Neanderthalers: Bruut en dom?


Publicatie datum:

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Gesponsorde koppelingen

Neanderthalers vormden een groep mensachtigen die tijdens de ijstijden delen van de wereld bevolkten (Vooral Europa & West-Azië). Neanderthalers zijn geëvolueerd uit 'Heidelberg mens' (Homo heidelbergensis) beweert de evolutietheorie... Een paar honderd duizend jaar geleden. Aan het einde van de laatste ijstijd (10.000 jaar geleden) verdwenen ze zo'n beetje om onbekende redenen. 

Maar hoe slim of intelligent waren Neanderthalers? Waren ze net zo ver ontwikkeld als de eerste moderne mensen (Homo sapiens)? 

Herseninhoud

De hersenen van Naenderthalers waren gemiddeld wat groter dan dat van een moderne mens. Maar zegt dit wat over de intelligentie? Deze vraag kun je niet zo één, twee, drie beantwoorden want hoe groter het lichaam hoe groter de hersenen... Is meestal het geval. 

Neanderthalers waren forser en iets langer gebouwd als de gewone, hedendaagse mens. Moderne, volwassen mensen hebben een hersengrootte die tussen de 1100 en 1400 cc ligt. De hersenen van een Neanderthalers waren gemiddeld tussen de 1500 en 1700 cc. Hieruit valt niet te concluderen dat Neanderthalers daadwerkelijk ook slimmer waren.

Jagen

Interglaciale perioden zijn de warmere perioden tussen 2 ijstijden. In deze perioden trokken grote kuddes mammoeten, reuzenherten en steppebizons over de uitgestrekte vlakten van het noorden. Er was dus vlees zat. Alleen moest er wel wat gebeuren om de buit binnen te halen.

Groeiende kuddes werden meestal gevolgd, zodat de jacht des te gemakkelijker verliep. Eén van de bekendste jachtmethodes van de Neanderthalers was het opjagen van een kudde, net zolang totdat ze een ravijn instormden en in grote getale de dood vonden. Nu was het alleen nog maar een kwestie van oprapen. Deze methode heeft men afgeleid van het grote aantal botten dat van één bepaalde diersoort in ravijnen werd gevonden. 

Neanderthalers maakten hun wapens van hout en steen, materialen die er in overvloed waren. In het maken van de wapens is nauwelijks een ontwikkeling opgetreden. 

Gevaarlijk was de jacht op het grotere wild als mammoeten en wolharige neushoorns die toen destijds in Europa leefden. Veel fossiele botten van Neanderthalers bleken te zijn gebroken, waarschijnlijk door de aanval van zo'n beest. 

Werktuigen en wapens

Neanderthalers maakten gebruik van stenen werktuigen. Deze zijn dan ook vaak gevonden. De werktuigen werden voor verscheidene taken ingezet. 

Neanderthalers maakten hun wapens van hout en steen, materialen die er in overvloed waren. In het maken van die wapens is nauwelijks een ontwikkeling opgetreden. Voorbeelden van wapens en gereedschappen zijn: Messen, schrapers, spitsen (lijken op speren) en vuistbijlen. De meeste werden gemaakt van vuursteen. Het maken van deze wapens werd steeds geavanceerder. Op een gegeven moment werd er zelfs symmetrie toegepast in de vuistbijlen. 

Communiceren

Neanderthalers communiceerden sowieso met elkaar. Dit staat vast. Maar het is nog altijd de vraag of ze een taal hadden ontwikkeld om woorden uit te wisselen. 

Het is een inmiddels bekend dat Neanderthalers fysiek in staat waren om dezelfde klanken voort te brengen als wij, moderne mensen. Ze hadden dus kunnen spreken met elkaar. Als we kijken naar de kennis en technieken die zij bedreven en dit doorgaven aan het nageslacht moet er haast wel een soort primitieve taal geweest, zodat dit niet verloren ging.  

