Het korte termijn geheugen


Publicatie datum:

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Gesponsorde koppelingen

In 1887 wilde een schoolmeester de vaardigheden van zijn studenten weten. Hij bedacht een test waarin de studenten een cijferreeks hoorden en deze daarna moesten herhalen. De cijferreeks werd steeds langer en wordt in deze tijd ook wel ‘digit span’  genoemd. Deze digit span komt nog in verschillende intelligentie testen voor en alhoewel er al is aangetoond dat het niet echt intelligentie meet, heeft het alles te maken met het korte termijn geheugen.

Het korte termijn geheugen                                                                                                                                             De meeste reacties die worden op geroepen na het horen van korte termijn geheugen zijn reacties als het herinneren van de afgelopen dagen, of het herinneren van gezichten. Daarnaast denken ook veel mensen dat dit geheugen slechter wordt naarmate we ouder worden of wanneer we een ziekte krijgen. Dit zijn echter problemen voor het lange termijn geheugen, waar ik in een ander artikel op terug kom.

Het korte termijn geheugen echter slaat dingen tijdelijk op, maar manipuleert het ook zodat wij complexe activiteiten kunnen uitvoeren zoals nadenken, leren en begrijpen.

Digit span                                                                                                                                                                        Zoals in de inleiding al duidelijk werd gemaakt, is de digit span een belangrijke test om het korte termijn geheugen te testen. Het meest bekende feit over deze digit span is dat het 6 tot 7 digit inhoudt voor de meeste mensen. Wij kunnen dus  van een lijst met woorden, meestal 6 tot 7 woorden herhalen. Voor sommige mensen zullen dit er bijvoorbeeld 4 zijn en voor anderen weer 9. Dit ligt echter aan verschillende factoren. Zou ik bijvoorbeeld een lijst met woorden aan jullie voorlezen in het Spaans, is de kans veel kleiner dat jullie gemiddeld 6 woorden kunnen herhalen. Zou ik echter een lijst met woorden voorlezen die alleen maar gaan over hetzelfde onderwerp in plaats van los op elkaar staande woorden, dan zouden jullie waarschijnlijk in staat zijn om veel meer woorden te herinneren. Een leuk feitje is ook dat bij de meeste mensen het eerste en het laatste woord meestal wordt herinnerd.

Visuele en ruimtelijke geheugen                                                                                                                                                      Denk eens in dat je in een kamer bent en plotseling gaat het licht uit, ben je dan in staat om de deur te vinden? Wanneer er bijvoorbeeld lucifers en een kaars voor je lagen op een tafel, zou je dan in staat zijn om je dat te herinneren? Dit zijn vragen die te maken hebben met het visuele en het ruimtelijke geheugen. Er is gebleken dat het geheugen voor ruimtelijke locaties wordt vergeten wanneer de tijd doortikt, maar dat het geheugen voor objecten niet wordt vergeten. Hoe langer je dus in de donkere kamer bent, hoe langer het zal duren voordat je in staat bent om de deur te vinden. Je zou echter geen probleem hebben om te herinneren dat er voor je op tafel een kaars ligt en lucifers. Het is echter gebleken dat we in staat zijn om maar tot 4 objecten te onthouden in het korte termijn geheugen.

In het volgend artikel zal ik dieper ingaan op het lange termijn geheugen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Numerologie en geboortedag: 7, 16 en 25

Geboren zijn op de 7e, 16e en de 25e van de maand

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

Hephaistos

Wie was de Griekse god Hephaistos en waar stond hij voor?

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Laat andere je leven niet meer bepalen met deze leiderschap-tips

Leiderschap is belangrijk. Het is belangrijk dat u zelf uw leven bestuurt als leider. Volg deze tips dan op!

Goede voornemens, ja of nee?

Hebben goede voornemens nut? Waarom slagen of mislukken ze? Praktische tips om je goede voornemens w�l tot een succes te maken.

Wat is mijn persoonlijkheid?

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Cognitieve ontwikkeling bij kinderen

De cognitieve ontwikkelingsstadia bij kinderen en babies

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Gezicht gymnastiek

Tegen rimpels is op een eenvoudige manier zelf iets te doen.

Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Hoe merk ik dat iemand liegt?

Een verslag over hoe je het opmerkt of iemand liegt.

Hoe zorgt het lichaam ervoor dat er meerdere spermacellen een eicel binnendringen?

Kunnen meerdere spermacellen tegelijk een eicel binnendringen? Zo ja, wat gebeurt er dan? Welke mechanismen voorkomen dat er meer dan één spermacel naar binnen gaat?

DNA ontrafeld

De opbouw en structuur van DNA.

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld

Een manier om je liefste wensen te vervullen!

In dit artikel krijg je een goede manier aangereikt om je wensen en je verlangen uit te laten komen!

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Je kind van de fopspeen af helpen

Wanneer afleren van fopspeen? En hoe afleren?

Huiselijk geweld doorbreken

huiselijkgeweld doorbreken, en je leven weer oppakken

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Welke obstakels creëer jij om niet voluit te leven?

We werpen zelf belemmeringen op om voluit te leven.

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand