Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken


Publicatie datum:

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

Gesponsorde koppelingen

Hoeveel mensen gaan een nieuw jaar in met allerlei goede voornemens? Er mislukken vaak veel van deze goede voornemens. Denk aan voornemens als meer sporten, de administratie beter bijhouden, een fotoboek bijwerken, de zolder opruimen, stoppen met roken of afvallen. Waarom mislukken zo veel van die goede voornemens? Waarschijnlijk omdat we deze verandering ook gelijk willen bereiken in het leven en daarom radicaal aan de slag gaan om het goede voornemen te behalen. En daarmee gaan we dus de fout in. Het doel is op deze manier veel te groot. Ik heb geleerd dat je een blijvende verandering bereikt door juist kleine stapjes te zetten. Dus bijvoorbeeld via de Japanse methode Kaizen. Ik kwam het tegen in een tijdschrift en ben me er in gaan verdiepen.

Hoeveel mensen gaan een nieuw jaar in met allerlei goede voornemens? Er mislukken vaak veel van deze goede voornemens. Denk aan voornemens als meer sporten, de administratie beter bijhouden, een fotoboek bijwerken, de zolder opruimen, stoppen met roken of afvallen. Waarom mislukken zo veel van die goede voornemens? Waarschijnlijk omdat we deze verandering ook gelijk willen bereiken in het leven en daarom radicaal aan de slag gaan om het goede voornemen te behalen. En daarmee gaan we dus de fout in. Het doel is op deze manier veel te groot. Ik heb geleerd dat je een blijvende verandering bereikt door juist kleine stapjes te zetten. Dus bijvoorbeeld via de Japanse methode Kaizen. Ik kwam het tegen in een tijdschrift en ben me er in gaan verdiepen.

Bij Kaizen gaat het om kleine, comfortabele of plezierige stappen zetten op weg naar verbetering. Door juist hele kleine stapjes te zetten, wordt je weerstand tegen de verandering kleiner en krijg je er zelfs steeds meer plezier in. Hoe dit kan wordt hieronder uitgelegd.

De Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de medische faculteit van de universiteit van Los Angeles, Robert Maurer, schreef een boek over de van oorsprong Japanse methode Kaizen: ‘De kunst van Kaizen’. In dit boek gebruikt hij voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Zo kwam ook Julie op zijn spreekuur, een alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze had moeite om financieel rond te komen en was ook veel te dik. Alle pogingen om af te vallen mislukten. Van Robert Maurer moest Julie iedere dag 1 minuut lopen voor de tv. Meer niet. Dit lukte Julie en na een tijdje ging het zo goed dat ze om meer oefeningen ging vragen.

Robert Maurer is van mening dat grote radicale veranderingen vaak mislukken omdat het doel dan te groot is en ze daarom onze angst vergroten. Onze hersenen schijnen bij angst meteen in de vlucht/vecht – modus te schieten, een alarmsysteem dat andere functies neerlegt. Om bij het voorbeeld van Julie te blijven, natuurlijk wist ze zelf ook dat ze veel te zwaar was en dat dit gevolgen had voor haar gezondheid. Maar ze was bang dat ze geen tijd had om te sporten omdat ze ook geld moest verdienen om voor de kinderen te kunnen zorgen. Deze angst verlamde haar zo erg, waardoor ze helemaal niets meer deed!

Kaizen leert je dus zulke kleine stapjes te maken dat dat alarmsysteem van ons niet afgaat. Door de positieve eraring dat iets lukt wil je uit jezelf steeds meer. De kleine stapjes kunnen tot snel resultaat leiden, omdat we meer willen en daardoor weer nieuwe kleine stapjes maken. Zoals bij Julie. Van 1 minuut sporten per dag val je niet af, maar ze ervaardde wel dat ze het sporten in kon plannen naast haar andere dagelijkse activiteiten.

