Zindelijk worden kost tijd


Publicatie datum:

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk? en hoe weet ik dat mijn kind er aan toe is?

Gesponsorde koppelingen

Zindelijkheid is, net als leren lopen en praten, een ontwikkelings-en rijpingsproces. Om zindelijk te kunnen worden, moeten kinderen iets begrijpen, iets kunnen en iets willen.

Gesponsorde koppelingen

- ze moeten begrijpen dat het plasje in het potje hoort. Als ze andere kinderen dit zien doen, begrijpen ze ook sneller waar het potje voor dient.

- Ze moeten kunnen voelen dat ze een plasje moeten doen. Ook moeten ze in staat zijn de spieren van de blaas en de darmen onder controle te houden, totdat ze op het potje of op het toilet zitten.

- Ze moeten willen meewerken. Als je je kind dwingt iets op het potje te doen, dan werkt dat bijna altijd averechts. Hoe meer nadruk je erop legt, des te hardnekkiger zal je kind vast houden aan het niet doen. Zeker in deze fase, waarin kinderen koppig hun eigen wil doorzetten, moet je iederen machtsstrijd zien te voorkomen. Kinderen worden namelijk in hun eigen tempo zindelijk. Ze hebben daar alleen een steuntje in de rug bij nodig.

Laat je kind wennen aan het potje door het tussen zijn spulletjes te zetten. Laat hem er af en toe met kleren aan op zitten. Misschien kan de beer of de pop er ook eens op. Misschien lukt het je om op de momenten dat je weet dat hij wat moet doen, je kind op het potje te zetten.

Doet je kind toevallig een plas, laat dan merken dat je daar blij mee bent. Zeg ook dat het fijn is dat het nu een droge broek heeft. Spoel de plas nu niet direct weg door de wc. Het is tenslotte toch een product van je kind. Trek wat later de wc door en zeg ‘dag plas’

Zodra je kind je waarschuwt met de woord ‘bah’ en ‘nat’ of ‘plas doen dan is hij echt toe aan zindelijk worden. Je kind voelt namelijk aan dat er een plasje in aantocht is en weet dat de plas in het potje hoort. Zet nu het potje op een vaste plaats, liefst bij de wc. Let nu vooral op dat je meer aandacht besteedt aan het droog blijven.

Stimuleer je kind om steeds te kijken of hij nog een droge broek heeft. Prijzende woorden voor het droog blijven, moedigen je kind aan om steeds op het potje te gaan. Verwacht nu niet dat je kind zonder luier de auto in kan. Het kan ook nog wel even duren voordat je kind ook ‘s nachts zindelijk is. De meeste kinderen zijn rond hun derde jaar overdag en rond het vierde jaar ‘s nachts zindelijk.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Kiezen voor jezelf

Welke keuzes moet je maken om gelukkig te worden?

De jeugdbeweging anno 2010

jeugdbeweging anno 2010

Westerse astrologie: Stier

Stier als sterrenbeeld

Een Mirena spiraal voor jonge vrouwen

Maanden achtereen heb ik het Internet afgezocht naar de ervaringen van jongen vrouwen die een Mirena spiraal lieten inbrengen. Er was echter weinig informatie te vinden en aangezien ik de behandeling eenmaal heb gehad, wil ik hier graag meer over vertellen.

Een goed hoofdkussen vinden

Slapeloze nachten, pijnlijke schouders, nekklachten en hoofdpijn kunnen allemaal veroorzaakt worden door een verkeerd of oncomfortabel hoofdkussen. Een goed hoofdkussen met de juiste ondersteuning is daarom ook van groot belang voor een gezonde, goede nachtrust.