Help: Ik ben een puber!!


Publicatie datum:

Ik ben een puber, wat nu? Hoe ga je om met deze tijd? Hierover vind je informatie in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

Puistjes, haargroei, stemmingswisselingen en ruzie met je ouders...neej je wordt niet gek, je wordt een puber. Het is niet altijd leuk maar het hoort erbij. Wat komt er allemaal kijken bij de puberteit en hoe moet je er in vredesnaam mee omgaan?! En een nog betere vraag, hoe gaan je ouders er mee om? Lees verder en ik zal je zo goed mogelijk overal een antwoord op geven.

Help: Ik ben een puber!!

Puistjes, haargroei, stemmingswisselingen en ruzie met je ouders...neej je wordt niet gek, je wordt een puber. Het is niet altijd leuk maar het hoort erbij. Wat komt er allemaal kijken bij de puberteit en hoe moet je er in vredesnaam mee omgaan?! En een nog betere vraag, hoe gaan je ouders er mee om? Lees verder en ik zal je zo goed mogelijk overal een antwoord op geven.

 

1. Wat betekend dat nu, de puberteit?
2. Heeft iedereen evenveel last van de puberteit?
3. Hoe ga je er mee om?
4. Hoe kunnen je ouders er mee omgaan?

 

1. Wat betekend dat nu, de puberteit?

Rond je 10-12 kom jeterecht in de puberteit. Je ouders noemen je ineens eenpuber.Als er iets mis is, zeggen ze gelijk, wees toch niet zo'n puber tim! En jij denkt ondertussen, maar ik heb toch helemaal niks gedaan?! En waarom noemt iedereen me nu ineens eenpuber.Wat is een puber eigenlijk?

Over het algemeen kom je tussen de 10 en de 18 terecht in de puberteit. De een is hier vroeger of later mee dan de ander. Tijdens dezeperiode maken jij en je lichaam velen veranderingen door. Je wordt volwassen. Een aantalvan deze veranderingen staan hieronder op een rijtje.

  • Voor meisjes geldt dat hun borsten beginnen te groeien.
  • Voor meisjes geldt dat ze voor het eerst menstrueren.
  • Voor jongens geld dat ze de baard in de keel krijgen.
  • Er treed haargroei op die er voorheen nog niet was (oksels,rond de geslachtsdelen, baardgroei, meer haar op de benen).
  • Zowel jongens als meisjes maken een groeispurt door, deze komt bij meisjes eerder voor dan bij jongens.
  • Veel jongeren die in de puberteit zitten voelen zich onzeker over zichzelf. Jongeren zetten zich vaak af tegen wat bijvoorbeeld de ouders zeggen, ze hebben een drang naar zelfstandigheid.

Het is niet altijd makkelijk om met al dezeveranderingen om te gaan en soms lijkt het allemaal tegen te zitten. Maar onthoudt, dit is een fase waar iedereen doorheen gaat, hoe stom dit ook klinkt.

 

2. Heeft iedereen evenveel last van de puberteit?

De lichamelijke veranderingen die de puberteit met zich mee brengt komen bij iedereen voor. Maar de psychische invloed van de puberteit kan per persoon verschillen. Zo zullen sommige jongeren zich tijdens de puberteit heel erg willen afzetten tegen hun ouders en omgeving en zullen andere jongeren hier weinig last van hebben. Tijdens de puberteit zie je ook vaak dat jongeren vrienden steeds belangrijker vinden en de invloed die zij op jongeren hebben is vaak erg groot. Ook beginnen jongeren vaak relaties te vormen. Ook heeft niet iedereen even lang last van de puberteit. Jij bent jezelf aan het ontwikkelen en bent je persoonlijkheid verder aan het vormen en dit heeft tijd nodig en doet iedereen op een andere manier.

 

3. Hoe ga je ermee om?

Tijdens de puberteit kan je vaak erg gefrustreerd zijn. Niemand lijkt iets goed te kunnen doen en iedereen schuift het maar af op de puberteit, maar dat slaat nergens op...of hebben ze misschien toch wel een punt? Je bent vaak kwetsbaar tijdens de puberteit, je kan je onzeker voelen over jezelf, wie je bent, hoe jij en je lichaam veranderen. Denk vooral dat je niet de enigste bent die dit gevoel vaak heeft, iedereen moet vroeg of laat door de puberteit heen. Zoek iets wat jouw rust geeft. Helpt je muziek je bijvoorbeeld om te kalmeren, zet dat een muziekje aan wanneer jij gefrustreerd bent. Schrijf je graag, schrijf dan bijvoorbeeld een dagboek. Het kan erg helpen dingen van je af te schrijven. Hoe je het ook doet, zoek iets wat jouw helpt. Heb jij echt meer moeite met de puberteit dan kan je altijd eens met je ouders praten en zijn dit niet de mensen met wie je wilt praten dan kan je bijvoorbeeld ook op school met bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon praten. Dit kan je net die steun geven die jij nodig hebt.

 

4.Hoe kunnen je ouders ermee omgaan?

 Voor ouders kan het ook lastig zijn om om te gaan met kinderen in de puberteit. Het lijkt wel alsof ze niks goed kunnen doen en dit kan bij ouders ook zorgen voor twijfel aan zichzelf. Onthoud daarom dat ze het beste met je voor hebben. Ze willen je graag helpen en houden van je. Voor ouders is het belangrijk dat ze jouw de ruimte geven die je nodig hebt. Misschien kunnen ze proberen niet alles steeds op de puberteit af te schuiven, want dit maakt jouw waarschijnlijk weer gefrustreerd. En ze moeten er voor je zijn. That's it! Dat zijn de belangrijkste punten.

Onthoud, iedereen gaat door de periode heen en twijfel niet aan jezelf!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Münchausen by Proxy

Informatief artikel over Munchausen by Proxy

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Pershoudingen bij een bevalling

Wat zijn de pershoudingen bij een bevalling?

Groeien: we doen het allemaal

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.

Wat is de beste behandeling tegen aambeien?

Als je last krijgt van aambeien dan wil je maar één ding en dat is de beste behandeling. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf en je wilt het liefste dat ze nooit meer terugkeren.

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Numerologie en geboortedag: 7, 16 en 25

Geboren zijn op de 7e, 16e en de 25e van de maand

Wat gebeurt er met je lichaam en geest als je in de pubertijd komt?

Wat gebeurt er met je lichaam als je in de pubertijd komt?

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Tips voor een goede relatie

Om op te bouwen of te herbouwen.

Een stalkende ex - wat doe je eraan?

Het einde van een relatie als begin van eindeloos lastigvallen.

Hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Iedereen is op zoek naar het hoe en waarom van het leven, hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Sterrenbeelden.

Wat is een sterrenbeeld en welke zijn er?

Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

ADD, wat is dat ook alweer?

Wat is ADD, geschreven door een ADD'er

De nozems

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.