Leren problemen op te lossen


Publicatie datum:

Leren problemen op te lossen + schema

Gesponsorde koppelingen

Leren oplossen van problemen

Problemen. Iedereen heeft ze, niemand wil ze, en als je ze hebt wil je er zo snel mogelijk vanaf komen. Daar gaat dit artikel over. In tijden van crisis zien wij allemaal het probleem heel duidelijk voor ons. Een obstakel dat je weerhoudt om te kunnen genieten van het leven, en om een goeie levenskwaliteit te onderhouden. Dit artikel gaat over het oplossen van die problemen.

Onderaan samenvattingschema 

Wat minstens zo belangrijk is als problemen, zijn de oplossingen. Het is de balans tussen de twee factoren. Als er een probleem is, dan is er ook een oplossing. Zonder een probleem kun je niet iets oplossen en zonder de een kan de ander niet bestaan.

Stap 1 in de juiste richting, is accepteren dat je een probleem hebt. Wat tegen onze natuurlijke instincten gaat. Als het onze trots niet is, dan is er een ander factor die een rol speelt, het te pijnlijk vinden om over iets te praten wat je dwars zit, het niet kunnen communiceren over dingen, of geen mogelijkheid ervoor te hebben. Eerste stap naar genezing van alle problemen erkennen van het probleem. Ik geloof dat wanneer je bewust bent van het probleem, dat je dan aan de slag kunt gaan met het oplossing zoeken. Elk probleem is zwaar op zijn eigen manier.

Stap 2 naar een oplossing is wees niet te trots om je problemen te delen met mensen wie van je houden. Communicatie is de sleutel woord. Het moeilijkste is om eerlijk te moeten zijn tegenover onze naasten over wat ons dwars zit. Durf om hulp te vragen. Samen sta je sterker. Zij die echt van je houden zullen je niet afwijzen. Schrijf je gevoelens en gedachten voor jezelf op papier op om een beter beeld te krijgen van jezelf. Doe dit periodiek om te zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt om gemotiveerd te blijven.

TIP: Om jezelf te kunnen zien heb je een spiegel nodig. De rol van die “spiegel” kan iemand anders spelen. Iemand die jou wel ziet. Je staat namelijk te dichtbij jezelf om je zelf duidelijk te kunnen zien.

Stap 3 is het inventariseren van de grootte van je probleem. Wat is het probleem? Door je gedachten op papier te zetten, kun je makkelijker je problemen vorm geven en beter een beeld krijgen van wat er in jezelf omgaat. Wanneer je je eigen woorden terug leest alleen of met iemand anders erbij, zal het makkelijker zijn om de oorzaak te vinden voor je probleem.

Wanneer de oorzaak duidelijk is, en je een kern gevonden hebt kun je aan de slag met de juiste oplossing proberen te vormen. Elk probleem is uniek dus vereist dat een unieke aanpak.

Stap 4 wanneer je een idee hebt van wat het probleem is, kan je aan de hand van de gegeven probleem kijken samen met iemand of zelf naar wat er tegen de oorzaak gedaan kan worden. Vaak is het zo dat de probleem niet zwart of wit is. Wees dus eerlijk tegenover jezelf. Schrijf op of deel je echte gevoelens met iemand. Als je de probleem erkent, en trouw blijft aan wat je voelt, kun je een echte oplossing bouwen voor een echt probleem. Wanneer je hulp inschakelt kan je makkelijker vanaf de zijkanten beter zien wat er precies speelt.

Wanneer je consequent naar jezelf en naar de oorzaak kijkt, kan er een oplossing voor jou worden gevonden die je nodig hebt. De oplossingen die we willen, zijn namelijk niet altijd de oplossingen die we nodig hebben.

Wanneer de schuld bij iemand anders ligt, gun jezelf om diegene te vergeven en verlos jezelf van de last van dat probleem. Je zult je vrijer en beter voelen wanneer je het in je hebt gevonden om iemand te vergeven. Zelfs als je denkt zelf de oorzaak van je probleem te zijn, zul je jezelf moeten vergeven om verder te kunnen komen een stap dichterbij de oplossing.

Stap 5 is heb geduld. Problemen hebben tijd nodig om tot stand te komen. Dit geldt ook voor de oplossingen. Net als Rome niet in een dag gebouwd is, zullen de problemen niet gelijk weggaan maar, met elke stap die je maakt richting de oplossing is de stap dichterbij naar de oplossing.

Leer voor jezelf in oplossingen te denken. Zo heeft Ben Franklin ooit gezegd: “elk probleem is een mogelijkheid in vermomming”. Probeer voor jezelf ook te kijken of er misschien een mogelijkheid uit het probleem te halen is. Doordat een probleem ons persoonlijk kan raken, zien we vaak niet datgene wat er voor ons bevindt.

