Sparen voor de kinderen


Publicatie datum:

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Gesponsorde koppelingen

Onderzoek wijst uit dat tachtig procent van de Nederlandse ouders spaart voor hun kinderen. De meeste doen dat om later de studie te kunnen betalen, sommigen om hun zoon of dochter een leuk startkapitaal mee te geven. Maar welke spaarvormen zijn er en wat past het beste bij jou? Dat hangt helemaal af van jouw wensen en omstandigheden.

Sparen op de bank of kiezen voor een spaarplan

Er zijn twee manieren waarop je geld kunt sparen voor je kinderen: via de bank of via een verzekerde spaarplan. Sparen op de bank levert niet of nauwelijks rente op (minder dan twee procent), maar is wel heel flexibel. Je kunt naar behoefte geld inleggen, extra storten en opnemen. En in dat laatste zit een groot gevaar: meer dan de helft van de ouders die via de bank spaart, bereikt hun doel niet. Het geld wordt voortijdig weer opgenomen.

Een spaarplan biedt de zekerheid van een hogere, vaak gegarandeerde rente (van drie tot acht procent). Ook kun je verzekeren dat er voor jouw kindje wordt doorgespaard, wanneer jou iets zou overkomen. Maar tegenover het voordeel van een hoge opbrengst staat dat je minder gemakkelijk geld kunt opnemen. Welke manier van sparen past bij jouw? Dat hangt af van wanneer je het geld nodig hebt. Als jouw knd binnen tien jaar gaat studeren, dan kun je het geld het beste op de bank zetten. Wanneer je pas over meer dan tien jaar geld nodig hebt, dan kun je het beste voor een spaarplan kiezen.

Verschillende spaarplannen

Sommige spaarplannen zijn flexibel en kunnen worden aangepast aan veranderingen in je privesituatie. Je mag jouw inleg verhogen of verlagen, extra stortingen doen en het geld gespreid opnemen. Dat laatste is bijvoorbeeld heel handig als je het spaarplan wilt gebruiken om de studiekosten te betalen. Je hebt dan gedurende vier of vijf jaar geld nodig in plaats van een groot bedrag ineens. Bij ouderwetse spaarplannen spreek je aan het begin van de looptijd af hoeveel je per maand of kwartaal spaart. Je kunt dat eigenlijk niet meer veranderen. Omdat sparen voor de kinderen meestal een lange termijn heeft, is het verstandig om te kiezen voor een flexibel spaarplan. Een goede financieel adviseur kan je de juiste producten wijzen.

Garantie en rendement

Sparen bij de bank biedt je nooit zekerheid. Je krijgt een bepaalde rente (vaak een hogere instaprente) die vervolgens elke maand zal varieren. Past sparen op de bank bij jou, omdat je het geld, omdat je het geld al binnen tien jaar nodig hebt, dan is het verstandig om te kiezen voor een bank die niet stunt met hoge instaprentes. Je betaalt die hoge instaprente namelijk altijd zelf. Ook hier geldt dat een onafhankellijk financieel adviseur in staat is je de weg te wijzen.

Spaarplannen zijn er met en zonder garantie. Spaarplannen met garantie bieden je een minimumrente van drie procent. Door de winstdeling loopt het rendement in de praktijk op tot zo een zes of zeven procent. Spaarplannen zonder garantie beleggen meestal in aandelen of in een combinatie van aandelen en vastrentende waarden. De verwachte opbrengsten zijn vaak iets hoger (zo een acht procent), maar je kent het gezegde: in het verleden behaalde rendementen zijn geen garantie voor de toekomst: welk soort spaarplan bij jou past, hangt helemaal af van of je zekerheid zoekt of juist de hoogste opbrengst.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.

De versierkunstenaar

Het leven van een versierkunstenaar.

Wat is de beste gratis dating site?

De meeste nieuwe relaties ontstaan tegenwoordig via een internet date maar wat is de beste gratis dating site?

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld

Hoe om te gaan met een kind met ODD

In dit artikel gaan we in op de gedragsstoornis ODD en hoe om te gaan met kinderen met ODD

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

Afleren van duimen

Het afleren van duimen is meestal lastig omdat kinderen zich er amper bewust van zijn dat ze het doen Wie strijd hierover wilt voorkomen, geeft zijn duimende of vingerzuigende baby al vroeg een fopspeen.

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy en zijn geschiedenis over de eeuwen heen.

Westerse astrologie: Waterman

Waterman als jouw sterrenbeeld

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Leren problemen op te lossen

Leren problemen op te lossen + schema

Wat is het geheugen nou precies?

Waarom is het geheugen nou zo belangrijk? En hoe zit het geheugen precies in elkaar? Deze serie artikelen gaan daar proberen antwoord op te geven.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Sterrenbeeld: Waterman

Beschrijving van het sterrenbeeld Waterman.

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Numerologie en geboortedag: 9, 18, 27

Geboren zijn op de 9e, 18e en de 27e van de maand

Woordspelingen: Wat zijn het precies?

Woordspelingen hebben vaak een komisch effect. Tenminste dat is de bedoeling want sommige zetten je echt aan het denken...

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

De trappisten

Het ontstaan van de monniken die uw trappist, die u op een zomerse namiddag op en gezellig terrasje zit te drinken, hebben gebrouwen.

De nozems

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Secret, of logica

Secret, een ophef over logica in een vorm van ongeloof

Let op je privacy!

Ben jij je bewust van wat er met al jou gegevens gebeurd?