In 5 stappen naar een gedisciplineerd kind


Publicatie datum:

Een kort 5 stappen plan met tips!

Gesponsorde koppelingen

We hebben helder voor ogen hoe we het willen: onze kinderen moeten zelf hun speelgoed opruimen, altijd hun bord leeg eten en zelfstandig hun huiswerk maken. En dat allemaal graag zonder morren. Maar wat moet je doen om dat voor elkaar te krijgen?

Stap 1

Wees standvastig

Het is altijd weer hetzelfde liedje: de regels waar uw kinderen zich thuis aan moeten houden zijn duidelijk, maar ze naleven is er niet altijd bij. Waar gaat het fout? Wat veel ouders vergeten, is om hun zelfbedachte regels te handhaven. Gebeurt dat niet, dan trekken kinderen snel hun conclusie: kennelijk kan er toch doorgezeurd worden om je zin te krijgen. U hoeft echt geen kille ouder te zijn om als een autoriteit gezien te worden. Combineer duidelijkheid naar uw kinderen toe met aandacht en liefde. Bedenk dat een ouderschapsrelatie iets anders is dan een vriendschapsrelatie.

Stap 2

Geef aandacht

Straffen en belonen: het lijkt zo simpel en dat is het ook. Vertikt uw zoon of dochter het om zijn eigen kamer op te ruimen? Pas een treffende sanctie toe, die werkt namelijk bij alle leeftijden. Let maar op hoe snel de slaapkamer wordt opgeruimd als het favoriete speelgoed of de geliefde mobiele telefoon een dagje wordt afgenomen. Verbind dan wel een belonging aan positief gedrag. Dat hoeven echt geen cadeaus te zijn. Heeft uw kind gedaan waar u om vroeg, geef dan een compliment, een knuffel of iets lekkers. Dat motiveert uw kind om dit gedrag te herhalen.

Stap 3

Durf los te laten

Hoe kunt u erop vertrouwen dat uw kind zelfstandig zijn huiswerk maakt? Het doel van iedere ouder is om zijn of haar kinderen naar volwassenheid te leiden. er komt namelijk een moment dat ze oud genoeg zijn om hun eigen beslissingen te nemen en alle vrijheid te hebben om te doen en laten wat ze willen. Doet uw kind het goed op school, vertrouw er dan ook op dat het zijn huiswerk serieus neemt. Houd het communicatielijntje wel open en informeer dagelijks naar wat er op school speelt. Op deze manier kunt u hem of haar vanaf de zijlijn blijven stimuleren als uw kind last heeft van uitstelgedrag of ergens tegenaan loopt.

Stap 4

Manipuleer in uw voordeel

Een kind dat niet wil luisteren, kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Begrijpelijk dat u zich dan getergd of geirriteerd voelt. Neem een time-out als dit gebeurt. Letterlijk. Tel tot tien, ga even naar de wc, stuur uw kind naar zijn of haar kamer of kondig aan dat u het er later nog over zult hebben. Boos worden, schreeuwen en vooral slaan is enorm slecht voor de onderlinge relatie. Kinderen zijn er meester in om hun ouders te manipuleren als ze hun zin willen hebben. Denk aan het kind dat zich huilend voor de voeten van een moeder werpt, midden in het gangpad van de supermarkt. Bedenk dat u uw kind even goed kunt 'manipuleren'. Trakteer het op lekkere cherrytomaatjes als het krijst om snoep. Stimuleer om het bord leeg te eten met  als vooruitzicht een toetje, en laat uw kind pas buitenspelen als de rommel is opgeruimd.

Stap 5

Geef het goed voorbeeld.

Een misverstand over opvoeden is dat het altijd makkelijk moet gaan. Het lijkt in eerste instantie heel leuk en gezellig om kinderen altijd maar hun zin te geven, maar verwacht niet dat ze naar u luisteren op de momenten waarop u dat per se wilt. Het begint met het goede voorbeeld geven. Wilt u dat uw kind groente eet? Eet zelf dan groente. Wilt u niet dat uw zoon of dochter rookt en drinkt? Doe dit zelf dan ook niet. Kinderen kijken naar hun ouders en kopieren hun gedrag. U bent het rolmodel.


Foobie gebruiker Mathilda

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

De allerbeste ideeen voor een geslaagd Valentijnsdag

De allerbeste tips voor een geslaagd Valentijnsdag

Gedragsproblemen bij pleegkinderen

Hoe ga je om met gedragsproblemen van je pleegkind

Hoe ontwikkelt je baby zich van maand 0 tot en met 12?

Een beschrijving van je baby's eerste levensjaar, van maand tot maand.

Wil je gelukkig worden?

Tips hoe gelukkig te worden en te blijven

Op zoek naar romantiek?

Enkele tips om gegarandeerd tot romantiek te komen!

Sterrenbeeld: Waterman

Beschrijving van het sterrenbeeld Waterman.

Een cadeautje vinden

Vind het perfecte cadeautje voor je partner, je ouders of je vrienden.

Doelgroep tienermoeders

Tienermoeder in de huidige maatschappij

Ontwikkelingen baby bij twee maanden

Omschrijft de ontwikkelingen van een baby bij twee maanden

Westerse astrologie: Stier

Stier als sterrenbeeld

Omarm je woede - Thich Nhat Hanh (recensie)

Hoe op een Boeddhistische manier om te gaan met woede

Sterrenbeeld: Maagd

Beschrijving van het sterrenbeeld Maagd

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

Intermezzo - appartementencomplex Tilburg

Appartmentencomplex in Tilburg-West met koopwoningen en huurwoningen voor studenten.

Een Mirena spiraal voor jonge vrouwen

Maanden achtereen heb ik het Internet afgezocht naar de ervaringen van jongen vrouwen die een Mirena spiraal lieten inbrengen. Er was echter weinig informatie te vinden en aangezien ik de behandeling eenmaal heb gehad, wil ik hier graag meer over vertellen.

De ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd.

De ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd.

Brain4Use

Betoog ondermaatse wetenschappelijke onderbouwing jeugdinterventieprogramma Brains 4 Use

Wat zijn de tien geboden?

Beschrijving van de 10 geboden

De Gay of ook wel De Homo

A Gay Woman was een Prostitute maar een Gay Man was een Womanizer

6 goedkope moederdag ideeën

6 Moederdag cadeau ideeën om je moeder te verwennen met Moederdag

Mantelzorg

Functioneel gezondheidspatroon:mantelzorg

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

Ga niet voor middelmatigheid!

Creeer je eigen leven. Ga niet voor middelmatigheid!

Groeien: we doen het allemaal

We zijn allemaal groot geworden. Maar hoe gaat dat groot worden eigenlijk in zijn werk? En welke rol spelen cellen in dit proces?