Neanderthalers: Bruut en dom?


Publicatie datum:

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Gesponsorde koppelingen

Neanderthalers vormden een groep mensachtigen die tijdens de ijstijden delen van de wereld bevolkten (Vooral Europa & West-Azië). Neanderthalers zijn geëvolueerd uit 'Heidelberg mens' (Homo heidelbergensis) beweert de evolutietheorie... Een paar honderd duizend jaar geleden. Aan het einde van de laatste ijstijd (10.000 jaar geleden) verdwenen ze zo'n beetje om onbekende redenen. 

Maar hoe slim of intelligent waren Neanderthalers? Waren ze net zo ver ontwikkeld als de eerste moderne mensen (Homo sapiens)? 

Herseninhoud

De hersenen van Naenderthalers waren gemiddeld wat groter dan dat van een moderne mens. Maar zegt dit wat over de intelligentie? Deze vraag kun je niet zo één, twee, drie beantwoorden want hoe groter het lichaam hoe groter de hersenen... Is meestal het geval. 

Neanderthalers waren forser en iets langer gebouwd als de gewone, hedendaagse mens. Moderne, volwassen mensen hebben een hersengrootte die tussen de 1100 en 1400 cc ligt. De hersenen van een Neanderthalers waren gemiddeld tussen de 1500 en 1700 cc. Hieruit valt niet te concluderen dat Neanderthalers daadwerkelijk ook slimmer waren.

Jagen

Interglaciale perioden zijn de warmere perioden tussen 2 ijstijden. In deze perioden trokken grote kuddes mammoeten, reuzenherten en steppebizons over de uitgestrekte vlakten van het noorden. Er was dus vlees zat. Alleen moest er wel wat gebeuren om de buit binnen te halen.

Groeiende kuddes werden meestal gevolgd, zodat de jacht des te gemakkelijker verliep. Eén van de bekendste jachtmethodes van de Neanderthalers was het opjagen van een kudde, net zolang totdat ze een ravijn instormden en in grote getale de dood vonden. Nu was het alleen nog maar een kwestie van oprapen. Deze methode heeft men afgeleid van het grote aantal botten dat van één bepaalde diersoort in ravijnen werd gevonden. 

Neanderthalers maakten hun wapens van hout en steen, materialen die er in overvloed waren. In het maken van de wapens is nauwelijks een ontwikkeling opgetreden. 

Gevaarlijk was de jacht op het grotere wild als mammoeten en wolharige neushoorns die toen destijds in Europa leefden. Veel fossiele botten van Neanderthalers bleken te zijn gebroken, waarschijnlijk door de aanval van zo'n beest. 

Werktuigen en wapens

Neanderthalers maakten gebruik van stenen werktuigen. Deze zijn dan ook vaak gevonden. De werktuigen werden voor verscheidene taken ingezet. 

Neanderthalers maakten hun wapens van hout en steen, materialen die er in overvloed waren. In het maken van die wapens is nauwelijks een ontwikkeling opgetreden. Voorbeelden van wapens en gereedschappen zijn: Messen, schrapers, spitsen (lijken op speren) en vuistbijlen. De meeste werden gemaakt van vuursteen. Het maken van deze wapens werd steeds geavanceerder. Op een gegeven moment werd er zelfs symmetrie toegepast in de vuistbijlen. 

Communiceren

Neanderthalers communiceerden sowieso met elkaar. Dit staat vast. Maar het is nog altijd de vraag of ze een taal hadden ontwikkeld om woorden uit te wisselen. 

Het is een inmiddels bekend dat Neanderthalers fysiek in staat waren om dezelfde klanken voort te brengen als wij, moderne mensen. Ze hadden dus kunnen spreken met elkaar. Als we kijken naar de kennis en technieken die zij bedreven en dit doorgaven aan het nageslacht moet er haast wel een soort primitieve taal geweest, zodat dit niet verloren ging.  

Godsdienst

Neanderthalers bleken heus wel wat cultuur te hebben! Zo wordt is er eens bevestigd dat bepaalde groeperingen in een leven na de dood geloofden. Neanderthalers zouden dan mogelijk de eerste mensen zijn die dat deden. Ook kunnen ze zelfgemaakte goden hebben aanbeden en offers hebben gebracht in de hoop op een goede jacht. Hiervoor zijn tot nog toe geen duidelijke bewijzen. 

