Het Oosten en het Westen


Publicatie datum:

Boedha en de nederlandse nuchterheid

Gesponsorde koppelingen

De Nederlandse nuchterheid die de Oosterse sfeer probeert te begrijpen.

Nederland, het nuchtere landje met beide benen op de grond. We willen alles begrijpen, en overal uitleg over hebben, zoveel mogelijk informatie vergaren, voor we toe willen geven aan iets nieuws. Niet overal is een antwoord op gevuld met logica, en zelfs niet in Nederland.

Houden van iemand is bijvoorbeeld soms helemaal niet logisch. Vele mensen adviseren dan ook de relatie te verbreken als ze de logica niet meer zien waarom men van iemand blijft houden die het in hun ogen niet verdiend. En in vele gevallen duurt het soms jaren voor iemand inderdaad die stap zet.

Het Oosten en het Westen. Je zou kunnen stellen: Het Hart en de Hersens. Het zijn dus 2 aparte werelden die in 1 persoon totaal verschillende gevoelens teweeg kunnen brengen. En je zelfs tot wanhoop kunnen drijven in totale verwarring achter laten.

Houden van iemand is dus totaal niet logisch meer te noemen. Je doet het, simpel omdat je het zo voelt, en niet omdat je er voor gestudeerd hebt. Niemand die er echt over na wil denken waar dat gevoel nu vandaan komt, en men noemt het dan gek genoeg niet zweverig, omdat dit ingeburgerd is in de Nederlandse samenleving. Houden van iemand mag dus gewoon, zonder reden te vermelden.

Zodra mensen het fenomeen "houden van" wil gaan bestuderen, wordt dit per direct door een heleboel zweverig gezwets genoemd. Terwijl dat juist een tegenstrijdigheid is met hoe wij juist in Nederland alles wil verklaren. In de hele vroegere tijd bestond er geen verschil in psychologie en spiritualiteit. En dit is juist het punt waar wij met zijn allen naar terug moeten. Er is ook geen verschil. Het wordt alleen op 2 verschillende manieren uitgelegd. En dat er meer wegen naar Rome leidden, lijkt me overduidelijk.

Het Oosten voelt dus dingen, en het Westen denkt dus dingen. En een ieder die in Nederland dus probeert een begrip te krijgen van de leer van de Boedha, draait zich meestal al een paar keer om als het gaat over een staat van niet-denken. Het niet-denken kan ook weer op verschillende manieren worden bereikt. De meesten zullen een meditatie volgen om het te proberen te verkrijgen. Maar simpelweg via de weg van psychologie is het ook te doen, het kost je alleen wat meer inspanning dan de Boedha zo makkelijk via een meditatie lijkt te geven.

Een staat van Niet-denken bereik je dus door je angsten los te leren laten. Want immers denk je dagelijks en zijn het denkwijzen waar je oplossingen voor probeert te zoeken. Indien je leert dat niet overal een oplossing voor is, en dat ook accepteert, zorgt de acceptatie daarvan vanzelf tot het stilzetten van het denken. Klinkt simpel, maar is niet zo eenvoudig als hier wordt gezegd. De meeste mensen zijn bezig met vergaren van een eigen identiteit, dus een huis, een eigen gezinnetje, spullen waar hard voor gewerkt is. En om dat zomaar "los" te kunnen laten is een veel moeilijkere taak dan simpelweg te mediteren. Immers is de hele structuur van elk land ingericht op status en aanzien. Hoe hoger je opleiding, des te meer respect je krijgt. En dat is dan juist de hele andere wereld dan die van Boedha, waar je juist leert dat identiteit eigenlijk niet belangrijk is.

