Secret, of logica


Publicatie datum:

Secret, een ophef over logica in een vorm van ongeloof

Gesponsorde koppelingen

The Secret, die een handleiding blijkt te kunnen zijn voor velen. Maar wat is de ophef nu die erover gemaakt wordt? Het antwoord zal simpel blijken te zijn: "Verantwoording."

 De verantwoording nemen voor alles wat je gebeurt is een heel moeilijk gegeven. Het zet je namelijk in een daglicht waar velen niet willen zijn. Liever is men het slachtoffer waar gebeurtenissen plaats vinden waar men niets aan kan veranderen. Slachtoffer van zovele dingen, en altijd is de ander de schuldige.

Moeilijk is het dan om op een heel andere manier om te gaan met je eigen gebeurtenissen. Ben je zelf dan verantwoordelijk voor dat ongeluk, voor alles wat je is gebeurt? Niemand die dit totaal wil geloven. En mensen trekken dan verder naar reincarnatie theorieen, naar God die beslist, of zelfs hetLot dat voor je beslist. Maar geen enkel mens wil eigenlijk die hele grote verantwoording dragen, omdat dit simpelweg te zwaar is om te dragen.

Voor een heleboel wat er gezegd wordt is er een logische verklaring. Natuurlijk kun je de schuld geven aan je eigen alcoholistische ouders, dat jij alcoholist bent. Dan ben je dus het slachtoffer, en kun JIJ er toch niets aan doen? Dit is de makkelijkste manier om hulp te krijgen en compassie van mensen in iets wat je doet waar je zelf ook wel van weet dat dit de verkeerde levensstijl is.

Ook kun je de scheiding van je ouders de schuld geven, waardoor jij het niet aandurft om een echte relatie aan te gaan. Zo zijn er talloze voorbeelden van de schuld proberen af te schuiven. Maar ondanks deze bijzondere uitweg, bestaat er nog zoiets als eigen keuzes en een eigen wil. Maar als iemand zegt dat jij niet anders wil leven, zal men in een verdediging schieten. Het is dan de woordenkeuze die er gemaakt wordt, die deze verdediging teweeg brengt, niet het gene wat ermee bedoelt wordt.

Je hebt dus inderdaad bezit van je eigen wil. En zodra je problemen af gaat schuiven en er andere theorieen op los gaat laten, dan bevindt jij jezelf automatisch in de slachtofferrol. Boeten voor je daden, karma van een vorig leven, het is zo simpel om het daarmee af te doen. In dit leven hoef je dan niet zoveel te veranderen, want immers was je "vorige ikkie" schuldig en kan jij er niets aan doen. Het lot de schuld geven van iets dat je gebeurt is helemaal een simpel iets, want dan ben jijzelf helemaal niet meer in beeld, zelfs je vorige ikkie niet. En alles afschuiven op een God, is iemand anders iets in de schoenen schuiven waarvan je helemaal niet zeker kan weten of dit zijn bedoeling is geweest.

Kijken naar je eigen keuzes in dit leven is eigenlijk wat The Secret van je vraagt. Niets meer en niets minder. Indien je daar serieus naar zal kijken, dan zal je dus op gaan vallen dat een heleboel gebeurtenissen dus gebaseerd zijn op wat jij hebt gedacht, wat je in je binnenste gelooft.

Alleen rijk worden, is niet de boodschap die gebracht wordt. De boodschap is om elk probleem waar je voor komt te staan te bekijken of je op een of andere manier niet zelf de keuze hebt gemaakt door wat je zelf hebt gedacht over een bepaalde situatie. Wilde je rust en niet meer aan het werk, en ben je nu failiiet? Is dat de reden van je faillesement, of geef je de schuld aan de credietcrises?  

Ben je stiekem geintresseerd in die andere baan, maar durf je niet vanwege je verantwoording? Misschien is dat ontslag helemaal geen ramp, maar juist een kans om te gaan doen wat je daadwerkelijk wilde doen?

