Seksualiteit


Publicatie datum:

het gedrag dat direct of indirect met de paring samenhangt

Gesponsorde koppelingen

In de natuur houden organismen zich naast eten en veiligheid, voornamelijk bezig met seksualiteit. Maar wat houdt dit woord eigenlijk in?

Seksualiteit is het gedrag dat direct of indirect met de paring samenhangt. Een soort organisme overleeft door zich voort te planten. Er zijn twee soorten voortplanting. Geslachtelijke voortplanting en ongeslachtelijke voortplanting.

Ongeslachtelijke voortplanting

Veel dieren en planten planten zich ongeslachtelijk voor. Er ontstaat een kloon van identieke nakomelingen. Bij ongeslachtelijke voortplanting is er geen voorbereidend gedrag: het is aseksuele voortplanting. Ongeslachtelijke voortplanting heeft als voordeel dat het aantal individuen snel toeneemt. Er is namelijk maar een ouder nodig voor het krijgen van nakomelingen. Een ander voordeel is de grotere overlevingskans. Als de ouder eigenschappen heeft die voordelig zijn in het leefmilieu dan krijgt de nakomeling precies dezelfde gunstige eigenschappen. Dit voordeel kan echter ook omslaan naar een nadeel. Als het leefmilieu veranderd en de gunstige eigenschappen plotseling ongunstig worden dan kan een grote groep met dezelfde eigenschappen in een keer uitsterven.

Geslachtelijke voortplanting

Bij geslachtelijke voortplanting is iedere nakomeling uniek. Je kunt dit binnen je eigen gezien ook zien. Ieder kind krijgt een andere genenmix van pappa en mamma. Geslachtelijke voortplanting wordt ook wel seksuele voortplanting genoemd. Is de genenmix die het organisme doorkrijgt van zijn ouders voordelig dan zal het organisme blijven leven en zullen de gunstige eigenschappen opnieuw overgeerft worden. Is de genenmix nadelig dan zal het organisme hoogswaarschijnlijk uitsterven. Hierdoor past een groep organismen zich steeds aan aan hun leefmilieu. De goede eigenschappen worden doorgegeven, de slechte niet. Dit proces heet natuurlijke selectie. Voordelen van geslachtelijke voortplanting zijn makkelijkere handhaving in een ander leefgebied en betere afwering tegen veranderende ziekteverwekkers.

Partnerkeuze

Het veroveren van een partner, seksuele selectie, is een onderdeel van natuurlijke selectie. Veel dieren leven buiten de voortplantingstijd alleen. De paartijd is de enige tijd van het jaar dat ze elkaars paden kruisen. Mannetjes laten zich vooral lokken door geuren terwijl vrouwtjes meer voor geluiden kleuren en gedrag gaan. De paartijd staat voor de meesten dieren vast als een bepaalde periode van het jaar. De zorg voor de nakomelingen ligt bij de meeste dieren bij de vrouwtjes. Bij dieren komen verschillende typen relaties voor. Sommige dieren zijn polygaam, een mannetje heeft meerdere vrouwtjes en sommige dieren zijn polygaam, een mannetje heeft maar een vrouwtje. Naast de functie voortplanting heeft seksueel gedrag ook vaak de functie van het verminderen van sociale spanningen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

Let op je privacy!

Ben jij je bewust van wat er met al jou gegevens gebeurd?

Wat is mijn persoonlijkheid?

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Grenzen stellen bij kinderen

Als ouders het gedrag van kinderen vervelend vinden, moeten ze grenzen stellen.

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

Ontwikkelingen baby bij twee maanden

Omschrijft de ontwikkelingen van een baby bij twee maanden

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

Hoe is het om een tienermoeder te zijn ?

Een tienermoeder, veel mensen hebben hun oordeel daar wel over maar hoe zit het nu echt ?

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.

Westerse astrologie: Waterman

Waterman als jouw sterrenbeeld

6 goedkope moederdag ideeën

6 Moederdag cadeau ideeën om je moeder te verwennen met Moederdag

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Taalontwikkeling en -stimulering 0 tot 5 jaar

de taalontwikkeling en -stimulering van nul tot vijf jaar in het kort

Een Mirena spiraal voor jonge vrouwen

Maanden achtereen heb ik het Internet afgezocht naar de ervaringen van jongen vrouwen die een Mirena spiraal lieten inbrengen. Er was echter weinig informatie te vinden en aangezien ik de behandeling eenmaal heb gehad, wil ik hier graag meer over vertellen.

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Hoe ontwikkelt je baby zich van maand 0 tot en met 12?

Een beschrijving van je baby's eerste levensjaar, van maand tot maand.

Je verjaardag vieren

feest vieren

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Handleeskunde

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt?

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.