Verandering is moeilijk en kost veel tijd. Dus probeer niet te veel te doen in een keer. Ga met mate te werk. Hou een dagboek bij of zet je gedachten om de zoveel tijd op papier. Zodra je dit terug leest zul je voor jezelf vooruitgang zien.

Stap 6 maak afspraken met de mensen die je helpen en met jezelf, en hou je daaraan. Doe dit altijd gedoseerd nooit teveel in een keer.

Nogmaals neem je tijd, en forceer jezelf niet naar de oplossing. Wanneer je kalm en strategisch te werk gaat, zul je sneller tot een oplossing komen. Met de tijd zal het probleem duidelijker worden en de oplossing daarvoor ook.

Stap 7, nadat je probleem is opgelost, en/of je inziet dat het probleem aan het minder worden is, denk dan aan wat je geleerd hebt in dit leerproces. Onthoud dit goed. Het leven is vallen en opstaan, maar van fouten leer je. Als je leert ga je vooruit, en maakt dat het leven leuk en spannend, en leer je zo de goeie dingen in het leven beter te waarderen als die voorbij komen. Op deze manier kan je sneller zien wat je hebt en dat leren koesteren en waarderen. Wat ons namelijk niet dood maakt, maakt ons sterker.

Leer van jezelf te houden, in dit lange leerproces. Op deze manier leer je tegelijkertijd ook de oorzaken van problemen sneller te herkennen en deze te voorkomen.

Als laatste blijf altijd zo positief mogelijk. Hoop kan het verschil uitmaken in tijden van problemen. Zoals Robert Shuller Sr. Ooit zei: “moeilijke tijden zullen overgaan, maar moeilijke mensen blijven moeilijk”, het leven is met dalen en pieken.

Ik hoop dat deze stappen je zullen helpen.

Veel Succes!

Stap 1: Erken je probleem en geef bij jezelf toe dat je een probleem hebt.

 

Stap 2: Communicatie is de sleutel woord. Durf om hulp te vragen. Vergeef jezelf of een ander om niet met de zware last te moeten rondlopen.

 

Stap 3: Inventariseer de grootte van je probleem, door je gedachten en gevoelens op papier te zetten. Ook kan je zo zien hoeveel vooruitgang je maakt om gemotiveerd te blijven. Onderzoek het probleem om de oorzaak te vinden.

 

Stap 4: Wees eerlijk tegenover jezelf en de mensen om je heen die je helpen. Want alleen voor de echte probleem kan er een echte oplossing gevonden worden.

 

Stap 5: Heb geduld. Problemen kosten tijd om te worden gevormd, hetzelfde geldt voor oplossingen.

 

Stap 6: Maak afspraken met mensen om je heen of met jezelf en hou je daaraan. Wees consequent in verandering en doe dit met mate.

 

Stap 7: Onthoud wat je geleerd hebt en dat je sterker uit de strijd bent gekomen voor de volgende keer.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Hoe kan ik weten hoe ik moet zoenen?

Het blijft altijd spannend, zoenen voor de eerste keer. De vragen; Wat moet ik doen, Doe ik het wel goed en Doe ik teveel of te weinig spoken door uw hoofd.

Chanoeka

Het joodse feest chanoeka wordt elk jaar gevierd op de 24e dag van de maand kislev. Bij het feest horen een paar bijzondere symbolen en rituelen.

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Eetproblemen bij kinderen

Opvoeden in de nieuwe tijd

Tips om geld te besparen

Praktische tips om eenvoudig geld te besparen in het dagelijks leven.

Existentialisme en verantwoordelijkheid

Het existentialisme is een filosofie die over de verantwoordelijkheid van de mens gaat.

Positief denken

Tips om je leven een positieve draai te geven

De trappisten

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.

Secret, of logica

Secret, een ophef over logica in een vorm van ongeloof

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

10 gratis tips voor valentijnsdag

10 gratis tips voor Valentijnsdag om je partner mee te verassen

Protestantisme en katholicisme in Nederland

De belangrijkste verschillen tussen deze twee hoofdstromen binnen het christendom.

Tien formules voor positieve energie : Dr.Judith Orloff (recensie)

Tien formules voor positieve energie. (boekrecensie)

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Wil je gelukkig worden?

Tips hoe gelukkig te worden en te blijven

Hoe maak je je vriendin of vrouw blij op Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag bij uitstek om je geliefde te laten blijken dat je van haar houdt.

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Het voorbereiden van mijn homohuwelijk.

Met dit artikel maak ik een begin met de serie artikelen over het wel en wee tijdens de voorbereidingen van mijn eigen homohuwelijk.,

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

Trap en traplopen

Veiligheid bij trap en traplopen

Westerse astrologie: Waterman

Waterman als jouw sterrenbeeld

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Dit artikel heeft geen beschrijving.