Ontevreden in je huwelijk, maar niet een echte reden om te kunnen scheiden? Is het vreemd gaan van je partner niet het mooiste cadeau wat je hebt kunnen krijgen in dit geval?  Je bent nu vrij om te mogen scheiden, want dat zal iedereen wel van je begrijpen.

Elke gebeurtenis kun je op deze manier gaan bekijken. Jouw oorspronkelijke gedachte, die je soms niet eens hardop hebt durven vertellen aan niemand. Dat is de boodschap.

Jij en je vriendje die samen een lot kopen, en jij in de wolken over de gedachte daarmee samen te kunnen gaan wonen. Maar je vriendje wil helemaal niet samen wonen, die vond het nog zo prettig bij zijn moeder thuis. Het winnende lot wordt op die manier van je afgenomen zonder dat er een schuldige voor wordt aangewezen. Want zijn gedachtens waren verborgen voor jou. Het resultaat is dat je het logisch vind dat je niet wint, omdat er zovele mensen niet winnen. Maar was dit wel de reden?

Kijk dus goed om je heen, naar de mensen die je om je heen hebt verzameld. Wat zijn hun wensen, en wat zijn jouw wensen. Kun je een patroon ontdekken waarom een heleboel dingen mislukken. 2 gedachtens die aan hetzelfde touwtje trekken, maar de andere kant van het touwtje. Je bereikt dan eigenlijk niets, je staat dan stil. Maar ook kan het zijn dat die 2 verschillende gedachtens zo sterk zijn, dat uiteindelijk een scheiding zou kunnen volgen om toch te kunnen bereiken wat je zo graag gewenst hebt.

Probeer in dit geval niet alles weg te wuiven omdat je niet kunt bedenken waarom er dan hongerige kindjes in derde wereldlanden niet kunnen wensen wat ze willen. Want niet overal voor bestaat een simpel antwoord. Er is wel een antwoord, maar niet eentje die jou misschien bevalt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het niet bestaat.

Kijk dus in alle redelijkheid, en beperk je alleen tot je eigen gezin. Probeer keuzes te maken die dicht bij je gevoel ligt wat je graag zou willen. Dat is in ieder geval een zekerheid op een gelukkiger bestaan voor jezelf. En dat is het gene waar The Secret voor bedoelt is.

Sylvia


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Het korte termijn geheugen

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

De ontwikkeling in de baby- en peutertijd.

De ontwikkeling in de baby- en peutertijd.

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

10 gratis tips voor valentijnsdag

10 gratis tips voor Valentijnsdag om je partner mee te verassen

Als je vastloopt in je gedachten,gevoel en gedrag: Schema therapie

De werking van schematherapie

Positief denken

Tips om je leven een positieve draai te geven

Je verjaardag vieren

feest vieren

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.

co-sleeping in context

literatuuronderzoek naar de effecten van co-sleeping

Chanoeka

Het joodse feest chanoeka wordt elk jaar gevierd op de 24e dag van de maand kislev. Bij het feest horen een paar bijzondere symbolen en rituelen.

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Gezicht gymnastiek

Tegen rimpels is op een eenvoudige manier zelf iets te doen.

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

Het Veld - De zoektocht naar de geheime kracht van het universum ; Lynne McTaggart (recensie)

Recensie van : Het veld - Lynne McTaggart

Evolutie van de Mens

Een onderzoek naar de evolutie van de Mens

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.

Sterrenbeeld: Kreeft

Beschrijving van het sterrenbeeld Kreeft.

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

Taalontwikkeling en -stimulering 0 tot 5 jaar

de taalontwikkeling en -stimulering van nul tot vijf jaar in het kort

Sterrenbeeld: Weegschaal

Beschrijving van het sterrenbeeld Weegschaal.

Flirten - het ABC van flirten

Het ABC van flirten geeft de basisprincipes van het flirten weer.

Je huis opdelen in area's voor beter overzicht in je schoonmaakwerkzaamheden

een plan om je huis in minder tijd opgeruimder te houden