Het korte termijn geheugen


Publicatie datum:

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Gesponsorde koppelingen

In 1887 wilde een schoolmeester de vaardigheden van zijn studenten weten. Hij bedacht een test waarin de studenten een cijferreeks hoorden en deze daarna moesten herhalen. De cijferreeks werd steeds langer en wordt in deze tijd ook wel ‘digit span’  genoemd. Deze digit span komt nog in verschillende intelligentie testen voor en alhoewel er al is aangetoond dat het niet echt intelligentie meet, heeft het alles te maken met het korte termijn geheugen.

Het korte termijn geheugen                                                                                                                                             De meeste reacties die worden op geroepen na het horen van korte termijn geheugen zijn reacties als het herinneren van de afgelopen dagen, of het herinneren van gezichten. Daarnaast denken ook veel mensen dat dit geheugen slechter wordt naarmate we ouder worden of wanneer we een ziekte krijgen. Dit zijn echter problemen voor het lange termijn geheugen, waar ik in een ander artikel op terug kom.

Het korte termijn geheugen echter slaat dingen tijdelijk op, maar manipuleert het ook zodat wij complexe activiteiten kunnen uitvoeren zoals nadenken, leren en begrijpen.

Digit span                                                                                                                                                                        Zoals in de inleiding al duidelijk werd gemaakt, is de digit span een belangrijke test om het korte termijn geheugen te testen. Het meest bekende feit over deze digit span is dat het 6 tot 7 digit inhoudt voor de meeste mensen. Wij kunnen dus  van een lijst met woorden, meestal 6 tot 7 woorden herhalen. Voor sommige mensen zullen dit er bijvoorbeeld 4 zijn en voor anderen weer 9. Dit ligt echter aan verschillende factoren. Zou ik bijvoorbeeld een lijst met woorden aan jullie voorlezen in het Spaans, is de kans veel kleiner dat jullie gemiddeld 6 woorden kunnen herhalen. Zou ik echter een lijst met woorden voorlezen die alleen maar gaan over hetzelfde onderwerp in plaats van los op elkaar staande woorden, dan zouden jullie waarschijnlijk in staat zijn om veel meer woorden te herinneren. Een leuk feitje is ook dat bij de meeste mensen het eerste en het laatste woord meestal wordt herinnerd.

Visuele en ruimtelijke geheugen                                                                                                                                                      Denk eens in dat je in een kamer bent en plotseling gaat het licht uit, ben je dan in staat om de deur te vinden? Wanneer er bijvoorbeeld lucifers en een kaars voor je lagen op een tafel, zou je dan in staat zijn om je dat te herinneren? Dit zijn vragen die te maken hebben met het visuele en het ruimtelijke geheugen. Er is gebleken dat het geheugen voor ruimtelijke locaties wordt vergeten wanneer de tijd doortikt, maar dat het geheugen voor objecten niet wordt vergeten. Hoe langer je dus in de donkere kamer bent, hoe langer het zal duren voordat je in staat bent om de deur te vinden. Je zou echter geen probleem hebben om te herinneren dat er voor je op tafel een kaars ligt en lucifers. Het is echter gebleken dat we in staat zijn om maar tot 4 objecten te onthouden in het korte termijn geheugen.

In het volgend artikel zal ik dieper ingaan op het lange termijn geheugen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

De 3 soorten Joden

Informatie over 3 soorten Jode

Verlegen kind? Zo gaat u er mee om.

Uw kind is verlegen en stil,een paar tips om uw kind een duwtje in de rug te geven.

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

tienermoeders en het ecologisch systeem (micro, meso en macro niveau)

Tienermoeder en haar leefomgeving

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

Reptieleneieren en babyaapjes

Wie zal er het eerste – ik – zeggen?

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Je baby en de eerste tandenborstel

Hoe en wanneer begin je met tandenpoetsen en hoe zorg je ervoor dat je baby het leuk vindt

Angsten bij jonge peuters

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

Sterrenbeeld: Waterman

Beschrijving van het sterrenbeeld Waterman.

Handleeskunde

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt?

Pershoudingen bij een bevalling

Wat zijn de pershoudingen bij een bevalling?

Gedragsproblemen bij pleegkinderen

Hoe ga je om met gedragsproblemen van je pleegkind

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

Hoe zorgt het lichaam ervoor dat er meerdere spermacellen een eicel binnendringen?

Kunnen meerdere spermacellen tegelijk een eicel binnendringen? Zo ja, wat gebeurt er dan? Welke mechanismen voorkomen dat er meer dan één spermacel naar binnen gaat?

Westerse astrologie: Boogschutter

Boogschutter als jouw sterrenbeeld

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Als je vastloopt in je gedachten,gevoel en gedrag: Schema therapie

De werking van schematherapie

Numerologie en geboortedag: 2, 11, 20 en 29

Betekenissen van de getallen 2,11,20 en 29 als jouw geboortedag

Doelgroep tienermoeders

Tienermoeder in de huidige maatschappij

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

6 goedkope moederdag ideeën

6 Moederdag cadeau ideeën om je moeder te verwennen met Moederdag

Hindoeisme

Uitleg en informatie over hindoeisme

Sterrenbeeld: Schorpioen

Beschrijving van het sterrenbeeld Schorpioen.