Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?


Publicatie datum:

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

Gesponsorde koppelingen

We zijn net, niet bij de weigerambtenaar, in ondertrouw gegaan. Nu is het de tijd om te kiezen bij welke kerk wij ons huwelijk in willen laten zegenen. Maar niet elke kerk erkend het homohuwelijk. Laat staan dat ze het huwelijk in willen zegenen. In dit artikel daarover meer.

Voor de kerk trouwen.

Wanneer een heterostel voor de kerk trouwt kunnen ze dit met verschillende redenen doen. Wanneer ze elke zondag naar die kerk gaan en lid van deze gemeenschap zijn, zal niemand verbaasd zijn dat ze ook voor de kerk trouwen. Het geloof staat centraal in hun leven en deze grote stap in hun leven willen ze niet willen maken zonder de hulp van hun God. Veel mensen zullen dit begrijpen. Wanneer er een stel voor de kerk trouwt die zelf nooit in de kerk komt of dit doen omdat ze zich verplicht voelen door hun familie is het een ander verhaal. Er zullen dan veel mensen vragen hebben bij deze ceremonie. Heeft het dan wel meerwaarde om voor de kerk te trouwen? Is het dan niet een toneelstukje wat opgevoerd wordt voor de familie, wat heeft het stel er zelf aan om hun tijd hieraan te besteden? Veel mensen zullen hierover dus verbaasd zijn. Maar wat als je nu twee vrouwen hebt die gaan trouwen en ook hun huwelijk in willen laten zegenen. Dit omdat ze gelovig zijn en een eerlijke start willen krijgen voor hun huwelijk. Voor veel mensen zal het vanzelfsprekend zijn dat ook zij voor de kerk kunnen trouwen. Maar helaas is de praktijk anders. In vele geloven wordt homoseksualiteit wel erkend, maar niet geaccepteerd. Het trouwen voor de kerk is dan al helemaal uit den boze.

Grote verschillen.

Het verschilt per geloof, per kerk en zelfs per pastoor of priester of iemand zijn/haar huwelijk in kan laten zegenen. Dit is dus iets anders dan trouwen voor de kerk. Dit is nog steeds uit den boze. Met als argument dat goed het huwelijk heeft voorbestemd aan een man met een vrouw en niet voor mensen van hetzelfde geslacht. Wanneer je kijkt naar de Protestantse kerk, is het in 2001 mogelijk gemaakt om ook het homohuwelijk in te laten zegenen. Maar om het voorzichtig te brengen mag er per kerk en per kerkenraad besloten worden of ze dit wel of niet willen doen. Er zijn kerken die beslissen om dit niet te doen, omdat ze dan weten dat er een hoop mensen zullen vertrekken. Wat een motivatie om het dan niet te doen!

Ook bij de Rooms-Katholieke kerk is dit een moeilijk onderwerp. Officieel erkend de kerk het homohuwelijk niet en wordt dit huwelijk niet ingezegend. Toch zijn er wel verschillende parochies die het homohuwelijk inzegenen.

Bij de Oud-Katholieke kerk en de Christengemeenschap worden homohuwelijken wel ingezegend. Binnen dit onderwerp zijn dit dus vooruitstrevende en ruimdenkende geloven.

De geschiedenis.

De Oud-Katholieke kerk heeft zich al een hele tijd geleden afgescheiden van de Rooms-Katholieke kerk. Ze staan nu bekend als een modernere versie van het Katholieke geloof. Dit blijkt onder andere uit het feit dat ze het homohuwelijk wel inzegenen. Maar het eerste homohuwelijk is 25 jaar geleden bij de Remonstranten ingezegend. De Remonstranten zijn een eigenwijs zusje van de welbekende Protestantse gemeenschap. Ze lopen met veel meer zaken voorop. Zo hebben ze ook vrouwen op vooraanstaande posities binnen hun gemeenschap werken.

Ons huwelijk.

Met deze informatie in ons achterhoofd hebben wij besloten ons huwelijk in te laten zegenen bij de Oud-Katholieke kerk. Dit is de kerk waar wij ons het beste op ons gemak voelen. Natuurlijk is dit onze keuze geweest en laten we iedereen vrij om hun eigen keuze te maken.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Sterrenbeelden.

Wat is een sterrenbeeld en welke zijn er?

Leven in geluk : de inwijdingsweg uit de oude godinnenculturen.- Klara Adalena (recensie)

Beschrijving van een spirituele weg.

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Veel moeders vinden het zwangerschapsverlof van 16 weken te kort. Waar lopen zij tegen aan en hoe gaan zij ermee om.

De eeuwige taal

Door Alle eeuwen heen zijn kinderversjes, sprookjes en legenden middelen geweest om de essentiële levenslessen in het hart van onze kinderen in te planten in te planten.

De hoofddoek van de moslimvrouw

Uitleg over de hoofddoek in de islam

Gedragsproblemen bij pleegkinderen

Hoe ga je om met gedragsproblemen van je pleegkind

Relaties en het spreken van de waarheid.

Hoewel het spreken van de waarheid in een relatie soms moeilijk is het altijd beter dan te liegen.

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

Grenzen stellen bij kinderen

Als ouders het gedrag van kinderen vervelend vinden, moeten ze grenzen stellen.

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers

Hou van, leef en deel het (love, live and share)

Wat is er mooier dan kunnen genieten van het leven en het te kunnen delen.

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

Het Veld - De zoektocht naar de geheime kracht van het universum ; Lynne McTaggart (recensie)

Recensie van : Het veld - Lynne McTaggart

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Hoe is het om een tienermoeder te zijn ?

Een tienermoeder, veel mensen hebben hun oordeel daar wel over maar hoe zit het nu echt ?

Tips voor een goede relatie

Om op te bouwen of te herbouwen.

Hephaistos

Wie was de Griekse god Hephaistos en waar stond hij voor?

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.