Hoe help ik mijn kind om 's nachts zindelijk te worden?


Publicatie datum:

Een artikel over hoe je je kind 's nachts zindelijk krijgt.

Gesponsorde koppelingen

Je kind is overdag al zindelijk, maar 's nachts wil het nog niet lukken. De meeste kinderen zijn zo rond hun zesde verjaardag helemaal zindelijk. Dus overdag en 's nachts. Een klein percentage heeft hier echter wat langer moeite mee. Geen probleem, ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is bijvoorbeeld sneller met praten en het andere kind weer met zindelijk worden. Toch wil je je kind natuurlijk graag op alle mogelijke manier helpen om van het bedplassen af te komen. Hoe kun je dat nou het beste aanpakken?

Wanneer wordt er gesproken van een probleemsituatie?

Volgens de psychologen wordt het bedplassen een probleem genoemd, wanneer je kind ouder is dan zes jaar en nog minstens twee keer per maand in bed plast. Eerst zal dan nog moeten worden uitgesloten, of het bedplassen geen medische oorzaak heeft. Als dit wel het geval is, dan spreken we van incontinentie en wordt dit vaak ook overdag opgemerkt. Je kind kan dan altijd zijn plas moeilijk of niet ophouden. Als je kind een periode van ongeveer drie weken achtereen 's nachts droog is gebleven, dan is de medische oorzaak eigenlijk al uitgesloten. Plast je kind, die ouder is dan vijf jaar, vrijwel elke dag in zijn bed? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van incontinentie. Gelukkig komt dit maar zelden voor, bij zo'n 2 tot 3 procent van alle kinderen. Bij twijfel, raadpleeg altijd je huisarts.

Geduld is een droge zaak

Je kind plast in bed, hoe ga je daar mee om?

Ongeveer 80% van de kinderen,is voor hun zesde verjaardag volledig zindelijk. Ook 's nachts droog blijven hoort daar dus bij. Een minderheid van de kinderen, lukt dit echter nog niet (altijd) op deze leeftijd. Vooral bij jongens komt het nog wel eens voor, dat het even iets langer duurt. Toch is het aantal kinderen in Nederland, dat na zijn zesde jaar nog in bed plast, 100.000. Neem bijvoorbeeld een kleuterklas, drie op de vijf kinderen uit de klas plast nog wel eens in bed 's nachts. Het kan ook zijn, dat het een tijdje goed is gegaan om 's nachts droog te blijven en dat het daarna toch weer mis gaat. Een nat bed dus in de ochtend. Geen reden tot paniek. Het ene kind is het andere niet en heeft af en toe gewoon iets meer begeleiding en tijd nodig bij sommige dingen dan het andere kind. Heel normaal dus, maar het vergt wel veel geduld van je als ouder. Blijf je kind vooral positief stimuleren. Geef je kind vooral niet het idee, dat hij iets verkeerds heeft gedaan als hij in bed heeft geplast. Het is immers niet met kwade opzet en je kind kan hier behoorlijk onzeker van worden, als hij telkens wordt gestraft voor iets waar hij eigenlijk niets aan kan doen en ook nog eens heel goed wíl doen. Je kind kan zelfs een schaamtegevoel gaan ontwikkelen en hier behoorlijk last van krijgen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt voor je kind!  Een goede invloed op het uiteindelijk toch zindelijk worden 's nachts, heeft dat natuurlijk ook totaal niet, in tegendeel. In de meeste gevallen wat betreft de opvoeding van je kind(eren) geldt vooral,dat positieve stimulatie het allerbeste werkt. Beloon je kind, als het goed gaat en praat er bijvoorbeeld samen over, wanneer het niet goed gaat.

Maak een overzichtskalender voor jezelf

Een handige tip om je te helpen bij de zindelijkheidstraining van je kind is bijvoorbeeld, het maken van een overzichtskalender voor jezelf. Hierin zet je het aantal droge en het aantal natte nachten in een schema op papier. Door het noteren van de data waarop je kind droog is gebleven of juist niet en het noteren van de tijdstippen waarop je bijvoorbeeld ontdekte dat je kind wél nat was, krijg je een beter inzicht in de verschillende situaties. Hierdoor kun je voor jezelf een plan opstellen en met behulp van je overzichtskalender, kun je de behaalde resultaten van je eventuele andere plan van aanpak bijhouden. Je kunt je kind hierbij betrekken, door hem positief te stimuleren met bijvoorbeeld een zonnetjeskalender. Iedere nacht, dat je kind helemaal droog is gebleven mag hij of zij een zonnetje op de betreffende dag plakken. Ook kun je ervoor kiezen, om een plaswekker te gebruiken. Samen met je kind zet je de wekker iedere avond. Ook kun je door je kind extra te laten drinken om een volle blaas te krijgen, de uitdaging nog groter voor hem maken, een spelletje wordt het dan dus voor je kind. Maar dit hangt volledig af van de wensen van je kind. Hij moet het wel willen en leuk vinden natuurlijk, laat het anders wat simpeler. Volg vooral je gevoel, zoals in de meeste opvoedsituaties uiteraard voorop staat. Maak er in ieder geval samen met je kind iets leuks van. Zo leert je kind op een ontspannen manier, vanzelf het zindelijk worden ook 's nachts aan. Zónder dat je kind onzeker wordt van het niet kunnen wat zijn leeftijdsgenootjes al wel kunnen. Je kind zal alleen maar groeien van trots, wanneer het hem wél lukt.


Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

Goede voornemens, ja of nee?

Hebben goede voornemens nut? Waarom slagen of mislukken ze? Praktische tips om je goede voornemens w�l tot een succes te maken.

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Facebook home: Een nieuwe trend of gaan we te ver?

Facebook home is een nieuwe applicatie van het sociale netwerk Facebook.

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Werking van humor in reclame

Hoe werkt humor in een reclamespotje?

Relaties en het spreken van de waarheid.

Hoewel het spreken van de waarheid in een relatie soms moeilijk is het altijd beter dan te liegen.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Wicca, een levenswijze.

Wicca is leven in hamonie met de natuur.

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Speeddaten, wat is het en hoe werkt het?

Uitleg over speeddaten voor singles.

Scheten laten... Vervuiling?

Scheten laten? Iedereen heeft er last van en meestal kun je er niets aan doen. Gemiddeld laat je per 24 uur wel 10 tot 25 scheten. Maar wist je dat je daarmee het milieu (een beetje) vervuilt?

Gezicht gymnastiek

Tegen rimpels is op een eenvoudige manier zelf iets te doen.

Koran Beluisteren Online Populair

Koran beluisteren online word steeds vaker gedaan waarom is dit?

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

Sterrenbeeld: Weegschaal

Beschrijving van het sterrenbeeld Weegschaal.

Hoe krijg ik mijn ex terug?

Ik ga uitleggen hoe je je ex eindelijk terug kunt krijgen.

De ontwikkeling in de baby- en peutertijd.

De ontwikkeling in de baby- en peutertijd.

Welke obstakels creëer jij om niet voluit te leven?

We werpen zelf belemmeringen op om voluit te leven.

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Sterrenbeeld: Stier

Beschrijving van het sterrenbeeld Stier.

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?