Scheten laten... Vervuiling?


Publicatie datum:

Scheten laten? Iedereen heeft er last van en meestal kun je er niets aan doen. Gemiddeld laat je per 24 uur wel 10 tot 25 scheten. Maar wist je dat je daarmee het milieu (een beetje) vervuilt?

Gesponsorde koppelingen

Een wind of scheet laten wordt in formele taal flatulentie genoemd. Een scheet is dan een flatus. Een scheet kan bestaan uit vele (darm)gassen. Wanneer zo'n scheet je bilnaad verlaat hoor je vaak zo'n karakteristiek geluid. De geur van een scheet wordt vaak veroorzaakt door de zwavelverbindingen of afbraakproducten van eiwitten. Stikstof is het belangrijkste bestanddeel van een scheet. 

Waarom vervuil je de aarde een beetje bij het laten van een scheetje?

Bij het laten van zo'n 20 scheetjes per dag komt er al gauw 1 liter gas vrij. Dit is iets meer als je die dag uien, zoete aardappelen of bonen hebt gegeten. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de bacteriën in de dikke darm extra veel gas gaan produceren. Zo ontstaan darmgassen die het lichaam maar al te graag willen verlaten in de vorm van een ruft. 

Als je aanneemt dat iedere Nederlander 1 liter darmgas uitstoot per dag, kom je tot de logische conclusie dat er in Nederland zo'n 16,5 miljoen liter darm(scheet)gas per dag vrijkomt in de atmosfeer. 

Scheten bestaan, zoals eerder vermeldt was, voor het grootste deel uit ingeademde lucht (stikstof). Maar daarnaast bestaan ze ook uit koolstofdioxide en methaangas. Dit zijn beide broeikasgassen. Andere componenten van een scheet zijn de zwavelverbindingen en resten van organische stoffen (vetzuren) die de stank veroorzaken. De geur van zwavelverbindingen kun je vergelijken met die van rotte eieren en die van vetzuren met de penetrante geur van zweetvoeten.

Vooral door het koolstofdioxide en methaangas wordt ons milieu vervuild. 

Dieren laten meer scheten!

De meeste dieren laten winden: Zoogdieren en vogels maar ook vissen en zelfs insecten. De landbouwhuisdieren zoals koeien en schapen zorgen eigenlijk voor veel meer vervuiling d.m.v. het laten van scheten en boeren, dan de mens.

De vervuiling door onze scheten valt dus in vergelijking met deze dieren enorm mee. Schapen en koeien zijn herkauwers en hebben meerdere magen, een langer spijsverteringsstelsel dus. Bij het boeren komt er een grote hoeveelheid methaangas vrij. Honden, katten en mensen hebben maar 1 maag: Wij zijn nooit in staat om zoveel methaangas uit te boeren. 

Er is ooit berekend dat alle scheten en boeren die gelaten worden door een koe een heel gezin een jaar lang van gas kunnen voorzien om te kunnen koken. Een flinke gasvoorraad dus!

Er zijn in Nederland veel meer landbouwhuisdieren dan mensen. Dit is een tweede reden waarom landbouwhuisdieren meer vervuilen met hun winderigheid. Iedere Nederlander heeft gemiddeld zo'n 8 landbouwhuisdieren, 5 ervan zijn kippen. Als er dus 8 x zoveel landbouwhuisdieren zijn als Nederlanders produceren ze natuurlijk een enorme hoeveelheid scheetgas. Onze scheten vallen daarbij in het niets. 

De vervuiling in de vorm van scheten valt eigenlijk ook wel weer mee

Auto's maar vooral fabrieken zorgen voor veel meer CO2 uitstoot, dan 'onschuldige' scheetjes die we dagelijks laten. De scheten van mens en dier worden veroorzaakt door het afbreken van voedsel in ons lichaam waarbij gassen vrijkomen. De gassen die in de industrie en bij het verkeer vrijkomen zorgen voor veel meer vervuiling. Er komt meer CO2 vrij, dan planten kunnen opnemen. Het meeste gas blijft zo buiten de kringloop van fotosnthese, waarbij CO2 als beginstof samen met water kan worden omgezet in zuurstof en glucose. 


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Wat kun je zelf tegen botontkalking doen?

Wat kun je doen om de kans op botontkalking te verkleinen?

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.

In 5 stappen naar een gedisciplineerd kind

Een kort 5 stappen plan met tips!

Hoe merk ik dat iemand liegt?

Een verslag over hoe je het opmerkt of iemand liegt.

Wat is het geheugen nou precies?

Waarom is het geheugen nou zo belangrijk? En hoe zit het geheugen precies in elkaar? Deze serie artikelen gaan daar proberen antwoord op te geven.

Westerse astrologie: Tweelingen

Het sterrenbeeld Tweelingen

Een cadeautje vinden

Vind het perfecte cadeautje voor je partner, je ouders of je vrienden.

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Let op je privacy!

Ben jij je bewust van wat er met al jou gegevens gebeurd?

Zindelijk worden kost tijd

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk? en hoe weet ik dat mijn kind er aan toe is?

natuurlijke groei

de vergelijking tussen groei in de natuur en de groei van de mens

Westerse astrologie: Stier

Stier als sterrenbeeld

De sociale emotionele ontwikkeling van kind naar volwassen persoon

hoe een kind zich sociaal ontwikkelt

De Gay of ook wel De Homo

A Gay Woman was een Prostitute maar een Gay Man was een Womanizer

Ontwikkelingen baby bij twee maanden

Omschrijft de ontwikkelingen van een baby bij twee maanden

Trap en traplopen

Veiligheid bij trap en traplopen

Afleren van duimen

Het afleren van duimen is meestal lastig omdat kinderen zich er amper bewust van zijn dat ze het doen Wie strijd hierover wilt voorkomen, geeft zijn duimende of vingerzuigende baby al vroeg een fopspeen.

Flirten - het ABC van flirten

Het ABC van flirten geeft de basisprincipes van het flirten weer.

Op slag verliefd worden overkomt je maar hoe kun je verliefd blijven (deel 2)

Verliefd wordt je op het eerste gezicht, helaas gaat die eerste verliefdheid altijd voorbij, hoe kan je dan verliefd blijven.

Vrienden op nummer 1

Zijn vrienden de oorzaak van het gedrag van jou zoon of dochter? Lees dit artikel en kom erachter!

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Laat andere je leven niet meer bepalen met deze leiderschap-tips

Leiderschap is belangrijk. Het is belangrijk dat u zelf uw leven bestuurt als leider. Volg deze tips dan op!

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Numerologie en geboortedag: 7, 16 en 25

Geboren zijn op de 7e, 16e en de 25e van de maand

Tips voor zwangere vrouwen

antwoorden voor zwangere vrouwen