Gecreëerd of geëvolueerd?


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.

Gesponsorde koppelingen

"Creationisme is de religieus geïnspireerde opvatting dat het universum en de Aarde, maar ook alle planten en dieren alsmede de mens, hun ontstaan te danken hebben aan een bijzondere scheppingsdaad."

"De evolutietheorie is de natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van het leven op Aarde. Het beschrijft het proces waarbij erfelijke eigenschappen binnen een populatie van organismen veranderen in de loop van de generaties als gevolg van genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie."

(Bron: Wikipedia)

De discussie

Het creationisme en de evolutietheorie zijn twee totaal uiteenlopende verklaringen voor het leven op aarde. Beide theorieën hebben hun sterke en hun zwakke punten en natuurlijk hun verschillende aanhangers. Aanhangers van het creationisme noemen we ‘gelovigen’, aanhangers van de evolutietheorie ‘Darwinisten’. Maar wie heeft er gelijk?

Natuurlijk is dit een vraag waar ik geen antwoord op kan geven. Ten eerste ben ik niet alwetend, ten tweede hoeft het niet per se het één of het ander te zijn. Het creationisme en de evolutietheorie zijn namelijk best te verenigen, tot op een bepaalde hoogte. Als de aanhangers van beide theorieën open staan voor elkaars argumenten en los kunnen laten van een aantal van hun eigen standpunten, is er geen enkel probleem. Maar helaas is dat nu juist wél het probleem. Mensen houden van categoriseren en van keuzes maken, en houden vaak sterk vast aan hun eigen overtuiging. Je gelooft óf het één, óf het ander, maar niet allebei.

 

Het creationisme

Laten we het probleem nu eerst eens van de kant van de creationisten bekijken. Creationisten geloven dat een almachtige schepper de aarde heeft gemaakt, de planten, dieren en mensen heeft gemaakt en dat er dus een briljant plan achter het ontstaan van de aarde zit. Dit wordt ook wel ‘intelligent design’ genoemd. ‘Iemand’ heeft heel slim bedacht om een aarde te ontwerpen en daar iets moois mee te doen. Binnen het creationisme zijn er echter ook een aantal uiteenlopende meningen. Er zijn drie verschillende varianten:

- Jongeaardecreationisme: schepping in zes dagen van 24 uur, gedateerd omstreeks 4000 v. Chr.

- Oudeaardecreationisme: schepping over een periode van vele miljoenen jaren

- Progressief creationisme: God stuurt of grijpt in in de ontwikkeling van het leven

Geen van deze varianten is verenigbaar met de darwinistische evolutie, omdat ze allen geloven in een schepper en niet in een toevallige ontwikkeling van de verschillende diersoorten. Laat staan dat deze creationisten kunnen accepteren dat zij zelf af zouden stammen van apen!

 

De evolutietheorie

Nu verder vanuit het perspectief van de Darwinisten. Waarschijnlijk is de naam Charles Darwin jullie allen wel bekend. In 1859 verscheen zijn boek ‘On the origin of species by means of natural selection’. Dankzij dit boek wordt Darwin ook wel beschouwd als de belangrijkste grondlegger van de evolutietheorie. Het principe van de evolutietheorie is gebaseerd op het doorgeven van erfelijke eigenschappen via het DNA, en de natuurlijke selectie die plaatsvindt door middel van de variatie in erfelijke eigenschappen. Individuen met gunstige eigenschappen hebben een grotere kans om te overleven en zich voort te planten, waardoor deze gunstige eigenschappen in de populatie blijven en ongunstige eigenschappen verdwijnen. Op die manier passen soorten zich aan aan hun omgeving en kunnen in de loop van (miljoenen) jaren volledig veranderen. Er is een nieuwe soort ontstaan wanneer een populatie zoveel afwijkt van andere populaties binnen een soort, dat zij zich niet meer onderling kunnen voortplanten.

