Officieel vader en moeder


Publicatie datum:

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

Gesponsorde koppelingen

Steeds meer mensen wonen ongetrouwd samen. De meeste samenwoners geven er nog steeds de voorkeur aan om te trouwen voordat ze kinderen krijgen, maar dat geldt lang niet voor allemaal. Een op de drie vrouwen is (nog) niet getrouwd als ze haar eerste kind krijgt. Vooral voor het vaderschap maakt dit verschil.

Een moeder is meteen na de geboorte moeder, ook juridisch. Als je niet getrouwd bent, geldt dat niet voor de vader. Hij moet dan om te beginnen jullie kind erkennen. Wil je dat je kind de naam van zijn vader krijgt, dan moet je samen naar het gemeentehuis. De vader kan het kind erkennen en je kunt samen de achternaam vastleggen. Besluit je pas na de geboorte dat het kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet je binnen drie dagen na de bevalling samen naar de burgerlijke stand. Gaat de vader alleen naar het gemeentehuis, dan kan hij het kind niet zijn naam geven als jullie daarover niets hebben vastgelegd in het bijzijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als de vader zijn kind erkend heeft en het draagt zijn naam, heeft hij nog geen ouderlijke macht als jullie niet getrouwd zijn. Je krijgt een formulier als je aangifte doet, waarmee de vader bij de kantonrechter de ouderlijke macht kan aanvragen. Dit is een formaliteit, maar wel belangrijk. Het geeft hem juridische zeggenschap over zijn kind.

Als je getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt, is naast je partner je kind automatisch erfgenaam. Voorheen was het gebruikelijk om de langstlevende ouder via een testament te beschermen, maar sinds het nieuwe erfrecht is ingegaan (per 1 januari 2003) is dit feitelijke niet meer nodig. Hadden de kinderen vroeger direct na het overlijden van een van hun ouders recht op hun erfdeel, zodat de langstlevende echtgenoot in financiele problemen kon komen, nu blijft de langstlevende echtgenoot beter beschermd achter.

Als je niet getrouwd bent en geen samenlevingscontract hebt, maar je als vader je kind wel hebt erkend, erven alleen je kinderen. Je moet dus een testament als je wilt voorkomen dat je partner na je overlijden in financiele moeilijkheden komt.

Het is ook belangrijk dat de ongetrouwde vader zijn kind al tijdens de zwangerschap erkent. Want mocht hem iets overkomen terwijl dat nog niet gebeurd is, dan erven ouders en broers en zussen en krijgt zijn kind niets.

Als ouders kunnen jullie bij testament bepalen wie na jullie overlijden als voogd of voogden het gezag over je kind zal of zullen hebben. Je weet dan zeker dat je kind goed verzorgd achterblijft er er geen ruzie over je kind ontstaat. Het is van belang om van tijd tot tijd na te gaan of de bij testament aangewezen voogd nog bereid en in staat is om de voogdij uit te oefenen. Ook een ouder die alleen het gezag heeft over een kind kan een voogd benoemen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

De geboortehoroscoop: een spiegel van je persoonlijkheid

Uitleg over de tekens van de dierenriem, planeten en aspecten

De Gay of ook wel De Homo

A Gay Woman was een Prostitute maar een Gay Man was een Womanizer

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

in 5 stappen naar een stralende verschijning

Je hoeft niet mooi te zijn om te stralen!

Wat is autisme en wat heeft de theorie of mind er mee te maken?

Wat is autisme en wat zijn de kenmerken van autisme, en wat is de thoerie of mind en wat heeft dat met autisme te maken.

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

10 gratis tips voor valentijnsdag

10 gratis tips voor Valentijnsdag om je partner mee te verassen

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld

Hoe kijken buitenlanders naar Nederland ?

Het is interessant af en toe te ervaren hoe ze in het buitenland naar nederland(ers) kijken. Een impressie vind je in dit artikel

Ontwikkeling baby vijf maanden

ontwikkeling van een baby van vijf maanden

De nozems

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

Positieve Stimulans

Mensen kunnen tot iets moois in staat zijn als ze maar goed worden gestimuleerd. Gebeurt dat voor iets negatiefs dan kan zo iemand in een negatieve spiraal terecht komen

Sterrenbeeld: Weegschaal

Beschrijving van het sterrenbeeld Weegschaal.

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy en zijn geschiedenis over de eeuwen heen.

Waarom doen jonge mannen zulke domme dingen?

Soms staat de tijd even stil en vraag je je af, waarom?

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Schulden

Schulden, en niet de juiste hulp

Het Oosten en het Westen

Boedha en de nederlandse nuchterheid

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag

Toeval en Noodlot

We worden er soms mee geconfronteerd en gebruiken het woord fataal,

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Wat is visualiseren?

Je leven veranderen in de positieve zin dmv visualisatie.

Een goed hoofdkussen vinden

Slapeloze nachten, pijnlijke schouders, nekklachten en hoofdpijn kunnen allemaal veroorzaakt worden door een verkeerd of oncomfortabel hoofdkussen. Een goed hoofdkussen met de juiste ondersteuning is daarom ook van groot belang voor een gezonde, goede nachtrust.