Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?


Publicatie datum:

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen kent het wel: jaloezie. Misschien ken je het gevoel omdat je het zelf hebt ervaren. Of misschien ken je het, omdat iemand anders jaloers op jou was. Het is in ieder geval geen fijn gevoel, voor jezelf niet en ook niet voor iemand anders. Maar wat is jaloers zijn nou eigenlijk? En wat kan je eraan doen?

Wat is jaloers zijn nou eigenlijk?
Jaloezie is een emotie. Een ander woord voor jaloezie is ijverzucht. Iemand wenst iets van een ander te krijgen, wat de ander al heeft. Het kan zelfs zijn dat diegene wenst dat de ander datgene wat hij/zij al bezit, niet had. Jaloezie heeft te maken met afgunst. Het is een combinatie van angst en woede. Het schijnt zo te zijn, dat als de ander gezien wordt als gelijkwaardig, de jaloezie dan erger is. Dit heeft dan te maken met dat de jaloerse persoon vindt dat hij/zij datgene wat gewild is, net zo goed ook had kunnen hebben. Jaloezie kan om relaties gaan, maar ook om eigenschappen of om materiaal.

De Britse filosoof Bertrand Russell vindt dat jaloezie niet mag worden beschouwd als gerechtvaardigd. Het moet volgens hem gezien worden als een ongeluk voor degene die het voelt. Hierbij zegt hij dat liefde zonder bezitterigheid, opbeurend en vervullend is. In tegenstelling tot liefde met bezitterigheid, dat hij verminderd en verzwakkend noemt. Ook zegt hij dat je moedig moet zijn, omdat de angst voor het verlies zorgt voor het verlies.

Hoe ga je met jaloersheid om?
Wanneer je eerst de emotie jaloezie begrijpt, is het makkelijker om mee om te gaan. Jaloezie is de angst voor verlies van iets en de woede dat iemand iets krijgt/aanraakt/kans maakt op iets waarvan je voelt dat van jou is.

Jaloersheid gaat helaas niet uit zichzelf over. De meeste mensen reaiseren zich niet hoe groot hun probleem van jaloersheid eigenlijk is en hoe ze andere mensen om zich heen daarmee beïnvloeden. Wanneer je te maken hebt met jaloersheid en je denkt dat je er voor je hele leven niet meer vanaf kan komen, heb je het mis. Je er nu voor kiezen om vanaf nu eraan te werken om deze emotie onder controle te krijgen. Enkele tips om met jaloezie om te gaan:

  • Sta jezelf toe om deze emotie te voelen op een gezonde manier. Wanneer je voelt dat je jaloers bent, probeer je dan bewust te worden van wat je voelt.
  • Probeer te herkennen wat je leert van deze emotie. Het kan je laten zien wat je wilt en wat belangrijk voor jou is. Vraag jezelf af waarom je jaloers bent en wat je graag wilt hebben. Waneer je eenmaal bewust bent van wat je eigenlijk wilt, kan je positieve stappen maken om dichterbij dit doel te komen.
  • Deel je gevoelens met de ander. Probeer dit wel te doen zonder iemand anders hiervan de schuld te geven. Vertel niet wat de ander niet moet doen of niet had moeten doen, maar vertel wat jij voelt over wat er is gebeurd of waar je bang voor bent.
  • Er zijn vaak overtuigingen die jaloersheid en boosheid met zich meebrengen, terwijl deze overtuigingen verkeerd zijn. Onderzoek eerst de overtuiging, waardoor je vaak het jaloerse gevoel kan laten varen. Soms moet je je geloof in je overtuiging veranderen. Wanneer je je geloof veranderd, kan je de manier hoe je je voelt ook veranderen. Luister ook vooral niet naar mensen die je jaloers maken.
  • Probeer te werken aan je zelfvertrouwen. Wanneer je steviger in je schoenen staat zal je de jaloerse gevoelens eerder kunnen overwinnen! Maak een lijst van al jouw postieve eigenschappen en vergelijk ze met de eigenschappen van een ander. Herken je prestaties, kwaliteiten en andere goede dingen aan jezelf.
  • Doe alsof je niet jaloers bent. Terwijl jij je jaloerse gevoelens aan het overwinnen bent en je een weg door je gevoelens aan het vinden bent, kom je in ieder geval niet jaloers op anderen over.

Foobie gebruiker MelSch

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Westerse astrologie: Kreeft

Kreeft als sterrenbeeld

Wat kan je doen met zeep

Alternatieve gebruikswijzen voor zeep

Ontwikkelingen baby bij twee maanden

Omschrijft de ontwikkelingen van een baby bij twee maanden

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

Angsten bij jonge peuters

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

De voordelen van flesvoeding

Borstvoeding wordt aanbevolen, maar flesvoeding heeft ook voordelen.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is noodzakelijk voor je gezondheid en je humeur, in dit artikel lees je hier meer over.

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

Hoe om te gaan met een kind met ODD

In dit artikel gaan we in op de gedragsstoornis ODD en hoe om te gaan met kinderen met ODD

Sociale en specifieke fobie

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Sterrenbeeld: Stier

Beschrijving van het sterrenbeeld Stier.

Neanderthals

Neanderthals een species van de Mens in de klasse Homo

Numerologie en geboortedag: 9, 18, 27

Geboren zijn op de 9e, 18e en de 27e van de maand

Positief denken

Tips om je leven een positieve draai te geven

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

Reptieleneieren en babyaapjes

Wie zal er het eerste – ik – zeggen?

De rechten van de moslimvrouw

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

Wat gebeurt er met je lichaam en geest als je in de pubertijd komt?

Wat gebeurt er met je lichaam als je in de pubertijd komt?

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Liefdesverdriet overwinnen

Hoe overwin je de pijn die liefdesverdriet heet?

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.