Begravenis

Neanderthalers begroeven net als de gewone mens hun doden. Deze doden werden vaak begraven met geschenken zoals bronzen pijlpunten, sieraden van edele metalen, slijp- of maalstenen en werktuigen. Het aannemelijkste idee hierachter is dat de gestorven persoon de geschenken mee zou nemen naar het hiernamaals. 

Een eerste vondst van een begraafplaats voor Neanderthalers werd ontdekt in Frankrijk in het jaar 1908 bij het dorpje La-Chapelle-aux-Saints. Hier werden allerlei werktuigen aangetroffen. 

Ook werden er graven aangetroffen bij een andere plek in Frankrijk. Er is een kleine begraafplaats gevonden bestaande uit 6 graven waarvan er eentje heel bijzonder was. Er werd een klein grafje aangetroffen onder een grondlaag opgebouwd uit 9 heuveltjes. In het grafje van maar 5 cm lang lag het tere skeletje van een foetus. Opmerkelijk zijn dan natuurlijk die 9 heuveltjes Zouden ze de zwangerschapsperiode moeten voorstellen van 9 maanden? 

Ook in Azië zijn graven gevonden. In het plaatsje Teshik-Tash (Oezbekistan) werd een graf gevonden met een Neanderthalers die omringd was met hoorns van berggeiten. Deze waren opzettelijk in een rij rondom het graf geplaatst. 

Kunst

Er is niet erg veel bekend over kunstzinnige uitingen van Naenderthalers. Bij rotstekeningen zul je vaak denken aan Neanderthalers, maar eigenlijk tekenden of graveerden zij niet zoveel. Rotstekeningen zijn vooral afkomstig uit de tijd na de Neanderthalers toen er als het ware een culturele explosie optrad. 

Bewijzen voor de kunst bij de Neanderthalers wordt gevonden in de vorm geperforeerde dierentanden en schelpen of gekerfde stukjes bot. 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

De rechten van de moslimvrouw

Beschrijving van de rechten van de moslimvrouw

Alles voor een goede hechtingsrelatie.

Hechting is nodig voor een goede relatie tussen kind en verzorger. Hieronder de 5 factoren voor een goede hechtingsrelatie.

Het ontstaan van de sauna

Lees hier alles over de geschiedenis van de sauna

Wat is visualiseren?

Je leven veranderen in de positieve zin dmv visualisatie.

Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Je baby en de eerste tandjes

Hoe ga om ermee om en hoe help je je baby met de pijn

Een manier om je liefste wensen te vervullen!

In dit artikel krijg je een goede manier aangereikt om je wensen en je verlangen uit te laten komen!

De echtscheidingsprocedure uitgelegd

Dit artikel biedt een korte en duidelijke uitleg van de procedure rond echtscheidingen.

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Flirten - het ABC van flirten

Het ABC van flirten geeft de basisprincipes van het flirten weer.

Koran Beluisteren Online Populair

Koran beluisteren online word steeds vaker gedaan waarom is dit?

Westerse astrologie: Vissen

Vissen als jouw sterrenbeeld

Wat gebeurt er tijdens de normale veroudering van de mens?

Er is geen grens te trekken wanneer iemand tot de ouderen behoort, omdat ouderdomsveranderingen langzaam gaan en deze veranderingen per individu sterk verschillen. De grens wordt vaak getrokken op leeftijd en niet op grond van fitheid en belastbaarheid.

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Hoe kan ik weten hoe ik moet zoenen?

Het blijft altijd spannend, zoenen voor de eerste keer. De vragen; Wat moet ik doen, Doe ik het wel goed en Doe ik teveel of te weinig spoken door uw hoofd.

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Paniek naar Vrede

Wat er met je gebeurt/ mijn levensverandering

18 jaar en zwanger, hoe moet dat nu?

Je bent 18 jaar en zwanger. Hoe gaat dit met je opleiding? Geld? een huis? hoe vertel je het aan je ouders?

De jeugdbeweging anno 2010

jeugdbeweging anno 2010