Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?


Publicatie datum:

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

Gesponsorde koppelingen

We zijn net, niet bij de weigerambtenaar, in ondertrouw gegaan. Nu is het de tijd om te kiezen bij welke kerk wij ons huwelijk in willen laten zegenen. Maar niet elke kerk erkend het homohuwelijk. Laat staan dat ze het huwelijk in willen zegenen. In dit artikel daarover meer.

Voor de kerk trouwen.

Wanneer een heterostel voor de kerk trouwt kunnen ze dit met verschillende redenen doen. Wanneer ze elke zondag naar die kerk gaan en lid van deze gemeenschap zijn, zal niemand verbaasd zijn dat ze ook voor de kerk trouwen. Het geloof staat centraal in hun leven en deze grote stap in hun leven willen ze niet willen maken zonder de hulp van hun God. Veel mensen zullen dit begrijpen. Wanneer er een stel voor de kerk trouwt die zelf nooit in de kerk komt of dit doen omdat ze zich verplicht voelen door hun familie is het een ander verhaal. Er zullen dan veel mensen vragen hebben bij deze ceremonie. Heeft het dan wel meerwaarde om voor de kerk te trouwen? Is het dan niet een toneelstukje wat opgevoerd wordt voor de familie, wat heeft het stel er zelf aan om hun tijd hieraan te besteden? Veel mensen zullen hierover dus verbaasd zijn. Maar wat als je nu twee vrouwen hebt die gaan trouwen en ook hun huwelijk in willen laten zegenen. Dit omdat ze gelovig zijn en een eerlijke start willen krijgen voor hun huwelijk. Voor veel mensen zal het vanzelfsprekend zijn dat ook zij voor de kerk kunnen trouwen. Maar helaas is de praktijk anders. In vele geloven wordt homoseksualiteit wel erkend, maar niet geaccepteerd. Het trouwen voor de kerk is dan al helemaal uit den boze.

Grote verschillen.

Het verschilt per geloof, per kerk en zelfs per pastoor of priester of iemand zijn/haar huwelijk in kan laten zegenen. Dit is dus iets anders dan trouwen voor de kerk. Dit is nog steeds uit den boze. Met als argument dat goed het huwelijk heeft voorbestemd aan een man met een vrouw en niet voor mensen van hetzelfde geslacht. Wanneer je kijkt naar de Protestantse kerk, is het in 2001 mogelijk gemaakt om ook het homohuwelijk in te laten zegenen. Maar om het voorzichtig te brengen mag er per kerk en per kerkenraad besloten worden of ze dit wel of niet willen doen. Er zijn kerken die beslissen om dit niet te doen, omdat ze dan weten dat er een hoop mensen zullen vertrekken. Wat een motivatie om het dan niet te doen!

Ook bij de Rooms-Katholieke kerk is dit een moeilijk onderwerp. Officieel erkend de kerk het homohuwelijk niet en wordt dit huwelijk niet ingezegend. Toch zijn er wel verschillende parochies die het homohuwelijk inzegenen.

Bij de Oud-Katholieke kerk en de Christengemeenschap worden homohuwelijken wel ingezegend. Binnen dit onderwerp zijn dit dus vooruitstrevende en ruimdenkende geloven.

De geschiedenis.

De Oud-Katholieke kerk heeft zich al een hele tijd geleden afgescheiden van de Rooms-Katholieke kerk. Ze staan nu bekend als een modernere versie van het Katholieke geloof. Dit blijkt onder andere uit het feit dat ze het homohuwelijk wel inzegenen. Maar het eerste homohuwelijk is 25 jaar geleden bij de Remonstranten ingezegend. De Remonstranten zijn een eigenwijs zusje van de welbekende Protestantse gemeenschap. Ze lopen met veel meer zaken voorop. Zo hebben ze ook vrouwen op vooraanstaande posities binnen hun gemeenschap werken.

Ons huwelijk.

Met deze informatie in ons achterhoofd hebben wij besloten ons huwelijk in te laten zegenen bij de Oud-Katholieke kerk. Dit is de kerk waar wij ons het beste op ons gemak voelen. Natuurlijk is dit onze keuze geweest en laten we iedereen vrij om hun eigen keuze te maken.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Officieel vader en moeder

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

De Dictator

Tiran is in mindere mate autocraat waarbij Dictator niet titulair gebruikt wordt

co-sleeping in context

literatuuronderzoek naar de effecten van co-sleeping

Geloven in jezelf of in een God

Geloven in jezelf of in een God, is er een verschil?

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

ADD, ADHD, de verschillen, belemmeringen en uitdagingen

ADD kent vele belemmeringen en onbegrip maar biedt al dan niet met een omweg tevens kansen.

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers

Goed kunnen luisteren

Luistervaardigheden en inlevingsvermogen

Sterrenbeeld: Steenbok

Beschrijving van het sterrenbeeld Steenbok.

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

De geschiedenis van Astanga-yoga.

De geschiedenis van yoga.

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Wanneer koop je de eerste babyschoentjes en wat is belangrijk bij de aanschaf hiervan?

Dit artikel beschrijft waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste schoentjes voor je baby of dreumes

Inspiratie

Inspiratie is een briljante ingeving krijgen

DNA ontrafeld

De opbouw en structuur van DNA.

Je huis opdelen in area's voor beter overzicht in je schoonmaakwerkzaamheden

een plan om je huis in minder tijd opgeruimder te houden

Vergeven

Wat is vergeving en hoe kun je iemand vergeven?

Het korte termijn geheugen

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Sterrenbeeld: Kreeft

Beschrijving van het sterrenbeeld Kreeft.

Wat gebeurt er tijdens de normale veroudering van de mens?

Er is geen grens te trekken wanneer iemand tot de ouderen behoort, omdat ouderdomsveranderingen langzaam gaan en deze veranderingen per individu sterk verschillen. De grens wordt vaak getrokken op leeftijd en niet op grond van fitheid en belastbaarheid.

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.