Iedereen is op zoek naar liefde, maar liefde is niet in status of geld uit te drukken. En dat is ook wat iedereen ondertussen wel door heeft. Een dikke portemonnee is geen garantie voor een gelukkig liefdesleven. Liefde is te vinden onder alle rangen en standen. Zo ook is het niet-denken van de Boedha dus niet in status of geld uit te drukken. En geld en status is dus juist het vergaren van een identiteit.  En daarom is het voor de Westerse samenleving moeilijk te verkrijgen om die rust te kunnen vinden tijdens een meditatie. Je mediteert omdat je rust zoekt, maar het waarom je geen rust hebt wordt daarbij niet meegenomen in de meditatie. Je doet dus simpelweg de makkelijkste weg kiezen, in de hoop dat de rust komt naast het behouden van je eigen identiteit. Ongeveer het voorbeeld van de mensen die 1 keer per week naar een kerk gaan, en de rest van de week totaal niet opvolgen wat daar is gezegd. Voor deze mensen is er een geweten die spreekt, en het gevoel hebben zich daarmee voldoende te hebben "gezuiverd".

Meditatie is dus een nobel doel. Maar te weten waarom je mediteert zou in dit geval dus de aanvulling kunnen zijn om echt op dagelijkse basis voort te kunnen zetten, waar je 1 keer per week voor mediteert. Mediteren is dus een weg naar iets toe, en niet al de oplossing voor. En waar zoek je een oplossing voor? Dat is eigenlijk meer de vraag.  Het antwoord zal voor velen verschillend zijn, rust in werk, rust in gezin, enz. Maar wat is het diepere gevoel dat hier beschreven mee kan worden? Het is namelijk ANGST.

Angst voor het niet kunnen krijgen wat je graag wilt hebben. Of de angst om te verliezen wat je al hebt. Meer angsten bestaan er eigenlijk niet. De Boedha laat je voelen dat je niet veel nodig hebt om de rust te krijgen die je wenst, en de psychologie deelt alles in stukjes op. Voor een eetstoornis kun je apart terecht, voor het stoppen met roken, voor gezinsproblemen enz. Maar als je daadwerkelijk gaat kijken wat elke vorm eigenlijk zegt, is het antwoord een simpel antwoord:" Waar ben je bang voor als je het niet gebruikt, of krijgt?" Dit antwoord is dus weer op deze vraag: "Status, aanzien, respect en liefde." Dit is dus wat de Boedha leert dat dit binnenin je zit, en je niet van de buitenwereld hoeft te krijgen om te mogen voelen. En indien je dit dan daadwerkelijk gaat voelen, is status en aanzien  verkrijgen van de buitenwereld niet meer van belang. Eigenlijk geven beide wegen je hetzelfde antwoord, alleen is de ene weg de Oosterse weg, en de andere de Westerse weg. Maar beide wegen leiden naar 1 ding: Rust......

Sylvia

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Sterrenbeeld: Schorpioen

Beschrijving van het sterrenbeeld Schorpioen.

Huismoeder worden of gaan werken?

Kan je een druk gezinsleven combineren met werken?

Wat is de beste gratis dating site?

De meeste nieuwe relaties ontstaan tegenwoordig via een internet date maar wat is de beste gratis dating site?

Werking van humor in reclame

Hoe werkt humor in een reclamespotje?

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Hoe kijken buitenlanders naar Nederland ?

Het is interessant af en toe te ervaren hoe ze in het buitenland naar nederland(ers) kijken. Een impressie vind je in dit artikel

Veilig & slim op netwerksites

Twaalf tips om veilig en overzichtelijk op netwerksites te staan!

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Toeval en Noodlot

We worden er soms mee geconfronteerd en gebruiken het woord fataal,

Ontwikkeling baby vijf maanden

ontwikkeling van een baby van vijf maanden

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Je verjaardag vieren

feest vieren

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Sterrenbeeld: Steenbok

Beschrijving van het sterrenbeeld Steenbok.

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.

Geld verdienen met het opknappen van je huis

hoe je huis op te knappen en er ook nog eens geld mee te verdienen

Groeien: we doen het allemaal

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Scheten laten... Vervuiling?

Scheten laten? Iedereen heeft er last van en meestal kun je er niets aan doen. Gemiddeld laat je per 24 uur wel 10 tot 25 scheten. Maar wist je dat je daarmee het milieu (een beetje) vervuilt?

Westerse astrologie: Tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen