Verslaafd aan drugs


Publicatie datum:

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

Gesponsorde koppelingen

Een drugsverslaving is een chronische ziekte. Het wordt gekaraktiseerd door veranderingen in het brein, wat resulteerd in een constant verlangen naar drugs. Drugs verschillen veel van elkaar, maar ze hebben wel een grote overeenkomst. Het is verslavend. In dit artikel wordt besproken langs welke weg drugs het brein en het gedrag beïnvloeden. Ook wordt er besproken wat de middelen met elkaar gemeen hebben en wat drugs verslavend maakt.

Er zijn verschillende manieren om drugs naar de hersenen te krijgen. Voorbeelden van methoden zijn roken, injecteren, snuiven of drinken. De snelste manier echter om een drug naar het brein te brengen is om het te roken. Het rook komt in de longen en daar komt het in het bloed. Eenmaal in het bloed circuleert het nicotine rond met neuronen. Tussen de neuronen zijn ruimtes om te communiceren met elkaar. Dat worden synapsen genoemd. In een synaps worden chemicaliën vrijgelaten door een neuron om met de andere neuron te communiceren. Die chemicaliën worden neurotransmitters genoemd. Er worden verschillende types of neurotransmitters losgelaten. Het type dat gebruikt wordt in de beloning regio van de hersenen wordt dopamine genoemd. De beloning regio zorgt voor een plezier gevoel nadat een bepaald gedrag is uitgevoerd, zoals eten, drinken of seks. De beloning regio van de hersenen zorgt ervoor dat het gedrag nog een keer herhaald wordt. Dit gebeurt omdat het is verbonden met dat deel van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor geheugen en gedrag. Drugs kunnen transmissies in synapsen vermakkelijken of verhinderen. Drugs dat het effect van een neurotransmitter blokkeert heet een antagonist. Een drug dat het effect verhoogd of minimaliseerd heet een agonist. De cel dat het bericht zal ontvangen heeft dopamine receptors, waar de dopamine zich aan zal hechten. Nadat de dopamine zijn werk heeft gedaan, wordt de dopamine weer opgenomen. Drugs zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, wat voor een intents fijn gevoel zorgt. Dat wordt onthouden, wat weer voor herhaling van het gedrag zorgt. Dus opnieuw wordt er drugs gebruikt om hetzelfde gevoel te creëren. Het brein past zich vervolgens aan de drugs aan. Ook regio’s buiten de beloning regio worden aangetast door de drugs. De regio’s geheugen, leren en oordeel veranderen. Wanneer dit gebeurt wordt het ‘zoeken naar drugs gedrag’ een gewoonte.

Ondanks dat drugs verschillen op meerdere manieren, delen ze een bepaald effect op dopamine synapsen. Bijna alle drugs verhogen het uitstoten van dopamine. Een substantie wordt in de eerste plaats genomen als een poging om een pleziere ervaring te ervaren. De drug wordt vervolgens meer een meer genomen. Het lichaam merkt dat er wat fout is en probeert het lichaam aan te passen. Zo worden bijvoorbeeld het aantal dopamine receptoren verminderd. Omdat er steeds drugs worden genomen, treedt er tolerance op. Het lichaam raakt eraan gewend. Het gevolg is dat de gebruiker steeds meer drugs moet gebruiken voor hetzelfde effect. Zo raakt de gebruiker afhankelijk van de drug, omdat het lichaam vraagt om meer.

Hoe kan het dan dat heel verschillende stoffen toch een gelijk effect hebben? Er worden twee soorten drugs vergeleken om het duidelijk te maken. Eerst wordt heroïne besproken. In het brein zijn inhibiterende neurotransmitters actief die neurale activiteiten controleren. Wanneer inhibiterende neurotransmitters zich binden aan receptors, beletten ze de vrijlating van dopamine. Een exciterende synaps zorgt juist voor de activatie van een neuron. Wanneer een bepaald gedrag zorgt voor dopamine regelt het lichaam op een natuurlijke manier het afsluiten van inhibiterende neurotransmitters. Zo kan dopamine vrij worden gelaten en een gevoel van plezier opleveren. Wanneer er heroïne komt in het lichaam zorgt het gelijk voor het afsluiten van inhibiterende neurotransmitters en kan de dopamine vrij worden los gelaten, zonder er een bepaald gedrag voor uit te oefenen. De tweede drug die besproken wordt is cocaine. Na een bepaalde gebeurtenis die zorg voor vrijlating van dopamine, gaat dopamine zich binden aan zijn receptor om vervolgens weer terug te gaan. Cocaine echter blokkeert de dopamine transporters, waardoor de dopamine in de synaps blijft rond drijven. Zo wordt de cel overgestimuleerd, wat weer een plezierig gevoel geeft.

In het lichaam communiceren neuronen met elkaar door middel van neurotransporters. Die stoten chemicaliën uit, die weer in de synapsen terecht komen om de boodschap door te geven naar de andere neuron. Drugs zorgt dat er veel veranderd in de synapsen, zoals de uitstoot van dopamine. Door drugs wordt er meer dopamine uitgestoot of blijft het in de synapsen hangen, waardoor er een plezier gevoel optreedt. Het lichaam vraagt om steeds meer drugs waardoor de gebruiker er afhankelijk van wordt. Zo raken mensen verslaafd aan drugs. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Ga niet voor middelmatigheid!

Creeer je eigen leven. Ga niet voor middelmatigheid!

Reptieleneieren en babyaapjes

Wie zal er het eerste – ik – zeggen?

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Westerse astrologie: Ram

Het eerste sterrenbeeld in de westerse astrologie

Gedragsproblemen bij pleegkinderen

Hoe ga je om met gedragsproblemen van je pleegkind

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

Ontwikkelingen baby bij twee maanden

Omschrijft de ontwikkelingen van een baby bij twee maanden

Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

Relaties en het spreken van de waarheid.

Hoewel het spreken van de waarheid in een relatie soms moeilijk is het altijd beter dan te liegen.

Eerste stapjes -waar blijven die?

de eerste stapjes van uw baby z

Wat is het geheugen nou precies?

Waarom is het geheugen nou zo belangrijk? En hoe zit het geheugen precies in elkaar? Deze serie artikelen gaan daar proberen antwoord op te geven.

Existentialisme en verantwoordelijkheid

Het existentialisme is een filosofie die over de verantwoordelijkheid van de mens gaat.

Je huis en de omgeving

Je huis en de omgeving

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.

Het voorbereiden van mijn homohuwelijk.

Met dit artikel maak ik een begin met de serie artikelen over het wel en wee tijdens de voorbereidingen van mijn eigen homohuwelijk.,

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

In 5 stappen naar een gedisciplineerd kind

Een kort 5 stappen plan met tips!

Westerse astrologie: Leeuw

Leeuw als sterrenbeeld

Korte beschrijving van de zeven waardensystemen

welke kleur past bij u? een leuk spel om te doen bij bijvoorbeeld een bedrijfsuitje

Droominterpretatie!

Droominterpretatie is erg moeilijk, omdat je te maken hebt met je hogere zelf, die op vele manieren kan communiceren met je. Dromen kunnen symbolisch, letterlijk, een les, een voorgevoel, een verkapte astrale ervaring of de verwerking van gebeurtenissen van de dag zijn.

De versierkunstenaar

Het leven van een versierkunstenaar.

Een cadeautje vinden

Vind het perfecte cadeautje voor je partner, je ouders of je vrienden.