Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken


Publicatie datum:

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

Gesponsorde koppelingen

Hoeveel mensen gaan een nieuw jaar in met allerlei goede voornemens? Er mislukken vaak veel van deze goede voornemens. Denk aan voornemens als meer sporten, de administratie beter bijhouden, een fotoboek bijwerken, de zolder opruimen, stoppen met roken of afvallen. Waarom mislukken zo veel van die goede voornemens? Waarschijnlijk omdat we deze verandering ook gelijk willen bereiken in het leven en daarom radicaal aan de slag gaan om het goede voornemen te behalen. En daarmee gaan we dus de fout in. Het doel is op deze manier veel te groot. Ik heb geleerd dat je een blijvende verandering bereikt door juist kleine stapjes te zetten. Dus bijvoorbeeld via de Japanse methode Kaizen. Ik kwam het tegen in een tijdschrift en ben me er in gaan verdiepen.

Hoeveel mensen gaan een nieuw jaar in met allerlei goede voornemens? Er mislukken vaak veel van deze goede voornemens. Denk aan voornemens als meer sporten, de administratie beter bijhouden, een fotoboek bijwerken, de zolder opruimen, stoppen met roken of afvallen. Waarom mislukken zo veel van die goede voornemens? Waarschijnlijk omdat we deze verandering ook gelijk willen bereiken in het leven en daarom radicaal aan de slag gaan om het goede voornemen te behalen. En daarmee gaan we dus de fout in. Het doel is op deze manier veel te groot. Ik heb geleerd dat je een blijvende verandering bereikt door juist kleine stapjes te zetten. Dus bijvoorbeeld via de Japanse methode Kaizen. Ik kwam het tegen in een tijdschrift en ben me er in gaan verdiepen.

Bij Kaizen gaat het om kleine, comfortabele of plezierige stappen zetten op weg naar verbetering. Door juist hele kleine stapjes te zetten, wordt je weerstand tegen de verandering kleiner en krijg je er zelfs steeds meer plezier in. Hoe dit kan wordt hieronder uitgelegd.

De Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de medische faculteit van de universiteit van Los Angeles, Robert Maurer, schreef een boek over de van oorsprong Japanse methode Kaizen: ‘De kunst van Kaizen’. In dit boek gebruikt hij voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Zo kwam ook Julie op zijn spreekuur, een alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze had moeite om financieel rond te komen en was ook veel te dik. Alle pogingen om af te vallen mislukten. Van Robert Maurer moest Julie iedere dag 1 minuut lopen voor de tv. Meer niet. Dit lukte Julie en na een tijdje ging het zo goed dat ze om meer oefeningen ging vragen.

Robert Maurer is van mening dat grote radicale veranderingen vaak mislukken omdat het doel dan te groot is en ze daarom onze angst vergroten. Onze hersenen schijnen bij angst meteen in de vlucht/vecht – modus te schieten, een alarmsysteem dat andere functies neerlegt. Om bij het voorbeeld van Julie te blijven, natuurlijk wist ze zelf ook dat ze veel te zwaar was en dat dit gevolgen had voor haar gezondheid. Maar ze was bang dat ze geen tijd had om te sporten omdat ze ook geld moest verdienen om voor de kinderen te kunnen zorgen. Deze angst verlamde haar zo erg, waardoor ze helemaal niets meer deed!

Kaizen leert je dus zulke kleine stapjes te maken dat dat alarmsysteem van ons niet afgaat. Door de positieve eraring dat iets lukt wil je uit jezelf steeds meer. De kleine stapjes kunnen tot snel resultaat leiden, omdat we meer willen en daardoor weer nieuwe kleine stapjes maken. Zoals bij Julie. Van 1 minuut sporten per dag val je niet af, maar ze ervaardde wel dat ze het sporten in kon plannen naast haar andere dagelijkse activiteiten.

