Opa van de boerderij


Publicatie datum:

Wie kent hem niet, Opa van de boerderij?

Gesponsorde koppelingen


Opa van de boerderij is al jarenlang een vertrouwd gezicht op de laatste pagina van het weekblad Boerderij. Bijna iedereen kent deze oude man wel met zijn duidelijke boodschappen. Samen met zijn zoon Thijs, diens vrouw Loes en Opa's grappige hond Bertus beleeft hij allerlei avonturen. Ook boer van Beusekom speelt vaak een grote rol in de strips. Toch is ook de ogenschijnlijk onveranderde Opa beinvloed door de huidige tijd. Zo heeft hij onlangs een mobieltje aangeschaft en komen er steeds modernere voorwerpen in de strip voor. In dit artikel zal ik wat achtergrondinformatie geven over Opa, zodat iedereen weer helemaal op de hoogte is van deze bijzondere strip. 


 

Geschiedenis

Er zijn maar weinig strips die al zo lang bestaan als Opa. Het vakblad Boerderij verscheen voor het eerst in oktober 1915 en het schijnt dat toen ook de Opa is ontstaan. Opa is echter niet onafgebroken het boegbeeld van de Boerderij geweest. In 1971 werd de strip weer opgepakt en ironisch genoeg beginnen de meeste lezers het vakblad sindsdien van achter naar voren te lezen in plaats van andersom. Je hoeft maar 1 blik op Opa te werpen en je weet weer welke bespottelijke ontwikkelingen zich er in die week hebben voorgedaan. Komen er bijvoorbeeld belachelijke regels vanuit de politiek of bemoeien dierbeschermingsorganisaties zich teveel met de boerderij? Dan steekt Opa er zoals gewoonlijk de draak mee en daarom druipt de strip nogal eens van sarcasme, wat vaak een glimlach van herkenning oproept bij de lezer. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de strip die gaat over de finalist van The Voice of Holland, Johannes. Overigens bezit de strip ook een flinke dosis droge humor. Opa is namelijk de persoon die altijd wat te foeteren heeft en wordt dikwijls geconfronteerd met zijn eigen woorden, wat grappige beelden oplevert. Wat opvalt is dat Opa altijd dezelfde kleren aanheeft, net als de andere personages. Hierdoor zijn ze makkelijk te herkennen en lekker zichzelf. Opa's ogen zijn overigens nooit te zien. Eenmaal heeft Opa met ogen en al in de strip gestaan, maar dit werd niet gewaardeerd en sindsdien bedekt de pet zijn halve gezicht weer. Doordat Opa sinds 1971 elke week in het blad Boerderij verschenen is, is de affiniteit met hem groot onder de lezers. Zoals gezegd... Opa is niet meer weg te denken, zonder hem is het vakblad incompleet! 

Striptekenaars

Van 1971 tot maart 2004 heeft Henk Groeneveld de Opa getekend. Daarna heeft hij het stokje overgedragen aan Herman Roozen. Een grote verandering die hiermee gemoeid ging was dat de strip veranderde van zwart-wit naar kleur, wat meteen een andere dimensie aan Opa gaf. Kort nadat Herman Roozen was begonnen met de Opa, was er soms flinke kritiek op de nieuwe stijl. Herman Roozen spotte soms via Opa met bijbelse teksten en dat werd niet zo gewaardeerd door de lezers. Na een paar strips die leken op persoonlijke aanvallen veranderde de Opa gelukkig weer in de Opa die iedereen kende. Het enige verschil is dat de Opa in zwart-wit wat ouderwetser was dan de Opa van nu. Opa moest eerst niks hebben van de nieuwste snufjes, maar op dit moment duiken er regelmatig nieuwe ontwikkelingen op in de strip.

Opaproducten

Omdat Opa populairder is dan ooit zijn er verschillende Opaproducten op de markt gebracht. Zo zijn er trekkerbeugels, puzzels, dekbedden, wallpapers en allerlei andere producten verkrijgbaar van deze beroemde man. Omdat Opa zo ontzettend geliefd is, is er zelfs een facebookpagina aangemaakt. Hierop zijn alle strips te vinden en ook Opagerelateerde evenementen en ontwikkelingen. Natuurlijk zijn de laatste strips ook te bekijken op de site van de Boerderij. Ook is er inmiddels een boek geschreven over Opa. Hierin staan de beste strips uit de tijd dat Henk Groeneveld de Opa nog tekende. Het boek heet 'Het beste van Opa' en kwam uit in 2004. Verder zijn de verzamelalbums per jaar verkrijgbaar, voor degenen die de strips later nog eens terug willen lezen. Tevens kun je zo op een leuke manier zien welke ontwikkelingen er door de jaren heen in de landbouw waren. 


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie media

Goede SEO tools

SEO tools zijn er genoeg. Welke SEO tools kun je eigenlijk niet missen? Bekijk ze hier!

StarGate

StarGate een Science Fiction Roman

(A)sociale media: Hobby of verslaving?

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Scarface

Tony Montana in Scarface Money Power Respect

Verborgen boodschappen in reclame

Verborgen of subliminale boodschappen zijn zeer korte signalen die vertoond worden in een film of afbeelding met als doel het gedrag van mensen te beïnvloeden.

Opa van de boerderij

Wie kent hem niet, Opa van de boerderij?

Wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Ongeveer 1,23 miljard mensen hebben een Facebook account, maar wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Friends (tv-serie)

Friends is een Amerikaanse comedy over zes vrienden die zich afspeelt in New York.

Timeless Anime deel 1

Timeless Anime gaat over tijdloze Japanse Anime series. Dit artikel zal uit meer delen bestaan.

Plom de clown, Clowneske vrouwen, grappige vrouwen

Plom de clown als metafoor voor alle clowneske vrouwen, grappige vrouwen en kleurrijke vrouwen.

Emoticons.

Emoticons zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze multimedia maatschappij.

Twitter, de nieuwe rage.

Waarom is Twitter een groot succes geworden?

Let op je online reputatie!

Let op wat je op het internet doet: bescherm je online reputatie!

Iedere 2de persoon gratis naar pretpark, musical, theatervoorstelling of evenement met 2 for 1 entertainment Voucher.

Met het 2 for 1 entertainment Voucher is de entree met een onbeperkt even aantal personen voor iedere 2de persoon gratis.

Mag ik alles zeggen?

Mag ik vanwege de vrijheid van meningsuiting alles echt zeggen?

Bedruk eenvoudig en snel je leukste bierviltje

Je hoeft vandaag de dag geen Heineken, Amstel of Grolsch meer te heten om te kunnen pronken met je eigen bierviltjes. Moderne digitale druktechnieken zorgen er namelijk voor dat je dergelijke viltjes ook in kleine oplages af kunt nemen.

Telegraaf nieuws, dagblad De Telegraaf

Het dagelijks verschijnende dagblad De Telegraaf houdt u op de hoogte van het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

Breaking bad (5 seizoenen)

Een super goed verhaal lijn van producent Vince Gilligan. Winnar van Emmy award voor beste dramaserie!

Alles over startpagina.nl

Vind wat je zoekt op www.startpagina.nl, alle onderwerpen overzichtelijk verzameld op één pagina.

Nieuwe media.

het gebruik van nieuwe media is noodzakelijk, maar hoe dan?

Overval

Overval, het overkomt U?

Documentaire of fictiefilm?

Wat is het verschil tussen een documentaire en een fictiefilm?

Wat is humor?

Pirandello en humor

Hoogdruk of boekdruk

Hoogdruk of boekdruk

The good, the bad and the ugly

Western-film uit 1966 met Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach