Interpersoonlijke aantrekkingskracht


Publicatie datum:

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Gesponsorde koppelingen

Er zijn allerlei determinanten die aan aantrekkingskracht ten grondslag liggen, zowel biologische als sociale. Aantrekkingkracht is iets wat altijd en overal voorkomt. Met de een kan men goed opschieten en met de ander wat minder. Het is leuk en interessant om erachter te komen wat er nou precies voor zorgt dat mensen elkaar aantrekken of juist afweren. Op die manier kan men meer leren over de onderliggende drijfveren die ervoor zorgen dat men iemand graag mag of juist niet. De vraagstelling die ik met mijn artikel wil gaan beantwoorden is: Wat zorgt ervoor dat mensen elkaar aantrekkelijk vinden?

De voornaamste determinanten van ‘houden van' zijn attitudeovereenkomst, persoonlijkheid- of behoeftenovereenkomst, fysieke nabijheid en frequentie van blootstelling. Een vraag die verder onderzoek vereist is welke factoren een grotere determinatieve rol hebben en welke een minder krachtige invloed uitoefenen op ‘houden van'. Er werd verwacht dat persoonlijkheidovereenkomst gewaardeerd werd als het minst belangrijk, sinds er bewijs is van een proces dat strijdig zou kunnen zijn met persoonlijkheidovereenkomst: aantrekking gebaseerd op aanvullendheid van behoeften of persoonlijkheid. Als deel van een complex onderzoek werd, voor overwegend basisonderzoekers en studenten op medische scholen, een vragenlijst opgesteld die hen vroeg de mate van belang van elk van de voorgenoemde factoren aan te geven in de vorming van hun vriendschappen met iemand van hetzelfde geslacht. Uit deze test kwam naar voren dat nabijheid als minder belangrijk werd gewaardeerd dan de andere factoren. Attitudeovereenkomst werd het meest gewaardeerd. De uitkomst van een lage mate van belang toegeschreven aan nabijheid, suggereert dat het gezegde ‘ de beste voorspelling of twee mensen vrienden zijn, is hoe ver ze uit elkaar leven' niet opgaat.

Drie studies onderzochten een model van aantrekkingskracht waarin de cognitieve evaluatie van het doel individueel de voornaamste determinant van interpersoonlijke aantrekkingskracht was. Het project leverde bewijs op dat iemands cognitieve evaluatie van de kwaliteit van een individu (a) niet hetzelfde is als interpersoonlijke aantrekkingskracht, (b) als bemiddelaar optreedt voor het effect van overeenkomst en (c) wordt vastgesteld door de valentie van informatie die iemand ontvangt uit attitudes toegeschreven aan de partner. Deze uitkomsten bieden een cognitieve interpretatie van het effect van overeenkomst en getuigen van een algemeen model van aantrekkingskracht: aantrekkingskracht is gebaseerd op een evaluatie van de kwaliteit van een individu. De kwaliteit van het individu, kan worden bewezen door een veelheid aan signalen: overeenkomstige attitudes, bezitten van positieve kwaliteiten, beroepssucces en fysieke aantrekkelijkheid. Ten slotte suggereert de derde studie dat affectieve en zelfrelevante overtuigingen verenigd met uit cognitief voortgekomen waarderingen, aantrekkingskracht bevorderen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Sterrenbeeld: Weegschaal

Beschrijving van het sterrenbeeld Weegschaal.

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.

Positief denken tips en de voordelen

De gedachten waar je je op focust vormen je realiteit, zowel in het heden als in de toekomst. Daarom is het belangrijk je er bewust van te zijn dat positief denken andere effecten heeft dan negatief denken.

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Wat is mijn persoonlijkheid?

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Koran Beluisteren Online Populair

Koran beluisteren online word steeds vaker gedaan waarom is dit?

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.

Hephaistos

Wie was de Griekse god Hephaistos en waar stond hij voor?

Hoe ontwikkelt je baby zich van maand 0 tot en met 12?

Een beschrijving van je baby's eerste levensjaar, van maand tot maand.

Loverboys in Amsterdam

Loverboys misbruiken dames om geld te verdienen!

Hoe faalangst behandelen?

Kenmerken van faalangst en waar de behandeling op gericht moet zijn.

Mijn homohuwelijk(3)…de kledingkeuze.

In dit artikel vertel ik over het maken van de juiste kledingkeuze voor mijn homohuwelijk. Daarmee probeer ik antwoord te geven op de vraag of er verschillen zijn tussen het hetero- en homohuwelijk.

Van brabbelen naar praten

Spraakontwikkeling van een baby

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

De illusie van de prins op het witte paard

Veel vrouwen dromen van hun prins op het witte paard. Maar bestaan die eigenlijk nog wel?

Ontwikkeling baby eerste maand

Hoe ontwikkelt een baby zich in de eerste maand?

Huis kopen in Belgie, Ja, Nee?

Je wilt graag een huis kopen, is Belgie een goede optie? en waar moet je op letten?