The good, the bad and the ugly


Publicatie datum:

Western-film uit 1966 met Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesponsorde koppelingen

The good, the bad and the ugly is een western-film geregisseerd door Sergio Leone met Clint Eastwood (the good), Lee Van Cleef (the bad) en Eli Wallach (the ugly). Het is het laatste deel uit de man zonder naam trilogie. De eerste twee delen zijn A fistful of dollars (1964) en For a few dollars more (1965).

Plot

In een spookstad schiet Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez (The ugly) zich een baan door drie premiejagers waarvan er twee doodgeschoten worden. Ondertussen ondervraagt Angel Eyes (The bad) een vroegere soldaat over een man die vermist is die Bill Carson wordt genoemd. Hij vermoordtStevens en zijn zoon na de ondervraging, maar niet voor hij Angel Eyes betaalt om Baker te vermoorden. Hij ontvangt het geld van Baker omdat die vroeg om Stevens te vermoorden en schiet daarna Baker dood, omdat Stevens hem betaalde omBaker te vermoorden.

Tuco komt tijdens zijn tocht door de woestijn oog in oog te staan met nog een groep premiejagers maar wordt gered door Blondie (the good). Later levert hij Tuco in bij de sheriff. Bij de start van de executie wordt hij gered door Blondie doordat hij het touw kapotschiet. Ze verdelen het geld dat Blondie ontving als hij Tuco inleverde. Zo gaan ze stad per stad af om zo geld te verdienen.

Blondie denkt dat Tuco meer geld wil en verlaat Tuco met al het geld. Tuco neemt wraak door hem op te zoeken in een hotelkamer om Blondie te vermoorden. Hij hangt een strop en dwingt Blondie om zichzelf op te hangen. Ondertussen is er een strijd aan de gang in de straten door de burgeroorlog. Een kanonsbal vernielt de hotelkamer waardoor Blondie kan ontsnappen van de wraak van Tuco.

Tuco vindt Blondie en ontdekt dat hij met een andere partner dezelfde truc gebruikt om geld te verdienen. Tijdens de executie zorgt Tuco ervoor dat Blondie het touw niet kapotschiet, waardoor zijn nieuwe partner wordt opgehangen. Tuco dwingt Blondie om te lopen door de woestijn tot hij uiteindelijk zo zwak is dat hij bijna flauwvalt. Tuco wil Blondie neerschieten maar wordt onderbroken door een ambulance met daarin een stervende Bill Carson die zegt dat er 200 000 dollar ligt begraven in het Sad Hill kerkhof. Voor hij de naam van het graf vrijgeeft sterft hij. Tuco wil Blondie neerschieten maar Blondie zegt dat hij de naam van het graf weet net voor hij flauwvalt. Hij brengt Blondie naar zijn oudere broer waar Blondie zijn gezondheid hersteld wordt. Als de twee weer op weg zijn worden ze gevangen genomen door soldaten.

In het soldatenkamp zegt Tuco dat hij Bill Carson is waardoor hij gefolterd wordt door Angel Eyes om de locatie van het goud in het Sad Hill kerkhof vrij te geven. Nadat Angel Eyes te weten komt dat Blondie de enige is die de locatie weet sluit hij een deal met Blondie om het goud te delen. Tuco wordt met de trein gebracht naar de plaats voor zijn executie door korporaal Wallace, maar hij ontsnapt door van de trein te springen en Wallace te vermoorden.

Tuco dwaalt door de stad waar Angel Eyes en Blondie zich bevinden en wordt verrast door de derde premiejager die hij niet vermoordde in het begin van het verhaal. Hij vermoordt de premiejager waardoor Blondie besluit dat hij onderzoekt waar het schot vandaan kwam. Hij vindt Tuco en ze besluiten om samen Angel Eyes zijn bende uit te schakelen en Angel Eyes zelf ook. Angel Eyes ontsnapt en dus zetten Blondie en Tuco de zoektocht naar de schat verder.

Het kerkhof is omsingeld door soldaten die oorlog voeren. Ze besluiten om de brug op te blazen zodat de soldaten ergens anders zullen moeten vechten. Tijdens het plaatsen van de explosieven zegt Tuco dat het Sad Hill kerkhof de plaats is waar de schat verborgen is. Blondie zegt dat het graf waar de schat verborgen is het graf van Arch Stanton is. De brug ontploft en de volgende dag zijn de soldaten vertrokken. Hoogstwaarschijnlijk ergens waar ze verder kunnen vechten. Tuco heeft Blondie verlaten zodat hij al het goud voor zichzelf kan houden. Hij komt aan bij het kerkhof en vindt het graf van Arch Stanton. Blondie heeft hem gevonden en gooit een schop naar hem zodat hij kan beginnen graven. De twee worden verrast door Angel Eyes die hun heeft gevolgd. Blondie laat zien dat het niet het graf van Arch Stanton is door de kist open te trappen waar er zich alleen een skelet in de kist bevind.

