Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?


Publicatie datum:

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Gesponsorde koppelingen

Niemand is 100 % zeker van zichzelf. Sommige mensen zijn natuurlijk wel veel zekerder van zichzelf dan anderen, maar ook die mensen voelen zich wel eens onzeker... Maar hoe komt dit? Onzekerheid kan namelijk niet overgeërfd worden en zit dus niet in de genen. Onzekerheid begint pas echt vervelend te worden als je er dagelijks last van hebt. Waar komt het nou vandaan en hoe kun je meer zelfvertrouwen krijgen?

 

Wat houdt onzekerheid in? In het kort kan het uitgelegd worden als twijfelen aan jezelf. Een soort angst die je niet zomaar overwint. Door deze angst neemt het zelfvertrouwen in jezelf af. Onzekerheidsgevoelens beschouwd men meestal als negatief en als belemmeringen in je omgang met anderen. Sommige mensen proberen er alles aan te doen om deze gevoelens op één of andere manier kwijt te raken.

Onzekerheid kan soms zo ernstig worden dat je twijfelt over je hele zelfbeeld. Denk hierbij aan je uiterlijk; zie ik er wel goed genoeg uit? Of wat zullen ze wel niet van me denken nu ik deze kleding draag? Ook kun je diep gaan nadenken over wie je eigenlijk bent, wat je wilt zijn en wat je graag wilt doen. Meestal zijn deze gedachten negatief en takelen je zelfvertrouwen alleen maar meer af. Je let hierbij vooral op hetgeen wat je niet kan of niet bereikt hebt in je leven en juist niet op de dingen die je wel goed kunt of die je tot nu toe wel hebt bereikt.

Je kan ook het gevoel hebben dat je telkens weer zult falen. Hierbij speelt het kijken naar anderen een belangrijke rol; je kan denken dat je altijd tekortschieten minder kunt als anderen. Als je denkt dat je echt minderwaardig bent als anderen heb je te maken met een minderwaardigheidscomplex. Je hebt te maken met schuld- en schaamtegevoelens over je eigen falen of je verwacht teveel van jezelf.

Hoe kun je onzekerheid herkennen bij jezelf?

Bij chronische onzekerheid(waarbij je twijfelt aan je zelfbeeld) kun je last hebben van de volgende eigenschappen:

-Verlegenheid: Je schaamt je snel of durft niet gauw iets te zeggen.

- Depressiviteit

- Gebrek aan zelfvertrouwen: Hierbij twijfel je erg veel aan jezelf en denk je eerder te kunnen falen. Als je veel zelfvertrouwen hebt kun je vaak gemakkelijker met je onzekerheid overweg.

- Je bent niet goed in staat om stabiele relaties op te bouwen of deze te onderhouden.

- Je gaat blozen of durft niet gauw iets te zeggen wanneer mensen in de buurt zijn of iets bespreken.

Een aantal andere symptomen waar mensen met onzekerheid last van kunnen hebben zijn de volgende:

- Vaak eendroge mond

-Klamme handen: Je kan je handen intrekken als knuisten of je weet gewoon niet waar je ze nou weer kwijt moet

- Je kan niet goed uit je woorden komenwaardoor je soms een beetje begint te stotteren

- Je hart gaat sneller kloppen

Als je echt een angstige vorm van onzekerheid hebt kun je ook last krijgen van bijvoorbeeld benauwdheid, hoofdpijn of verlies van eetlust.

Hoe ontstaat onzekerheid?

Zelfvertrouwenkan onbewust opgebouwd worden door complimenten of steun die men vroeger kreeg van anderen. Door jezelf te bewijzen of doordat je hebt gemerkt dat je iets goed kan, kan het zelfvertrouwen nog verder opgebouwd worden. Je hoeft eigenlijk alleen maar in jezelf te geloven en te weten dat je niet minder bent dan anderen.

Onzekerheid kan net als zelfvertrouwen ook 'opgebouwd' worden door ervaringen uit het verleden. Misschien is vroeger de schuld altijd in jouw schoenen geschoven terwijl je eigenlijk onschuldig was? Door zo'n onnodig schuldgevoel kun je gaan nadenken wat je wel niet allemaal op je kerfstok hebt staan terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Als kind kun je perfectionistische ouders hebben gehad die graag wouden dat je vele dingen goed zou moeten uitvoeren. Er kan dan hoogmoed ontstaan maar ook onzekerheid. Mensen die streven naar perfectionisme falen altijd wel een keer; niemand kan perfect zijn in zijn uiterlijk, gedrag etc. tegelijkertijd.

