Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?


Publicatie datum:

Moeten ooggetuige altijd worden geloofd? Zijn zij eigenlijk wel in staat om correct te vertellen wat er op een bewuste dag is gebeurd? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Gesponsorde koppelingen

Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring? In 1979 waren twee broers veroordeeld tot ontvoering en kregen een gevangenisstraf opgelegd. Dit allemaal vanwege een ooggetuige verklaring. De ooggetuige had zijn ontvoerders slechts een seconde gezien, maar desondanks kon hij hen wel aanwijzen als de daders. De jury geloofde de ooggetuige, ondanks dat 8 mensen vertelde dat de broers bij hen waren de bewuste avond. 2 jaar later bleek dat de broers onschuldig waren, maar niet voordat ze 2 jaar in de gevangenis hadden doorgebracht. Dus nogmaals, hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?

Helaas is bovenstaande zaak niet de enige zaak gebleken dat er onschuldige mensen de gevangenis in gingen vanwege een onbetrouwbare ooggetuige verklaring. Gelukkig is er tegenwoordig meer bewijs nodig dan alleen zo’n verklaring. Tegenwoordig is er DNA onderzoek die ervoor zorgt dat er geen onschuldige mensen meer de gevangenis ingaan. In 2008 was er nog een man vrijgelaten dankzij DNA onderzoek. Hij had 27 jaar onschuldig in de gevangenis gezeten, dankzij een ooggetuige verklaring. Er is helaas geleken dat jury’s of rechters weinig weten over getuige verklaringen en deze dus hoog neerzetten. Onze observatie is echter heel slecht is gebleken. Als voorbeeld, er is een test waarbij een vreemde aan iemand vraagt om de weg. Na ongeveer 15 seconde komen er twee mensen in beeld met een grote houten deur en lopen tussen hen door, ondertussen wordt de vreemde man vervangen door een andere man. Deze andere man had een andere lengte, bouw, stem en droeg andere kleren. Ongeveer de helft van de mensen had niet eens door dat er een andere man voor hen stond. Dit zegt veel over onze observatie.

Daarnaast speelt onze verwachtingen over wat we zien ook een grote rol. Wanneer we bijvoorbeeld een overval zien, maar de overvaller niet, gaan we er gelijk van uit dat het wel een man moet zijn, meestal zelfs een buitenlander. De kans dat je dan in een rij met mogelijke daders de verkeerde ziet, is groot en gebaseerd op onze verwachtingen.

De grootste verklaring voor onbetrouwbare ooggetuige verklaringen is misschien wel omdat de ooggetuige geen aandacht besteed aan de crimineel. De gebeurtenis gebeurt altijd onverwacht, uit het niets. Dat wil niet zeggen dat een ooggetuige geen correct beeld kan vormen van de crimineel of de gebeurtenis. Wat na de gebeurtenis gebeurt is misschien nog wel een belangrijkere oorzaak voor het incorrect vertellen van een gebeurtenis. Het is gebleken dat de getuigenissen van ooggetuige makkelijk beïnvloedbaar zijn door de ondervragers. Zij kunnen vragen stellen die suggereren wat er is gebeurd, waardoor de ooggetuige gaat denken dat dit ook daadwerkelijk is gebeurt.

De leeftijd speelt ook een grote rol in het accuraat herinneren van de gebeurtenis. Oudere kinderen zijn meer in staat het accuraat vertellen wat er is gebeurd, dan jongere kinderen. Daarnaast staan oudere (60-80 jarige) mensen meer open voor suggestieve vragen.

Ooggetuige verklaringen kunnen wel accuraat zijn, maar in de meeste gevallen is dit niet helemaal waar. Er moet dus met veel meer rekening worden gehouden dan alleen een ooggetuige verklaring, anders zouden er weer onschuldige mensen in de cel belanden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Officieel vader en moeder

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Sterrenbeeld: Ram

Beschrijving van het sterrenbeeld Ram.

Neanderthals

Neanderthals een species van de Mens in de klasse Homo

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Slecht nieuws? Doe er wat aan!

Hoe ik met de wet van Murphy geconfronteerd werd.

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Taalontwikkeling en -stimulering 0 tot 5 jaar

de taalontwikkeling en -stimulering van nul tot vijf jaar in het kort

Numerologie en geboortedag: 8, 17 en 26

Geboren zijn op de 8e, 17e en 26e van de maand

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Leven in geluk : de inwijdingsweg uit de oude godinnenculturen.- Klara Adalena (recensie)

Beschrijving van een spirituele weg.

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.

Je huis en de omgeving

Je huis en de omgeving

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.

Scheten laten... Vervuiling?

Scheten laten? Iedereen heeft er last van en meestal kun je er niets aan doen. Gemiddeld laat je per 24 uur wel 10 tot 25 scheten. Maar wist je dat je daarmee het milieu (een beetje) vervuilt?

Huiselijk geweld doorbreken

huiselijkgeweld doorbreken, en je leven weer oppakken

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

Wicca, een levenswijze.

Wicca is leven in hamonie met de natuur.

Sterrenbeelden.

Wat is een sterrenbeeld en welke zijn er?

Ongewenst gedrag stoppen bij jonge kinderen

Hoe stop ik ongewenst gedrag van mijn kind?

Huis kopen in Belgie, Ja, Nee?

Je wilt graag een huis kopen, is Belgie een goede optie? en waar moet je op letten?

Goede voornemens, ja of nee?

Hebben goede voornemens nut? Waarom slagen of mislukken ze? Praktische tips om je goede voornemens w�l tot een succes te maken.