

Groeien: we doen het allemaal

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?

Ontwikkeling baby vijf maanden

ontwikkeling van een baby van vijf maanden

Vrienden op nummer 1

Zijn vrienden de oorzaak van het gedrag van jou zoon of dochter? Lees dit artikel en kom erachter!

Ontwikkelingen baby bij twee maanden

Omschrijft de ontwikkelingen van een baby bij twee maanden

Huis kopen in Belgie, Ja, Nee?

Je wilt graag een huis kopen, is Belgie een goede optie? en waar moet je op letten?

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.