Opa van de boerderij


Publicatie datum:

Wie kent hem niet, Opa van de boerderij?

Gesponsorde koppelingen


Opa van de boerderij is al jarenlang een vertrouwd gezicht op de laatste pagina van het weekblad Boerderij. Bijna iedereen kent deze oude man wel met zijn duidelijke boodschappen. Samen met zijn zoon Thijs, diens vrouw Loes en Opa's grappige hond Bertus beleeft hij allerlei avonturen. Ook boer van Beusekom speelt vaak een grote rol in de strips. Toch is ook de ogenschijnlijk onveranderde Opa beinvloed door de huidige tijd. Zo heeft hij onlangs een mobieltje aangeschaft en komen er steeds modernere voorwerpen in de strip voor. In dit artikel zal ik wat achtergrondinformatie geven over Opa, zodat iedereen weer helemaal op de hoogte is van deze bijzondere strip. 


 

Geschiedenis

Er zijn maar weinig strips die al zo lang bestaan als Opa. Het vakblad Boerderij verscheen voor het eerst in oktober 1915 en het schijnt dat toen ook de Opa is ontstaan. Opa is echter niet onafgebroken het boegbeeld van de Boerderij geweest. In 1971 werd de strip weer opgepakt en ironisch genoeg beginnen de meeste lezers het vakblad sindsdien van achter naar voren te lezen in plaats van andersom. Je hoeft maar 1 blik op Opa te werpen en je weet weer welke bespottelijke ontwikkelingen zich er in die week hebben voorgedaan. Komen er bijvoorbeeld belachelijke regels vanuit de politiek of bemoeien dierbeschermingsorganisaties zich teveel met de boerderij? Dan steekt Opa er zoals gewoonlijk de draak mee en daarom druipt de strip nogal eens van sarcasme, wat vaak een glimlach van herkenning oproept bij de lezer. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de strip die gaat over de finalist van The Voice of Holland, Johannes. Overigens bezit de strip ook een flinke dosis droge humor. Opa is namelijk de persoon die altijd wat te foeteren heeft en wordt dikwijls geconfronteerd met zijn eigen woorden, wat grappige beelden oplevert. Wat opvalt is dat Opa altijd dezelfde kleren aanheeft, net als de andere personages. Hierdoor zijn ze makkelijk te herkennen en lekker zichzelf. Opa's ogen zijn overigens nooit te zien. Eenmaal heeft Opa met ogen en al in de strip gestaan, maar dit werd niet gewaardeerd en sindsdien bedekt de pet zijn halve gezicht weer. Doordat Opa sinds 1971 elke week in het blad Boerderij verschenen is, is de affiniteit met hem groot onder de lezers. Zoals gezegd... Opa is niet meer weg te denken, zonder hem is het vakblad incompleet! 

Striptekenaars

Van 1971 tot maart 2004 heeft Henk Groeneveld de Opa getekend. Daarna heeft hij het stokje overgedragen aan Herman Roozen. Een grote verandering die hiermee gemoeid ging was dat de strip veranderde van zwart-wit naar kleur, wat meteen een andere dimensie aan Opa gaf. Kort nadat Herman Roozen was begonnen met de Opa, was er soms flinke kritiek op de nieuwe stijl. Herman Roozen spotte soms via Opa met bijbelse teksten en dat werd niet zo gewaardeerd door de lezers. Na een paar strips die leken op persoonlijke aanvallen veranderde de Opa gelukkig weer in de Opa die iedereen kende. Het enige verschil is dat de Opa in zwart-wit wat ouderwetser was dan de Opa van nu. Opa moest eerst niks hebben van de nieuwste snufjes, maar op dit moment duiken er regelmatig nieuwe ontwikkelingen op in de strip.

