Schoonheid zit van binnen én van buiten


Publicatie datum:

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Gesponsorde koppelingen

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Extraversie wordt wel gezien als een positief interpersoonlijke kwaliteit. Deze stereotype wordt echter bestreden met zinnen als schoonheid zit alleen van binnen of schoonheid zit hem in het oog van de toeschouwer en zo blijkt dat de stereotype die gevormd is eigenlijk fout is. Toch lijkt er een kern van waarheid in deze stereotype te zitten. Uit verschillende studies (Meier, Robinson, Carter & Hinsz, 2010) is gebleken dat aantrekkelijkheid correleert met extraversie en goede sociale vaardigheden. Kan hieruit geconcludeerd worden dat mensen die extravert zijn, ook fysiek aantrekkelijk zijn?

Mensen die extravert zijn, zijn spraakzaam en uitgaand, ontmoeten graag nieuwe mensen en gaan naar nieuwe plekken, zijn actief en soms impulsief en avontuurlijk, raken snel verveeld en hebben een hekel aan routine en monotonie. Aan het andere uiteinde van extraversie zit introversie. Deze persoonlijkheidskenmerk omvat het tegenovergestelde van bovenstaande (Larsen & Buss, 2010).

Volgens de theorie van Eysenck (1967) en volgens de theorie van een optimale niveau van opwinding is er een verklaring waarom mensen zich extravert of introvert gedragen. De theorie van een optimale niveau van opwinding (Hebb, 1955) stelt dat mensen gemotiveerd zijn om een optimale niveau van opwinding te bereiken. Wanneer zij onder dit niveau zitten, is een stijging in niveau een beloning. Omgekeerd geld dat wanneer zij boven het niveau zitten, een daling in niveau geld als een beloning. Denk maar aan een presentatie geven. Wanneer je slaperig en niet goed uitgerust bent, onder het optimale niveau, komt dit niet ten goede van de presentatie. Onder het optimale niveau is net zo erg als boven het optimale niveau, wanneer je bijvoorbeeld extreem nerveus bent. Er is dus een optimale niveau van opwinding nodig om de presentatie goed te doen laten verlopen.

De theorie van een optimale niveau van opwinding komt voort uit de ideeën van Eysenck (1967) over extraversie. Hij stelt namelijk dat mensen die introvert zijn gekarakteriseerd worden door een hoge niveau van activiteit in het brein, waardoor zij teveel stimuli naar binnen krijgen. Introverts houden zich bezig met introvert gedrag omdat zij hun al hoge niveau van opwinding op peil moeten houden. Zij zitten dus vaak al boven hun optimale niveau, waardoor zij zich meer ingetogen en geremd gedragen. In tegenstelling tot introverts houden extroverts zich bezig met extrovert gedrag omdat zij hun lage niveau van opwinding omhoog moeten krijgen. Zij zoeken daardoor meer stimulerende activiteiten.

Mensen gedragen zich dus op een manier die in overeenstemming is met hun niveau van opwinding. Een algemene aanname is dat iedereen voortdurend streeft naar het maximaliseren van hun niveau van geluk. Uit onderzoek (Tamir, 2009) is echter gebleken dat de motivatie om geluk te voelen, verschilt per individu en per situatie. Zo blijkt dat mensen hoog in extraversie, ook hoog scoren op geluk. Mensen die echter laag scoren op extraversie, laten een zwakke voorkeur  zien voor geluk, ondanks het plezier dat zo’n emotie brengt. In dezelfde studie kwam ook naar voren dat mensen die extravert zijn, sterkere motieven laten zien voor een stijging in geluk, dan mensen die introvert zijn. Deze verschillen kwamen echter alleen naar voren wanneer er sprake was van een taak waarbij inspanning verwacht werd. Bij een taak waar geen inspanning werd verwacht, was er geen verschil tussen extraverts en introverts. Mensen die extravert zijn moeten meer activiteiten doen om hun geluk te bereiken, terwijl mensen die introvert  zijn, hun niveau van geluk al hebben bereikt, of er zelfs boven zitten (Eysenck, 1967). Daardoor worden mensen die extravert zijn sneller gezien als aantrekkelijk, omdat zij meer aantrekkelijker activiteiten doen. Introverts kunnen al blij zijn met een puzzel (Larsen & Buss, 2010).

De bekende zin ‘schoonheid zit van binnen’ hoeft dus niet op te gaan. Schoonheid kan van binnen én van buiten zitten. Extraversie wordt gezien als aantrekkelijker dan introversie, maar daar houdt het niet bij op. Mensen die extravert zijn worden vaak ook als fysiek aantrekkelijker gezien dan mensen die introvert zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

De gevolgen van kindermishandeling

Wat is kindermishandeling en wat doet het met een kind?

Wat kan je doen met zeep

Alternatieve gebruikswijzen voor zeep

Wat gelooft een christen?

Wat is het christendom en wat gelooft een christen?

Mantelzorg

Functioneel gezondheidspatroon:mantelzorg

Domestic Violence

Huishoudelijk Geweld, Huwlijkse Mishandeling is een Legale Mishandeling binnen het Legale Huwlijk

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Mijn droomhuis in Frankrijk

Super goedkoop vakantiehuisje in Frankrijk, een droomhuis in Frankrijk, daar droom ik al jaren van.

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.

Westerse astrologie: Steenbok

Steenbok als jouw sterrenbeeld

De 3 soorten Joden

Informatie over 3 soorten Jode

Tips voor een betere conditie en een gezondere levensstijl

Praktische tips om je conditie en je levensstijl te verbeteren. Een betere gezondheid is een betere kwaliteit van leven!

Werking van humor in reclame

Hoe werkt humor in een reclamespotje?

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

Een stalkende ex - wat doe je eraan?

Het einde van een relatie als begin van eindeloos lastigvallen.

Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Veel moeders vinden het zwangerschapsverlof van 16 weken te kort. Waar lopen zij tegen aan en hoe gaan zij ermee om.

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Wat is mijn persoonlijkheid?

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

Sterrenbeelden.

Wat is een sterrenbeeld en welke zijn er?

Omarm je woede - Thich Nhat Hanh (recensie)

Hoe op een Boeddhistische manier om te gaan met woede

Zuinig en winkelen

Drie tips om te proberen zuininger te winkelen

Beoordelingsfouten

Hoe beoordelen wij als mensen anderen en situaties.

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag