Generatie NU


Publicatie datum:

zelfwaarde, generatie nu, zelfbeeld, narcistisch

Gesponsorde koppelingen

Zelfwaarde is mogelijk een van de belangrijkste ingrediënten voor een gelukkig en gezond leven. Mensen met een hoge zelfwaarde zijn meer tevreden met het leven, beleven meer positieve emoties en hebben een kleinere kans om angstig of depressief te worden. Zelfwaarde kan worden omschreven als de evaluatie van het zelfbeeld. Een zelfbeeld is de beschrijving van zichzelf en is dan ook een perceptie en niet een realiteit. Het verlangen om te geloven dat iemand waardevol is stuurt het gedrag en vormt hoe mensen denken over zichzelf, andere mensen en gebeurtenissen in hun leven. Maar is dit verlangen naar een positief zelfbeeld anders dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden? 30 jaar geleden? Heeft ‘Generatie Nu’ een positiever zelfbeeld dan voorgaande generaties?

Er is veel debat over de psychologische ontwikkeling van de huidige generatie jongeren. Zijn zij extreem positief, misschien zelfs narcistisch, in hun zelfbeeld? Het debat begon met vele studies die stijgende eigenschappen na verloop van tijd vonden met betrekking tot een positief zelfbeeld. Deze resultaten zijn consistent met verschillende theorieën die een stijgende nadruk op het individueel in de Westerse landen opmerkten. Dit zou betekenen dat er een verandering is in het zelfbeeld van nu ten opzichte van andere generaties. Andere studies tonen echter aan dat er geen verschillen zijn met betrekking tot het zelfbeeld tussen jongeren in 1970 en jongeren van nu.

Wat verklaard de verschillen? Het is mogelijk dat studenten een generatie verschil laten zien, maar middelbare school scholieren niet. Het kan zijn dat de studies geen random gekozen groepen hebben gebruikt. In een studie van Twenge en collega’s (2008a) wordt er meer licht geworpen op het debat. Zij vonden een verschil in zelfbeeld tussen de generatie van nu en van de jaren 70. Uit de resultaten kwam naar voren dat het zelfbeeld nu positiever is dan onder de studenten uit 1970. Dit komt doordat de studenten van nu meer tevreden met zichzelf zijn en denken dat zij intelligenter zijn. Een andere verklaring is dat de verwachtingen van de toekomst door de generatie van nu als rooskleuriger en realistischer wordt gezien dan door voorgaande generaties. Een paar kritische punten moet worden uitgelicht bij dit onderzoek. Het is mogelijk dat de vragen die gebruikt zijn in de studie een andere betekenis hebben voor de generatie van nu dan voor de generatie van 30 jaar geleden. Als voorbeeld kan de zin ‘een hele harde werker’ een andere betekenis nu hebben in vergelijking met 30 jaar geleden. Een volgend punt is dat het in het onderzoek gaat om het zelfbeeld en dat is subjectief. Er kan niet worden aangetoond of dit zelfbeeld accuraat is. Het verschil van nu ten opzichte van 1970 kan ook verklaard worden door de verstoorde ouder-kind relaties en de vijandige omgeving die heerste in 1970, wat tot daling van het zelfbeeld kan hebben geleid.

Heeft de huidige generatie een positiever zelfbeeld heeft dan vorige generaties? Onderzoeken later verschillende antwoorden zien. Het onderzoek van Twenge en collega’s (2008a) laat zien dat de generatie van nu een positiever zelfbeeld heeft dan vorige generaties. Dit zou kunnen komen door een realistischer en beter toekomstbeeld. Ander onderzoek laat echter zien dat er geen verschil is tussen de generaties,  maar komt niet met hele goede redenen. Er zou dus geconcludeerd kunnen worden dat de huidige generatie positiever is dan vorige generaties. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op de kwestie of  jongeren minder snel het gevoel hebben dat ze boven het gemiddelde moeten presteren om tevreden met zichzelf te zijn. Een belangrijke implicatie is om te onderzoeken of een positiever zelfbeeld ook positievere dingen met zich meebrengt, er moet worden gekeken of de voordelen de kosten uitwegen. Als individuele denken we misschien hoger over onszelf, maar uiteindelijk maakt het niet uit of het nu 2010 is of 1970, aan de sociale problemen heeft het weinig veranderd. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Veilig & slim op netwerksites

Twaalf tips om veilig en overzichtelijk op netwerksites te staan!

Ieder mens een lebeltje!

Bijna iedereen heeft wel een label gekregen, hebben we dat werkelijk nodig?

Schulden

Schulden, en niet de juiste hulp

Waarom doen jonge mannen zulke domme dingen?

Soms staat de tijd even stil en vraag je je af, waarom?

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Westerse astrologie: Boogschutter

Boogschutter als jouw sterrenbeeld

Tips om geld te besparen

Praktische tips om eenvoudig geld te besparen in het dagelijks leven.

Hoe krijg ik mijn ex terug?

Ik ga uitleggen hoe je je ex eindelijk terug kunt krijgen.

Christelijke rouwverwerking voor kinderen

Christelijke rouwverwerking voor kinderen. Hoe verloopt rouwvverwerking bij kinderen.

Marilyn Monroe

Historische celebrity's hebben soms broers of zussen, vaders en moeders die compleet anders deden dan zij.

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Vergeven

Wat is vergeving en hoe kun je iemand vergeven?

Hoe merk ik dat iemand liegt?

Een verslag over hoe je het opmerkt of iemand liegt.

Vrouwen fantaseren vanaf jonge leeftijd over bruiloft

Vrijgezelle vrouwen denken er op jonge leeftijd al over na hoe hun toekomstige bruiloft er uit moet gaan zien.

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Veel moeders vinden het zwangerschapsverlof van 16 weken te kort. Waar lopen zij tegen aan en hoe gaan zij ermee om.

Paniek naar Vrede

Wat er met je gebeurt/ mijn levensverandering

Hoe kan ik zien dat iemand verliefd op mij is?

Dat kan natuurlijk nog best een lastige vraag zijn. Wanneer kunt u nu zien en weten dat iemand verliefd op u is?

Existentialisme en verantwoordelijkheid

Het existentialisme is een filosofie die over de verantwoordelijkheid van de mens gaat.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is noodzakelijk voor je gezondheid en je humeur, in dit artikel lees je hier meer over.

Hoe kan ik weten hoe ik moet zoenen?

Het blijft altijd spannend, zoenen voor de eerste keer. De vragen; Wat moet ik doen, Doe ik het wel goed en Doe ik teveel of te weinig spoken door uw hoofd.

Het figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

De figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.