Faalangst kan ook een oorzaak zijn van onzekerheid. Als een paar keer iets misluktis bijvoorbeeld: Het lukt telkens niet om de bal aan te nemen bij het voetbal of het lukt je gewoon niet om een goed cijfer op een toets te halen omdat je te zenuwachtig bent. Zo begin je aan je eigen kunnen te twijfelen.

Omdat je veel kritiek hebt gekregen over je uiterlijk of gedrag kan onzekerheid ook een plek innemen in je karakter. Door afbrekende kritiek of misschien zelfs opbouwende kan het zijn dat je je onzeker gaat voelen.

En wat kun je ertegen doen?

Vrienden, docenten of familieleden die jou onzekerheid begrijpen en af en toe eens een complimentje geven kunnen je enorm stimuleren. Je weet dan dat anderen positief over je denken. Een geslaagde liefdesrelatie kan je ook helpen om je onzekerheid even te vergeten.

Als je ergens goed in bent of in wordt kan de onzekerheid ook minder worden. Je bent bijvoorbeeld goed in een bepaalde sport of in tekenen om maar 's iets te noemen. Op dat punt kun jezelf vertrouwen krijgen.

Vele mensen proberen hun onzekerheid te verbergen door stoer te doenof anderen te kleineren. Meestal zitten ze helemaal niet lekker in hun vel maar laten ze dat niet of nauwelijks merken bij anderen.

Een andere mogelijke oplossing is erover praten met een psycholoog die veel van het probleem afweet. Als onzekerheid echt je normale dagelijks leven belemmert kan dit enigszins helpen. Door je onzekerheidsgevoelens aan hetlicht te brengen en de oorzaak ervan te zoeken, kan het een hele opluchting zijn. Op den duur kun je je daardoor ook echt zekerder gaan voelen.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Een goed hoofdkussen vinden

Slapeloze nachten, pijnlijke schouders, nekklachten en hoofdpijn kunnen allemaal veroorzaakt worden door een verkeerd of oncomfortabel hoofdkussen. Een goed hoofdkussen met de juiste ondersteuning is daarom ook van groot belang voor een gezonde, goede nachtrust.

Domestic Violence

Huishoudelijk Geweld, Huwlijkse Mishandeling is een Legale Mishandeling binnen het Legale Huwlijk

Moeder in je eentje

Moeder zijn in je eentje

Wat gebeurt er tijdens de normale veroudering van de mens?

Er is geen grens te trekken wanneer iemand tot de ouderen behoort, omdat ouderdomsveranderingen langzaam gaan en deze veranderingen per individu sterk verschillen. De grens wordt vaak getrokken op leeftijd en niet op grond van fitheid en belastbaarheid.

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Sterrenbeeld: Vissen

Beschrijving van het sterrenbeeld Vissen.

Inspiratie

Voor velen een mysterie, voor andere iets waar ze dagelijks toegang tot hebben: Inspiratie

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

Jef Geeraerts: van koloniaal ambtenaar tot Vlaamse schrijver

Een rugzakje vol met verdriet

Jouw verleden, die voor meer verdriet zorgt dan je toegeeft.

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

De beste coach ben je zelf : personal coaching aan de hand van het chakramodel.- Pam Comijs (recensie)

personal coaching aan de hand van het chakramodel

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Chanoeka

Het joodse feest chanoeka wordt elk jaar gevierd op de 24e dag van de maand kislev. Bij het feest horen een paar bijzondere symbolen en rituelen.

Bouwstenen van de astrologie

Bouwstenen van de astrologie; astrologie voor beginners.

Pershoudingen bij een bevalling

Wat zijn de pershoudingen bij een bevalling?

Je kind van de fopspeen af helpen

Wanneer afleren van fopspeen? En hoe afleren?

Wat is visualiseren?

Je leven veranderen in de positieve zin dmv visualisatie.

De nozems

Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is noodzakelijk voor je gezondheid en je humeur, in dit artikel lees je hier meer over.

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.

Schulden

Schulden, en niet de juiste hulp

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Belangrijke ontwikkelingen in de adolescentie

De adolescentie is een belangrijke periode in het leven van de mens, gekenmerkt door vele ontwikkelingen.