Kaizen is dus een hele mooie methode om een bepaald doel te bereiken. Maar daar stopt het niet mee. Je gaat ook op een andere manier naar dingen kijken en zo wordt het dagelijkse routine. Denk dus niet dat je pas gelukkig bent als je je doel hebt bereikt, maar zoek geluk in de kleine veranderingen!

Ik ben zelf ook aan de slag gegaan met deze manier. Ik had altijd hele lijsten vol met activiteiten die ik nog wilde en moest doen. Er bleven altijd een paar staan en er kwamen ook meer nieuwe bij dan dat er weggestreept werd. Toen ben ik eens gaan kijken naar mijn dagelijkse activiteiten. En ik kwam erachter dat ik een hoop onzin doe overdag. Nu wil ik graag overdag de dag zo inplannen dat ik voldoende nuttige activiteiten overdag doe, zodat ik 's avonds lekker kan ontspannen, waar ik anders niet aan toe kom. Het is wel even vol houden en vertrouwen hebben in jezelf, maar ik wilde deze informatie graag met jullie lezers delen, want mijn ervaring is dat het echt werkt!

Dus breng de theorie van Kaizen in de praktijk! Wil je je tijd beter benutten? Zo krijg je het voor elkaar:

1. Maak een lijst van activiteiten die veel tijd kosten, maar niet zo zinvol zijn. Zoals televisie kijken of reclamefolders lezen.

2. Maak een nieuwe lijst met activiteiten die je wilt uitproberen waarvan je denkt dat die meer opleveren dan je huidige activiteiten. Voeg elke dag een item aan deze lijst toe.

3. Ga over tot actie als deze lijst klaar is, maar wel op een heel beperkte, niet dreigende manier. Als je bijvoorbeeld een fotoboek wilt bijwerken, ga hier dan elke dag 5 minuten mee aan de slag, niet langer.

4. Schrijf elke dag de naam van een persoon op van wie je vindt dat die een productief leven leidt. Schrijf vervolgens een ding op dat die persoon anders doet dan jezelf doet.

Succes!

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Het Oosten en het Westen

Boedha en de nederlandse nuchterheid

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.

Wat te doen bij een asbest vermoeden?

Weet jij wat je moet doen bij het vermoeden van asbest? Veel mensen namelijk niet. Daarom hier een uitleg.

De eerste stapjes als baby

In dit artikel kom je alles te weten over één van de hoogtepunten uit je ontwikkeling: Leren lopen!

Ieder mens een lebeltje!

Bijna iedereen heeft wel een label gekregen, hebben we dat werkelijk nodig?

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Gedragsproblemen bij pleegkinderen

Hoe ga je om met gedragsproblemen van je pleegkind

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Woordspelingen: Wat zijn het precies?

Woordspelingen hebben vaak een komisch effect. Tenminste dat is de bedoeling want sommige zetten je echt aan het denken...

Waarom is het leven zo belangrijk voor de mens en het grote geheel?

Je leven is je alles waard, je werkt er voor, je vecht er voor maar waarom?

Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy en zijn geschiedenis over de eeuwen heen.

Domestic Violence

Huishoudelijk Geweld, Huwlijkse Mishandeling is een Legale Mishandeling binnen het Legale Huwlijk

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

Dagboek van een gescheiden man...stap 2.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 2 is.

Mam, Pap...Ik ben homo!

In dit artikel vertel ik iets over de seksuele ontwikkeling van jongeren, homoseksualiteit, de coming out en waar u als ouders mee te maken kunt krijgen.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers

De nozems

Ja, maar.....

Omgaan met weerstanden in gesprekken.

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

De hoofddoek van de moslimvrouw

Uitleg over de hoofddoek in de islam

in 5 stappen naar een stralende verschijning

Je hoeft niet mooi te zijn om te stralen!

Marilyn Monroe

Historische celebrity's hebben soms broers of zussen, vaders en moeders die compleet anders deden dan zij.

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..