Hephaistos


Publicatie datum:

Wie was de Griekse god Hephaistos en waar stond hij voor?

Gesponsorde koppelingen

Hephaistos is een god uit de Griekse mythologie, hij was de god van de smeedkunst, de ambachtslieden en het vuur. Hij was volgens sommige bronnen de zoon van Zeus en Hera, en volgens andere enkel de zoon van Hera. Hij was getrouwd met Aphrodite, maar zij bedroog hem met de oorlogsgod Ares van wie ze een kind zou krijgen, namelijk Harmonia.

Geschiedenis

Hephaistos had zoals elke smid sterke armen, maar liep wel mank. Daarvoor bestaan verschillende verklaringen. Volgens één was Hephaistos aanwezig bij een ruzie tussen zijn ouders en probeerde hij daarbij zijn moeder te verdedigen. Zijn vader nam hem daarbij vast en gooide hem van de Olympus naar benden. Hij werd verzorgd door de Sintiërs, maar bleef zijn verdere leven mank. Volgens de andere versie werd hij mank geboren, en schaamde zijn moeder Hera zich daar zo voor dat zij hem van de Olympus in de onderliggende oceaan wierp. Hij werd gevonden en daarna verder opgevoed door Tethys en Eurynome. Later, toen hij volwassen was geworden, wou hij zich wreken op zijn moeder en schonk haar een door hem gesmede gouden troon. Vanaf dat zij daarop plaatsnam, werd ze er echter aan vastgeketend en was enkel Hephaistos nog in staat om haar te bevrijden. En zo keerde Hephaistos terug op de Olympus.

Zeus wou op goede voet staan met Hephaistos, en gaf hem daarop Aphrodite tot vrouw. Hephaistos had later ook nog andere vrouwen waaronder Charis en Aglaea. Hij had vele zonen, met als meest bekende de argonaut Palaemon, de rover Periphetes, de beeldhouwer Ardalus en Erichthonlos.

Hephaistos als god

Hephaistos werd oorspronkelijk vereerd in Lycië, hier was hij de demon van alle natuurlijke vuurverschijnselen. Daarna kwam zijn cultus naar Lemnos, waarna het ook verder ging naar Athene, waar hij de beschermer van de pottenbakkers werd. Zijn tempel werd gebouwd naast de wijk waar al de ambachtslieden woonden. Alles wat met vuur te maken heeft werd aan Hephaistos toegewezen. Hij had zijn werkplaats onder de vulkanen, bv. onder Mosychlos op Lemnos en onder de Stromboli, maar ook onder de Etna, waar de cyclopen zijn helpers waren.

Hij was de smid van de goden en smeedde alle wapens en uitrustingen voor en en de Griekse helden. Zo smeedde hij de drietand van Poseidoen, de kuras van Achilles en het schild van Herakles. De boeien van Prometheus en de schone Pandora waren ook zijn creaties.

Afbeeldingen

De oudst bekende afbeeldingen van Hephaistos stammen uit de 6de eeuw voor Crhistus. Hierop zien we de geboorte van Athena, een scène met Peleus en de terugkeer naar de Olympus. Hij wordt meestal afgebeeld met zijn typische werktuigen waaronder de hamer, een tang en een blaasbalg.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 46
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Slecht nieuws? Doe er wat aan!

Hoe ik met de wet van Murphy geconfronteerd werd.

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Het figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

De figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

Welke obstakels creëer jij om niet voluit te leven?

We werpen zelf belemmeringen op om voluit te leven.

Het korte termijn geheugen

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Sterrenbeelden.

Wat is een sterrenbeeld en welke zijn er?

Wildlife en het gewone leven

Een leven vol passies en keuzes

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Sterrenbeeld: Leeuw

Beschrijving van het sterrenbeeld Leeuw

Een goed hoofdkussen vinden

Slapeloze nachten, pijnlijke schouders, nekklachten en hoofdpijn kunnen allemaal veroorzaakt worden door een verkeerd of oncomfortabel hoofdkussen. Een goed hoofdkussen met de juiste ondersteuning is daarom ook van groot belang voor een gezonde, goede nachtrust.

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

in 5 stappen naar een stralende verschijning

Je hoeft niet mooi te zijn om te stralen!

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Ja, maar.....

Omgaan met weerstanden in gesprekken.

Bouwstenen van de astrologie

Bouwstenen van de astrologie; astrologie voor beginners.

DNA ontrafeld

De opbouw en structuur van DNA.