Volgens de Darwinisten stamt de mens af van dezelfde voorouder als de gorilla en de chimpansee. Mensen behoren dus tot de primaten, ofwel aapachtigen, en een groot deel van ons DNA komt overeen met dat van een aap. Op een gegeven moment, zo’n 3 miljoen jaar geleden, begon een bepaalde apensoort op twee benen te lopen (om wat voor reden dan ook) en plantten de apen met de grootste herseninhoud zich het meeste voort, waardoor uiteindelijk een nieuwe soort ontstond: de mens. Er zijn vele tussenvormen geweest tussen de aap en de mens, maar uiteindelijk is het resultaat de huidige mens, die toch behoorlijk veel verschilt van de aap.

De evolutietheorie laat geen ruimte voor de mogelijkheid dat alle plantensoorten, diersoorten en de mens tegelijkertijd zijn geschapen, zoals het creationisme beweert. Alles is ontstaan vanuit één en dezelfde ‘voorouder’; een eencellig organisme zonder celkern. Volgens de Darwinisten zijn wij mensen dus eigenlijk simpelweg een soort apen met grotere hersenen die op twee benen lopen.

 

Creatie of evolutie: that's the question!

Natuurlijk zijn er best gelovigen die de evolutietheorie integreren in het scheppingsverhaal, of Darwinisten die het bestaan van God niet ontkennen. Maar over het algemeen staan de twee theorieën toch tegenover elkaar en kan het nogal eens botsen tussen de creationisten en de Darwinisten. En al is er veel bewijs te vinden voor de evolutietheorie en minder (of beter gezegd geen) bewijs voor het scheppingsverhaal… vindt maar eens een manier om te bewijzen dat het scheppingsverhaal niet klopt of dat God niet bestaat. Daarom blijft de vraag, hoeveel onderzoek we ook doen of hoe sterk je ook ergens in gelooft: zijn wij mensen gecreeërd of geëvolueerd?

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Sterrenbeeld: Ram

Beschrijving van het sterrenbeeld Ram.

Dagboek van een gescheiden man...stap 2.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 2 is.

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Wat gebeurt er tijdens de normale veroudering van de mens?

Er is geen grens te trekken wanneer iemand tot de ouderen behoort, omdat ouderdomsveranderingen langzaam gaan en deze veranderingen per individu sterk verschillen. De grens wordt vaak getrokken op leeftijd en niet op grond van fitheid en belastbaarheid.

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

Huiselijk geweld doorbreken

huiselijkgeweld doorbreken, en je leven weer oppakken

Hoe kan ik zien dat iemand verliefd op mij is?

Dat kan natuurlijk nog best een lastige vraag zijn. Wanneer kunt u nu zien en weten dat iemand verliefd op u is?

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld

Een stalkende ex - wat doe je eraan?

Het einde van een relatie als begin van eindeloos lastigvallen.

Numerologie en geboortedag: 2, 11, 20 en 29

Betekenissen van de getallen 2,11,20 en 29 als jouw geboortedag

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Slecht nieuws? Doe er wat aan!

Hoe ik met de wet van Murphy geconfronteerd werd.

Cognitieve ontwikkeling bij kinderen

De cognitieve ontwikkelingsstadia bij kinderen en babies

Laat andere je leven niet meer bepalen met deze leiderschap-tips

Leiderschap is belangrijk. Het is belangrijk dat u zelf uw leven bestuurt als leider. Volg deze tips dan op!

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Bedelaars

Beggars of terwijl Bedelaars bestaan al in de Human Society sedert het Daglicht van Geregistreerde Geschiedenis

Ja, maar.....

Omgaan met weerstanden in gesprekken.

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

De eerste stapjes als baby

In dit artikel kom je alles te weten over één van de hoogtepunten uit je ontwikkeling: Leren lopen!

10 gratis tips voor valentijnsdag

10 gratis tips voor Valentijnsdag om je partner mee te verassen