Blondie schrijft de naam van het graf op een steen in het midden van het kerkhof waardoor ze zullen moeten vechten voor het goud. Blondie schiet Angel Eyes neer.Tuco beseft dat zijn kogels weg zijn omdat Blondie ze eruit heeft gehaald. Blondie begeleidt Tuco naar het graf naast het graf van Arch Stanton waar er Unknown op staat. Tuco graaft en vindt het goud waardoor hij heel aangenaam verrast is. Hij draait zich om naar Blondie die als wraak hem dwingt een strop rond zijn nek te binden. Blondie neemt zijn deel van het goud en laat Tuco achter op een onstabiel graf waar hij probeert zichzelf levend te houden met de strop rond zijn nek. Terwijl Blondie weg rijdt schiet hij het touw kapot waardoor hij in het graf bij zijn deel van het goud valt. Hij vloekt omdat hij het goud heeft maar geenpaard om het goud te verplaatsen.

 

 

Cast

  • Eli Wallach als Tuco
  • Clint Eastwood als Blondie
  • Lee Van Cleef als Sentenza / Angel Eyes
  • Luigi Pistilli als Pastoor Pablo
  • Ramirez Rada Rassimov als Maria Enzo
  • John Bartha als Sheriff
  • Livio Lorenzon als Baker
  • Antonio Casale als Jackson / Bill Carson

 

Reacties

De film wordt door velen beschouwd als een klassieker. De film laat meestal alleen zien wat het personage ziet, wat je niet ziet op het scherm ziet het personage ook niet. Een voorbeeld hiervan is dat er mannen door de straat wandelden maar niemand is te zien, dit is zo omdat ze niet in hetzelfde frame zitten.

Quentin Tarantino, de regisseur van Pulp Fiction, Kill Bill en Reservoir Dogs,zei in 2002 dat dit zijn favoriete film is.

De film heeft een 98 % rating op Rottentomatoes met maar één slechte recensie.

De film staat op nr. 4 op de IMDB top 250 met een score van 9 op 10.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

De gevolgen van fakedocumentaires

Essay over het fenomeen fakedocumentaire

Obama illegale president?

Waar is de officiële geboorteakte van Barack Obama?

Bedruk eenvoudig en snel je leukste bierviltje

Je hoeft vandaag de dag geen Heineken, Amstel of Grolsch meer te heten om te kunnen pronken met je eigen bierviltjes. Moderne digitale druktechnieken zorgen er namelijk voor dat je dergelijke viltjes ook in kleine oplages af kunt nemen.

Waarom is marktplaats een groot succes geworden?

Hoe marktplaats een groot succes heeft kunnen worden.

Artiesten na hun dood toch 'levend' op het podium

Tupac/2pac kwam tot leven als hologram. Hologram concerten zijn populair, moeten overleden artiesten opnieuw tot leven komen en optreden?

Telegraaf nieuws, dagblad De Telegraaf

Het dagelijks verschijnende dagblad De Telegraaf houdt u op de hoogte van het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

Meer volgers op twitter

Tips voor meer volgers op twitter!

Wie is Tabatha Coffey?

Tabatha Coffey is bekend als de vrouw die noodleidende kapsalons weer op pad helpt, maar wat wil jij nog meer van haar weten?

Wat doet een moderne consument in de winkel?

De meeste winkels hangen vol met allerlei uitingen en sfeer posters, maar wat doet de moderne consument in de winkel?

Wat is humor?

Pirandello en humor

Wat er gebeurt er met je social media accounts bij overlijden?

Nu kan je via een social media testament bij de notaris vastleggen wat er moet gebeuren met je accounts bij overlijden

The Shawshank Redemption

Film uit 1994 onder de regie van Frank Darabont

Geen huwelijk voor Paris Hilton.

Paris verveelt zicht snel...

Jongeren en media

In hoeverre wordt de ontwikkeling van de jeugd beïnvloed door de media?

Europese bank unie

Welk belang heeft de burger bij een Europese Bank Unie?

Project X Haren eindigt in enorme chaos

Vernieling en rellen bij project X Haren 21-09-2012. Een onschuldige uitnodiging tot een verjaardagsfeestje op facebook eindigt in drama.

Alles overde nieuwswebsite www.nu.nl

www.nu.nl is één van de populairste websites van Nederland, lees hier alles over www.nu.nl

Nuclear Reactor

KernReactoren zetten de Energie die vrijkomt om door Kern-Splitsing in Thermische Energie

Scarface

Tony Montana in Scarface Money Power Respect

Journalisten moeten hun bronnen beter checken

Uit een Radar-onderzoek is gebleken dat nieuws klakkeloos wordt overgenomen door de media, zonder dubbel check

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

Mensen worden beetgenomen door onechte baby

Wat doe je als je een kinderbuggy helemaal alleen op straat ziet? Wees gewaarschuwd, het kan de schrik van je leven zijn

Breaking bad (5 seizoenen)

Een super goed verhaal lijn van producent Vince Gilligan. Winnar van Emmy award voor beste dramaserie!

Netflix in een notendop

Eind 2013 werd Netflix met veel kabaal onthaald. De media stonden er bol van: Netflix zou de nieuwe Spotify zijn, maar dan voor films en series. Maar wat is Netflix nu eigenlijk precies?

Verschillende manieren om je publiek niet te vervelen

Het is belangrijk dat het publiek geïnteresseerd blijft. Bij uw communicatie mag uw publiek niet in slaap vallen.