Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?


Publicatie datum:

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

Gesponsorde koppelingen

We zijn net, niet bij de weigerambtenaar, in ondertrouw gegaan. Nu is het de tijd om te kiezen bij welke kerk wij ons huwelijk in willen laten zegenen. Maar niet elke kerk erkend het homohuwelijk. Laat staan dat ze het huwelijk in willen zegenen. In dit artikel daarover meer.

Voor de kerk trouwen.

Wanneer een heterostel voor de kerk trouwt kunnen ze dit met verschillende redenen doen. Wanneer ze elke zondag naar die kerk gaan en lid van deze gemeenschap zijn, zal niemand verbaasd zijn dat ze ook voor de kerk trouwen. Het geloof staat centraal in hun leven en deze grote stap in hun leven willen ze niet willen maken zonder de hulp van hun God. Veel mensen zullen dit begrijpen. Wanneer er een stel voor de kerk trouwt die zelf nooit in de kerk komt of dit doen omdat ze zich verplicht voelen door hun familie is het een ander verhaal. Er zullen dan veel mensen vragen hebben bij deze ceremonie. Heeft het dan wel meerwaarde om voor de kerk te trouwen? Is het dan niet een toneelstukje wat opgevoerd wordt voor de familie, wat heeft het stel er zelf aan om hun tijd hieraan te besteden? Veel mensen zullen hierover dus verbaasd zijn. Maar wat als je nu twee vrouwen hebt die gaan trouwen en ook hun huwelijk in willen laten zegenen. Dit omdat ze gelovig zijn en een eerlijke start willen krijgen voor hun huwelijk. Voor veel mensen zal het vanzelfsprekend zijn dat ook zij voor de kerk kunnen trouwen. Maar helaas is de praktijk anders. In vele geloven wordt homoseksualiteit wel erkend, maar niet geaccepteerd. Het trouwen voor de kerk is dan al helemaal uit den boze.

Grote verschillen.

Het verschilt per geloof, per kerk en zelfs per pastoor of priester of iemand zijn/haar huwelijk in kan laten zegenen. Dit is dus iets anders dan trouwen voor de kerk. Dit is nog steeds uit den boze. Met als argument dat goed het huwelijk heeft voorbestemd aan een man met een vrouw en niet voor mensen van hetzelfde geslacht. Wanneer je kijkt naar de Protestantse kerk, is het in 2001 mogelijk gemaakt om ook het homohuwelijk in te laten zegenen. Maar om het voorzichtig te brengen mag er per kerk en per kerkenraad besloten worden of ze dit wel of niet willen doen. Er zijn kerken die beslissen om dit niet te doen, omdat ze dan weten dat er een hoop mensen zullen vertrekken. Wat een motivatie om het dan niet te doen!

Ook bij de Rooms-Katholieke kerk is dit een moeilijk onderwerp. Officieel erkend de kerk het homohuwelijk niet en wordt dit huwelijk niet ingezegend. Toch zijn er wel verschillende parochies die het homohuwelijk inzegenen.

Bij de Oud-Katholieke kerk en de Christengemeenschap worden homohuwelijken wel ingezegend. Binnen dit onderwerp zijn dit dus vooruitstrevende en ruimdenkende geloven.

De geschiedenis.

De Oud-Katholieke kerk heeft zich al een hele tijd geleden afgescheiden van de Rooms-Katholieke kerk. Ze staan nu bekend als een modernere versie van het Katholieke geloof. Dit blijkt onder andere uit het feit dat ze het homohuwelijk wel inzegenen. Maar het eerste homohuwelijk is 25 jaar geleden bij de Remonstranten ingezegend. De Remonstranten zijn een eigenwijs zusje van de welbekende Protestantse gemeenschap. Ze lopen met veel meer zaken voorop. Zo hebben ze ook vrouwen op vooraanstaande posities binnen hun gemeenschap werken.

Ons huwelijk.

Met deze informatie in ons achterhoofd hebben wij besloten ons huwelijk in te laten zegenen bij de Oud-Katholieke kerk. Dit is de kerk waar wij ons het beste op ons gemak voelen. Natuurlijk is dit onze keuze geweest en laten we iedereen vrij om hun eigen keuze te maken.


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.

Intermezzo - appartementencomplex Tilburg

Appartmentencomplex in Tilburg-West met koopwoningen en huurwoningen voor studenten.

Seksualiteit

het gedrag dat direct of indirect met de paring samenhangt

Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Veel moeders vinden het zwangerschapsverlof van 16 weken te kort. Waar lopen zij tegen aan en hoe gaan zij ermee om.

Hoe krijg ik mijn ex terug?

Ik ga uitleggen hoe je je ex eindelijk terug kunt krijgen.

Wanneer koop je de eerste babyschoentjes en wat is belangrijk bij de aanschaf hiervan?

Dit artikel beschrijft waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste schoentjes voor je baby of dreumes

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Domestic Violence

Huishoudelijk Geweld, Huwlijkse Mishandeling is een Legale Mishandeling binnen het Legale Huwlijk

Sterrenbeeld: Kreeft

Beschrijving van het sterrenbeeld Kreeft.

Mijn aftrap in Foobie

Inleiding van hoe ik bij Foobie terecht kwam en de

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Op en top Hiphop

Dit artikel beschrijft de jeugdcultuur Hiphop

Afleren van duimen

Het afleren van duimen is meestal lastig omdat kinderen zich er amper bewust van zijn dat ze het doen Wie strijd hierover wilt voorkomen, geeft zijn duimende of vingerzuigende baby al vroeg een fopspeen.

Je baby en de eerste tandenborstel

Hoe en wanneer begin je met tandenpoetsen en hoe zorg je ervoor dat je baby het leuk vindt

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Toeval en Noodlot

We worden er soms mee geconfronteerd en gebruiken het woord fataal,

Numerologie en geboortedag: 5, 14 en 23

Geboren zijn op de 5e, 14e en de 23e van de maand

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

Numerologie en geboortedag: 8, 17 en 26

Geboren zijn op de 8e, 17e en 26e van de maand

Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Zindelijk worden kost tijd

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk? en hoe weet ik dat mijn kind er aan toe is?

Eerste stapjes -waar blijven die?

de eerste stapjes van uw baby z

Mijn homohuwelijk(3)…de kledingkeuze.

In dit artikel vertel ik over het maken van de juiste kledingkeuze voor mijn homohuwelijk. Daarmee probeer ik antwoord te geven op de vraag of er verschillen zijn tussen het hetero- en homohuwelijk.