Het verbeteren van je geheugen


Publicatie datum:

Heb je ook wel eens last van het vergeten van namen? Of een boodschappenlijstje? In dit artikel worden er manieren beschreven die helpen met het verbeteren van je geheugen.

Gesponsorde koppelingen

Iedereen klaagt wel eens over zijn geheugen, of beter gezegd over het vergeten van dingen. Waarschijnlijk vergeten we veel meer dan we bewust van zijn, want hoe weten we nou dat we iets vergeten zijn? Door hier achter te komen wordt er vaak de vraag gesteld : ‘Bent u wel eens u wachtwoord voor iets vergeten?’  De meeste mensen zullen dit bevestigend beantwoorden. In dit artikel probeer ik duidelijk te maken hoe het geheugen kan worden verbeterd.

Technieken om het geheugen te verbeteren

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het verbeteren van het geheugen, het blijkt dat veel mensen de onderstaande 3 technieken gebruiken om dingen niet te vergeten.

  1. Gebruik ezelsbruggetjes. Dit is een oude methode, maar werkt nog steeds.
  2. Schrijf dingen op, alleen al door het op te schrijven onthoud  je het beter. Ben je het dan alsnog vergeten, dan staat het in ieder geval ergens.
  3. Vraag andere mensen om iets voor je te onthouden.

Deze technieken helpen je in het alledaagse leven om iets te onthouden, maar wordt zo je geheugen echt verbeterd? Deze technieken worden vaak genoemd in zelf hulp boeken of in tijdschriften, ik zal echter andere technieken bespreken.

De methode van Loci. Stel je wilt een boodschappenlijstje onthouden, of gewoon een lijst met woorden. Plaats deze woorden dan in verschillende ruimtes, bijvoorbeeld ruimtes in je huis. Wanneer je dit hebt gedaan, hoef je alleen maar in je hoofd door je huis te lopen en ‘zie’ je de producten of woorden in elke kamer. Het hoeft natuurlijk niet je huis te zijn, het kunnen ook verschillende landschappen of winkels of noem maar op zijn. Zo onthoud je het makkelijk. Het is gebleken dat dit een heel effectieve manier is om je geheugen te verbeteren en iets te onthouden.

De meeste mensen hebben moeite met het onthouden van namen. Wanneer je wordt voorgesteld aan iemand, onthoud je meestal het gezicht en vergeet je bijna gelijk de naam. Het is altijd vervelend als je daarna moet opbiechten dat je de naam niet meer weet. Een goede manier om een naam te onthouden is door iets opvallends van de persoon, bijvoorbeeld zijn neus, te koppelen aan de naam en dat een paar keer herhalen in je hoofd. Dit blijkt bij 80 % van de mensen te werken. Pas alleen op dat je niet bijvoorbeeld neus tegen iemand zegt, in plaats van de naam!

Een laatste handige methode is om dingen in een zelf verzonnen verhaaltje te vertellen. Stel je moet verschillende data en gebeurtenissen onthouden. Je kan er dan zelf een grappig of speciaal verhaaltje van maken, die je zelf niet zo snel vergeet. Je hoeft dan alleen maar aan het verhaaltje te denken om alle informatie terug te halen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer methodes, maar de bovenstaande zijn effectief gebleken. Bekijk voor jezelf wat het beste werkt.

Zie ook mijn andere artikelen over geheugen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Scheten laten... Vervuiling?

Scheten laten? Iedereen heeft er last van en meestal kun je er niets aan doen. Gemiddeld laat je per 24 uur wel 10 tot 25 scheten. Maar wist je dat je daarmee het milieu (een beetje) vervuilt?

Beoordelingsfouten

Hoe beoordelen wij als mensen anderen en situaties.

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Goede voornemens, ja of nee?

Hebben goede voornemens nut? Waarom slagen of mislukken ze? Praktische tips om je goede voornemens w�l tot een succes te maken.

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.

10 gratis tips voor valentijnsdag

10 gratis tips voor Valentijnsdag om je partner mee te verassen

Numerologie en geboortedag: 3, 12, 21 en 30

Geboren zijn op de 3e, 12e, 21e en de 30e van de maand

Positief denken tips en de voordelen

De gedachten waar je je op focust vormen je realiteit, zowel in het heden als in de toekomst. Daarom is het belangrijk je er bewust van te zijn dat positief denken andere effecten heeft dan negatief denken.

Relaties en het spreken van de waarheid.

Hoewel het spreken van de waarheid in een relatie soms moeilijk is het altijd beter dan te liegen.

Waarom doen jonge mannen zulke domme dingen?

Soms staat de tijd even stil en vraag je je af, waarom?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk? Hier wordt ingegaan op de herkomst en het gebruik.

De verplichtingen van de Islam

Informatie over de verplichtingen van de Islam

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Sterrenbeelden.

Wat is een sterrenbeeld en welke zijn er?

Je verjaardag vieren

feest vieren

natuurlijke groei

de vergelijking tussen groei in de natuur en de groei van de mens

Hoe om te gaan met peuterpuberteit

Opvoeding van peuters in de peuterpuberteit

Loverboys in Amsterdam

Loverboys misbruiken dames om geld te verdienen!

Hoe merk ik dat iemand liegt?

Een verslag over hoe je het opmerkt of iemand liegt.

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is noodzakelijk voor je gezondheid en je humeur, in dit artikel lees je hier meer over.

Cognitieve ontwikkeling bij kinderen

De cognitieve ontwikkelingsstadia bij kinderen en babies

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Een stalkende ex - wat doe je eraan?

Het einde van een relatie als begin van eindeloos lastigvallen.