Omarm je woede - Thich Nhat Hanh (recensie)


Publicatie datum:

Hoe op een Boeddhistische manier om te gaan met woede

Gesponsorde koppelingen

Dit is een recensie van het boek:

Omarm je woede. - Thich Nhat Hanh. 224 p. ISBN 9056700812. Asoka

Woede

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese Boeddhistische monnik en zenmeester die in Frankrijk de spirituele gemeenschap "Plum Village"leidt. In dit boek laat hij de lezer zien dat het niet loont om negatieve emoties te onderdrukken en/of te ontkennen. Woede is een van de krachtigste negatieve emoties die een mens kan hebben en om geluk te ervaren is het van het grootste belang dat deze vernietigende energie in positieve energie omgezet wordt.

Transformeren

Omdat de mens één is met alles om hem heen is de ander dus ook een deel van jezelf. Het is daarom heel belangrijk, behalve jezelf, ook de ander te willen helpen om zijn woede te transformeren. "We kunnen geweld niet stoppen tenzij we het inzicht hebben dat we dat wat we anderen aandoen ook onszelf aandoen". Helaas een zeer actueel thema in onze samenleving.

Dit boek zou wat mij betreft verplichte literatuur mogen zijn op alle middelbare scholen en opleidingen. We hebben nl. nooit bewust geleerd constructief met deze krachtige, negatieve emotie om te gaan. Onderdrukken, negeren of er heftig uiting aan geven, is niet de juiste manier.

Thich Nhat Hanh geeft concreet aan hoe we moeten handelen als we woede ervaren. Hij zegt dat we voor de woede moeten zorgen alsof het onze baby is. Als die plotseling begint te huilen, stop je met wat je aan het doen bent en je geeft hem onmiddellijk al je aandacht. Je probeert te achterhalen waarom hij huilt en zorgt voor hem zodat hij zich weer fijn gaat voelen.

Omarmen

Omarm je woede en geef hem je oprechte, ware aandacht. "Ware aandacht is de energie die ons helpt ons bewust te worden van wat er echt aan de hand is. Ware aandacht is aanraken, herkennen, erkennen, begroeten, omarmen.... Als je echt met iets in contact komt, er echt voeling mee krijgt, zul je de ware natuurl ervan inzien". En dat leidt tot inzicht en daarmee zet je de energie om in iets positiefs.

Thich Nhat Hanh

Hij heeft een vlot leesbare stijl van schrijven en hij put rijkelijk uit zijn ervaringen bij het onderwijzen van deze Boeddhistische theorie. In vier uitgebreide bijlagen geeft hij belangrijke oefeningen en aandachtspunten om de lezer te helpen bij het zich eigen maken van deze theorie.

Dit boek geeft je inzicht in wat woede is en wat je ermee aan moet. Deze manier van kijken en omgaan met emoties als woede (geldt ook voor bv. angst en andere negatieve emoties) zou volgens mij, onmiddellijk onderwezen moeten worden vanaf de basisschool zodat het een collectief goed kan worden waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Misschien is het nog niet te laat en kunnen we nog leren beter met elkaar en onze meningsverschillen om te gaan zodat er een samenleving ontstaat waarin we ons allemaal fijn voelen en waar we trots op kunnen zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Afleren van duimen

Het afleren van duimen is meestal lastig omdat kinderen zich er amper bewust van zijn dat ze het doen Wie strijd hierover wilt voorkomen, geeft zijn duimende of vingerzuigende baby al vroeg een fopspeen.

De allerbeste ideeen voor een geslaagd Valentijnsdag

De allerbeste tips voor een geslaagd Valentijnsdag

Eerste stapjes -waar blijven die?

de eerste stapjes van uw baby z

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Numerologie en geboortedag: 9, 18, 27

Geboren zijn op de 9e, 18e en de 27e van de maand

natuurlijke groei

de vergelijking tussen groei in de natuur en de groei van de mens

De Travestiet

Travestiet is een persoon die Mannelijk is bij geboorte en een Vrouweijke Gender Identiteit heeft.

Praten

Praten doe je met je mond, maar betrek je hart erbij. Dan zul je echt wijs zijn.

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Goede voornemens, ja of nee?

Hebben goede voornemens nut? Waarom slagen of mislukken ze? Praktische tips om je goede voornemens w�l tot een succes te maken.

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Relaties en het spreken van de waarheid.

Hoewel het spreken van de waarheid in een relatie soms moeilijk is het altijd beter dan te liegen.

Waarom is het leven zo belangrijk voor de mens en het grote geheel?

Je leven is je alles waard, je werkt er voor, je vecht er voor maar waarom?

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Slecht nieuws? Doe er wat aan!

Hoe ik met de wet van Murphy geconfronteerd werd.

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.

Woordspelingen: Wat zijn het precies?

Woordspelingen hebben vaak een komisch effect. Tenminste dat is de bedoeling want sommige zetten je echt aan het denken...

Kiezen voor jezelf

Welke keuzes moet je maken om gelukkig te worden?

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Wat is de beste behandeling tegen aambeien?

Als je last krijgt van aambeien dan wil je maar één ding en dat is de beste behandeling. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf en je wilt het liefste dat ze nooit meer terugkeren.

Laat andere je leven niet meer bepalen met deze leiderschap-tips

Leiderschap is belangrijk. Het is belangrijk dat u zelf uw leven bestuurt als leider. Volg deze tips dan op!