Opaproducten

Omdat Opa populairder is dan ooit zijn er verschillende Opaproducten op de markt gebracht. Zo zijn er trekkerbeugels, puzzels, dekbedden, wallpapers en allerlei andere producten verkrijgbaar van deze beroemde man. Omdat Opa zo ontzettend geliefd is, is er zelfs een facebookpagina aangemaakt. Hierop zijn alle strips te vinden en ook Opagerelateerde evenementen en ontwikkelingen. Natuurlijk zijn de laatste strips ook te bekijken op de site van de Boerderij. Ook is er inmiddels een boek geschreven over Opa. Hierin staan de beste strips uit de tijd dat Henk Groeneveld de Opa nog tekende. Het boek heet 'Het beste van Opa' en kwam uit in 2004. Verder zijn de verzamelalbums per jaar verkrijgbaar, voor degenen die de strips later nog eens terug willen lezen. Tevens kun je zo op een leuke manier zien welke ontwikkelingen er door de jaren heen in de landbouw waren. 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie media

Wat is 9gag?

Wat houdt 9gag in?

Georganiseerde Misdaad

Criminele Organisaties zijn Politiek gemotiveerd

Politici en sociale media

Wat maakt Twitter zo populair dat iedereen het doet? Sinds de oprichting van dit sociale netwerk in 2006 hebben miljoenen mensen zich aangemeld en zijn volop aan het ‘tweeten’ geslagen.

Europese bank unie

Welk belang heeft de burger bij een Europese Bank Unie?

Hoogdruk of boekdruk

Hoogdruk of boekdruk

Neorealistische films 1: Ladri di Biciclette

Het meesterwerk van Vittorio de Sica

Wat is Snapchat en hoe verwijder je Snapchap?

Download de gratis snapchat app en lees hoe Snapchat werkt en hoe je Snapchat weer kunt verwijderen.

Twitter, de nieuwe rage.

Waarom is Twitter een groot succes geworden?

Plom de clown, Clowneske vrouwen, grappige vrouwen

Plom de clown als metafoor voor alle clowneske vrouwen, grappige vrouwen en kleurrijke vrouwen.

De impact van social media als Facebook en Twitter

Facebook heeft een grote kracht in het bereiken van mensen. Merthe wilde een verjaardagsfeestje organiseren via facebook, wat gigantisch uit te hand liep.

Mensen worden beetgenomen door onechte baby

Wat doe je als je een kinderbuggy helemaal alleen op straat ziet? Wees gewaarschuwd, het kan de schrik van je leven zijn

Waarom Poetin Oost-Oekraïne niet zal aanvallen

Poetin heeft de wereld in zijn greep. Met veel machtsvertoon voert hij de druk op op de regering van Oekraïne. Gezien de laatste toezeggingen met succes.

Overval

Overval, het overkomt U?

Bloggen

Het hoe en waarom van het bloggen.

Wat is de kracht van Coby Whitmore romantische liefdes taferelen?

Coby Whitmore bracht vrijende paartjes op een romantische maar nooit expliciet seksuele manier in beeld.

Onvoorwaardelijke liefde en vampiers in horror- en actiefilm Blade II.

De horror- en actiefilm Blade II is de tweede film in de Blade-trilogie, gebaseerd op het Marvel Comics personage Blade.

De nieuwe mediarevolutie is in volle gang

“Worden jongeren opgezogen in de Nieuwe Mediarevolutie?”

Mystery popstar rood ontmaskerd.

8-11-2010 Mystery popstar rood heeft zich ontmaskerd.

De 30 September Movement, Indonesia

G30S ook wel bekend bij de Gestapu for Gerakan September Tiga Puluh ook bekend als de Gestok of Gerakan Satu Oktober

Hoe word je Dj? Dj worden als professionional

Dj worden met een opleiding tot Dj, waar moet je zijn en wat kan je leren?

The Tourist (2010)

Een filmrecentie van de film 'the tourist'

StarGate

StarGate een Science Fiction Roman

Geen huwelijk voor Paris Hilton.

Paris verveelt zicht snel...

The Matrix

The Matrix is een sciencefictionfilm uit 1999.

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com