Kaizen is dus een hele mooie methode om een bepaald doel te bereiken. Maar daar stopt het niet mee. Je gaat ook op een andere manier naar dingen kijken en zo wordt het dagelijkse routine. Denk dus niet dat je pas gelukkig bent als je je doel hebt bereikt, maar zoek geluk in de kleine veranderingen!

Ik ben zelf ook aan de slag gegaan met deze manier. Ik had altijd hele lijsten vol met activiteiten die ik nog wilde en moest doen. Er bleven altijd een paar staan en er kwamen ook meer nieuwe bij dan dat er weggestreept werd. Toen ben ik eens gaan kijken naar mijn dagelijkse activiteiten. En ik kwam erachter dat ik een hoop onzin doe overdag. Nu wil ik graag overdag de dag zo inplannen dat ik voldoende nuttige activiteiten overdag doe, zodat ik 's avonds lekker kan ontspannen, waar ik anders niet aan toe kom. Het is wel even vol houden en vertrouwen hebben in jezelf, maar ik wilde deze informatie graag met jullie lezers delen, want mijn ervaring is dat het echt werkt!

Dus breng de theorie van Kaizen in de praktijk! Wil je je tijd beter benutten? Zo krijg je het voor elkaar:

1. Maak een lijst van activiteiten die veel tijd kosten, maar niet zo zinvol zijn. Zoals televisie kijken of reclamefolders lezen.

2. Maak een nieuwe lijst met activiteiten die je wilt uitproberen waarvan je denkt dat die meer opleveren dan je huidige activiteiten. Voeg elke dag een item aan deze lijst toe.

3. Ga over tot actie als deze lijst klaar is, maar wel op een heel beperkte, niet dreigende manier. Als je bijvoorbeeld een fotoboek wilt bijwerken, ga hier dan elke dag 5 minuten mee aan de slag, niet langer.

4. Schrijf elke dag de naam van een persoon op van wie je vindt dat die een productief leven leidt. Schrijf vervolgens een ding op dat die persoon anders doet dan jezelf doet.

Succes!

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Seksualiteit

het gedrag dat direct of indirect met de paring samenhangt

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

De emotie angst vanuit de filosofie bekeken

Hoe bezagen de filosofen Heidegger en Kierkegaard de emotie angst?

Woordspelingen: Wat zijn het precies?

Woordspelingen hebben vaak een komisch effect. Tenminste dat is de bedoeling want sommige zetten je echt aan het denken...

Wat gebeurt er met je lichaam en geest als je in de pubertijd komt?

Wat gebeurt er met je lichaam als je in de pubertijd komt?

Hoe word ik beroemd en rijk?

Iedereen kan beroemd worden, lees hier in dit artikel hoe ook jij beroemd en rijk kan worden.

Hoe om te gaan met een kind met ODD

In dit artikel gaan we in op de gedragsstoornis ODD en hoe om te gaan met kinderen met ODD

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

in 5 stappen naar een stralende verschijning

Je hoeft niet mooi te zijn om te stralen!

De jeugdbeweging anno 2010

jeugdbeweging anno 2010

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

Je verjaardag vieren

feest vieren

Sterrenbeeld: Boogschutter

Beschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter

Op en top Hiphop

Dit artikel beschrijft de jeugdcultuur Hiphop

18 jaar en zwanger, hoe moet dat nu?

Je bent 18 jaar en zwanger. Hoe gaat dit met je opleiding? Geld? een huis? hoe vertel je het aan je ouders?

Kanker, maar dan chronisch...

Ook met kanker kan het leven nog mooi zijn. In mijn geval dan...

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Ja, maar.....

Omgaan met weerstanden in gesprekken.

De geboortehoroscoop: een spiegel van je persoonlijkheid

Uitleg over de tekens van de dierenriem, planeten en aspecten

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Is er een hiernamaals of is de dood het einde?

Iedere keer als er mensen in je directe omgeving overlijden stel je jezelf weer de vraag, “is er een hiernamaals of is de dood het einde?”

Handleeskunde

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt?

Grenzen stellen bij kinderen

Als ouders het gedrag van kinderen vervelend vinden, moeten ze grenzen stellen.