Let op je online reputatie!


Publicatie datum:

Let op wat je op het internet doet: bescherm je online reputatie!

Gesponsorde koppelingen

In Nederland hebben op bijna overal de beschikking over internet, is het niet achter de computer dan is het met onze mobiele telefoons. Steeds meer informatie wordt met anderen op het internet gedeeld. Maar daar zit een gevaarlijk kantje aan. Hoe zit het met je online reputatie?

Sociaal internet

Een belangrijk deel van ons sociale leven speelt zich tegenwoordig online af. Sociale netwerken, zoals Facebook, LinkedIn, Google+, Pinterest of YouTube bieden steeds meer mogelijkheden om content met grotere of kleinere groepen mensen te delen. Oude sociale netwerken verdwijnen, zoals Hyves, maar nieuwe spelers maken zich op om het digitale strijdtoneel te betreden. Naast de sociale netwerken hebben allerlei chatprogramma’s, zoals Telegram, WhatsApp of  Facebook Messenger de mogelijkheid om tekst, beeld en geluid met elkaar te delen.

 

Al dat delen is …

Natuurlijk is het leuk om elkaar via de sociale netwerken van ons doen en laten op de hoogte te houden. Ontroerende, verdrietige of heel vrolijke momenten delen we met elkaar, het een meer privé dan het andere. We gaan er daarbij van uit, dat alleen onze netwerkvrienden kennis zullen kunnen nemen van hetgeen we gepost hebben. Maar de vraag is natuurlijk: klopt dat wel?

 

Gevaarlijk

Als je op straat loopt in een mensenmenigte, dan vang je regelmatig flarden van gesprekken op. Het is nauwelijks samenhangend of interessant. Het overgrote deel ervan vergeet je meteen weer. Dat ligt op het internet heel anders. Het internet vergeet niet, maar onthoudt in principe alles wat erop wordt gedeeld.

 

Verspreiding

Alles wat we op de sociale netwerken met onze netwerkvrienden delen, kan door hen worden doorgedeeld met anderen. En als je dat al geblokkeerd hebt, dan kunnen er schermafbeeldingen worden gemaakt die wél gedeeld kunnen worden. Of mensen kunnen jouw privé-informatie over de schouders van je netwerkvrienden meelezen. Privacy-instellingen voorkomen dit soort mogelijkheden niet.

 

Speuren

Mensen met kennis van internetzaken kunnen met een grondig internetonderzoek allerlei informatie van jou boven tafel krijgen, waarvan jij had gedacht dat deze maar in heel beperkte kring bekend was. Al je ongenuanceerde uitspraken en reacties blijken, naast alle verstandige en doordachte uitingen, allemaal ergens bewaard en beschikbaar. Dat draagt bij tot de vorming van een online reputatie die niet altijd overeenkomt met de manier waarop jijzelf in de buitenwereld wilt overkomen.

 

Consequenties

In het normale leven kun je mensen rechtstreeks aanspreken om een onbezonnen uitspraak recht te zetten, of wellicht excuses maken. In je internetleven is dat niet mogelijk. Je originele uitspraken zijn namelijk nog steeds ergens terug te vinden.  Om te voorkomen dat mensen misbruik zullen maken van ondoordachte en ongenuanceerde uitspraken van jou op het internet is er eigenlijk maar één goede oplossing: Maak ze niet. Let goed op hetgeen te op het internet post en blijf je er altijd van bewust dat anderen over je schouder meekijken.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie media

Friends (tv-serie)

Friends is een Amerikaanse comedy over zes vrienden die zich afspeelt in New York.

Onbeschaamd van roddels over sterren snoepen

We zijn verlekkerd op roddels over sterren. We voelen ons dichter bij celebritys als we een deel van hun leven kennen.

Let op je online reputatie!

Let op wat je op het internet doet: bescherm je online reputatie!

Het geheim van www.thevoiceofholland.com

The Voice of Holland is één van de meest succesvolle televisie programma’s van dit moment, wat is het geheim van dit succes.

Wie is Tabatha Coffey?

Tabatha Coffey is bekend als de vrouw die noodleidende kapsalons weer op pad helpt, maar wat wil jij nog meer van haar weten?

Het filmfestival van Cannes

Informatie over het jaarlijkse filmfestival van Cannes

De iPhone 5

De iPhone is sinds 11 juni 2011 drie jaar in Nederland. Sinds die tijd heeft Apple een groot deel van de markt veroverd op het gebied van de mobiele telefoons. De iPhone 5 zal dan ook niet lang meer op zich laten wachten.

Communicatie anno 2010

De veranderingen binnen de communicatie.

Kloppen de verhalen wel, die journalisten vertellen?

Is alles wat in de media staat wel correct? Het antwoord op deze vraag is 'NEE'!

Gossip Girl de TV-Serie

Gossip Girl is een tv-serie over het rijke leventje van de jonge elite aan de Upper East Side van New York. Ze hebben allemaal bijzonder rijke ouders, worden naar hun privé-school gereden in limousines en slápen zelfs in designerkleding.

Nederland Tijdschriftenland.

Trends en ontwikkeling binnen het tijdschriften segment.

Kiezen voor een Algemeen Dagblad abonnement

Hulp bij het maken van de keuze voor een Algemeen Dagblad abonnement. Het AD behoort tot de grootste kranten van Nederland met een sterke redactie.

Ontwikkelingen rondom Kranten en Dagbladen.

De oorzaken van de dalende oplagecijfers en de toekomst.

Verschillende manieren om je publiek niet te vervelen

Het is belangrijk dat het publiek geïnteresseerd blijft. Bij uw communicatie mag uw publiek niet in slaap vallen.

SMS misleiding

Beschrijving van wie er achter de meisjes van plezier zitten die 's nacht op de tv reclame te zien zijn.

Timeless Anime deel 1

Timeless Anime gaat over tijdloze Japanse Anime series. Dit artikel zal uit meer delen bestaan.

Mag ik alles zeggen?

Mag ik vanwege de vrijheid van meningsuiting alles echt zeggen?

Amy Winehouse

De bekende Britse zangeres Amy winehouse is afgelopen zaterdag, 23 juli komen te overlijden. Wat is het verhaal achter deze legende?

Hoe beschrijf je een doelgroep?

Hoe geef je een goede beschrijving van een doelgroep?

Immortality

Immortality is het Eeuwige Leven

Facebook: Hoe weet ik of ik word gehackt?

Simpele manier om eventuele hackers te vatten

Hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Zowel Adele Bloemendaal, Do (Dominique van Hulst) als Patricia Paay zijn op late leeftijd nog steeds hot gebleven, hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

De nieuwe wetten in marketing en communicatie.

Wordt een enterprise 2.0.

Sisi - Kaiserin Elisabeth of Österreich

Kaiserin Elisabeth of Österreich 24 December 1837 - 10 September 1898

The Shawshank Redemption

Film uit 1994 onder de regie van Frank Darabont