Schoonheid zit van binnen én van buiten


Publicatie datum:

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Gesponsorde koppelingen

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Extraversie wordt wel gezien als een positief interpersoonlijke kwaliteit. Deze stereotype wordt echter bestreden met zinnen als schoonheid zit alleen van binnen of schoonheid zit hem in het oog van de toeschouwer en zo blijkt dat de stereotype die gevormd is eigenlijk fout is. Toch lijkt er een kern van waarheid in deze stereotype te zitten. Uit verschillende studies (Meier, Robinson, Carter & Hinsz, 2010) is gebleken dat aantrekkelijkheid correleert met extraversie en goede sociale vaardigheden. Kan hieruit geconcludeerd worden dat mensen die extravert zijn, ook fysiek aantrekkelijk zijn?

Mensen die extravert zijn, zijn spraakzaam en uitgaand, ontmoeten graag nieuwe mensen en gaan naar nieuwe plekken, zijn actief en soms impulsief en avontuurlijk, raken snel verveeld en hebben een hekel aan routine en monotonie. Aan het andere uiteinde van extraversie zit introversie. Deze persoonlijkheidskenmerk omvat het tegenovergestelde van bovenstaande (Larsen & Buss, 2010).

Volgens de theorie van Eysenck (1967) en volgens de theorie van een optimale niveau van opwinding is er een verklaring waarom mensen zich extravert of introvert gedragen. De theorie van een optimale niveau van opwinding (Hebb, 1955) stelt dat mensen gemotiveerd zijn om een optimale niveau van opwinding te bereiken. Wanneer zij onder dit niveau zitten, is een stijging in niveau een beloning. Omgekeerd geld dat wanneer zij boven het niveau zitten, een daling in niveau geld als een beloning. Denk maar aan een presentatie geven. Wanneer je slaperig en niet goed uitgerust bent, onder het optimale niveau, komt dit niet ten goede van de presentatie. Onder het optimale niveau is net zo erg als boven het optimale niveau, wanneer je bijvoorbeeld extreem nerveus bent. Er is dus een optimale niveau van opwinding nodig om de presentatie goed te doen laten verlopen.

De theorie van een optimale niveau van opwinding komt voort uit de ideeën van Eysenck (1967) over extraversie. Hij stelt namelijk dat mensen die introvert zijn gekarakteriseerd worden door een hoge niveau van activiteit in het brein, waardoor zij teveel stimuli naar binnen krijgen. Introverts houden zich bezig met introvert gedrag omdat zij hun al hoge niveau van opwinding op peil moeten houden. Zij zitten dus vaak al boven hun optimale niveau, waardoor zij zich meer ingetogen en geremd gedragen. In tegenstelling tot introverts houden extroverts zich bezig met extrovert gedrag omdat zij hun lage niveau van opwinding omhoog moeten krijgen. Zij zoeken daardoor meer stimulerende activiteiten.

Mensen gedragen zich dus op een manier die in overeenstemming is met hun niveau van opwinding. Een algemene aanname is dat iedereen voortdurend streeft naar het maximaliseren van hun niveau van geluk. Uit onderzoek (Tamir, 2009) is echter gebleken dat de motivatie om geluk te voelen, verschilt per individu en per situatie. Zo blijkt dat mensen hoog in extraversie, ook hoog scoren op geluk. Mensen die echter laag scoren op extraversie, laten een zwakke voorkeur  zien voor geluk, ondanks het plezier dat zo’n emotie brengt. In dezelfde studie kwam ook naar voren dat mensen die extravert zijn, sterkere motieven laten zien voor een stijging in geluk, dan mensen die introvert zijn. Deze verschillen kwamen echter alleen naar voren wanneer er sprake was van een taak waarbij inspanning verwacht werd. Bij een taak waar geen inspanning werd verwacht, was er geen verschil tussen extraverts en introverts. Mensen die extravert zijn moeten meer activiteiten doen om hun geluk te bereiken, terwijl mensen die introvert  zijn, hun niveau van geluk al hebben bereikt, of er zelfs boven zitten (Eysenck, 1967). Daardoor worden mensen die extravert zijn sneller gezien als aantrekkelijk, omdat zij meer aantrekkelijker activiteiten doen. Introverts kunnen al blij zijn met een puzzel (Larsen & Buss, 2010).

De bekende zin ‘schoonheid zit van binnen’ hoeft dus niet op te gaan. Schoonheid kan van binnen én van buiten zitten. Extraversie wordt gezien als aantrekkelijker dan introversie, maar daar houdt het niet bij op. Mensen die extravert zijn worden vaak ook als fysiek aantrekkelijker gezien dan mensen die introvert zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

De voordelen van flesvoeding

Borstvoeding wordt aanbevolen, maar flesvoeding heeft ook voordelen.

Sterrenbeeld: Stier

Beschrijving van het sterrenbeeld Stier.

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.

DNA ontrafeld

De opbouw en structuur van DNA.

Carriere of thuisblijfmoeder?

Carriere of thuisblijfmoeder? waar dien je rekening mee te houden?

Een cadeautje vinden

Vind het perfecte cadeautje voor je partner, je ouders of je vrienden.

Alles voor een goede hechtingsrelatie.

Hechting is nodig voor een goede relatie tussen kind en verzorger. Hieronder de 5 factoren voor een goede hechtingsrelatie.

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld

De illusie van de prins op het witte paard

Veel vrouwen dromen van hun prins op het witte paard. Maar bestaan die eigenlijk nog wel?

18 jaar en zwanger, hoe moet dat nu?

Je bent 18 jaar en zwanger. Hoe gaat dit met je opleiding? Geld? een huis? hoe vertel je het aan je ouders?

Domestic Violence

Huishoudelijk Geweld, Huwlijkse Mishandeling is een Legale Mishandeling binnen het Legale Huwlijk

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Je baby en de eerste tandenborstel

Hoe en wanneer begin je met tandenpoetsen en hoe zorg je ervoor dat je baby het leuk vindt

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Vrouwen fantaseren vanaf jonge leeftijd over bruiloft

Vrijgezelle vrouwen denken er op jonge leeftijd al over na hoe hun toekomstige bruiloft er uit moet gaan zien.

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Hoe is het om een tienermoeder te zijn ?

Een tienermoeder, veel mensen hebben hun oordeel daar wel over maar hoe zit het nu echt ?

Het korte termijn geheugen

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Je baby en de eerste tandjes

Hoe ga om ermee om en hoe help je je baby met de pijn

De verplichtingen van de Islam

Informatie over de verplichtingen van de Islam

Tips voor zwangere vrouwen

antwoorden voor zwangere vrouwen

Wat te doen bij een asbest vermoeden?

Weet jij wat je moet doen bij het vermoeden van asbest? Veel mensen namelijk niet. Daarom hier een uitleg.