Godsdienst

Neanderthalers bleken heus wel wat cultuur te hebben! Zo wordt is er eens bevestigd dat bepaalde groeperingen in een leven na de dood geloofden. Neanderthalers zouden dan mogelijk de eerste mensen zijn die dat deden. Ook kunnen ze zelfgemaakte goden hebben aanbeden en offers hebben gebracht in de hoop op een goede jacht. Hiervoor zijn tot nog toe geen duidelijke bewijzen. 

Begravenis

Neanderthalers begroeven net als de gewone mens hun doden. Deze doden werden vaak begraven met geschenken zoals bronzen pijlpunten, sieraden van edele metalen, slijp- of maalstenen en werktuigen. Het aannemelijkste idee hierachter is dat de gestorven persoon de geschenken mee zou nemen naar het hiernamaals. 

Een eerste vondst van een begraafplaats voor Neanderthalers werd ontdekt in Frankrijk in het jaar 1908 bij het dorpje La-Chapelle-aux-Saints. Hier werden allerlei werktuigen aangetroffen. 

Ook werden er graven aangetroffen bij een andere plek in Frankrijk. Er is een kleine begraafplaats gevonden bestaande uit 6 graven waarvan er eentje heel bijzonder was. Er werd een klein grafje aangetroffen onder een grondlaag opgebouwd uit 9 heuveltjes. In het grafje van maar 5 cm lang lag het tere skeletje van een foetus. Opmerkelijk zijn dan natuurlijk die 9 heuveltjes Zouden ze de zwangerschapsperiode moeten voorstellen van 9 maanden? 

Ook in Azië zijn graven gevonden. In het plaatsje Teshik-Tash (Oezbekistan) werd een graf gevonden met een Neanderthalers die omringd was met hoorns van berggeiten. Deze waren opzettelijk in een rij rondom het graf geplaatst. 

Kunst

Er is niet erg veel bekend over kunstzinnige uitingen van Naenderthalers. Bij rotstekeningen zul je vaak denken aan Neanderthalers, maar eigenlijk tekenden of graveerden zij niet zoveel. Rotstekeningen zijn vooral afkomstig uit de tijd na de Neanderthalers toen er als het ware een culturele explosie optrad. 

Bewijzen voor de kunst bij de Neanderthalers wordt gevonden in de vorm geperforeerde dierentanden en schelpen of gekerfde stukjes bot. 


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

DNA ontrafeld

De opbouw en structuur van DNA.

De echtscheidingsprocedure uitgelegd

Dit artikel biedt een korte en duidelijke uitleg van de procedure rond echtscheidingen.

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers

Grenzen stellen bij kinderen

Als ouders het gedrag van kinderen vervelend vinden, moeten ze grenzen stellen.

Een Mirena spiraal voor jonge vrouwen

Maanden achtereen heb ik het Internet afgezocht naar de ervaringen van jongen vrouwen die een Mirena spiraal lieten inbrengen. Er was echter weinig informatie te vinden en aangezien ik de behandeling eenmaal heb gehad, wil ik hier graag meer over vertellen.

Hoe faalangst behandelen?

Kenmerken van faalangst en waar de behandeling op gericht moet zijn.

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Magisch denken in kindertijd en adolescentie: ontwikkeling en relatie met obsessieve compulsie

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.

Het figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

De figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Wat zijn de tien geboden?

Beschrijving van de 10 geboden

Beoordelingsfouten

Hoe beoordelen wij als mensen anderen en situaties.

Van brabbelen naar praten

Spraakontwikkeling van een baby

Pershoudingen bij een bevalling

Wat zijn de pershoudingen bij een bevalling?

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

Angsten bij jonge peuters

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

Hoe kan ik weten hoe ik moet zoenen?

Het blijft altijd spannend, zoenen voor de eerste keer. De vragen; Wat moet ik doen, Doe ik het wel goed en Doe ik teveel of te weinig spoken door uw hoofd.