The Shawshank Redemption


Publicatie datum:

Film uit 1994 onder de regie van Frank Darabont

Gesponsorde koppelingen

The Shawshank Redemption is een Amerikaanse drama-film uit 1994 geregisseerd door Frank Darabont, het gaat voornamelijk over het gevangenisleven in Shawshank waar de corruptie van de bewakers een grote rol speelt. De film werd genomineerd voor zeven oscars maar ging met geen enkele naar huis.

Gesponsorde koppelingen

Het verhaal

(bevat spoilers)

Het verhaal begint met Andy Dufresne die schuldig wordt bevonden aan moord op zijn vrouw en haar minnares en daardoor levenslang in de gevangenis beland. Eenmaal daar komt hij te weten dat de bewakers van de gevangenis de gevangenen niet zachtaardig behandelen. Andy leert Red kennen en vraagt hem of hij aan een geologenhamer kan raken voor zijn hobby en een poster van Rita Hayworth. Andy raakt bevriend met Red en zijn vrienden. Na tijd heeft hij door hoe hij zijn leven moet leiden in Shawshank.

Als Andy en zijn vrienden de kans krijgen om een nieuwe teerlaag te leggen op het dak van de nummerplatenfabriek van Shawshank hoort hij hoe de bewaker klaagt over zijn belastingen die hij zal moeten betalen op een erfenis die hij mag innen. Andy legt dan uit hoe de bewaker de erfenis belastingsvrij kan houden en hierdoor doet hij binnenkort vele financiële zaken zelfs voor de directeur zelf. Andy begint ook zijn eigen bibliotheek in de gevangenis.

Na ongeveer twintig jaar ontsnapt Andy uit de gevangenis door uit een tunnel te ontsnappen die hij heeft gegraven met de kleine geologenhamer die hij van Red heeft gekregen. De poster van Rita Hayworth diende als bedekking van het grote gat in de muur. Toen hij de financiële zaken van de directeur verzorgde, maakte hij een "stille" vennoot op die geld investeerde in de gevangenis. Hij regelde de nodige documentatie om dat geld zelf te kunnen innen in de gevangenis. De "stille" vennoot nam hij op zijn naam en daardoor had hij een flinke som geld om verder te kunnen in zijn leven.

Red komt na tijd ook vrij en gaat naar de plaats waar hij en Andy hadden afgesproken af te spreken en vandaar eindigt de film.

Reacties

Vele criticussen vinden het een heel goede film, sommige mensen noemen het zelfs een christelijke film. De regisseur Frank Darabont had geen intentie om dit als een parabel op film vast te leggen maar vind het geweldig dat sommige mensen dit zeggen.

De film staat op nummer 1 van de imdb top 250

De film heeft een 87 procent rating op rottentomatoes.com

Cast

 • Tim Robbins als Andy Dufresne
 • Morgan Freeman als Ellis Boyd 'Red' Redding
 • Bob Gunton als Warden Norton
 • William Sadler als Heywood
 • Clancy Brown als Captain Hadley
 • Gil Bellows als Tommy
 • Mark Rolston als Bogs Diamond
 • James Whitmore als Brooks Hatlen
 • Larry Brandenberg als Skeet
 • Neil Giuntoli als Jigger
 • Brian Libby als Floyd
 • Jude Ciccolella als Guard Mert

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

Eerste live zelfmoord in Utopia?

Na een live zelfmoord op Fox ook de eerste live zelfmoord in Utopia?

Het ontstaan van The Voice of Holland

De meeste mensen weten dat Roel van Velzen samen met John de Mol de bedenkers zijn van The Voice of Holland. In dit artikel lees je hoe dat is gegaan, maar ook nog vele andere feiten over de juryleden en kandidaten.

Hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Zowel Adele Bloemendaal, Do (Dominique van Hulst) als Patricia Paay zijn op late leeftijd nog steeds hot gebleven, hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Schokkende privacyschending in Nederland

Internetten via je mobieltje, het downloaden van handige app's, of gewoon een dagje naar Rotterdam. Niet zo onschuldig zoals het lijkt!

Onbeschaamd van roddels over sterren snoepen

We zijn verlekkerd op roddels over sterren. We voelen ons dichter bij celebritys als we een deel van hun leven kennen.