Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?


Publicatie datum:

Moeten ooggetuige altijd worden geloofd? Zijn zij eigenlijk wel in staat om correct te vertellen wat er op een bewuste dag is gebeurd? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Gesponsorde koppelingen

Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring? In 1979 waren twee broers veroordeeld tot ontvoering en kregen een gevangenisstraf opgelegd. Dit allemaal vanwege een ooggetuige verklaring. De ooggetuige had zijn ontvoerders slechts een seconde gezien, maar desondanks kon hij hen wel aanwijzen als de daders. De jury geloofde de ooggetuige, ondanks dat 8 mensen vertelde dat de broers bij hen waren de bewuste avond. 2 jaar later bleek dat de broers onschuldig waren, maar niet voordat ze 2 jaar in de gevangenis hadden doorgebracht. Dus nogmaals, hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?

Helaas is bovenstaande zaak niet de enige zaak gebleken dat er onschuldige mensen de gevangenis in gingen vanwege een onbetrouwbare ooggetuige verklaring. Gelukkig is er tegenwoordig meer bewijs nodig dan alleen zo’n verklaring. Tegenwoordig is er DNA onderzoek die ervoor zorgt dat er geen onschuldige mensen meer de gevangenis ingaan. In 2008 was er nog een man vrijgelaten dankzij DNA onderzoek. Hij had 27 jaar onschuldig in de gevangenis gezeten, dankzij een ooggetuige verklaring. Er is helaas geleken dat jury’s of rechters weinig weten over getuige verklaringen en deze dus hoog neerzetten. Onze observatie is echter heel slecht is gebleken. Als voorbeeld, er is een test waarbij een vreemde aan iemand vraagt om de weg. Na ongeveer 15 seconde komen er twee mensen in beeld met een grote houten deur en lopen tussen hen door, ondertussen wordt de vreemde man vervangen door een andere man. Deze andere man had een andere lengte, bouw, stem en droeg andere kleren. Ongeveer de helft van de mensen had niet eens door dat er een andere man voor hen stond. Dit zegt veel over onze observatie.

Daarnaast speelt onze verwachtingen over wat we zien ook een grote rol. Wanneer we bijvoorbeeld een overval zien, maar de overvaller niet, gaan we er gelijk van uit dat het wel een man moet zijn, meestal zelfs een buitenlander. De kans dat je dan in een rij met mogelijke daders de verkeerde ziet, is groot en gebaseerd op onze verwachtingen.

De grootste verklaring voor onbetrouwbare ooggetuige verklaringen is misschien wel omdat de ooggetuige geen aandacht besteed aan de crimineel. De gebeurtenis gebeurt altijd onverwacht, uit het niets. Dat wil niet zeggen dat een ooggetuige geen correct beeld kan vormen van de crimineel of de gebeurtenis. Wat na de gebeurtenis gebeurt is misschien nog wel een belangrijkere oorzaak voor het incorrect vertellen van een gebeurtenis. Het is gebleken dat de getuigenissen van ooggetuige makkelijk beïnvloedbaar zijn door de ondervragers. Zij kunnen vragen stellen die suggereren wat er is gebeurd, waardoor de ooggetuige gaat denken dat dit ook daadwerkelijk is gebeurt.

De leeftijd speelt ook een grote rol in het accuraat herinneren van de gebeurtenis. Oudere kinderen zijn meer in staat het accuraat vertellen wat er is gebeurd, dan jongere kinderen. Daarnaast staan oudere (60-80 jarige) mensen meer open voor suggestieve vragen.

Ooggetuige verklaringen kunnen wel accuraat zijn, maar in de meeste gevallen is dit niet helemaal waar. Er moet dus met veel meer rekening worden gehouden dan alleen een ooggetuige verklaring, anders zouden er weer onschuldige mensen in de cel belanden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

De emotie angst vanuit de filosofie bekeken

Hoe bezagen de filosofen Heidegger en Kierkegaard de emotie angst?

Lucide dromen

Als je lucide droomt, ben je je bewust van het feit dat je droomt en kun je je droom actief beïnvloeden.

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Wat gelooft een christen?

Wat is het christendom en wat gelooft een christen?

Ontwikkeling baby eerste maand

Hoe ontwikkelt een baby zich in de eerste maand?

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Pershoudingen bij een bevalling

Wat zijn de pershoudingen bij een bevalling?

De geboortehoroscoop: een spiegel van je persoonlijkheid

Uitleg over de tekens van de dierenriem, planeten en aspecten

Hindoeisme

Uitleg en informatie over hindoeisme

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is noodzakelijk voor je gezondheid en je humeur, in dit artikel lees je hier meer over.

Een manier om je liefste wensen te vervullen!

In dit artikel krijg je een goede manier aangereikt om je wensen en je verlangen uit te laten komen!

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Mijn homohuwelijk(3)…de kledingkeuze.

In dit artikel vertel ik over het maken van de juiste kledingkeuze voor mijn homohuwelijk. Daarmee probeer ik antwoord te geven op de vraag of er verschillen zijn tussen het hetero- en homohuwelijk.

Doelgroep tienermoeders

Tienermoeder in de huidige maatschappij

Oud en Nieuw: tradities

Een artikel over de tradities met oud en nieuw.

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie

Seksualiteit

het gedrag dat direct of indirect met de paring samenhangt

Positief denken tips en de voordelen

De gedachten waar je je op focust vormen je realiteit, zowel in het heden als in de toekomst. Daarom is het belangrijk je er bewust van te zijn dat positief denken andere effecten heeft dan negatief denken.

Mijn homohuwelijk(2)...in ondertrouw bij de weigerambtenaar?

Nu is de grote vraag gesteld en begint het regelen van mijn huwelijk. Tijdens het regelen van alle zaken kijk ik of er verschillen zijn met een heterohuwelijk.

Wat is de beste gratis dating site?

De meeste nieuwe relaties ontstaan tegenwoordig via een internet date maar wat is de beste gratis dating site?

Eerste stapjes -waar blijven die?

de eerste stapjes van uw baby z

Veilig & slim op netwerksites

Twaalf tips om veilig en overzichtelijk op netwerksites te staan!

Mantelzorg

Functioneel gezondheidspatroon:mantelzorg