Amanda Knox; schuldig of niet?


Publicatie datum:

De dood van Merdith Kercher is één van de meest spraakmakende zaken van de 21ste eeuw en daar lijkt gauw weer een hoofdstuk bij te komen.

Gesponsorde koppelingen

Op 2 november 2007 wordt de Britse student Meredith Kercher dood gevonden in haar kamer in Perugio, Italië, waar zij op uitwisseling was. Al snel ontravelt er zich een mysterie rondom haar overlijden. Duidelijk is dat ze is vermoord, maar wat er precies de avond ervoor is voorgevallen is nog steeds een raadsel. Een door de media omgeven proces start snel, maar houdt de gemoederen tot vandaag bezig. De grote vraag is of haar Amerikaanse huisgenote schuldig is of niet.

Amanda en Raffaele Sollecito


Naast veel speculatie over haar persoonlijke leven en seksuele uitspattingen is één ding zeker. Ten tijde van de moord is de Italiaan Raffaele Sollecito haar vriend. Vanaf het begin af aan claimen de twee de nacht van 1 november samen hebben doorgebracht (dit is belangrjk voor de meest reecente ontwikkelingen), dit is ook de nacht dat de moord is gepleegd.

 

Maar vanaf het begin is er veel controverse over de zaak. Snel is duidelijk dat iemand de moord heeft proberen te verhullen als een mislukte inbraak door een raam in te gooien. Raffaele en Amanda ontdekken het lichaam naar eigen zeggen 'oschtend op 2 november, maar bellen pas de het alarmnummer nadat de politie arriveert op het plaats delict, blijkt uit later onderzoek. De twee zijn niet direct verdacht, maar worden wel ondervraagd. Hun alibi lijkt overeen te komen en er lijkt op het eerste gezicht geen motief voor de twee om Meredith te vermoorden. Maar al snel ontwikkelt het onderzoek zich op verrassende wijze.

 

Wisselende verklaringen

De jonge Amanda wisselt bijvoorbeeld vaker van verklaring, en komen bepaalde details niet overheen. Eerst beschuldigd zij haar baas, van een lokaal café in de studentenstad het te hebben gedaan. Dit scenario komt weer niet overeen met het tijdstip met ontdekken van het lichaam, aangezien die 12 uur daarvoor hebben plaatsgevonden, en Amanda verklaart in het huis te zijn geweest op dat moment, in tegenstelling tot haar eerste verklaring. Ook heeft hij een geldig alibi. Ook zouden zij en en Raffaele tot 10  uur 's ochtends hebben geslapen op 2 november, maar mobiele telefoon gegevens geven aan dat dat niet klopt. DNA-bewijs dat is uitgevoerd wijst kort daarop uit dat zowel Raffaele's en Amanda's DNA wordt gevonden op de plaats delict, vermengd met Meredith's DNA. Gecombineerd met andere sporen waarop het lijkt dat er is geprobeerd om de moord te verhullen; lijkt de politie een sterke zaak te hebben.

Een derde persoon

Maar er wordt ook DNA van een derde persoon te zijn gevonden: Rudy Guedé. Rudy wordt al snel opgepakt in Duitsland, waarna hij lijkt te zijn gevlucht. een nieuwe twist lonkt.

Rudy beweert dat hij naar Meredith's huis is gegaan omdat ze hadden afgesproken (iets wat haar vrienden tegenspreken; Meredith zou vroeg naar huis zijn gegaan omdat ze moe was die avond, en niet om iemand te zien). Toen hij daar kwam was Meredith boos op Amanda omdat zij haar verdacht van het stelen van geld. Wanneer hij zich op het toilet bevond kregen de twee ruzien en toen hij ervan af kwam had het noodlot zich al voltrokken. Rudy een Afrikaanse immigrant, werd daarop gestoken door Raffaele terwijl hij iets racistisch riep. Rudy probeerde Meredith te redden, maar raakte in paniek en vluchtte, bang voor het Italiaanse, en vlgens hem, racistische rechtssysteem.

Met deze verklaring zet de Italiaanse aanklager in op om alledrie de verdachten te vervolgen. Meredith's wonden zouden immers erop wijze dat meerdere personen waren betrokken. Rudy wil voorkom dat alle schuld op hem wordt geschoven en wil apart berecht worden, en hij wordt schuldig bevonden en veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf.

Probleem

Toch zijn er enige problemen met deze uitleg; Rudy ontkent zijn aanwezigheid niet, en zijn drang om te vlucten klinkt geloofwaardig. Toch heeft hij geen direct motief. Daarnaast leek het erop dat de moord op Meredith een seksueel gedreven moord was. Daarnaast zijn in de sporen gerelateerd aan het verhullen van de moord alleen gelinkt aan Raffaele en Amanda. Dit waren onder andere bloedige voetsporen in de hal, en bloedspetters in de badkamer.

Op bepaalde stukken waar DNA wordt gevonden zoals het haakje van Meredith's BH, zit alleen Raffaele's DNA. Uiteindelijk worden Amanda en Raffaele dan ook schuldig gevonden in de andere rechtszaak. Maar hierin gaan ze in beroep.

Controverse


Dat Rudy slecht een gewillig slachtoffer was van de omstandigheden kan worden ondersteund door een aantal verdachte gebeurtenissen. Zo zou Amanda op de avond in kwestie in een lokale supermarkt gezien zijn, ook op camera, en heeft ze daar bleek gekocht, iets wat agenten, in eerste instantie op het plaats delict roken. Ook Rudy is op camera te zien in de buurt van het huis op die avond, maar hij heeft zijn aanwezigheid nooit ontkent.

Amanda's wisselende verklaringen helpen haar zaak niet. Daarnaast lijkt haar vriend Raffaele er ook een perverse SM-fetish erop na te houden. Vanuit Amerika ontvangt zij veel steun, alhoewel veel van de argumenten van haar verdediging zich op randzaken richten.

Zo zouden er fouten zijn gemaakt bij het verzamelen van DNA-materiaal. Onafhankelijk onderzoek uit Groot-Brittanië wees dat later ook af.

Opnieuw voor de rechter

Onder veel media-aandacht gaat dan het beroep van start. Op dit moment spreken we al twee jaar na de moord. Deze keer is er veel anders; andere rechter; andere aanklager. De verdediging focused veel op details in het proces en weet zo steeds meer twijfel te brengen over wat er die avond is gebeurd. Nog steeds is er geen keihard motief op tafel gekomen; ondanks dat er zoveel bewijs is.

De pogingen om de moord te vehullen; de uiteenlopende tijdlijnen gegeven door Amanda en Raffaele, verscheidene beschuldigingen, de gekochte bleek. Aan de ene kant lijkt alles heel erg duidelijk, maar het constante zwijgen van de verdachten zorgt ervoor dat de moord nog steeds is omgeven door mysteries. Raffaele en Amanda blijven dan ook heilig volhouden in hun onschuld.

Vanwege de twijfel die is ontstaat worden de twee dan ook vrijgesproken en kunnen ze eindelijk naar huis.

 

Laatste twist?

Toch is dat niet het einde van het verhaal; een hogere rechter gooit het vonnis uit het raam en wil het proces nogmaals doen. In zijn ogen heeft de verdediging te veel gefocused op randzaken. Op dit moment is de naam Meredith Kercher amper gehoord als je dit vergelijkt met Amanda Knox, en lijkt laatstgenoemde eerder het slachtoffer.

Begin 2014 is het proces nog steeds bezig, maar Amanda bekijkt het vanaf thuis in Seattle, Verenigde Staten. Deze keer wordt ze dan ok weer schuldig bevonden en tot 28,5 jaar cel veroordeeld. Maar ook nu kan ze weer beroep aantekenen en het vonnis thuis uitzitten. Ondertussen heeft ze ook een boek geschreven over haar ervaringen. 

Toch lijkt het erop dat het verhaal nog steeds niet over is. Raffaele wordt ook nog steeds beschuldigd, en zijn steun aan Amanda lijkt steeds meer af te brokkelen. Recentelijk uitte hij zijn twijfels over haar alibi en zei hij dat hij niet zeker wist of ze wel de hele samen avond samen waren. Ook zijn geloofwaardigheid is natuurlijk een probleem, met zijn DNA in de kamer van Meredith, en haar DNA op een mes waar vermoedelijk mee is gestoken dat van hem was.

Rudy's verhaal kan zomaar kloppen, waarna Meredith en Raffaele hebben geprobeerd de moord te verhullen, door net te doen alsof het een inbraak was, en net doen alsof ze 's ochtends pas thuis kwamen en van niks wisten. Maar vooralsnog zit Rudy als enige van de drie nog vast.

 

Ondertussen is Meredith al bijna zeven jaar geleden overleden, zonder dat de onderste steen boven is gekomen. Amanda kan op tomeloze hoop uit Amerika rekenen, maar de inzet van de Italiaanse politie lijkt nog altijd niet voorbij. Binnenkort zal hoogstwaarschijnlijk meer bekend worden over de zaak, maar tot die tijd zal het zeker een hoop mensen in de ban houden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

Guerrilla marketing

Wat te weten over guerrilla marketing.

Hoe beschrijf je een doelgroep?

Hoe geef je een goede beschrijving van een doelgroep?

Televisie: een nieuw medium in een nieuwe maatschappij

De komst van de televisie bracht grote veranderingen teweeg in de samenleving. Nieuwe shows als I Love Lucy werden het gesprek van de dag, de rol van de vrouw veranderde en een ware massaconsumptie werd langzaam in gang gezet.

Eerste live zelfmoord in Utopia?

Na een live zelfmoord op Fox ook de eerste live zelfmoord in Utopia?

De werking van de platenspeler

Wat kun je met een platenspeler en hoe werkt het?

Wie is Akon

Je kent hem misschien bij naam of van gezicht maar wie is Akon nou echt.

Onbeschaamd van roddels over sterren snoepen

We zijn verlekkerd op roddels over sterren. We voelen ons dichter bij celebritys als we een deel van hun leven kennen.

Facebook, een korte handleiding voor starters

Wat is facebook en hoe werkt het?

Breaking bad (5 seizoenen)

Een super goed verhaal lijn van producent Vince Gilligan. Winnar van Emmy award voor beste dramaserie!

Bloggen

Het hoe en waarom van het bloggen.

Aanrader: de film Kaos

De prachtige verhalen van Pirandello verfilmd

(A)sociale media: Hobby of verslaving?

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Amanda Knox; schuldig of niet?

De dood van Merdith Kercher is één van de meest spraakmakende zaken van de 21ste eeuw en daar lijkt gauw weer een hoofdstuk bij te komen.

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com

Sociale netwerken

Alles wat je moet weten over sociale netwerken.

Wie is de mol?

Wie ontmaskerd de mol?

Verborgen boodschappen in reclame

Verborgen of subliminale boodschappen zijn zeer korte signalen die vertoond worden in een film of afbeelding met als doel het gedrag van mensen te beïnvloeden.

Netflix in een notendop

Eind 2013 werd Netflix met veel kabaal onthaald. De media stonden er bol van: Netflix zou de nieuwe Spotify zijn, maar dan voor films en series. Maar wat is Netflix nu eigenlijk precies?

Wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Ongeveer 1,23 miljard mensen hebben een Facebook account, maar wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Bangalijstjes, gaat het te ver?

Er schijnt zelfs een meisje zelfmoord te hebben gepleegd!? Wat klopt en wat niet?

The Matrix

The Matrix is een sciencefictionfilm uit 1999.

Het Gerbner Model

Wat is het Gerbner Model

Glee - de hitserie uit Amerika

Glee is een musical tv serie die sinds kort nu ook in Nederland op de buis is.

Het ontstaan van SpongeBob SquarePants

In 1999 is de eerste aflevering van SpongeBob in Amerika uitgezonden. Maar wie zijn de stemmen achter de karakters?