In 5 stappen naar een gedisciplineerd kind


Publicatie datum:

Een kort 5 stappen plan met tips!

Gesponsorde koppelingen

We hebben helder voor ogen hoe we het willen: onze kinderen moeten zelf hun speelgoed opruimen, altijd hun bord leeg eten en zelfstandig hun huiswerk maken. En dat allemaal graag zonder morren. Maar wat moet je doen om dat voor elkaar te krijgen?

Stap 1

Wees standvastig

Het is altijd weer hetzelfde liedje: de regels waar uw kinderen zich thuis aan moeten houden zijn duidelijk, maar ze naleven is er niet altijd bij. Waar gaat het fout? Wat veel ouders vergeten, is om hun zelfbedachte regels te handhaven. Gebeurt dat niet, dan trekken kinderen snel hun conclusie: kennelijk kan er toch doorgezeurd worden om je zin te krijgen. U hoeft echt geen kille ouder te zijn om als een autoriteit gezien te worden. Combineer duidelijkheid naar uw kinderen toe met aandacht en liefde. Bedenk dat een ouderschapsrelatie iets anders is dan een vriendschapsrelatie.

Stap 2

Geef aandacht

Straffen en belonen: het lijkt zo simpel en dat is het ook. Vertikt uw zoon of dochter het om zijn eigen kamer op te ruimen? Pas een treffende sanctie toe, die werkt namelijk bij alle leeftijden. Let maar op hoe snel de slaapkamer wordt opgeruimd als het favoriete speelgoed of de geliefde mobiele telefoon een dagje wordt afgenomen. Verbind dan wel een belonging aan positief gedrag. Dat hoeven echt geen cadeaus te zijn. Heeft uw kind gedaan waar u om vroeg, geef dan een compliment, een knuffel of iets lekkers. Dat motiveert uw kind om dit gedrag te herhalen.

Stap 3

Durf los te laten

Hoe kunt u erop vertrouwen dat uw kind zelfstandig zijn huiswerk maakt? Het doel van iedere ouder is om zijn of haar kinderen naar volwassenheid te leiden. er komt namelijk een moment dat ze oud genoeg zijn om hun eigen beslissingen te nemen en alle vrijheid te hebben om te doen en laten wat ze willen. Doet uw kind het goed op school, vertrouw er dan ook op dat het zijn huiswerk serieus neemt. Houd het communicatielijntje wel open en informeer dagelijks naar wat er op school speelt. Op deze manier kunt u hem of haar vanaf de zijlijn blijven stimuleren als uw kind last heeft van uitstelgedrag of ergens tegenaan loopt.

Stap 4

Manipuleer in uw voordeel

Een kind dat niet wil luisteren, kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Begrijpelijk dat u zich dan getergd of geirriteerd voelt. Neem een time-out als dit gebeurt. Letterlijk. Tel tot tien, ga even naar de wc, stuur uw kind naar zijn of haar kamer of kondig aan dat u het er later nog over zult hebben. Boos worden, schreeuwen en vooral slaan is enorm slecht voor de onderlinge relatie. Kinderen zijn er meester in om hun ouders te manipuleren als ze hun zin willen hebben. Denk aan het kind dat zich huilend voor de voeten van een moeder werpt, midden in het gangpad van de supermarkt. Bedenk dat u uw kind even goed kunt 'manipuleren'. Trakteer het op lekkere cherrytomaatjes als het krijst om snoep. Stimuleer om het bord leeg te eten met  als vooruitzicht een toetje, en laat uw kind pas buitenspelen als de rommel is opgeruimd.

Stap 5

Geef het goed voorbeeld.

Een misverstand over opvoeden is dat het altijd makkelijk moet gaan. Het lijkt in eerste instantie heel leuk en gezellig om kinderen altijd maar hun zin te geven, maar verwacht niet dat ze naar u luisteren op de momenten waarop u dat per se wilt. Het begint met het goede voorbeeld geven. Wilt u dat uw kind groente eet? Eet zelf dan groente. Wilt u niet dat uw zoon of dochter rookt en drinkt? Doe dit zelf dan ook niet. Kinderen kijken naar hun ouders en kopieren hun gedrag. U bent het rolmodel.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Mathilda

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Sterrenbeeld: Maagd

Beschrijving van het sterrenbeeld Maagd

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

Je baby en de eerste tandjes

Hoe ga om ermee om en hoe help je je baby met de pijn

Moeder in je eentje

Moeder zijn in je eentje

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Waarom is het leven zo belangrijk voor de mens en het grote geheel?

Je leven is je alles waard, je werkt er voor, je vecht er voor maar waarom?

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

Sterrenbeeld: Vissen

Beschrijving van het sterrenbeeld Vissen.

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Het elastiekje!

Hoe is elastiek onstaan en hoe komen wij eraan?

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

Hoe ontwikkelt je baby zich van maand 0 tot en met 12?

Een beschrijving van je baby's eerste levensjaar, van maand tot maand.

De invloed van het slankheidideaal op meisjes en jonge vrouwen

De invloed van het slankheidideaal op meisjes en jonge vrouwen

Alles voor een goede hechtingsrelatie.

Hechting is nodig voor een goede relatie tussen kind en verzorger. Hieronder de 5 factoren voor een goede hechtingsrelatie.

Wat is visualiseren?

Je leven veranderen in de positieve zin dmv visualisatie.

De sociale emotionele ontwikkeling van kind naar volwassen persoon

hoe een kind zich sociaal ontwikkelt

Handleeskunde

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt?

De geschiedenis van Astanga-yoga.

De geschiedenis van yoga.

Mam, Pap...Ik ben homo!

In dit artikel vertel ik iets over de seksuele ontwikkeling van jongeren, homoseksualiteit, de coming out en waar u als ouders mee te maken kunt krijgen.

Sterrenbeeld: Boogschutter

Beschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter

Sociale en specifieke fobie

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo