Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?


Publicatie datum:

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen kent het wel: jaloezie. Misschien ken je het gevoel omdat je het zelf hebt ervaren. Of misschien ken je het, omdat iemand anders jaloers op jou was. Het is in ieder geval geen fijn gevoel, voor jezelf niet en ook niet voor iemand anders. Maar wat is jaloers zijn nou eigenlijk? En wat kan je eraan doen?

Wat is jaloers zijn nou eigenlijk?
Jaloezie is een emotie. Een ander woord voor jaloezie is ijverzucht. Iemand wenst iets van een ander te krijgen, wat de ander al heeft. Het kan zelfs zijn dat diegene wenst dat de ander datgene wat hij/zij al bezit, niet had. Jaloezie heeft te maken met afgunst. Het is een combinatie van angst en woede. Het schijnt zo te zijn, dat als de ander gezien wordt als gelijkwaardig, de jaloezie dan erger is. Dit heeft dan te maken met dat de jaloerse persoon vindt dat hij/zij datgene wat gewild is, net zo goed ook had kunnen hebben. Jaloezie kan om relaties gaan, maar ook om eigenschappen of om materiaal.

De Britse filosoof Bertrand Russell vindt dat jaloezie niet mag worden beschouwd als gerechtvaardigd. Het moet volgens hem gezien worden als een ongeluk voor degene die het voelt. Hierbij zegt hij dat liefde zonder bezitterigheid, opbeurend en vervullend is. In tegenstelling tot liefde met bezitterigheid, dat hij verminderd en verzwakkend noemt. Ook zegt hij dat je moedig moet zijn, omdat de angst voor het verlies zorgt voor het verlies.

Hoe ga je met jaloersheid om?
Wanneer je eerst de emotie jaloezie begrijpt, is het makkelijker om mee om te gaan. Jaloezie is de angst voor verlies van iets en de woede dat iemand iets krijgt/aanraakt/kans maakt op iets waarvan je voelt dat van jou is.

Jaloersheid gaat helaas niet uit zichzelf over. De meeste mensen reaiseren zich niet hoe groot hun probleem van jaloersheid eigenlijk is en hoe ze andere mensen om zich heen daarmee beïnvloeden. Wanneer je te maken hebt met jaloersheid en je denkt dat je er voor je hele leven niet meer vanaf kan komen, heb je het mis. Je er nu voor kiezen om vanaf nu eraan te werken om deze emotie onder controle te krijgen. Enkele tips om met jaloezie om te gaan:

  • Sta jezelf toe om deze emotie te voelen op een gezonde manier. Wanneer je voelt dat je jaloers bent, probeer je dan bewust te worden van wat je voelt.
  • Probeer te herkennen wat je leert van deze emotie. Het kan je laten zien wat je wilt en wat belangrijk voor jou is. Vraag jezelf af waarom je jaloers bent en wat je graag wilt hebben. Waneer je eenmaal bewust bent van wat je eigenlijk wilt, kan je positieve stappen maken om dichterbij dit doel te komen.
  • Deel je gevoelens met de ander. Probeer dit wel te doen zonder iemand anders hiervan de schuld te geven. Vertel niet wat de ander niet moet doen of niet had moeten doen, maar vertel wat jij voelt over wat er is gebeurd of waar je bang voor bent.
  • Er zijn vaak overtuigingen die jaloersheid en boosheid met zich meebrengen, terwijl deze overtuigingen verkeerd zijn. Onderzoek eerst de overtuiging, waardoor je vaak het jaloerse gevoel kan laten varen. Soms moet je je geloof in je overtuiging veranderen. Wanneer je je geloof veranderd, kan je de manier hoe je je voelt ook veranderen. Luister ook vooral niet naar mensen die je jaloers maken.
  • Probeer te werken aan je zelfvertrouwen. Wanneer je steviger in je schoenen staat zal je de jaloerse gevoelens eerder kunnen overwinnen! Maak een lijst van al jouw postieve eigenschappen en vergelijk ze met de eigenschappen van een ander. Herken je prestaties, kwaliteiten en andere goede dingen aan jezelf.
  • Doe alsof je niet jaloers bent. Terwijl jij je jaloerse gevoelens aan het overwinnen bent en je een weg door je gevoelens aan het vinden bent, kom je in ieder geval niet jaloers op anderen over.
Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker MelSch

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Cadeau ideeën voor op kraambezoek

Er is een baby geboren! Natuurlijk wil je een leuk kraamcadeau geven, maar wat?

Hoe zorgt het lichaam ervoor dat er meerdere spermacellen een eicel binnendringen?

Kunnen meerdere spermacellen tegelijk een eicel binnendringen? Zo ja, wat gebeurt er dan? Welke mechanismen voorkomen dat er meer dan één spermacel naar binnen gaat?

Het ontstaan van de sauna

Lees hier alles over de geschiedenis van de sauna

Sterrenbeeld: Vissen

Beschrijving van het sterrenbeeld Vissen.

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Hoe kijken buitenlanders naar Nederland ?

Het is interessant af en toe te ervaren hoe ze in het buitenland naar nederland(ers) kijken. Een impressie vind je in dit artikel

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Lucide dromen

Als je lucide droomt, ben je je bewust van het feit dat je droomt en kun je je droom actief beïnvloeden.

De beste coach ben je zelf : personal coaching aan de hand van het chakramodel.- Pam Comijs (recensie)

personal coaching aan de hand van het chakramodel

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie

Een Mirena spiraal voor jonge vrouwen

Maanden achtereen heb ik het Internet afgezocht naar de ervaringen van jongen vrouwen die een Mirena spiraal lieten inbrengen. Er was echter weinig informatie te vinden en aangezien ik de behandeling eenmaal heb gehad, wil ik hier graag meer over vertellen.

De versierkunstenaar

Het leven van een versierkunstenaar.

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Sparen voor de kinderen

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Let op je privacy!

Ben jij je bewust van wat er met al jou gegevens gebeurd?

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Eerste stapjes -waar blijven die?

de eerste stapjes van uw baby z

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Bedelaars

Beggars of terwijl Bedelaars bestaan al in de Human Society sedert het Daglicht van Geregistreerde Geschiedenis

Sterrenbeeld: Waterman

Beschrijving van het sterrenbeeld Waterman.

Wat gebeurt er met je lichaam en geest als je in de pubertijd komt?

Wat gebeurt er met je lichaam als je in de pubertijd komt?

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Het voorbereiden van mijn homohuwelijk.

Met dit artikel maak ik een begin met de serie artikelen over het wel en wee tijdens de voorbereidingen van mijn eigen homohuwelijk.,

Loverboys in Amsterdam

Loverboys misbruiken dames om geld te verdienen!